Author Topic: Tavanomainen viljely oppinut luomulta?  (Read 4040 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17388
  • View Profile
  • Email
Vs: Tavanomainen viljely oppinut luomulta?
« Reply #15 on: 06.05.19 - klo:05:28 »
KOULU-hankkeesta kerrotaan:

Quote
Koulutuksessa on mukana myös tavanomaisia vihannestuottaja, joiden suunnitelmissa ei ole luomu, mutta joita kiinnostavat luomun hyvät menetelmät.

– Tavanomaisessa tuotannossa esimerkiksi tuholaisten torjuntaan käytettävissä olevien tehoaineiden valikoima on supistumassa, Jaakkola huomauttaa.

Se voi olla nyt supistumassa. Mutta se voi myös laajeta, jos ja kun tiede edistyy. Ja tavanomaiset viljelijät voivat ottaa uudet aineet käytöön.

Se voi muuten myös olla supistumatta, kun tiede edistyy. Nykyinen hysteeeris-automaattinen kieltolinja voi mennä EU:ssa ohitse. Mutta vaikka valikoima nyt vähän supistuisi,valikoimaa silti jää.

Mutta luomuviljelijöiden on tyytyminen kuparisulfaattinsa, ja muutamaan muuhun. Jos ne kielletään, saattavat luomuviljelijät olla pulassa. Eikä heillä ole mitään kurssia, jolle mennä!
« Last Edit: 06.05.19 - klo:05:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17388
  • View Profile
  • Email
Vs: Tavanomainen viljely oppinut luomulta?
« Reply #16 on: 06.06.19 - klo:07:28 »
Myös Apetit haluaa olla sovinnollinen ja kertoo tämän saman teorian:

Apetitin luomutuotteisto laajenee - seuraa Räpin koetilan luomuviljelyä livenä!

Quote
Luomusta oppia myös tavanomaiseen viljelyyn

Luomuviljelymenetelmien kehittäminen tukee myös tavanomaisten viljelymenetelmien kehitystä. Apetitin Vastuuviljely-menetelmässä pyritään käyttämään mahdollisimman vähän kemiallisia torjunta-aineita, joten luomuviljelystä saatavat opit tukevat myös Vastuuviljely-menetelmää.

”Ylipäätään haluamme vähentää liiallista vastakkainasettelua luomuviljelyn ja tavanomaisen viljelyn välillä. Luomuviljelyssä tärkeät opit esimerkiksi viljelykiertoon, maan kasvukuntoon ja ravinteikkuuteen pätevät yhtäläisesti tavanomaisessa viljelyssä. Mitä paremmin maa voi, sitä vahvempi kasvi on, jolloin tarvitaan vähemmän kemiallisia aineita. Molempien tuotantotapojen on oltava ympäristön kannalta ja taloudellisesti kestäviä”, Apetitin viljelytyspäällikkö Gunta Cirule sanoo.

Mutta maa voi paremmin, jos siinä on juuri oikea määrä kaikkia ravinteita. Ja torjunta-aineidenkaan välttäminen ei välttämättä tue maan hyvinvointia, koska se edellyttää sitten rikkakasvien torjumista rajuilla mekaanisilla tavoilla.  Eikä näitä hyötyjä saada:

Dennis Avery: Luomuviljely häviää terveemmän maaperän kilpailussa high tech -viljelylle

Noihin "luomuviljelyssä tärkeisiin oppeihin" pätee myös edelleen:

Quote
Luomun kehittyminen hyödyttää ruuantuotantoa kokonaisuudessaan, koska luomussa testattuja ja käytännössä koeteltuja menetelmiä voidaan soveltaa myös tavanomaisessa tuotannossa.

Luulenpa, ettei näin ole laita, vaan asia saadaan vain tuolta näyttämään, kun luomuksi lasketaan kaikki sellaiset (vanhat) hyvät ja koetellut viljelymenetelmät, joissa suoranaisesti ei ole kyse keinolannoitteiden tai torjunta-aineiden käytöstä.
<klips>
Enkä kyllä nyt keksi, mitä uutta (ja tuossa tavanomaisessa viljelyssä sovellettavaa, puhtaasti luomuviljelyn sisäisiä niksejä ei lasketa) on luomuviljelyn n. 100 vuoden historian aikana keksitty.PS. Sivuun otsikosta: Apetit on sisukkaasti uskonut luomuun ja uskonut, että se on juuri heidän juttunsa, ja he pystyvät luomumarkkinat mullistamaan. Mutta ei se ilmeisesti niin ole mennyt, ja meneekö firmalla muutoinkaan hyvin. Ainakin siellä MT:n uutisten mukaan kovasti nyt riidellään ja johtoa vaihdetaan, mikä voisi kertoa muusta.
« Last Edit: 06.06.19 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »