Author Topic: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita  (Read 67365 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #30 on: 14.10.13 - klo:06:05 »
Nyt tämä Eviran sallima vapaaehtoinen merkintä näyttää tulleen käyttöön. Erittäin hyvin tuntemani naispuolinen henkilö törmäsi kaupassa lihapakkaukseen, jossa oli präntättynä "gmo-vapaa". Ja käytti valinnanvapauttaan, ja jätti sen ostamatta.

Suurin osa ihmisistä, luulen, ei kuitenkaan luultavasti edes huomaa tuollaista merkintää, katsoessaan pakkauksen toista kohtaa, jonka teksti koostuu numeroista.
« Last Edit: 14.10.13 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #31 on: 23.10.13 - klo:17:52 »
Mark Lynas - jonka komeaan puheeseen GM-tekniikan puolesta täällä on viitattu - on nyt pitänyt toisen puheen, ja sen puolesta, että USA:ssa GMO-ainesosat merkittäsiin:

Why we need to label GMOs

Eli: "Miksi meidän täytyy merkitä GMO:t"

Puhe on pitkä, mutta lukea sekin kannattaa. Asiaa on monipuolisesti tarkasteltu. Lynas on hyvin tietoinen siitä, mitä luomu- ja muu "anti"-väki tällä kampanjoinnillaan tavoittelee.

Tavallaan siis Lynas on samalla linjalla kuin minä, kun tein tämän uutisemme:

Kuluttaja olkoon kuningas

Asiaa tietysti hiukan mutkistaa se, että Lynas oli saanut "kimmokkseensa" tästä Washingtonin osavaltion liiikehdinnästä, jossa taasen .... no, asiat voivat olla osin kummallisia.  ;D

Lynas ehdottaa USA:han suurin piirtein EU:n systeemiä asiassa. Se voisi olla hyvä, kumpaankin suuntaan, kaupan kannalta.  Osaan kuvitella.
« Last Edit: 24.10.13 - klo:06:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #32 on: 09.12.13 - klo:05:33 »
Noora Shingler yrittää vielä viime tingassa innostaa em. kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen kertomalla, että GMO:n turvallisuudesta ei ole konsensusta

Singler yrittää esiintyä kovin puolueettomana ja antaa ymmärtää muka olevansa odottavalla kannalla ...

Quote
En halua syödä geenimuunneltua ruokaa. Ehkä joskus muutan mielipiteeni, mutta toistaiseksi tuntuu, ettei sen turvallisuudesta ole konsensusta niillä, joilla toivoisin olevan [...]

... ja etsii sitten kirjoitukseensa kaikki "tavanomaiset epäillyt" lainattavaksi. Jos hän olisi tosissaan totuutta etsinyt, hän olisi mm. löytänyt sen kovan kritiikin, joka kohdistui hänen mainitsemansa Judy Carmanin tutkimuksiin. Ja jos hän olisi yhtään pyrkinyt tasapuolisuuteen, niin olisi maininnut sen ajankohtaisen uutisen, miten Seralinin tutkimus vedettiin tiedelehdestä pois.

Mutta kun tämä Shinglerin kirjoitus tarttui Googlesta, niin muistinpa siitä, että piti seurata tuon kansalaisaloitteen kohtaloa. Ja sehän nyt on 10 612 kannattajaa. Eli vähemmän kuin ennustin (so. 20 000), koska tuskin tässä mitään "loppukiriä" tulee. (Shinglerin mielestä tietysti "huimat [...]") Eli käytännössä se siitä.

Vaikka tuo kansalaisaloite yhtä lailla kuin Monsanto-marssit olivatkin puolispontaania "amatöörien puuhastelua", minusta molempien osakseen saama hyvin niukka suosio osoittaa, että tässä asiassa kansalaismielipidekään ei ole nyt mitenkään selkeästi tuon asian puolella, eli siis geenimuuntelua vastaan.

Tai ainakaan sitä vastaan, että Suomen sioille voisi (asiaa merkitsemättäkin) syöttää GM-soijaa.

« Last Edit: 09.12.13 - klo:05:56 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile

Lakialoite Geenimuunnellun raaka-aineen ilmoittamisvelvollisuudesta lopputuotteessa Keräys käynnissä 15.01.2014 asti
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/449

Nyt kun kolme tuntia keräysaikaa on jäljelle on allekirjoituksia 12 241. Ei tule lakialoitetta tuosta - raja 50 000.
Onko tuo runsaat 12 000 nyt paljon vai vähän? Mielipiteitä?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
(siirsin tänne, vaikka tämä olikin loogisessa paikassa, koska asiasta on täällä ollut juttua aiemmin)

Onko tuo runsaat 12 000 nyt paljon vai vähän? Mielipiteitä?

Tavallaan se on paljonkin, noin typerälle *) ehdotukselle. Mutta se kertonee aktiivisimman GM-vastustuksen suuruusluokan Suomessa, ja oikeastaan tästä näkökulmasta se on vähän: fanaatikkojen osuus kansasta siis lienee alle prosentin.

___________

*) täsmentäen: ko. aloitteen otsikkohan on väärä. GM-ainesosat on jo merkittävä lopputuotteeseen EU:ssa. Kysehän oli nyt ihan vain siitä lisävaatimuksesta, että GM-rehua syöneen eläimen lopputuotteet (liha, maito ym.) olisi merkittävä siten, että niissä olisi muka käytetty GM-ainesosia.
« Last Edit: 16.01.14 - klo:05:27 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile

Nyt kun kolme tuntia keräysaikaa on jäljelle on allekirjoituksia 12 241. Ei tule lakialoitetta tuosta - raja 50 000.
Onko tuo runsaat 12 000 nyt paljon vai vähän? Mielipiteitä?


Hyvin vähän. Muuten kuin netissä saatujen allekirjoitusten määrä on 100, joka kertonee enemmän geenimuuntelun vastustuksesta, sillä niitä on kerätty Monsanton vastaisilla mielenosoituksilla, sekä luomukaupoissa yms. 100 ihmistä näin mukaan saatuna ehkä on enemmän merkki siitä, kuinka montaa tuo toiminta oikeasti kiinnostaa.

Itse arvelin, että ottaen huomioon sen, kuinka äänekäs tuo ryhmä on, niin raja olisi voinut jopa mennä rikki, joten tyhjät tynnyrit kolisevat edelleen eniten, eikä äänen määrästä voi vetää suuriakaan johtopäätöksiä äänen aiheuttajien määrään.

Kuinkahan moni netissä mielensä ilmaissut on edes tiennyt, mihin on mielipidettään ilmaisemassa, sillä tämän tuloksen perusteella veikkaan, että jopa suurin osa on tehnyt sen toisen kutsumana/toisen pyynnöstä/puolison pyynnöstä, ihan vain kaveriaan miellyttääkseen.

Suosittu eko/ruoka/muotiblogaaja, joka väittää sivujansa seuraavan yli 30 000 uniikkia lukijaa viikossa, piti aihetta yllä monta viikkoa ja hänen lukijapiirinsä luulisi koostuvan sieltä intohimoisimmasta luomuihmisestä, sekä kaiken mahdollisen tieteelliseltä kuullostavan (lue:ei-luonnollisen) vastustajasta, ei saanut niinä viikkoina kuin muutaman sata ihmistä mukaan.

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #36 on: 02.02.14 - klo:12:17 »
Minusta tuo on aika vähän. Varsinkin kun syksyllä nämä Riku ja Tunna kovasti puffasivat gmo-vastaisuutta.


Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #37 on: 02.02.14 - klo:12:43 »
Valiolla oli pari vuotta sitten tälläinen tiedote.

Valio maito on GMO-vapaa vaihtoehto
ke, huhti 28, 2010 09:48 CET

http://news.cision.com/fi/valio/r/valio-maito-on-gmo-vapaa-vaihtoehto,c486810

Quote
Valio maito on GMO-vapaa vaihtoehto
ke, huhti 28, 2010 09:48 CET

Valion perusmaitojen pakkauksissa kerrotaan toukokuun alusta lähtien, että Valio maito on ”GMO-vapaa valinta – Valion laatusopimusten mukaisesti maidon tuotantoketjussa ei käytetä muuntogeenisiä rehukasveja”. Suomalaisen lypsylehmän ruokinta perustuu pääosin nurmirehuun, jota täydennetään valkuaisrehulla ja viljalla.

Valioryhmässä on useita vuosia sitten päätetty noudattaa linjaa, jonka mukaan maidontuotannossa ei sallita muuntogeenisten rehujen käyttöä. Valkuaisrehuna käytetään yleisesti rypsirouhetta, joka sopii lehmien ruokintaan soijaa paremmin. Nurmi- ja viljarehu ovat myös muuntogeenittömiä. Tiloilla on käytössään Maidon laatukäsikirja, jossa on ohjeisto ”Hyvät ruokintaperiaatteet”. Ohjeiden noudattamista seurataan auditoimalla noin 500 tilaa vuosittain. GMO-vapaa valinta -merkintä tulee yhden litran ja 1,5 litran Valio rasvaton ja Valio kevytmaito -tölkkeihin sekä yhden litran Valio täysmaito ja Valio ykkösmaito -tölkkeihin. - Merkinnällä haluamme nostaa tietoisuuteen, että kaikki Valio maidot ja suomalaisesta maidosta valmistetut Valio tuotteet ovat tuotteita, joiden tuotantoketjussa ei sallita geenimuunneltujen ainesosien käyttöä. Valio ei yrityksenä halua ottaa kantaa geenimuunteluun sinänsä, mutta haluamme tarjota GMO-vapaan vaihtoehdon niille kuluttajille, jotka sitä haluavat, Valion tuoretuotteiden liiketoiminta-alueen johtaja Annikka Hurme perustelee. Lisätietoja: viestintäjohtaja Pia Kontunen, Valio Oy, puh. 010 381 2038.


Toinen tiedote:

http://www.valio.fi/yritys/vastuullisuus/tuotantoelainten-hyvinvointi/
Quote
GMO-vapaata ruokaa

Lehmien lajityypillinen ruoka on nurmi tai säilörehu. Valkuaisen suomalaiset lehmät saavat rypsistä, joka ei ole geenimuunneltua toisin kuin muualla maailmassa yleisesti käytetty soijarehu usein on.

Valion hallitus on kieltänyt geenimuunneltujen ainesosien käytön Valioryhmän lypsykarjan ruokinnassa. Se kielletään myös laatusopimuksessa, jonka on allekirjoittanut 98 % valiolaisista tiloista. Myös loput 2 % ovat sitoutuneet gm-vapaan rehun käyttöön hankintaosuuskuntien kautta, joiden kanssa tehdyt sopimukset edellyttävät Valion laatuohjeistuksen noudattamista. Maidon vastaanotto voidaan laatuohjeistuksen mukaan keskeyttää tilalta, joka ei täytä asetettuja laatukriteereitä.

Kaikkien valiolaisten  tilojen rehun käyttöä seurataan pistokokein, joita tehdään 5-6 %:lla tiloista vuosittain. Vuonna 2011 auditointeja tehtiin 523 kappaletta, yli 6 %:lla tiloista.

Nyt joidenkin maitopurkkien kyljessä lukee:
"GMO-vapaa valinta - Valion laatusopimusten mukaisesti maidon tuotantoketjussa ei käytetä muuntogeenisiä rehukasveja."

Tuota ei ainakaan lue Valion rasvattoman maidon purkissa, jota käytän. Minkä Valion purkkien kyljessä tuo lukee?

Minusta tuolla merkinnällä signaloidaan kuluttajille, että gmo:ssa olisi jotain kartettavaa. Taidan vaihtaa Valiosta muuhun valmistajaan.

Lisäys:
Tälläinen "SAFKATUTKAN GMO-KATSAUS TAMMIKUU 2014" on juuri ilmestynyt:
https://www.facebook.com/621130487926748/posts/701127036593759

« Last Edit: 02.02.14 - klo:13:30 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #38 on: 11.02.14 - klo:07:22 »
Jarrumies: "Minusta tuolla merkinnällä signaloidaan kuluttajille, että gmo:ssa olisi jotain kartettavaa. Taidan vaihtaa Valiosta muuhun valmistajaan."

Samaa mieltä, ja sama reaktio. Mutta toisaalta tässä toteutuu kuluttajan mahdollisuus valita! :)

Tänään Hesarissa Snellman-lihatalo koko etusivun mainoksessaan hehkutti "gm-vapaudella", ja antoi sen ymmärtää olevan tärkeäkin "arvo":

"Vasta kovassa paikassa punnitaan, miten vahvasti  omiin arvoihinsa uskoo."

Sitten kyllä mainoksessa on lause, jonka tarkoitusta siinä ei välttämättä ymmärrä:

"Emme tiedä mitä geenimuuntelu tuo tullessaan, sen näyttää aika."

Sen jälkeen kyllä vakuutetaan, että gm-vapailla rehuilla jatketaan firman "perhetiloilla".

Kuvituksena on firman logon lisäksi vihreä lehti, jossa lukee "GMO -vapaa / -fri", ilmeisesti tuotteissa olevan tarran kuva. Ja tällaisella vapaaehtoisella tarralla voinee siis ko. firma ja muu vastaava hyvin lähestyä "kuluttajasegmenttiään".

Ja neuvoohan se meitäkin, jotka emme tuohon segmenttiin kuulu. Tuon tarran jälkeen.

Voi muuten olla, että se tulossa oleva "kova paikka" on sellainen, jossa kyseistä tarraa ja myös koko ajatusta - aletaan naureskelemaan (!). Jossa ko.linja ei näykään plussana myynnin määrässä ja tuloksessa. Varsinkin kun asian kontrollointikin sen (mainoksessa mainitulla) 2287 tuottajatilalla aiheuttaa varmasti omat kustannuksensa, jo sekin.

No, ehkäpä sitten Snellmanilla otetaan käyttöön tuo outo, vähän  tekopyhältä (tieteen suhteen) kuulostava lause.

Firman nettisivullakin näkyy muuten tällaisen "takaportin" tarve:

"Suomalaisissa sikaloissa gm-soijaa sisältävää rehua on alettu käyttää vasta viime vuosina. Kyseessä on varsin tuore asia ja mielestämme gm-rehun vaikutuksia eläimiin ja lopputuotteisiin ei vielä tunneta riittävän hyvin. Tästä syystä olemme halunneet valita luonnollisen, gm-vapaan linjan."

Eipä tarvitse kauaa aikaa kulua, kun nämä vaikutukset (tai niiden puute!) tunnetaan riittävän hyvin. Snelmanillakin. Ja muita perusteluja kuin tätä (omaa) tietämättömyyttä ei firma asialle pysty esittämäänkään. Ja onko tosiasiassa asiassa mitään tällaista tietämättömyyttä: sian aineenvaihdunta kun Suomessa on aivan samanlainen kuin muualla maailmassakin? Sillä, että asia on Suomessa "tuore", ei ole merkitystä, jos ja kun se on maailmalla läpituttu ja hyvin tutkittu asia.

Naureskelu voi kyllä lähteä siitä, että Snellman haluaa pelastaa sikansa syövältä, joka Seralinin tutkimusten mukaan iskee niihin, ennenkuin siat ehtivät täyttää 30 vuotta ... tai ettei käy niin kuin eräälle amerikkalaiselle, joka söi kerralla GMO-ruokitun sian kinkun ja sai vatsansa kipeäksi! Tai sellaisesta, että Snellman on perinteinen, suomalainen firma: "me emme käytä nettiä emmekä osaa englantia, ja olemme ylpeitä siitä!"

« Last Edit: 11.02.14 - klo:08:46 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #39 on: 14.02.14 - klo:00:32 »
Esko Valtaoja laittoi Snellanin lihatalon boikottiin:
https://www.facebook.com/esko.valtaoja/posts/832968370053524
Quote
Firmalla on tietysti vapaus toimia niin kuin se huvittaa, ja niin on kuluttajillakin. Koska en "usko vahvasti omiin arvoihini", vaan tosiasioihin, niin tästä lähtien en enää osta Snellmanin tuotteita.

Boikotoikaa muutkin!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #40 on: 16.02.14 - klo:07:33 »
Nyt on jätetty uusi kansalaisaloite, entistä "kunnianhimoisemmin" tavoittein: "Geenimanipuloitujen ruokien kasvatus- sekä myyntikielto Suomeen."

Eli siinä se on reilusti ja avoimesti esitetty, että kuluttaja älköön saako Suomessa valita gm-vaihtoehtoa, eikä kauppias sitä tarjota.

Oliko aloite turhan avoin ja raju, kun sille ei vielä ole tullut kannatusta kuin 6 "ääntä" (eli noin 1 päivässä)? Voi olla, etteivät tätä aloitetta kehtaa asettua kannattamaan gm-vastustajatkaan, jos he ovat aiemmin korostaneet juuri kuluttajan mahdollisuutta itse valita.

Aloitteen perusteluosa onkin sitten kutakuinkin tuttua anti-gm-mytologiaa, mukana myös tavanomainen ripaus salaliittoteoriaa, mutta tässä ei liene tarpeen mennä sen yksityiskohtiin (varsinkin kun suuri osa niistä on jo käsitelty täällä muissa triideissä).
« Last Edit: 16.02.14 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #41 on: 17.02.14 - klo:08:01 »
Snellman vetää voimalla tuota gmo vapaa -kampanjaansa. Nyt se mainostaa tuotteidensa gmo-vapautta myös MTV3:ssa.

Tavalliselle kuluttajalle, joka ei ole ottanut itse selvää asioista, tuollaiset kampanjat luovat mielikuvan, että tuotteet, joissa gmo vapaa -merkintä on, olisivat jotenkin puhtaampia ja parempia kuin muut.

Saa nähdä lähtevätkö muut lihatalot ja ruoan jalostajat Snellmanin julkisen gmo-vastaisuuden  paineessa mukaan gmo-vastaiseen kampanjointiin.

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #42 on: 19.02.14 - klo:07:33 »
Snellman on toistamiseen ostanut Hesarin koko etusivun gm-vapaaa -kampanjalleen. Iso otsikko, jossa lukee "Kunnon jauhelihassa lukee gm-vapaa." ja kuva jauhelihapaketista, jossa näkyvästi teksti "GM-vapaa-fri".

Tuo takuulla muokkaa mielipiteitä suuren yleisön keskuudessa gm-vastaisiksi.

Vielä Snellmanin kilpailijat eivät ole reagoineet.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #43 on: 19.02.14 - klo:08:00 »
Antimainos eli -iskulause?

Snellman tarjoaa GMO-vapaita tuotteita. Perusteluilla, jotka kyllä purevat - kunhan asiakkaat ovat älyvapaita.

Liian pitkä. Uusi yritys:

Snellman: GMO-vapaita tuotteita älyvapaille asiakkaille!

***

Keskeinen perusteluhan on, ettei ko. rehun vaikutusta lopputuotteisiin muka tunneta. Josta ideasta voi kyllä sanoa, että se on täysin taikauskoinen, älytön, älyvapaa.

Väitteet vaikkapa GM-viljelyn mahdollisesta negatiivisesta vaikutuksesta luontoon (esim. Bt-kasvit ja perhoset) ovat vielä pohjimmiltaan rationaalisia, ja sellaisina keskusteltavissa, mutta nuo Snellmanin epäilykset eivät ole. Ne ovat täysin verrattavissa keskiaikaisiin epäilyksiin (ja tuomioihin!) kuninkaan satulan myrkyttämisestä.
« Last Edit: 19.02.14 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Reply #44 on: 19.02.14 - klo:10:34 »
Jarrumies kirjoitti: "Tuo takuulla muokkaa mielipiteitä suuren yleisön keskuudessa gm-vastaisiksi."

Ehkä ei muokkaa paljon, kun ei asiaa taideta onnistua mitenkään perustelemaan Snellmanilla... MUTTA: nyt tarjoutuu anti-gm-väelle keino osoittaa mieltä aatteensa puolesta, joten Snellmanin tuotteiden myynti kasvaa melko varmasti selvästi. Aiemminhan kaikki "tavanomaiset" tuotteet ovat tässä mielessä olleet samanarvoisia . Tämä pakottaa muitakin firmoja yhtymään samaan hömppäkuoroon.
Heikin ehdottama antimainos pitäisi saada hesarin etusivulle, edes pienesti...

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net