Tätä myyttiä yritetään nyt elvyttää, tässä Pro Luomun uutisessa:
Luomu on tavallista ruokaa ammattikeittiössäLuomuhyvästä kannattaa kertoa asiakkaille
Luomutuotteita käytetään päivittäin etenkin pääkaupunkiseudun suurimmissa ruoka- ja anniskeluravintoloissa sekä ketjuihin kuuluvissa ravintoloissa. Asiakkaille asti tieto luomun käytöstä ei aina välity, sillä ravintolat viestivät asiasta vaihtelevasti.
– Ravintoloitsijalle luomun käyttäminen on monesti itsestäänselvyys, eikä siitä muisteta kertoa asiakkaille. Luomun käytöstä kannattaa kertoa näkyvästi, sillä tieto voi olla asiakkaalle ratkaiseva tekijä ruokapaikan valinnassa, kannustaa Arolaakso.
Mutta puppua se on edelleen. Luomun käyttäminen ei millekään ravintoloitsijalle ole itsestäänselvyys, ja jos sitä käytetään, oletetaan ihan varmasti, että sillä voidaan myyntiä lisätä.
Ja nimenomaan sillä asiakkaille
kerrotulla tiedolla, että luomua käytetään.
Mitään parempaa makua tai muuta laatua ei luomuraaka-aineilla saavuteta. Pikemminkin luomuraaka-aineiden vaihteleva laatu mainitaan usein syynä siihen,
miksei luomua käytetä, kun ravintoloitsijoilta kysytään. Hinnan ohella, tietysti.
Tietysti ravintolat "viestivät asiasta vaihtelevasti", mutta varmasti viestivät, jos ne ylipäänsä ovat ottaneet tämän kikan käyttöön. On tietysti paikkoja, jotka tuovat asiaa "koko ajan" esiin, ja paikkoja, jotka tuovat sen esiin vain muiden "tarinoiden" ohella. Jälkimmäisen tyyppisessä vierailin itse äskettäin: pääjuttu oli "etninen" reseptiikka, siinä ohella sitten mainittiin, että annokseen kuului luomumuna. (Söinkö? No, tällä kertaa söin. Miltäkö maistui? Munalta.)
Luultavasti muuten luomuisuus tuskin on kovin monen kohdalla "ratkaiseva" tekijä. Muutoinhan luomuun suorastaan keskittyviä paikkoja olisi varmasti enemmän. HoReCa-puolella luomun osuus myynnistä on kuitenkin jopa pienempi kuin ruokakaupoissa. Eli noin 1%. Kuten Anu Arolaakso itse on
meille kertonut.