• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Started by Heikki Jokipii, 11.10.13 - klo:17:47

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Haluaisin tällaisen sijasta tai lisäksi...

QuoteEläinkunnan tuotteista esimerkiksi kestävästi pyydetty tai kasvatettu kala kuuluu suositeltuun ruokavalioon.
(lihav.)

... joskus nähdä lauseen, että ryöstökalastettu kala se vasta terveelllistä onkin!

Heikki Jokipii

Näin hän ex cathedra -tyyliin:

Näin kuuluisan rasvasotaa vetäneen projektin johtaja kommentoi uusia ravitsemussuosituksia

QuotePohjois-Karjala-projekti on yksi Suomen kansanterveyden menneistä menestystarinoista.
[..]
Suomen yhdelle tunnetuimmista kansanterveystyön asiantuntijoista, professori Pekka Puskalle, reaktiot ovat tuttuja. Hän johti vuosikymmeniä Pohjois-Karjala -projektia, joka alkoi 1970-luvulla ja päättyi 1990-luvulla. Silloin keskustelua värittivät ilmaisut ”kanin ruoka” ja ”rasvasota”.

Puska muistuttaa, että vaikka suositukset eivät ole pakottavia, ne tarjoavat arvokasta asiantuntijatietoa, jota kansa kaipaa.

Quote from: Heikki Jokipii on 04.04.22 - klo:03:00
Vaikka projekti tosiasiassa epäonnistui. Sekä tieteellisesti että käytännöllisesti.

Tästä epäonnistumisesta julkaistiin artikkeli Lancet-lehdessä.

Aika alkuun selvisi, että vertailuaineistoksi valitussa Kuopion läänissä nuo asiat kehittyivät paremmin kuin Pohjois-Karjalassa. Vertaluläänissä ei tietystikään tehty mitään normaalista poikkeavaa.

Tämä on aina ollut totta: nykyhaaste on erottaa luotettava terveystieto huuhaasta.

Ainoastaan Suomessa Pohjois-Karjala -projektista puhutaan yhä menestystarinana.

Heikki Jokipii

Tässä koukkaus sivulta, "vasemmalta":

Lukijalta: Ruokakolmiossa vieläkin tarvetta vyön kiristykseen

QuoteToisin kuin lihasta ravitsemusneuvottelukunta ei näytä kantavan suurta huolta sokerin ja lisäaineiden käytöstä ja niiden mahdollisesta yhteydestä kasvaviin suolisto-ongelmiin, kirjoittaa Vesa Jääskeläinen.
[..]
Punaisesta lihasta on tullut ruokakulttuurimme uusi peikko. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusien suositusten mukaan kypsennettyä punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta saisi syödä enintään 350 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa vuodessa 18,2 kilogrammaa.

Kulutuslukemaa kannattaakin verrata tilastoihin: Luonnonvarakeskuksen mukaan lihan kokonaiskulutus vuonna 2023 oli 77,8 kiloa luullista lihaa henkeä kohti. Tästä siipikarjanlihaa oli 29,9 kiloa, sianlihaa 28,1 kiloa, naudanlihaa 17 kiloa ja lampaanlihaa noin 0,5 kiloa.

Siipikarjan osuuden vähentämisen jälkeen punaisen lihan kulutukseksi jää 47,9 kiloa.
[..]
Tavoite ei siis ole kaukana, ehkä yhden joulukinkun päässä. Tulos paranee sitä mukaa, kun kiristämme vyötä ja vähennämme napakasti prosessoidun lihan käyttöä.

Toisin kuin lihasta ravitsemusneuvottelukunta ei näytä kantavan suurta huolta sokerin ja lisäaineiden käytöstä ja niiden mahdollisesta yhteydestä kasvaviin suolisto-ongelmiin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten sokerin kulutus henkeä kohti oli vuonna 2020 vielä 32,2 kiloa, mutta vuonna 2021 se väheni 28,1 kiloon. Liekö määrän laskun taustalla keinomakeutusaineiden käytön kasvu ultraprosessoiduissa valmisteissa sekä erityisesti virvoitus- ja energiajuomissa?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannattaisikin kiinnittää enemmän huomiota keinotekoisten ja runsaasti prosessoitujen tuotteiden osuuteen kaupan tarjonnassa, joka näyttää aivan toisenlaiselta verrattuna suositeltuun kotikutoiseen lautasmalliin.

Lääketieteen tehtäväksi jäisi selvittää niiden mahdolliset syy-yhteydet ihmisten lisääntyneeseen ylipainoon ja kakkostyypin diabetekseen sekä nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin. Näitä haasteita ei ratkaista yhdellä pillerillä tai punaisen lihan määrää karsimalla.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

#48
Näistä jutuista hyvin näkyy...

Erkki Tuomioja ihmeissään joululounaasta

Erkki Tuomiojassa puhkesi joululounailla kinkkukiukku: ”Lihaa ei tarvitse kaikilta kieltää maailman pelastamiseksi”

... minkälainen veteen piirretty viiva on suosituksen ja kiellon välinen ero. Edellä Pekka Puska yritti tätä:

QuotePuska muistuttaa, että vaikka suositukset eivät ole pakottavia, ne tarjoavat arvokasta asiantuntijatietoa, jota kansa kaipaa.
(lihav. HJ)

Erkki Tuomioja tunsi itsensä pakotetuksi. Kun muuta vaihtoehtoa ei ollut.  8)

Kansan edustajana hän kaipasi joulukinkkua.

Heikki Jokipii

Ei siinä kiertotietä anneta.

Punaista lihaa ei suositella korvattavan terveellisemmällä siipikarjanlihalla " asiantuntijat kertovat syyn

QuoteVanhoissa ravitsemussuosituksissa kerrottiin, että siipikarjanliha on punaista lihaa parempi vaihtoehto. Uusien suositusten mukaan punaista lihaa ei pidä korvata siipikarjanlihalla. Mitä tapahtui?

Ja se syy on tämä:

QuoteMeinilä on ollut mukana uusia suosituksia laatineessa työryhmässä. Hänen mukaansa siipikarjanlihan lisäämistä ruokavalioon ei suositella pääasiassa ympäristösyistä, jotka uusissa ravitsemussuosituksissa huomioidaan.
[..]
Ruuantuotannon ympäristövaikutuksia voi tarkastella muun muassa ilmastovaikutusten ja maankäytön aiheuttaman luontokadon näkökulmasta.

Ilmastovaikutusten osalta nautatalouden vaikutus korostuu, mutta maankäytön aiheuttaman luontokadon suhteen broileri on ykkössijalla suomalaisessa ruokavaliossa, kertoo vuonna 2023 julkaistu Luonnonvarakeskuksen eli Luken tutkimus.

Tämä johtuu siitä, että broilerit syövät rehusoijaa, jonka viljelymaaksi raivataan esimerkiksi Etelä-Amerikan sademetsiä.

Vaikka Siipikarjaliitto yrittää nikotella:

QuoteSuomen Siipikarjaliiton mukaan suomalaisten broilerien päärehu on kuitenkin kotimainen vilja. Valkuaislähteenä käytetään kotimaista rypsiä, hernettä ja härkäpapua. Lisäksi valkuaistarvetta täydennetään vastuullisesti tuotetulla soijalla, jota tuodaan yleensä Yhdysvalloista, Kanadasta tai Ukrainasta.

Koska sieltä putkahtaa esiin luomusoija?

Hupaisasti tuossa punainen liha vähän menettää asemaansa absoluuttisena pahiksena:

QuoteJos kaiken lihan määrä ruokavaliossa jää enintään 350 grammaan viikossa, sillä ei Meinilän mukaan ole terveyden kannalta suurta merkitystä, onko liha punaista vai siipikarjan lihaa.

" Ei ole sellaista näyttöä, jonka perusteella voisi sanoa, että vähäinen punaisen lihan saanti olisi huono asia, vaan pieni määrä sopii ihan hyvin terveelliseen ruokavalioon.
[..]
Jos kuitenkin haluaa syystä tai toisesta syödä punaista tai siipikarjanlihaa, kumpi niistä on pienempi paha ympäristön kannalta?

Katajajuuren mukaan tähän kysymykseen ei voi vastata täysin tyhjentävästi nykyisen tutkimustiedon valossa.

" Eri ympäristövaikutukset voivat mennä ristiin vertailussa. On mahdotonta mennä sanomaan, että juuri joku tietty lihavaihtoehto olisi enemmän tai vähemmän kuormittava. Tällöin olisi kyse myös siitä, miten erilaisia ympäristövaikutuksia painotetaan suhteessa toisiinsa.

Heikki Jokipii

Tämä puoli asiasta selvästi hiertää:

Yliö: Ravitsemussuositusten kestävyystarkastelu vaatii laajempaa näkökulmaa ja uutta tutkimusta

Sen tietävät raportin takana olevatkin, jotka Hesarissa puolustivat ratkaisuaan:

Ravitsemussuosituksiin kuuluu myös ympäristönäkökulma

QuoteVieraskynä | Väestön ruokavalio vaikuttaa sekä terveyteen että ympäristöön. Ravitsemussuositukset perustuvat puhtaasti tieteeseen.

Kuten jo edellä monesti tullut esille, noiden kahden näkökulman pitämisellä erillään, on myös perustelunsa.

Myös on tuotu esille se, että jos ei pidetä erillään, suosituksiin helposti luikertelee mukaan erilaista varmasti asiaan kuulumatonta.

Heikki Jokipii

Yllättäen WUWT-palstalla tämä:

Modern Scientific Controversies: The War on Food: Part 1

Eli vähintään nuo tieteelliset kiista ovat käynnissä globaalisti, eivät rajoitu Pohjoismaihin.

Ja kyllä, aivan yhtä monenlaisista kiistoista on kyse.

Heikki Jokipii

Kun on avattu pää muidenkin asioiden huomioon ottamiseen kuin terveellisyyteen, tämäkin on looginen seuraus:

Lukijalta: Ravitsemussuositukset lisäävät ruoan tuontia " suositusten ytimessä pitäisi olla kotimaisuus ja huoltovarmuus

QuoteSuositukset, jotka ohjaavat julkisia ruokapalveluita ulkomaisiin proteiinilähteisiin, heikentävät kotimaista ruokaturvaa, kirjoittaa kansanedustaja Janne Jukkola (kok.). ”Kestävä ruokajärjestelmä perustuu siihen, mitä Suomessa voidaan tuottaa.”