• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Started by Heikki Jokipii, 11.10.13 - klo:17:47

Previous topic - Next topic

Jarrumies

#30
Quote from: Heikki Jokipii on 20.06.23 - klo:08:54
No, otsikko on tässä mikä se on. Mutta täällä on luomustakin.

Haluatko, että muutetaan?

Voit tehdä miten haluat, mutta jos tämä aihe olisi yleisellä puolella (eli "luomupuolella"), niin sitä luettaisiin enemmän kuin osastossa muut aiheet.

Ehdottaisin, että ainakin siirtäisit tämän savolaistriidin yleiselle puolelle vaikka vanhalla savolaisotsikolla.

Koska edellinen tänään kirjoittamani kommentti NNR2023:n luomumaininnoista katosikin jo "arkistoon" (pages 2, nyt ollaan jo pages 3:ssa), niin laitan linkin siihen tähän alle:
http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=730.msg33509#msg33509

Heikki Jokipii

Tein näin. Toivottavasti näin on hyvä. Muutin savolaisotsikonkin.

Jarrumies

Tässä puheenvuorossa
http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=730.msg33509#msg33509
olevan haun perusteella NNR2023:ssa ei ole mitään väitteitä siitä, että luomu olisi ravitsemuksellisesti parempaa kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka. On erittäin merkittävä seikka, että pohjoismaiset asiantuntijat eivät esitä tällaisia väitteitä. Jos tieteellisiä perusteita luomun ravitsemuksellisesta paremmuudesta olisi, niin tässä NNR2023:ssa ne varmaankin kerrottaisiin.

Ainakaan ravitsemuksellisilla perusteilla NNR23:n pohjalta laadittaviin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ei ole ainakaan ravitsemuksellista syistä suositella luomuruokaa.

Entä sitten muut mahdollisesti syyt suositella luomua tulevissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa?

Heikki Jokipii

Tässä nyt sitten mennään MT:n mukaan:

Reilusti vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia " uudet ravitsemussuositukset painottavat terveyden lisäksi ympäristöä

Mutta näin väitetään olevan:

QuoteBlomhoff korosti myös, että suosituksissa on otettu huomioon vain terveys ja ympäristö, eikä esimerkiksi omavaraisuutta, ruokaturvaa tai eläinten hyvinvointia.

Jos Pohjoismaisesta ravintosuosituksesta yritetään löytää jotain luomun puolesta, sitä nyt etsitään sitten ympäristöasioista?

Heikki Jokipii

"Savolaisen suosituksen" tarve hyväksytään edelleen:

THL: Kotimaiset ravitsemussuositukset linjassa pohjoismaisten kanssa " näin suomalaisten halutaan syövän

QuoteSuomalaiset ravitsemussuositukset julkaistaan ensi vuoden aikana.
(lihav. HJ)

Muita näkökohtia asiaan edelleen sotketaan (lihav. HJ):

Quote”Nyt on mahdollista katsoa kotimaisia painopisteitä. Erityisesti tulisi tutkailla suomalaisen ruokavalion haasteita. Ja sitten miettiä kestävyyttä ja ruokaturvaa.”

Mutta luomua ei tuon jutun mukaan ole tulossa mukaan?

Heikki Jokipii

Hän ei hyväksykään Pohjoismaisia suosituksia. Ihan päinvastoin:

Folkhälsoexperimentet som måste stoppas

QuoteAtt påstå att livsmedelssektorn står för 20-30 procent av de globala utsläppen är helt enkelt inte sant,  eftersom beräkningarna inte tar med fotosyntesen där kolets kretslopp ingår. De nordiska näringsrekommendationerna är inget annat än en näringsmässig katastrof. Det skriver Börje Berntsson, Varekil.

Tarkempia perusteluja tekstissä. Kiistakirjoitus, vastine toiseen artikkeliin.

Heikki Jokipii

Bailey ihan hyvästä syystä muistuttaa tästä:

Take Nutrition Studies With a Grain of Salt

QuoteThe epidemiology of food and drink is a mess.

Artikkelissa sille jo hyvät perustelut. Esimerkit kyllä usein amerikkalaisia. Mutta ei tilanne Pohjoimaissa tuosta käsittääkseni eroa.

Heikki Jokipii

Onko meillä tähän sanomista?

Kansalliset ravitsemussuositukset julkiseen kuulemiseen

Vielä keriittäsiin:

QuoteValtion ravitsemusneuvottelukunta on julkaissut ensimmäisen luonnoksen uudistetuista kansallisista ravitsemussuosituksista. Suosituksia voi kommentoida kesäkuun 2024 loppuun saakka lausuntopalvelun kautta.

Heikki Jokipii

#38
Tämä tarina on vakava ja hauska:

Kohti 800 grammaa kasviksia päivässä " tauotonta porkkanan rouskutusta

QuoteKun kaikkea on miettinyt, jäljelle jää porkkana. Näin voi kiteyttää haasteen, jossa tavoitellaan 800 grammaa kasviksia päivässä.
[..]
Tavoite on peräisin uusista ravitsemussuosituksista. Niissä kasvisten määrän suositus nousee 500 grammasta 800 grammaan. Sitä on nyt kokeiltu.

Heikki Jokipii

#39
Hän on täysin mukana ravitsemussuositusten linjassa:

Tuija Siltamäen kolumni: Leikkeleraivo on viimeisin todiste siitä, ettei ihmiskunnalla ole toivoa

QuoteAikuiset kiljuvat lauantaimakkaran perään kuin lapset ikuisen karkkipäivän, Siltamäki kirjoittaa.

Ja planeettta ja terveys suloisesti sekaisin:

QuoteSyytkään tuskin tulevat kenellekään yllätyksenä. Tarkoitus on ohjata ihmisiä sekä henkilökohtaisen terveyden että planeetan kannalta parempaan suuntaan. Erityisesti punaisen lihan kulutuksen vähentäminen auttaisi molempiin: suurin osa ruuan ympäristövaikutuksista syntyy lihantuotannosta, ja punaisen lihan käyttö on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten paksusuolensyöpiin ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Eikä yksilön ruokamieltymyksille tai -perinteille anneta mitään armoa.

***

Hän taas ei ole:

Näitä Juha Mieto popsii kilon kerralla " Tässä edullisen herkun hyvät puolet

QuoteHiihtolegenda Juha Mieto kertoi Iltalehden haastattelussa vannovansa yhden ruoka-aineen nimeen: perunan.

Mieto kertoi saattavansa syödä kerralla kilon pottuja. Hänestä peruna on aivan ylivoimainen ruoka, myös edullisuutensa takia.

" C-vitamiinista alkaen se sisältään niin paljon kaikkia raaka-aineita, ja kun kuorinensa syö, niin se on parasta, Mieto hehkuttaa.

Perunan lisukkeena hän sanoo syövänsä makkaraa tai munia.

Erityisen ikävästi häntä kohtaan on se, että juuri tuo peruna ei sitten sovikaan suositukseen. Perunasta ei siinä saa pisteitä. *)

Makkarat ja munat ovat tietysti Siltamäen silmissä jo vallan kauhistus.

***

Vihanneksista ja juureksista saamme noin viikon päästä tietää Lukelta juuri perunan ja luomuperunan satomäärät tänä vuonna. Muiden vihannesten ja juuresten satoja emme vielä.

_______

*) se kuitataan tuossa tällä:

QuotePerunaa ei lueta mukaan puolen kilon kasvissuositukseen, koska sillä on oma paikkansa ruokaympyrässä.

Ja suositus on nyt 800 grammaa.

Heikki Jokipii

MT:

Uudet ravitsemussuositukset hämmensivät ministerinkin: ”Monien ikäihmisten vatsa ei kestä sellaista määrää palkokasveja”

QuoteMinisteri Sari Essayahia eivät uudet, ensi viikolla julkaistavat ravitsemussuositukset miellytä.
[..]
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) mielestä kansallisten ravitsemussuositusten alkuperäiset tavoitteet ovat vahvasti hämärtyneet. Esimerkiksi huoltovarmuus ja ruokaturva eivät ole merkittävässä roolissa koko raportissa.

”Onko kaikki relevantti tutkimus tässä mukana, ja kuinka paljon kokonaisuutta on rakennettu kansanvälisiin näkökulmiin pohjaten niin, että unholaan on jäänyt suomalainen kestävyysnäkökulma.”

”On tiedossa, että suomalaisen naudanlihantuotannon monimuotoisuusvaikutukset ovat keskiarvoa kestävämpiä ja vesiniukkuudestakin on huolehdittu”, Essayah totesi toimittaja-aamiaisella.

Vai onko vika siinä, että ravitsemussuosituksiin on nyt laitettu suosituksia vähän kaikesta?

Heikki Jokipii

MT:

Onko keskustelu ravitsemussuosituksista jo vähentänyt leikkeleiden myyntiä kaupoissa? S-ryhmä ja Kesko vastaavat

Quote”Leikkelemyynnissä ei ole nähtävissä mitään merkittäviä muutoksia verrattuna saman ajanjakson myyntiin viime vuonna.”
Tilaajalle

Heikki Jokipii

#42
Nyt se on sitten virallista:

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset on julkaistu

QuoteValtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi uudet kansalliset ravitsemussuositukset 27.11.2024. Maa- ja metsätalousministeriö tukee suosituksia, jotka ohjaavat suomalaisia kohti monipuolisia ja kestäviä ruokavalintoja.

Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää kansanterveyttä, mikä myös alentaa maamme terveydenhoitokuluja. Suosituksissa huomioidaan ruuan terveysvaikutusten lisäksi aiempaa kattavammin ruuantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutukset.

Sekin siis, että asiassa sopii asettaa tuollaisia varsinaisen ravitsemuksen ohittavia ja ylittäviä tavoitteita.

Minusta se voi olla vaarallista. Mitä tapahtuu tässä prosessissa:

Quote-    Meillä on meneillään iso ruokajärjestelmän strategiatyö. Ravitsemussuositusten tulee osaltaan tukea Suomen huoltovarmuutta ja elinkeinoelämää. On tärkeää, että säilytämme hyvän omavaraisuusasteen ja kehitämme kotimaista ruuantuotantoa entistä kestävämmäksi. Tämä luo uusia mahdollisuuksia maatalous- ja kalataloussektorillemme. Jatkosuositusten valmistelussa on varmistettava, että esimerkiksi vanhusten ja kouluruokailun suositukset ovat selkeästi ravitsemustieteen näkökulmasta annettuja, toteaa valtiosihteeri Päivi Nerg.

Eikö luomun raju lisääminen jo kerran ollut Suomen "strateginen tavoite"?

Heikki Jokipii

#43
Hesari lähti myös kaikki sotatorvet soiden taisteluun leikkeleitä vastaan:

Lihavalmisteet näyttävät olevan suurempi syöpä­riski kuin punainen liha " Asian­tuntija kertoo, mistä on kyse

QuoteRuoka | Mitä enemmän syö leikkelemakkaraa, sitä enemmän ulosteesta löytyy suolistosyöpään liitettyjä yhdisteitä. Täysjyvä, kasvikset ja hedelmät taas antavat suojaa suolistosyöpää vastaan.
Tilaajille

Leikkeleet kannattaisi karsia uusien ravitsemussuositusten mukaan ruokavaliosta minimiin. Kuva: Colourbox
Tanja Vasama HS
26.11. 19:00

Lihavalmisteita, kuten makkaroita ja leikkeleitä, pitäisi syödä niin vähän kuin mahdollista, pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjeistavat.

Keskiviikkona julkaistaviin uusiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin on ennakkotietojen perusteella tulossa samanlainen linjaus. Suomalaiset suositukset pohjautuvat viime vuonna julkaistuihin pohjoismaisiin linjauksiin.

Tosin paperiversiossa vilahteli kuitenkin myös tietoja tutkimustuloksista, joiden mukaan asiat eivät olekaan niin yksiselitteisiä.

Heikki Jokipii

MTK huolestui omalla tavallaan:

Ravitsemussuositukset huolestuttivat MTK:n valtuuskunnassa " ”Ilmasto ei lämpene suomalaista lihaa syömällä”

QuoteAjavatko tänään julkistettavat ravitsemussuositukset kotimaisen lihantuotannon lopulliseen ahdinkoon? Tätä pohdittiin eilen MTK:n valtuuskunnan kokouksessa.