Author Topic: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Read 113264 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #105 on: 22.01.16 - klo:07:37 »
Tämäkin kohta on mainitussa artikkelissa hyvin tyypillinen, ja myös siinä, että se vaatii "suomennosta":

Quote
Tutkimus kuitenkin osoitti, että miljoonat afrikkalaiset ovat jo löytäneet omat ratkaisunsa. He ovat onnistuneet parantamaan siirtomaa-ajalta perittyä kestämätöntä maataloutta ja sopeutuvat myös ilmastonmuutokseen ja ympäristön pilaantumiseen.

Harjoittiinko siirtomaa-ajalla siis "kestämätöntä" ulkopuolisiin tuotantopanoksiin perustuvaa tehoviljelyä? Ei varmasti harjoitettu! Vaan hyvin yleisesti primitiivistä kaskiviljelyä, joka todellakin tuli kestämättömäksi, kun väestö kasvoi, ja kaskettujen alueiden lepoaika tuli liian lyhyeksi. Niinpä siihen verrattuna varmasti noissa "menestystarinoissa" on parempia ratkaisuja. Eli kyse on vanhasta tutusta de Schutterin tempusta (lainaus meidän uutisestamme, joka ilmestyi myös HS:ssa):

Quote
Kyseinen raportti kyllä suosittelee luomua kehitysmaille, mutta ei sentään väittänyt, että sillä saavutettaisiin tehoviljelyyn nähden tuplasadot. Vertailukohtaa ei sanota, mutta "tuplattu" on varmaan sellaisesta tasosta kuin Mosambikissa: puoli tonnia maissia hehtaarilta on nostettu koko tonniin. Maailman tehoviljelyn avulla saatu keskiarvo on noin kolme tonnia hehtaarilta.

Toisaalta tässä ollaan vähän ristiriitaisia vai halutaanko tukea väärinkäsitystä, että siirtomaavalta toi mukanaan tehoviljelyn (IPS-uutisesta, lihav. HJ):

Quote
Esi-isiltä perityt viljelymenetelmät on kehitetty kestämään sekä tulvia että kuivuutta. Näillä usein takapajuisiksi moitituilla konsteilla on paljon annettavaa ruokaturvansa kehittämisestä kiinnostuneelle maailmalle.

Myös tyypillistä ko. kirjoituksille, tuttu mm. Vandana Shivalta: ylläpidetään myös käsitystä, että itse asiassa ennen osattiin parhaiten. Vaikkei sitten asia kyllä satomäärissä mitenkään näkynyt. Noita konsteja kannattaa kyllä kokeilla - jos on varmistanut ruokaturvansa muilla konsteilla!  8)

Lainataanpa vielä itseämme tästä:

Quote
"Menestystarinoita" kehitysmaiden luomuviljelyssä on ollut 1970-luvulta alkaen. Tarinoille on yhteistä se, että ne ovat pieniä ja niistä kuullaan hyvin vähän sen jälkeen, kun asiasta on tehty raportti tai väitöskirja länsimaiselle yliopistolle ja projektin rahoitus on loppu.

Tuo jo oikeastaan tuli Oakland-raportin Tigray-esimerkissä esille. Jos olisi asiassa viitseliäisyyttä (ja aikaa), voisi palata muutaman vuoden päästä muihinkin 32 tapaukseen, ja todennäköisin tulos olisi varmasti tuo.
« Last Edit: 22.01.16 - klo:10:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #106 on: 23.01.16 - klo:09:11 »
Julkaistiin tuo sitten Kansan Uutisissakin. Siellä tyydyin, ainakin tällä erää, kommentoimaan vain tämän verran:


Quote
"Menetelmää käyttää jo 200 000 talonpoikaa, jotka ruokkivat miljoona ihmistä. "

Onpa hurja menetelmä! Suomen ruokkimiseen ei sillä tarvittaisi kuin miljoona talonpoikaa.

Lisäsin vielä:

Quote
Eli ei tarvittaisi kuin alle puolet Suomen työllisistä, 2,4 miljoonaa (2015).

PS. Laitoinpa sinne vähän myöhemmin myös linkin tänne. Vaikka - olen nyttemmin pessimisti asiassa (ks. edellä) - keskustelua asiasta ei luultavasti synny siellä, eikä täällä. Kun näyttää olevan näin.
« Last Edit: 23.01.16 - klo:17:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #107 on: 24.01.16 - klo:07:23 »
Tarkastellaanpa tuota väitettä tarkemmin. Tästä saamme tiedon ...

http://www.nationsencyclopedia.com/Africa/Kenya-AGRICULTURE.html

... että Keniassa n. 3 miljoonaa perhettä viljelee alle 2 hehtaarin tiloja. Siis farmareina sama lukumäärä? He tuottavat 75% maassa saadusta sadosta, tuotannosta. Keniassa on 45 miljoonaa asukasta, siitä 75% on n. 34 miljoonaa.

Niinpä - omavaraisoletuksella - tuo 3 miljoonaa viljelijää ruokkii 34 miljoonaa ihmistä, eli keskimäärin n. 11 ihmistä. Eli keskimäärin useamman kuin nuo Oaklandin uutisen mainitsemat 200 000 (jotka siis ruokkivat keskimäärin 5)? Jos jokaiseen perheeseen lasketaan 2 viljelijää, tullaan  noin samaan määrään.

Täyttä omavaraisuutta Kenialla ei ole, mutta tämän mukaan tuonti olisi kuitenkin vain 20% luokkaa:

http://www.foodsecurityportal.org/kenya?print

Tämän mukaan kyllä enemmän, jotain +30%, ainakin viljoissa:

http://www.fao.org/giews/countrybrief/country.jsp?code=KEN

***

Keniassa muuten harkitaan GMO-viljelyn sallimista maassa, ja päätöksen pitäisi tulla tämän kuun aikana.

Tutustuin tuohon Oakland-instituutin tapausselostukseenkin. Yhtään absoluuttisia satotasolukuja ei sieltä löytynyt, mutta kyllä väitteitä, että olisi saatu 2-4 -kertaisia satoja tavanomaiseen verrattuna. Mutta miksi sitten asia on edistynyt näin hitaasti:

Quote
Keniassa on viime vuosikymmenillä kehitetty biointensiivistä viljelyä, joka tuottaa mahdollisimman paljon ruokaa pienellä maatilkulla ja vähällä vedellä.

Tarkemmin: asia aloitettiin 1980-luvulla (selvisi tapausselostuksta). Eikä ole siis levinnyt enempää? Edelleen Kenian tiedemiehet näkevät siis GMO-lajikkeet tarpeellisina? Niistä 2-4-kertaisista sadoista huolimatta?
« Last Edit: 24.01.16 - klo:15:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #108 on: 24.01.16 - klo:14:57 »
Jatkan tätä, koska nyt ilmestyi vastaväite KU:n palstalle, kuitenkin. Jatkan tietysti keskustelua sielläkin.

Tässä on tuohon Kenian tapausselostukseen linkki. Sieltä sitten voi ladata asiaa tarkemmin kuvaavan pdf-tiedoston. Tai siis ei kovinkaan paljon tarkemmin, olennaiset tiedot sieltä puuttuvat!

Sieltä pdf-tiedostosta voi löytää tällaisen tiedon projektista tai ainakin sen osaprojektista:

Quote
After the program, farmers and their families not only produced enough food for themselves, they also generated an average income of $30 per month from excess crops sold at the market.

Hieno juttu? Dollari päivässä, lisärahaa kyllä, mutta koko perheelle? Luultavasti IPS-artikkelin yhdysvaltalainen kirjoittaja, ja varsinkaan hänen koko perheensä, ei suostusi edes p-raisemaan (täydentäkää itse tuo verbi) tuosta summasta.
« Last Edit: 24.01.16 - klo:15:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #109 on: 28.01.16 - klo:10:54 »
Mutta sitten kun tässä IPS-artikkelissa ...

WFP’s Chief Calls for Support for Those Most Vulnerable to Climate Change

... WFP:n johtaja kantaa huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista, ja suosittelee "ilmastofiksua" maanviljelystä, hän ei kyllä tarkoita Oakland-instituutin keinoja.

Siitä, miten "ilmastoälykäs" viljely ei ole lainkaan luomuväen mieleen, meillä on jo ollut puhetta täällä.

Jos puhutaan suorakylvöstä tai CA-viljelystä (conservation agriculture), voi olla myös melko varma, ettei luomusta ole kyse, vaikkei asiaa eksplisiittisesti sanotakaan. Samoin siitä, että puhutaan vakuutusten käytöstä pelastavana keinona: niitä tarvitaan juuri siihen, että viljelijä uskaltaa ottaa riskejä, panostaa rahojaan asiaan. Tyypillisesti lannoitteita ostamalla!

***

Kummallista kainoutta näyttää olevan kummallakin keskustelun "osapuolella": toiset eivät kehtaa sanoa luomus luomuksi, toiset taas eivät saa sanaa "lannoite" suustaan tai kynästään ... :D
« Last Edit: 28.01.16 - klo:11:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #110 on: 08.03.16 - klo:06:27 »
Tämä IPS:n uutinen on nyt hiukan vaikea luokitella. Se kertoo keittobanaanin (plantain) uusista, taudinkestävistä lajikkeista Afrikassa:

African Staple Plantains at Risk of Same Diseases as Bananas

Siinä kuitenkin visusti vältetään kertomasta, miten tässä banaanien jalostuksessa ko. instituutti käyttää myös geeniteknologiaa, kuten se itse kertoo:

Banana & Plantain systems

Quote
Modern-day genetic and genomic resources are being applied to make banana/plantain breeding more efficient, and to characterize the diversity in major pathogens and pests.

Luultavasti on käyttänyt myös kyseisten lajikkeiden kehittämisessä. Tai ainakin se on selvästi suunnitelmissa (IPS:n uutisesta):

Quote
IITA have developed new hybrid varieties which are resistant to the common diseases effecting plantains, says Swennen, yet further research may also help to identify ways to protect the 120 varieties of plantains which remain susceptible.
(lihav. HJ)

Tämän käsityksen saa myös Wikipedia-artikkelista ko. instituutista:

International Institute of Tropical Agriculture

Se ei lainkaan kaihda geenitekniikkaa (lihav. HJ):

Quote
Recently, IITA has operated four research divisions: Biotechnology and genetic improvement, Natural resource management, Social science and agribusiness, and Plant production and plant health.

IPS-uutinen tuntuu suorastaan välttävän tuon seikan kertomista, vaikka muutoin antaa tunnustusta IITA:lle.
« Last Edit: 08.03.16 - klo:09:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #111 on: 30.03.16 - klo:06:53 »
Tässä uutisessa ...

Tree Regeneration Restoring Hope

... kerrotaan toiminnasta, jota vastaan ei sinänsä ole mitään huomauttamista, eli puiden istuttamisesta. Mutta kuinka ollakaan, siihenkin oli luikerrelut tämä luomumyytti mukaan (lihav. HJ):

Quote
Tony Reunando, WVAustralia’s natural resource advisor and the man behind the FMNR initiative, told this writer in an interview that in a low input-agricultural situation like in East Africa, where farmers cannot afford fertilisers, trees complement this.

Eivät [itsesensuroitu sana] lannoitteet ole mikään ylellisyystuote, johon on "varaa" tai ei ole, vaan tuotantopanos! Mutta tuossakin - Australia ja tuo FMNR tukevat maataloutta siellä uutisen mukaan merkittävällä summalla - näyttää puiden istuttaminen olevan heidän näkökulmastaan "poliittisesti korrektia" kun tuki lannoitteille ei ole. Vaikka siinäkin olisi mahdollisuuksia "kestävään" tulokseen, so. seuraavana vuonna lannoitetukea ei ehkä enää tarvittaisi.

Rahoitusmenettelyjäkin lannoitukselle on juuri itäisessä Afrikassa kehitetty, lupaavin tuloksin. Niinpä nyt jos koskaan on käytettävä tätä iankaikkista sanontatapaa: näitä kahta asiaa (so. puiden istuttamista ja lannoitusta) ei saa laittaa vastakkain;D
« Last Edit: 31.03.16 - klo:11:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #112 on: 26.04.16 - klo:06:54 »
Välillä IPS on kertonut vähän toisenlaisiakin tarinoita, mutta näyttää palanneen linjalleen:

Mauritian Farmers Go Smart

Siinä on otettu käyttöön nyt uusi ilmaisu luomulle, "bio-farming". Luontevasti juttu siirtyy ehkä oikeutetustakin kemikaalien liikakäytön kritiikistä suositukseen, että niistä pitää luopua kokonaan. Eikä mistään "molempien viljelytapojen hyvien puolien yhdistämisestä" ole puhettakaan:

Quote
Fifty year-old Prem Kanoosingh rages against his peers who excessively apply chemicals, mostly pesticides and fertilisers, to their crops. “They make cocktails from several products and they use them on their crops. They are criminals”, he shouted at a function where the Food and Agricultural Research and Extension Institute launched a bio-farming project in early March 2016.
(lihav. HJ)

Mutta onko liikakäytöstä edes kyse? Näiden lukujen pohjalta ...

Quote
Official statistics indicate that Mauritius imported 54,000 tons of chemical fertilisers and 2,250 tons of pesticides in 2015. Out of the 307 samples collected from the farmgate level for testing purposes, 72 per cent had no pesticide residues, on 24 per cent the presence of pesticide residues was below the codex maximum residue level (MRL) and 4 per cent exceeded this level.

... Mauritiuksen (vähän yli miöjoona asukasta) käyttömäärät ovat karkeasti arvioituna samalla tasolla kuin Suomessa. Tuo 4% torjunta-ainejäämien ylityksiä - jotka luultavasti olivat pieniä - kuulostaa kauheammalta kuin se on (sielläkin varmasti käytetään 100-kertaisia turvakertoimia).

Selittämättä artikkelissa myös jää, miksi niin harvat ovat seuranneet haastatellun viljelijän esimerkkiä - nuo maatalouskemikaalien kulutusluvuthan olivat vuodelta 2015 eli viime vuodelta! Melkoista liioittelua on tuolta pohjalta väittää, että "Mauritiuksen viljelijät" olisivat jotain (kerrotun laista) tekemässä.

***

Itse asiassa tämäkin uutinen ...

Boosting the Future of the Food Movement

... oli kertomus luomuväen kokoontumisesta, vaikkei se selvästi uutisessa esille tulekaan. Pääosin luomuväen, vaikka eräs poikkeus siellä osallistujissa oli, WWF:n Jason Clay.
« Last Edit: 26.04.16 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #113 on: 02.07.16 - klo:06:14 »

Kuuban vesipulasta ja sen ratkaisuyrityksistä ...

Drought Prompts Debate on Cuba’s Irrigation Problems

... ja sitten:

Quote
In Friedrich’s view, sustainable solutions must be based “on soil management” and conservation techniques.He pointed out that eco-friendly organic agriculture “achieves greater production yields with less water and opens up the soil so that rainwater can infiltrate to the fullest depths and refill aquifers.”

Oikeastaan kaksinkertaista vääristelyä. Ilmaisu "conservation techniques" viittaa jonkinasteiseen suorakylvöön, joka ei luomussa toimi. Eikä luomussa saada suurempia satoja vähemmällä vedellä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #114 on: 21.07.16 - klo:08:21 »
Vaikka IPS korostaa, että kyse on kirjoittajan mielipiteistä, se antaa kuitenkin tilaa Vandana Shivan enemmän tai vähemmän raivokkaalle vuodatukselle GMO:itä ja muuta modernia maataloustekniikkaa vastaan:

Biodiversity, GMOs, Gene Drives and the Militarised Mind

Ja tähänhän hän hyvin yllätyksettömästi päätyy:

Quote
A scientific assessment of the failure of herbicides and GMOs to control weeds , and the success of ecological agriculture in controlling pests and weeds without the use of violent tools will lead us to a paradigm-shift from industrial farming to ecological agriculture – to cultures of eternity.

Eli jos häneltä kysytään, niin rikkakasvien torjunnassa erittäin menestykselliseksi osoittautuneella luomuviljelyllä mennään. Ikuisesti.
« Last Edit: 21.09.16 - klo:08:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #115 on: 21.09.16 - klo:07:45 »
Olisiko IPS hiukan muuttanut linjaansa? Tässäkin jutussa olisi ollut loistava tilaisuus luomuviljelyn ylittämiseen ...

Believe It or Not, Pulses Reduce Gas Emissions!

... mutta juttu onkin hyvin tasapainoinen. Näiden kasvien typensidonta mainitaan, mutta sen asian merkitystä ei liioitella:

Quote
See the facts: it is estimated that globally, some 190 million hectares of pulses contribute to five to seven million tonnes of nitrogen in soils. As pulses can fix their own nitrogen in the soil, they need less fertilizer, both organic and synthetic and, in this way, they play a part in reducing greenhouse gas emissions.
« Last Edit: 21.09.16 - klo:08:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #116 on: 23.09.16 - klo:08:58 »
Tämä uutinen on IPS:ltä vielä hurjempi askel toiseen suuntaan:

Rural Growth in Colombia: Yara Steps In to Increase Productivity

Quote
Following the recent peace agreement between the Colombian government and the FARC in Cartagena which concludes a 52-year armed conflict, the country is now geared toward improving productivity in its agricultural sector. Yara International, a leader in crop nutrition and farmer support, has taken the timely step of supporting the government’s efforts on this issue.

Yara, maailman eräs johtavista lannoitteiden valmistajista (se sama, joka on "syönyt" meidän Kemirammekin) mainitaan erittäin myönteisessä sävyssä! Ja vieläpä niin, että vihdoinkin tuo askel on otettu, että nämä toimenpiteet Kolumbiassa tehdään eli tuottavuutta nostetaan, näin.

Nyt, Suomen IPS, tuota uutista suomentamaan!  :D
« Last Edit: 23.09.16 - klo:12:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #117 on: 14.10.16 - klo:06:44 »
Vaan ei, "vanha hapatus" on yhä voimisssaan. Tämäkin artikkeli kertoo periaatteessa naisviljelijöistä ja heidän asemastaan ...

Cultivating a Different Future for Rural Women in Argentina

... mutta kummasti vain siihen on ujutettu luomu:

Quote
EL PATO, Argentina, Oct 13 2016 (IPS) - Her seven children have grown up, but she now takes care of a young grandson while working in her organic vegetable garden in El Pato, south of the city of Buenos Aires. Olga Campos wants for them what she wasn’t able to achieve: an education to forge a different future.
(lihav. HJ)

Miksi luomua? Myöhemmin samasta artikelista:

Quote
According to FAO, if the rights of rural women were guaranteed, between 20 and 30 per cent more food would be produced, meaning 150 million less hungry people worldwide.

Aware of that, agricultural engineer María Lara Tapia advises her neighbors in El Pato on organic vegetable production, which is in growing urban demand, and on its commercial distribution.
(lihav. HJ)

Eli jos naisilla olisi varmistetut oikeudet, tämä lisäisi ruoan tuotantoa ja vähentäisi maailman nälkää. Ja tästä tietoisena, tuo maatalousasiantuntija suosittaa naapureileen kaupunkilaisen eliitin rahakkaan luomukysynnän tyydyttämistä! Voi ... pyssyt!
« Last Edit: 14.10.16 - klo:06:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #118 on: 18.10.16 - klo:07:13 »
Tähänkin itsessään aivan hyvään ja suositeltavaan asiaan on IPS taas onnistunut sotkemaan luomuviljelyn suosittelun:

Palkokasveista afrikkalaisten ruokavalion pelastus

Quote
Palkokasvien kyky sitoa typpeä ilmasta tekee niistä otollisia luomuviljelyyn ja maanparannukseen, Elizabeth Mpofu sanoo. Hän on yksi kuudesta FAOn palkokasvien erikoislähettiläästä Afrikassa. Parhaillaan vietetään YK:n julistamaa palkokasvien vuotta.

"On lisättävä tietoa palkokasvien merkityksestä ja koottava naiset puolustamaan luomuviljelyä ja ruokaomavaraisuutta", sanoo Mpofu, joka kuuluu myös yli 200 miljoonan jäsenen kansainväliseen talonpoikaisjärjestöön La Via Campesinaan.

Tiedon puute ajaa monet viljelijät käyttämään kaupallisia hybridisiemeniä ja luopumaan omista vuosikymmenien saatossa kestäviksi osoittautuneista lajikkeista, Mpofu harmittelee.

Ja siis sotkemaan siihen muunkin uuden tekniikan ja tieteen vastustamisen, kuten näkyy. Haastateltu siis sanoo näin, kyllä, mutta IPS:n toimittaja on etsinyt ja valinnut haastateltavan.
« Last Edit: 18.10.16 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #119 on: 02.11.16 - klo:06:43 »
Tässä uutisessa ei ole sanaa luomu (tai sen kiertoilmauksiakaan) mutta jostain sellaisesta siinä ilmeisesti on kyse:

Indonesiassa opetetaan keräilijöitä viljelijöiksi

Quote
Asukkaille viljelytekniikkaa opettava professori Ali Zum Mashar teki vuonna 2000 väitöskirjansa kenttätutkimusta Kalimantanissa ja löysi 18 hyödyllistä mikrobia. Hän kehitti niistä lannoitteen, jonka avulla on saatu jopa kolminkertaisia satoja.

Siis mihin nähden kolminkertaisia? *) Joillakin mikrobeilla saatu aikaan lannoite, joka siis korvaisi typen, fosforin ja kaliumin? Mistään tällaisesta en kyllä mistään muualta ole kuullut.

Englanninkielisestä versiostakaan ei tule hullua hurskaammaksi:

Farming Brings Stability to Remote Villages in Papua

Quote
Mashar said he actually expected a large surplus. “My microbe-based fertilizer can change bare lands into fertile spots. It is able to convert an ex-mining site to a green farm, let alone this fertile soil of Usku,” he said.

He found 18 species of microbes in the forests of Kalimantan while doing his doctoral studies in 2000. He eventually developed a technology that converts the microbes into liquid form, which he calls Bio P 2000 Z. Successful experiments have proved their capability to increase crop yields by as much as threefold.

“The crop yields should double in quantity, quality and speed. We started working in August, now after only three months, you can see for yourself,” he added, pointing at the gardens in the houses’ front yards.

Kun aineen nimessä on "Bio", on se jo vihje luomuun päin.  P-kirjain voisi viitata fosforiin. Jokin aine, joka tehostaisi fosforin saantia maaperästä? Jossa sitä luonnostaan jossain määrin on. Tietysti ei ole enää, kun se on sieltä otettu. **)

____________

*) vertailukohdan ilmoittamisessa luomuväki ei perinteisesti ole ollut kovin turhantarkka
**) Suurin piirtein oikeassa taisin olla. Tällaisen selostuksen löysin englanniksi tuosta aineesta, ja sieltä tämän. Aineella on ...

Quote
Ability to decompose substances Phosphate , Potassium , Calcium / Magnesium potassium and sulfur present in the soil / rock into a form readily absorbed plant [...]
(lihav. HJ)

... eli kyky nostaa maaperässä jo olevia aineita esiin, kasvien käytettäväksi. Muitakin kyllä kuin fosforia. Mutta mikään lannoite se ei siis ole. Säilyttää kyllä viljelmien luomustatuksen, kuten tuossa selostuksessa myös esille tuodaan.

Sillä varmaan saadaan satotaso nousemaan. Mutta kun tuolla aineella on muutama vuosi "ajettu" samoilla pelloilla, on odotettavissa ikävä yllätys.
« Last Edit: 02.11.16 - klo:09:17 by Heikki Jokipii »