Author Topic: Luomun vienti ja tuonti  (Read 148999 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #45 on: 17.06.15 - klo:06:03 »
Tässä spekuloidaan Tanskan esimerkillä (25.11.2013):

Tanska vie luomuruokaa ja Suomi vikisee

Quote
Tanska vie luomua 110 miljoonalla eurolla (2010) lähinnä naapurimaihin Saksaan, Ruotsiin ja Hollantiin. Vientiin satsataan tosissaan, minkä Roskilden lehdistökutsukin osoittaa. Vientiin satsataan tosissaan, minkä Roskilden lehdistökutsukin osoittaa. Vuonna 2010 Organic Denmark käytti luomutuotteiden viennin edistämiseen 4,4 miljoonaa euroa ja Tanskan hallitus panostaa luomualan kehittämiseen vuositasolla 22 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi, tänä vuonna Suomen maa- ja metsätalousministeriö on budjetoinut noin 1,6 miljoonaa euroa luomun ja lähiruuan kehittämiseen. Niinpä Suomen luomuvienti on alle 10 miljoonaa euroa vuodessa.
*)

Mutta paljonko Tanskan muu elintarvikevienti on? Tämän uutisen eli Petteri Orpon mukaan:

Quote
Hänen mukaansa ministeriö etsii keinoja, joiden avulla ruoan vientiä voidaan lisätä. Hän muistuttaa, että Tanskan ruokaviennin arvo on 20 miljardia euron, Suomen vain 3 miljardia.

– Miksi me emme pystyisi samaan?

Tämä asia tuli kuitenkin mieleeni, kun sain tietoja, että Tanskan nykyhallituskin haluaa kaksinkertaistaa Tanskan luomuviljelyn, ja sitten vielä poliittiseen kenttään on ilmestynyt HS:n mukaan tällainen "radikaalivihreä yllättäjä" , jolla on tällaisia tavoitteita:

Quote
Hän [Elbæk] ajaa myös sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan tukeutuvaa taloutta ja sataprosenttisesti ekologista maataloustuotantoa.

("Ekologinen maataloustuotanto" on tietysti luomutuotantoa, HS:n toimittaja on ollut käännöksessään huolimaton.)

Jos tuo Elbækin **) tavoite toteutuisi, mitä se merkitsisi Tanskan elintarvikeviennille? Oletetaan, että kaikki menisi kaupaksi myös luomuna. Oletetaan, että tuotteista saisi luomuna tuplahinnan.

Mutta oletetaan eli otetaan huomioon myös se, miten tuotetut määrät laskisivat. Kun Tanskasta ei helposti löydy (vika voi olla tässä tapauksessa etsijässä, eli minussa) vertailukelpoisia tilastoja, käytetään rohkeasti sitä suhdetta mikä on jo Suomesta tuttu: koko maatalouden tuotanto putoaa 100% luomuvaihtoehdossa neljännekseen.

Vaikka siitä neljänneksestä Tanska saisi tuplahinnan, Tanskaan ruokaviennin tulot siis putoaisivat puoleen. Eli 20 miljardista 10 miljardiin. ***)

Alternativet-puolueelle tämä ei tietysti ole ongelma, sillähän on jo julkilausuttuna tavoitteena (samasta uutisesta, Elbækin suulla):

Quote
"Meidän on laskettava materiaalista elintasomme ja nostettava elämänlaatuamme. Se tietenkin haastaa koko perinteisen taloudellisen ajattelun, mutta se on vain hyväksyttävä."

____________________

*) tänä vuonna, 2015, ja ensi vuonna jne. Suomi satsaa 50 miljoonaa vain luomun kehittämiseen ...
**) joka muuten on lehden kuvassa hyvin kaupunkimaisessa maisemassa, istumassa jalkakäytävällä, Kööpenhaminassa Vesterbron kaupunginosassa (sic!)
***) tässä ei nyt ole mietitty sitä, mitä tanskalaiset itse söisivät
« Last Edit: 17.06.15 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #46 on: 25.06.15 - klo:06:17 »
Nyt sitten taitaa Erkki Pöytäniemen unelma mennä taas vähintään vuoden kauemmas, kun Putin ilmoitti jatkavansa vastapakotteita ruoan osalta vielä sen ajan.

Sinänsä Pöytäniemi on periaatteessa ollut jossain määrin oikeilla jäljillä: tätä ennen Venäjän luomukulutuksesta 95% oli tuontia.

Food embargo could help organic agriculture in Russia

Quote
The embargo has deprived the Russian market of a significant portion of imported eco-products. "No less than 95 percent of organic foods was previously sourced from imports," says Denis Prasolov, CEO of Organic Corporation. Eco-fruits and vegetables, dairy products, nuts and dried goods were sourced in Germany, Italy, Switzerland, France, USA and Canada. The remaining five percent came from around 100 certified Russian producers.

Mutta jo otsikosta selviää, että nyt paikalliset yrittäjät (viljelijät) saavat (taas vuoden) aikaa kehittää Venäjän omaa luomutuotantoa.

Ja selviäähän tuosta myös, että Suomi ei luomua tarjotessaan lähtisi Venäjälläkään markkinoille, joilla ei olisi jo kovaa kilpailua.
« Last Edit: 25.06.15 - klo:06:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #47 on: 09.09.15 - klo:06:07 »
Tällaisella paperilla yrittää luomuväki vähän keittiön kautta vaikuttaa luomuviljelijä Kimmo Tiilikaiseen:

Tärkeä keskustelunavaus ... Luomu voi olla lääke kolmen miljardin euron ruokavajeeseen.

Eikä ole nähtävästi heillä juuri estoja visioinneissaan: alle 10 miljoonan luomuviennistä hypätään tuota pikaa tilanteeseen, jolla olisi jotain vaikutusta 3 miljardin vajeeseen!

Ihmetellä täytyy, jos MT:n toimittaja on nauramatta pystynyt tuon pääkirjoituksensa lehteen laittamaan.

Löytyyköhän tuota raporttia netistä? Olisi kuitenkin, ellei muuta niin, mielenkiintoista katsoa miten he epätoivoista suunnitelmaansa perustelevat.

***

Luomulakko oli muuten tarkkasilmäisenä löytänyt tämän tavan, jolla suomalainen luomu "valtaa" Venäjän markkinoita:

Suomalaista luomua Venäjällä
« Last Edit: 09.09.15 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #48 on: 10.09.15 - klo:06:00 »
Luken vanhempi tutkija Marja Kallioniemi vastasi tänään HS:n mielipidesivulla Janne Saarikiven provokatiiviseen ehdotukseen, että maataloustuet siirrettäisiin 5 vuodeksi tieteen käyttöön.

Poimin siitä vain tämän tiedon. Kallioniemi ilmoitti, että "tuoreimpien arvioiden mukaan suomalaisten kuluttaman ruoan kotimaisuusaste on 75 prosenttia". Hänen voi olettaa olevan asiassa hyvin informoitu.

Sen rinnalle voi laittaa sen saamamme myös asiantuntevan arvion, että luomukulutuksen kotimaisuusaste on vain 60%. Tämäkin asettaa - surkeiden vientimäärien ohella - tuon edellä mainitun "keskustelunavauksen" hyvin outoon valoon. Eli irti kaikista realiteeteista, toiveajattelun suureen koriin. Jos mappiin tai hyllyyn laitetaan, niin tämä muistio siihen Ollilan brändiryhmän muistion viereen. Kun yksi tekijöistäkin, eli Osmo Rauhala, on sama.
« Last Edit: 10.09.15 - klo:06:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #49 on: 10.09.15 - klo:09:20 »
Maaseudun Tulevaisuudessa oli tuosta raportista vielä toinenkin uutinen ...

Suomesta laatuluomun johtava vientimaa

... jonka mukaan:

Quote
Myös viennissä avautuisi uusia mahdollisuuksia.

Luomutuotteiden avulla voitaisiin pyrkiä maailman kalleimmille ruokamarkkinoille, jotka löytyvät menestyvien länsimaiden ja vauraiden Aasian talouksien luomuasiakkaista, raportti toteaa.

Raportissa huomautetaan, että maksavat asiakkaat vaativat tuotteilta selkeätä luomustandardia. Mitään "melkein luomua" ei maailmalla haluta.

Luomumaatalouteen siirtyminen vähentää raportin mukaan myös päästöjä ympäristöön sekä terveysriskejä.

Luomutalous tuo uutta kasvua -selvityksen ovat allekirjoittaneet Ilkka Herlin, Antti Kaasalainen, Fredrik von Limburg Stirum, Jaakko Nuutila, Osmo Rauhala, Pirjo Siiskonen ja Markku Wilenius. Raportin on työryhmän ohella koonnut ajatushautomo Demos Helsinki.

Eli mukana ovat kaikki "tavanomaiset epäillyt", tuota ajatushautomoa myöten.

Tuo "melkein luomua" on tietysti heitto siihen tapaan, miten tavanomaista suomalaista ruokaa mainostetaan. Mutta kuinka on tosiasiassa? Kyllä se on niin, että tämä suomalainen "melkein luomu" menee maailmalla suomalaista luomua paremmin kaupaksi, tällä hetkellä.  ;D

"Luomutalous tuo uutta kasvua" -nimellä ei netistä mitään raporttia löydy, vaikka (hiukan) mielenkiintoa sitä kohtaan olisikin. Kuten meillä siis (kuitenkin) on.

Tässä vielä Talouselämän versio asiasta, joka on sama, mutta ehkä selkeämmin jäsennelty  ...

Tässäkö ratkaisu syvenevään kriisiin? "Tuotteita kalleimmille ruokamarkkinoille maailmassa"

... mutta sitäkin selvemmin siinä tulee esille idean täydellinen utopistisuus. Paitsi ehkä kiertotalouden osalta, siinä asiassa voidaan varmasti edetä (ja onko Ilkka Herlin erityisesti sen takia mukana?). Mutta sitähän ei käsittääkseni enää tarvitse ehdottaa, se on jo hankkeena osin olemassakin, ja myös hallitusohjelmassa.

Molemmat nuo lehdetkin olivat - otsikoinnista päätellen - ymmärtäneet asian niin, että tuo luomuviennin hurja kasvattaminen oli tuon raportin pääidea.
« Last Edit: 10.09.15 - klo:09:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #50 on: 10.09.15 - klo:12:46 »
Olisi muuten kyllä kohtuullista, MT ja Talouselämä, että jos tuollaisesta muistiosta niinkin paljon kerrotaan, niin vaadittaisiin uutisen lanseeraajilta, että he antavat linkin itse muistioon. Ja lehdet sen myös uutisensa yhteydessä antaisivat.

Ministerille lähetettynä se tietysti on julkinen asiakirja, mutta ei pitäisi olla meidän asiamme sitä MMM:n kirjaamosta pyytää.

***

Klo 15:30: Tulihan se sieltä, Luomuinstuutin kautta:

Raportti ministeri Tiilikaiselle esittää parannusta maatalouden kannattavuuteen

Eli nyt tutustumaan.

Ihan äkkiä selattuna se ei ole ainoastaan ehdotus luomuviennin lisäämisestä, vaan aika kokonaisvaltainen Suomen luomuväen "sodanjulistus". Jolloin siitä saattaisi olla syytä tehdä ihan oma keskustelunsa, "triidinsä"?

Ja niinpä nyt - moderaattorina - teinkin. Jatketaan tästä muistiosta täällä:

Luomuväen uusi "sodanjulistus"



PS. 12.9.15: Mitä itse luomuvientiin tulee, niin ko. muistio oli siinä suhteessa lopulta ehdotuksissaan hyvin köyhä. Niistä ehdotuksista tai pikemminkin niiden puutteesta voi jatkaa täällä tai siellä.
« Last Edit: 12.09.15 - klo:16:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #51 on: 07.10.15 - klo:07:31 »
Oikeastaan vähän kaikkien tässä "kärkihankkeessa" esitettyjen tavoitteiden kannalta luomuun panostaminen ei ole suositeltavaa ...

Hallitus panostaa ruokasektoriin

... mutta erityisesti näin on, jos ruoan kauppatasetta halutaan parantaa, mikä on oletettavasti ykköstavoite.

Quote
Hallituksen tahtotilana on saada kotimaisen ruuantuotannon kannattavuus nousuun ja parantaa kauppatasetta 500 miljoonalla eurolla.

Jos luomun "kauppatase" on mitä on (ks. edellä), viennin lisäämisponnistelut siinä kerta toisensa jälkeen käytännössä epäonnistuneet, ja luomutuonti ilmeisesti yhä kasvamaan päin, hallituksen ei tuon tavoitteensa edistämiseksi pidä kuunnella edellisissä puheenvuoroissa mainitun porukan seireenilauluja.

***

Quote
Osana kärkihanketta laaditaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä ruokapoliittinen selonteko, joka on määrä antaa eduskunnalle vuoden 2016 aikana. Selonteon puitteissa tullaan linjaamaan, mitkä ovat ne painopisteet, joihin jatkossa nojataan kilpailukyvyn ja kauppataseen parantamiseksi, ja toisaalta minkälaista tuotantoa tarvitaan riittävän huoltovarmuuden ylläpitämiseksi. Myös tuotannon vastuullisuutta, kuluttajalähtöisyyttä sekä ravitsemuksen terveellisyyttä arvioidaan.
(lihav. HJ)

Myöskään lihavoiduissa kohdissa ei luomu asiaa edistä:

- huoltovarmuus tuskin paranee tuotantotavalla, joka radikaalisti vähentää kotimaista ruoantuotantoa
- vastuullisuus tuskin toteutuu keinolannoitteita ja torjunta-aineita välttäen - ja kaikkea muuta tuhlaten
- kuluttajalähtöisyys toteutuu niin, että uskotaan mitä kuluttajat kukkaro/kortti kädessään toivovat, eikä asiaa yritetä hallituksen toimesta muuttaa
- terveellisyyden alueella ei sillä mitään saavuteta (tai jopa heikennetään tilannetta, jos terveellisten ruokien hinnat nousevat, tai jos jotkut asiassa harhautetut, kuten vaikkapa jotkut opiskelijat, syövät niitä - kuten vihanneksia - luomuihannoinin ja niiden hintojen takia vähemmäm, vaikka halvempia tavanomaisia olisi saatavissakin)

Mutta tuossa siis kerrottiin, että tällainen selonteko on v. 2016 tulossa. Jäämme jännityksellä odottamaan.
« Last Edit: 07.10.15 - klo:14:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #52 on: 29.10.15 - klo:06:32 »
Eikä muuta voi kuin (vastahakoisesti ihaillen?) toistaa, että sisua tällä miehellä on:

Suomalaisella luomukauralla rajattomat markkinat maailmalla

Quote
Pöytäniemi toteaa, että luomuvilja-alastamme liian pieni osa on kauraa. Lisäksi liian suuri osa luomukaurasta myydään tavanomaisena tai katoaa muulla tavoin luomumarkkinoilta.

Vrt. Vilja-alan yhteistyöryhmän tuoreen raportin tiedot. Joissa kauran osuus luomuvilja-alasta oli yli puolet. Silti siitäkin alle puolet meni todella vientiin. Vaikka markkinat ovat niin rajattomat.

Viennistä saadusta - ja viljelyyn panostetusta - rahasta ei artikkeli eli Pöytäniemi tuossa tällä kertaa kerro.
« Last Edit: 29.10.15 - klo:08:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #53 on: 21.12.15 - klo:09:29 »
Taas tämä keksitään uudelleen, maa vain vaihtelee (lihav. HJ):

Kauppalehti: Suomen elintarvikeviennille voisi löytyä jättimarkkinat Kiinasta

Quote
Annika Hiltusen mukaan liha, kala, vilja, marjat, sienet, juomat, makeiset, maitotuotteet, luomu ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat esimerkkejä tuotteista, joita Suomi voisi viedä Kiinan markkinoille.

Nyt olenkin yllättäen, juuri luomuviennin yrittämisen osalta, että parempi noin, kuin yrittää viedä luomuviljelyä itse Kiinaan!

***

Nyt on tehty tämä kansainvälinen sopimus, ja hyvä niin:

Yli 160 WTO-maata sopi maatalouden vientituista luopumisesta

Mutta miten asiassa suhtaudutaan massiivisiin luomutukiin? Vaikkapa Suomen merkittävin luomuvientituote, luomukaura, on kotimaassaan saanut hyvin merkittävästi tukea, jopa niin, ettei siitä varsinaista "voittoa" viennissä ainakaan valtiokokonaisuudelle tule. Mutta onko tämä vientitukea? Ongelmaa ei varmasti siinä synny suhteessa kehitysmaihin - jotka eivät luomukauraa juuri osta - mutta entä muuten?

« Last Edit: 21.12.15 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #54 on: 01.01.16 - klo:16:23 »
Löysinpä tällaisen uutisen (vähän "jälkijunassa", päivitys päivätty jo 15.11.2015):

Luomuvienti (Kurmakka Oy)

Tiettyä luomumatematiikkaa uutisessa kyllä on:

Quote
Organic Food Finlandin toiminnan puitteissa on saatu aikaan vuositasolla yli 6M€ luomuvienti (2014) – lähes puolet suomalaisesta luomuviennistä. Pääosa viennistä kohdistuu Pohjoismaihin ja muualle Länsi-Eurooppaan, mutta Kauko-idän osuus on merkittävä ja meneepä jotakin Pohjois-Amerikkaankin. Tuotteita viedään sekä teollisuuteen että päivittäistavarakauppaan, asiakkaina teollisuus, tukkuportaan toimijat ja päivittäistavarakaupan ketjut. Kaiken kaikkiaan Suomesta viedään luomutuotteita arviolta 10-14 miljoonan euron arvosta ja pääosa viennistä muodostuu viljaketjussa.

Opiskelemassani kansakoulun matematiikassa kun 6 oli puolet 12:sta. Niinpä tuo "lähes" ei oikein stemmaa, jos kokonaisarvio on "10-14 miljoonaa". "Noin" olisi ollut korrekti ilmaisu.

Mutta vaikka käyttäisimme tuon 10-14 miljoonan arvion yläpäätä, ei luomuviennin surkea volyymi ole ilmeisesti tuohon uutisen päivityksen päivämäärään mennessä mitenkään siis aiemmasta muuttunut.

Ja kuten uutisesta näkyy, asian varsinainen asiantuntija Erkki Pöytäniemi oli mukana tuon uutisen taustalla.
« Last Edit: 01.01.16 - klo:17:05 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #55 on: 01.01.16 - klo:19:17 »
Tuo uutinen Kurmakan (Organic Food Finland) uutinen luomuviennin arvosta "10-14 mijoonaa"  oli päivitetty 15.11.2015. Pöytäniemi on mukana filmassa ja tieto on mitä todennäköisemmmin peräisin häneltä.

Vuonna 2013 Pöytäniemi kirjoitti:
http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2013/06/Luomutuotteiden-vientipotentiaalin-analyysi.pdf
"Vielä vuonna 2009 luomuvienti oli noin 14 miljoonaa euroa, ja suurin yksittäinen vientituote oli Saksaan viety palaleipä. Sittemmin kotimaisen luomukysynnän kasvu ja kilpailun kiristyminen vientimarkkinoilla ovat supistaneet vientiä."

Joten ei luomuvienti ole viime aikoina ainakaan kasvanut verrattuna vuoteen 2009.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #56 on: 18.01.16 - klo:06:47 »
Nyt sitten taitaa Erkki Pöytäniemen unelma mennä taas vähintään vuoden kauemmas, kun Putin ilmoitti jatkavansa vastapakotteita ruoan osalta vielä sen ajan.

Sinänsä Pöytäniemi on periaatteessa ollut jossain määrin oikeilla jäljillä: tätä ennen Venäjän luomukulutuksesta 95% oli tuontia.

Nyt on hiukan väläytelty pakotteiden ja vastapakotteiden purkamista (Medvedev). Jos näin käy, palataanko tuossa Pöytäniemen unelmassa samaan asetelmaan, alkutilanteeseen? Tuskinpa, sillä on sitten näinkin:

Putin: Russia Will be World’s Largest Supplier of Healthy Organic Food

Eli Putin asetti joulukuussa Venäjälle tavoitteen, että maasta itsestään tulisi maailman suurin luomuruoan tuottaja. Jos tuo tavoite vähääkään toteutuu, luomutuonti Venäjälle kyllä varmasti radikaalisti vähenee, korvautuu omalla tuotannolla. Ja luomun kysynnästä maailmanmarkkinoilla Putin myös puhuu - siis viennistä! Varokaa vain, Suomen luomuväki, saatteko pidettyä edes omat kotimarkkinanne, edes nykyisen osuuden niistä (60%).

Kun uutinen vielä kertoo, miten Venäjän hallitus toimii ikäänkuin se ottaisi ohjeensa Suomen Luomuliitolta. Duumaan on menossa lakiehdotus GMO-viljelyn täyskiellosta, tuo uutinen myös kertoo. Putinkin puhuu maansa maa- ja vesiresursseista vähän siihen tyyliin kuin olisi ottanut mallia Suomen maabrändivaltuuskunnalta ...
« Last Edit: 18.01.16 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #57 on: 18.01.16 - klo:09:51 »
Luomun vientiä ja tuontia pohdittaessa tarvitaan tietysti vertailukohta eli tavanomainen. Nyt on ilmestynyt tämän tahon - jolta jotain tuollaista olemme jo odottaneetkin eli luultavasti Huoltovarmuuskeskuksen toimeksiannosta, vaikka Luken tekemänä - tällainen selvitys:

Elintarvikemarkkinoiden tuonti jatkaa kasvua

Tuossa esitetään tästä asiasta hieman alempi luku kuin monessa muussa paikassa:

Quote
Elintarvikemarkkinoiden tuontiaste on vuosina 2003 -2012 noussut 0,7 prosenttiyksikköä vuodessa. Vuonna 2012 Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste oli 72 prosenttia.

Jos kehitys on jatkunut suoraviivaisesti, kotimaisuusaste olisi nyt n. 70% eli eroa luomuruokaan (n. 60%) olisi 10 prosenttiyksikköä tavanomaisen "eduksi". Noin, tuossa siis käytetään koko ruoan myynnin lukua edustamassa tavanomaisen ruoan myynnin kotimaisuusastetta, mutta virhe ei tuossa voi olla suurensuuri. (Luomua ei tuossa raportissa erikseen mainita.)

Ruotsin jo tiesinkin, mutta että Tanskakin:

Quote
Ruotsissa ja Tanskassa sekä tuonnin osuus tuotannosta että myydyistä elintarvikkeista on Suomea suurempi. Kauppaan tuotavan ruoan osuus on suurin Ruotsissa. 
 (lihav. HJ)
 
Tuontisoijan sioille tiesin Tanskastakin. On sitten vähän filosofinen juttu, missä määrin sitten sillä ruokittu sika on tanskalaista ruokaa. (Kuten siinäkin tapauksessa, jos Suomessa ruokitaan luomubroileri Tanskasta tuodulla luomurehulla.)
« Last Edit: 18.01.16 - klo:10:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #58 on: 14.02.16 - klo:09:59 »
Tästä ei ole helposti saatavilla tietoa. Jotakin voi päätellä tästä Pöytäniemen Saksaa käsittelevästä kohdasta (s. 70):
”Saksa on Euroopan suurin luomumarkkina, mutta myös Euroopan suurin luomutuottaja tuotetulla volyymilla mitattuna (ei hehtaareissa). Siitä huolimatta Saksa lienee myös Euroopan suurin luomun tuoja ja luomun alituotanto koskee sekä sellaisia peruselintarvikkeita, joita Saksassa tuotetaan (maito, liha, kanamunat, viljat, peruna, juurekset ym.) että kausituotteita ja tietenkin tuotteita, joita Saksan ilmastossa ei voikaan tuottaa. [...]"

Tilanne Saksassa jatkuu samanlaisena, selviää tästä Pro Luomun uutisesta:

Quote
Hän totesi, että myös luomun tuotantoala Saksassa lisääntyi vuonna 2015, mutta vain kolme prosenttia. Luomun kulutuksen reippaan kasvun takia yhä suurempi osa kysynnästä joudutaankin Saksassa kattamaan tuonnilla.

Tilanne on sama useissa Euroopan maissa, minkä takia luomutuotannon lisääminen olisi tarpeen, jotta suurempi osa kasvavasta kysynnästä saataisiin tyydytettyä kotimaisella luomutuotannolla.

Mistä tuo johtuu? Eivätkö markkinat toimi? Kyllä ne toimivat, ja siitä se juuri kiikastaa: tuontiluomu on Saksassakin paljon halvempaa. Tuodaan maista, joissa mm. työvoimakustannukset ovat merkittävästi pienemmät.

Saksassahan osa luomuviljelijöistä on jopa lopettanut "alalla", siihen vedoten, ettei se nykyhinnoilla kannata!
« Last Edit: 14.02.16 - klo:10:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #59 on: 18.02.16 - klo:07:05 »
Tässä puheessaan Suomen ruokaviennin mahdollisuuksista Jaana Husu-Kallio - tunnettu kyllä vankkana luomun kannattajana - malttaa olla kertaakaan mainitsematta luomua:

Mittavat mahdollisuudet – mutta tuloksia vain kovalla työllä

Eikä siinä linkatun  Food from Finland -vientiohjelman sivuillakaan mainita luomua itse varsinaisessa tekstissä lainkaan (ainakin minun silmäni se vältti, jos jossain jotain siitä oli). Poikkeuksena oli kyllä uutinen Suomen osallistumisesta Saksan luomumessuille ja tarjotuissa yhteystiedoissa oli tietysti luomufirmojakin.

Olisiko se nyt mennyt läpi, ettei se luomuviennin surkea 10 miljoonaa siitä juuri miksikään muutu - kovallakaan työllä.

PS. 19.2.16: MMM:n etusivulla uutinen oli otsikoitu jopa näin: "Suomella ruokaviennin valttikortit käsissään". Sanoisin, että optimismia viran puolesta, kyllä Suomella jonkun mahdollisen valttikortin lisäksi on ruoan tuotannossa ja kilpailussa siinä aika "huono käsi", tavanomaisellakin puolella.
« Last Edit: 19.02.16 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »