Author Topic: Luomun vienti ja tuonti  (Read 153043 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #345 on: 15.02.24 - klo:05:16 »
Myös maaseutuverkostossa on Pro Luomun tapaan Suomen luomuviennin suhteen tällaista virallista optimismia:

Ilmastoviisaille premium-elintarvikkeille markkinamahdollisuuksia GCC-maissa

Quote
Laihosen yritys on tuonut pohjoismaisia elintarvikkeita GCC-maihin jo vuodesta 2016. GCC-maihin lukeutuu Arabiemiraattien lisäksi Saudi-Arabia, Qatar, Bahrain, Oman ja Kuwait.

Markkinoinnin mahdollisuuksista kertoo esimerkiksi korkeatasoisten hotellien ja ravintoloiden määrä: yksin Dubaissa on lähes 100 viiden tähden hotellia ja noin 300 fine dining -ravintolaa. Abu Dhabissa fine dining -ravintoloita on 25 ja muissa Emiraattien pohjoisosan kaupungeissa yli 20.

“Kiinnostusta löytyy varmasti premium-tason, puhtaille ja korkealaatuisille elintarvikkeille. Sellaisia ovat esimerkiksi juuri Pohjoismaissa tuotetut, metsästä ammentavat ilmastoviisaat elintarvikkeet ja luomutuotteet”, Laihonen sanoo.
[..]
“Niinpä suomalaistuotteillekin on tilaa GCC-maiden Ikeoissa. On tärkeä myös ymmärtää, että Ikeoiden ruokaosastot mielletään premium-tason myymälöiksi, ei miksikään bulkkitavaran jakelijoiksi. Niihin on tulossa myös erilliset luomu-osastot”, Laihonen sanoo.
[..]
“Merkillepantavaa on myös Carrefourien luomuosastot. Vielä 2015 luomutuotteita oli esillä kymmenisen hyllymetriä, nyt luomuhyllyjä on jo 200 metriä.”

Luomu kiinnostaa erityisesti nuorempia ja edistyksellisiä kuluttajia. He arvostavat nimenomaan Pohjoismaiden puhtaita ja korkeatasoisia tuotteita. Vaikka upporikkaita, joille hinnalla ei ole mitään merkitystä, asuukin Arabiemiraateissa paljon, keskiluokkakin katsoo nyt hintaa.

Ilman optimismia ei tietysti mitään yritetä. Mutta täältä yrittämättömältä laidalta vo jupista, että onhan noita luomuviennin huikeita näkymiä ollut. Jotka ovat päättyneet kuin... kuin... kananlento.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #346 on: 05.03.24 - klo:05:05 »
Uudet perusluvut:

Suomi vahvistaa asemaansa ruoan viennissä – kärjessä erityisesti maitotaloustuotteet

Quote
Ulkomaankaupan tuoreiden tilastojen mukaan elintarvikeviennin arvo pysyi vuonna 2023 korkealla 2,2 miljardin euron tasolla, Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kertoo. Vuoteen 2019 verrattuna kasvua oli 23 prosenttia eli 450 miljoonaa euroa.

Viennin määrä on viime vuosien aikana hieman vähentynyt, joten kasvu on tullut pääosin jalostusasteen ja hintojen noususta.

Vuoteen 2022 verrattuna viennin arvo laski hieman vuonna 2023, mutta määrä kasvoi. Viljan määrä kasvoi viime vuonna huomattavasti sekä arvolla että määrällä mitattuna. Vaihtelu selittyy ETL:n mukaan satotilanteella, sillä hyvän satokauden jälkeen viedään enemmän.

Luomun viennistä tämä lienee viimeisin tieto:

Luomun vienti

Quote
Suomen luomuelintarvikeviennin arvo oli 59 miljoonaan euroa vuonna 2022. Arvio perustuu Pro Luomun luomuelintarvikkeita Suomesta vieville yrityksille tekemään kyselyyn.

Luomuviennin osuus siis n. 2,7 %. Sitä edellisestä kehityksestä Pro Luomu pystyi kertomaan näin:

Suomen luomuvienti tuplaantui kahdessa vuodessa (2021)

Mutta kun lähtökohta oli pieni, tuon enempää se ei näkynyt. Mikä sen pitäisi olla? No, eikö sen pitäisi olla jossain lähempänä luomuviljelyn osuutta peltoalasta? Siis jotain n. 12 – 13,7 %?