Author Topic: Kuuleminen luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-politiikan tarkistamisesta  (Read 58843 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Tämä lienee viimeisin luonnos luomusuolan tuotannon säännöiksi:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/egtop-organic-salt-report_en.pdf

Siitä näkyy, että asia ei ole mitenkään yksinkertainen. Se voi tarkoittaa, että vie vielä aikansa, ennenkuin tämä on tosiasia:

Quote
* Luomusuolaa, heti kun EU-tuotantosäännöt ovat valmistuneet.


Ja sitä ennen ei varmaan tule tarkennusta siihen, miten sitä aiotaan soveltaa. Jos sitä sovelletaan niin, että luomusuolan käyttö tulee luomutuotteessa pakolliseksi, ollaan luultavasti Suomessa aikanaan vähän ihmeissään. Muutkin kuin me.
« Last Edit: 28.12.21 - klo:09:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Ravitsevaa ei ole tämäkään:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/uutiset/luomuvillapaita-mutta-milla-ehdoilla/

Mutta siihenkin siis tulee muutoksia EU:n luomuasetuksen myötä.

Quote
Ensi vuonna voimaan tulevan lainsäädännön ja nykyisen lainsäädännön ero on käytännössä se, että luomulampaasta peräisin olevaa kampaamatonta ja karstaamatonta villaa voi ensi vuonna sanoa luomuksi suoraan lainsäädännön perustella, jos toimija on hakenut ELY-keskukselta sen sisällyttämistä luomualkutuotannon toimijan sertifikaattiin. Kampaamattomasta ja karstaamattomasta luomuvillasta jalostettu tuote (esim. villalanka ja siitä neulottu vaate) edellyttää jatkossakin yksityistä sertifikaattia, jotta sitä voitaisiin kutsua luomuksi.


Vakavasti tullaan siis ottamaan kysymys, saako sanoa luomuksi vai ei. Meitä sivullisia voi tuo tietysti vähän naurattaa.

Semmoinenkin kysymys voi tulla esille, mitä villaa voi voi kutsua biodynaamiseksi. Tai sitten ei, mutta vaikkapa Suomessa useat (= 4 tilaa) biodynaamiset tilat pitävät lampaita. Mutta saattavat tyytyä siihen, että siitä siitä syntyy luomuvillaa.
« Last Edit: 01.01.22 - klo:10:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Hiukan ymmälläni. MMM kertoo muutoksista vuodenvaihteen jälkeen mm. tämän:

Quote
Uusi laki luonnonmukaisesta tuotannosta voimaan
Uudella lailla tehdään EU-lainsäädännön ja kansallisten tarpeiden edellyttämät muutokset luonnonmukaisen tuotannon valvontaa koskevaan lainsäädäntöön. Uudistus liittyy 1.1.2022 alkaen sovellettavan EU:n uuden luonnonmukaista tuotantoa koskevan asetuksen (EU) 2018/848 edellyttämään toimeenpanoon.


Onko tuo laki jo olemassa? Missä se on?

PS. Nettisurffailun pohjalla: se on ilmeisesti kyllä jo eduskunnan käsittelyssä, mutta sitä ei ole vielä siellä hyväksytty (?).
« Last Edit: 04.01.22 - klo:03:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Kyllä tämän mukaan sellainen kansallinen laki ehdittiin täpärästi viime vuoden puolella säätää:

https://finlex.fi/fi/laki/smur/2021/20211330

Ja on siis ollut voimassa tämän vuoden alusta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Ilmeisesti muun ohella myös luettelo muista luomutuotteista on nyt voimassa olevaa laillista todellisuutta Suomessakin? (Kysymysmerkki: hiukan olen epävarma.)

Olemme täällä keskittyneet pitkälle luomusuolaan. Mutta luettelosta näkyy, että nyt voi markkinoille tulla huomattavasti muitakin sellaisia luomutuotteita, jotka eivät ihmistä millään tavalla ravitse.

Yhteenvedonomaisesti sanottuna nyt olisi jotenkin niin, että kaikki luomuna hoidetusta eläimestä saatava voidaan nyt myös myydä luomuna. Ja myös joitakin uusia kasvikunnan tuotteita, joita ei syödä.

Täällä kerrotaan vielä monessa kohdassa...

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/muutokset-luomun-ehdoissa--2022/

... että sivun päivitys on kesken.
« Last Edit: 24.01.22 - klo:10:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Joku oli kommentoinut nettikeskustelussa Helsingin Vuosaaressa havaituista ketuista, että "nehän pitää ampua, niin saadaan luomuturkiksia".

Hän erehtyi. Luultavasti, jopa melko varmasti edellytyksenä on sama kuin kaikessa muussakin luomueläintuotannossa. Eläin täytyy todistettavasti koko ajan ravita*) sertfioidulla luomuravinnolla, jotta siitä saatavat tuotteet voi myydä luomuna. Samoin kuin kaloissa: luonnonkala ei kelpaa. Joten ainoa mahdollisuus jatkossakin lienee, että joku perustaa luomukettutarhan. Jos joku haluaa luomukettupuuhkan.

***

Olen nyt monilla kielillä yrittänyt etsiä, löytäisikö jo EU-merkillä varustettua luomusuolaa. En löytänyt. Ilmeisesti asia on yhä vielä jotenkin kesken. Ruokavirastokaan ei ole muuta kertonut (viimeisin tieto luomusuolasta sillä 9.12.21).

______

*) tietyin säädellyin poikkeuksin, yleensä tarkoin maksimiprosentein
« Last Edit: 09.02.22 - klo:09:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Olen nyt monilla kielillä yrittänyt etsiä, löytäisikö jo EU-merkillä varustettua luomusuolaa. En löytänyt. Ilmeisesti asia on yhä vielä jotenkin kesken. Ruokavirastokaan ei ole muuta kertonut (viimeisin tieto luomusuolasta sillä 9.12.21).

Luomuliittokin tiesi 31.01.2022, että asia on yhä kesken:

Quote
Luomusuola tulossa

Toistaiseksi luomutuotteissa saa käyttää tavanomaista suolaa, jossa suolan perusainesosana on natriumkloridi tai kaliumkloridi. Jatkossa suolan tulee olla luomusuolaa, kunhan sen EU-tuotantosäännöt ovat valmistuneet. Tällöin luomutoimijan tulee varmistaa, että luomusuolan valmistajalle on myönnetty luomutodistus ja suola on tuotettu luomulainsäädännön mukaisesti. Luomusuolan valmistuksessa saa käyttää vain samoja luomussa sallittuja lisäaineita, joita voidaan käyttää myös luomuelintarvikkeiden valmistuksessa.

« Last Edit: 25.02.22 - klo:13:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Olisiko luomusuola jo tullut markkinoille?

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Endlich! Salz ohne #Gentechnik! Wer will schon Salz, dessen Gene so verändert sind, dass sie schädliches Jod produzieren!

https://mobile.twitter.com/LudgerWess/status/1530082813776625664/photo/1

Ei ole. Tuosta puuttuu yhä EU:n luomumerkki. Vaikka muita merkkejä kyllä on. Tuossa huumorilla, mutta mielenkiintoista on, sallitaanko jodin lisääminen luomusuolaan? Kun määräys joskus tulee ulos?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Esitetään vielä vastustava kanta:

https://artisanalseasalt.eu/organic-salt/

Quote
The EC intends to make virtually all existing salt production methods eligible for the organic label, including the least environmentally friendly ones. Such an approach would destabilize the food salt market, undermine the EU organic policy and go against the European Commission Green Deal agenda.


Vaan auttaako tuon mielipiteen esittäminen? Eikö se direktiivi ole väjäämättömästi tulossa?

Vai onko? Hyvin hitaasti se tulee. Puoli vuotta on jo odotettu lisäohjeita. Onko kuitenkin osoittautunut liian vaikeaksi tehdä niitä sellaisiksi, etteivät ne vaikuta täysin naurettavilta?
« Last Edit: 13.06.22 - klo:07:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Hyvin hitaasti. Tuo luomusuola. Vaikka asenteemme siihen on mikä on, jossain määrin kohtuutonta EU:n puolelta on antaa asian olla tuossa epämääräisessä tilassa 7 kuukautta.

Jos direktiiviin tulee jyrkkiä linjanvetoja, mikä on jo nyt asiaan investoineiden asema? Pahoin pelkään, että siihenkin on siirtymäsäädös tulossa. Ja sen kautta epämääräisyys jatkuu vielä paljon kauemmin.

Vaan kiirettä ei pidetä. Ruokaviraston sivulla on yhä edelleen 9.12.2021 päivätty teksti:

Quote
1.1.2022 alkaen luomutuotteissa saa käyttää suolaa seuraavasti:

* Tavanomaista suolaa, jossa suolan perusainesosana tulee olla natriumkloridi tai kaliumkloridi.
* Luomusuolaa, heti kun EU-tuotantosäännöt ovat valmistuneet. Luomutoimijan tulee varmistaa, että luomusuolan valmistajalle on myönnetty luomutodistus ja suola on tuotettu luomulainsäädännön mukaisesti. Luomusuolan valmistuksessa saa käyttää vain luomussa sallittuja lisäaineita.

« Last Edit: 30.07.22 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Kerrotaan kaikenlaisesta määräysten kiristämisestä:

Lajikekokeet turvaamassa luomukasvintuotantoa

Quote
Luomuviljelty pinta-ala on kasvanut tasaisesti maatalouspolitiikan epävarmuudesta sekä hintatasojen vaihteluista huolimatta (kuviot 1 ja 2). Kiinnostusta luomutuotantoon hyvin soveltuviin lajikkeisiin lisää myös uusi luomuasetus, joka astui voimaan 1.1.2022. Se ohjaa yhä selkeämmin luomusiemenen käyttöön, ja esimerkiksi SV1-vaiheessa olevalta lohkolta puitua viljaa ei voida enää käyttää omana luomusiemenenä.
[..]
Luomuviljelijät kokevat lajikevalinnan usein vaikeaksi. Sadon määrä ja laatu eivät ole ainoita lajikevalintaan vaikuttavia asioita, vaan suuri merkitys on myös sillä, kuinka kasvi hyödyntää sekä maassa olevat ravinnevarat että mahdollisen täydennyslannoituksen. Kilpailukyky rikkakasveja vastaan (varjostavuus, korren pituus, versominen) sekä herkkyys kasvitaudeille ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Luomusiemenen saatavuus ja lajikevalikoima ovat vuosien mittaan parantuneet. Valikoima on edelleen kuitenkin suppea (Ruokavirasto, 2021). Jos Ruokaviraston sivuilta ei ole löytynyt halutulle lajikkeelle luomutuotettua siementä, sille on voinut hakea alueen ELY-keskuksesta poikkeuslupaa perustelujen kera. Tilanne kuitenkin muuttuu uuden luomuasetuksen myötä, jatkossa luomupelloille voidaan kylvää vain luomusiementä. Nykyinen luomusiementuotanto ei riitä kuin noin 15–30 prosentille kylvöalasta (ProLuomu, 2020). Tämän vuoksi on tarve saada luomutuotettua, sertifioitua siementä lisää markkinoille ja myös lajikevalikoimaa laajennettua (kuvio 3)


Nimenomaisesti asetetaan siis rajoja luomun tähänastiselle loisimiselle tuossa kysymyksessä.

Tässä on vähän mietityttäviäkin tietoja. Eli uskoisiko:

Quote
Luomutilan viljelykierrossa osa pinta-alasta on aina niin sanotusti lataavassa vaiheessa. Silloin maan viljavuutta pyritään nostamaan, eikä kasvintuotantotilalla nurmikasvustosta korjata satoa, vaan kasvusto niitetään ja käytetään viherlannoituksena seuraaville satokasveille. Kun pinta-alasta keskimäärin 70 prosenttia tuottaa myytävää satoa, ovat taloudelliset odotukset onnistumiselle suuret. Kun lisäksi myytävän luomusadon arvo on vähintään 30 prosenttia tavanomaista suurempi, on talouden näkökulmasta sadon määrällä ja laadulla korostunut merkitys luomuviljelyssä. Tämän vuoksi kylvösiemenen uudistamiseen ja tilalle sopivan lajikkeen valintaan panostetaan. Lajikekoetoiminta ja sen tulokset ovat tukena viljelijän päätöksenteossa.
(lihav. HJ)

Kuitenkin aivan leijonanosa luomupinta-alasta ei tuota syötävää ihmisille. Selviää hyvin Ruokaviraston tilastoista. Jonka luomuväkikin usein itse myöntää.*) Epäsuoran tuotannon eli eläintuotannon roolia ja osuutta on nyt vaikea arvioida eksaktisti. Mutta sekä lihan että maidon luomuna tuotettu osuus on oikeastaan luomupinta-alaan nähden hyvin pieni.

Tuolla toisella puolella olemme odottaneet, että viherlannoitusnurmien määrä ja osuus vihdoin virallisesti ilmoitettaisiin. Tähän mennessä turhaan. — Tätä keskustelua voi jatkaa tuossa triidissä. Mutta kyllä sekin jollakin tavalla EU-direktiiviin eli asetukseen liittyy.

_____

*) lainaus sieltä:

Quote
Eli siis luomualan tuotannosta edes potentiaalisesti vain noin kymmenesosa voisi päätyä kuluttajille.
« Last Edit: 02.08.22 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Hyvin hitaasti. Tuo luomusuola. Vaikka asenteemme siihen on mikä on, jossain määrin kohtuutonta EU:n puolelta on antaa asian olla tuossa epämääräisessä tilassa 7 kuukautta.

Jos direktiiviin tulee jyrkkiä linjanvetoja, mikä on jo nyt asiaan investoineiden asema? Pahoin pelkään, että siihenkin on siirtymäsäädös tulossa. Ja sen kautta epämääräisyys jatkuu vielä paljon kauemmin.

Asenteemme on ennallaan. Mutta niin on tuo tilannekin. Ollut taas kuukauden kauemmin.

Eikä siitä uudesta luomudirektiivista muutenkaan näytä mitään kovin mullistavaa seuranneen.

Myönnetään: luomusuolan EU-ohjeita olemme me täällä odotelleet — jotta pääsisimme kunnolla irvailemaan siitä! Nykyinen (vielä viranomaisten läpi sormien katsoma) tyyli, jossa ties mitä jotenkin luonnolliselta kuulostavaa suolaa kutsutaan myytäessä luomusuolaksi (ja laitetaan hintaan nollia perään), on jo täällä irvailtu puhki.
« Last Edit: 03.09.22 - klo:06:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Mutta kiirettä ei pidetä. Kansalaisillekin suodaan jopa vielä mahdollisuus vaikuttaa luomusuolakysymykseen:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13372-Organic-salts-detailed-production-methods-new-rules-_en

Aikaa siihen vielä ensi vuoden puolelle!

Ainakin yli vuoden tulee tuo direktiivi siis yhteensä olleeksi epämääräisessä tilassaan.
« Last Edit: 21.12.22 - klo:09:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Nyt palautteen antamisaika luomusuolakysymyksessä on umpeutunut:

Quote
Feedback period
07 December 2022 - 04 January 2023  (midnight Brussels time)

Mutta tovi taitaa vielä mennä, ennenkuin mitään tapahtuu. Ruokaviraston viimeinen teksti asiasta on yhä päivätty 9.12.2021.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25022
    • View Profile
    • Email
Kyllä asia näyttää nyt johonkin tällaiseen kohtaan juuttuneelta:

EU Commission proposal to allow organic labelling of salt – EU Commission answer (Brussels, 3 March 2023)

Jopa tällainenkin mahdollisuus vielä hetkeksi suodaan:

Quote
In the absence of EU detailed production rules, Member States may apply detailed national production rules.


Mutta jatkossa himalajansuolan yms. tulevaisuus ei näytä hyvältä:

Quote
Three of them suggested to EGTOP permanent members to exclude rock salt, [..]

Suomen Ruokaviraston teksti on luonnollisesti... eikun, tietysti luonnonmukaisesti entisellään.
« Last Edit: 08.03.23 - klo:15:21 by Heikki Jokipii »