• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:16:24

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#1380
Sitten kun vähän kalliimman hintaluokan ravintola innostuu luomusta, sekin tapahtuu tällä tavalla:

https://nokkahelsinki.fi/metsasta-poytaan/

QuoteAIDOT RAAKA-AINEET

Metsästä pöytään â€" lautasella villi luonto

Käytämme keittiössämme mahdollisimman paljon ja monipuolisesti suomalaisia, villinä kasvaneita kasveja, sieniä, yrttejä, marjoja, kalaa ja riistaa. Seuraamme tarkasti vuodenaikoja, satokausia ja pyyntiaikoja, jolloin pystymme tarjoamaan aina sesongin parhaista ja kiehtovimmista raaka-aineista loihdittuja annoksia. Suomen puhdas luonto antaa meille erinomaiset mahdollisuudet tarjota vastuullisesti tehtyä, modernia ruokaa, jossa näkyy ja maistuu suomalainen luonto.

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho metsästää osan ravintolassa käytettävästä riistasta itse. Osa riistasta paloitellaan Nokan keittiössä, jolloin voidaan huippulaadun lisäksi varmistaa, että eläimet käytetään mahdollisimman tarkkaan.

Ravintola Nokan erikoisuuksiin kuuluu myös rakkohaurun eli rakkolevän käyttö ruoanvalmistuksessa. Ari Ruoho kerää rakkohaurun itse kirkasvetisen ulkosaariston saarten rantavesistä. Ruoanvalmistukseen valikoidaan vain puhtainta rakkohaurun tuoretta kasvua ja se kerätään niin, että pääosa kasvista jää paikalleen ja jatkaa kasvamista.

Lisäksi ostamme vastuullisesti kasvatettuja luomuvihanneksia, -kasviksia ja -lihaa huolellisesti valituilta tuottajilta, joiden kanssa on tehty läheistä yhteistyötä jo vuosia. Avoin keskustelu ja kehitystyö valikoitujen tuottajien kanssa takaa parhaat mahdolliset raaka-aineet. Kiinnitämme erityistä huomiota monipuoliseen ja luovaan kasvisten käyttöön, olipa kyseessä harvinaisempi erikoisuus tai tuttu peruna.
(lihav. HJ)

Siten, että varsinaista sertifioitua luomua on hyvin vähän tarjolla. Melkeinpä vain tämän verran:

QuoteKäytämme leipiimme Malmgårdin luomujauhoja ja kohotamme taikinan yön yli ennen kuin paistamme tuoreet leivät jokaista serviisiä varten.

No, ehkä vähän enemmän on sillä pyrkimystä luomun käyttöön:

https://nokkahelsinki.fi/menu-nokka/

Mutta hyvin vajaaksi sen luomuisuus jää. Edellä mainituista syistä. Mm. ensimmäinen ruokalaji listalla on (lihav. HJ):

QuoteSavulahnamoussea, ruista ja kurkkua

Kalaa on siellä enemmänkin.

Heikki Jokipii

Mitä tulee halvemman hintaluokan ravintoloihin, niin tässä asiassa luomuruoka on täysin syytön:

McDonald's myöntää: Hinnat ovat liian kalliita

Sen erään Saksassa tehdyn kokeilun jälkeen McDonald's on tyytynyt siihen, että juomavaihtoehtona on luomumaito. Eikä siltä ole mitään muuta vaadittukaan.

Heikki Jokipii

Tästä meillä on vain se noin 1% tieto. Eli joukkoruokailun osalta luomun osuudesta tukkujen myynnistä (mukana yksityinen ja julkinen). Eli ei kovin tuoretta tietoa. Mutta Pro Luomukaan ei ole sitä tietoa ollut innokas päivittämään.

Kovin tuore ei ole tämäkään Tilastokeskuksen trendianalyysi:

Ravintoloissa syödään entistä enemmän â€" tansseissa käynnin suosio hiipunut

Mutta jos tuo trendi on jatkunut, "mutulla" ja edelllisten havaintojen pohjalta uskallan kyllä sanoa, että se menee luomulta ohi.

Heikki Jokipii

Tämä 11 vuotta sitten levitetty väite tuntuu kyllä nykyisin todella surkuhupaisalta:

Ravintolat salaavat luomuraaka-aineensa?

HoReCasta oli Pro Luomulla v. 2018 tämän verran sanottavaa:

QuotePro Luomu vetää neljää arvoketjutyöryhmää (luomumaito, luomuliha, luomukasvis, luomukeruu) sekä järjestää ajoittain HoReCa-teemaista arvoketjutapaamista ja osallistuu Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n vetämän luomuviljatyöryhmän toimintaan.

Sittemminhän tiedämme, että koko arvoketjutyö on kadonnut julkisuudesta. Mutta erityisesti HoReCa-tiedot luomusta ovat kyllä aika tarkkaan hävinneet. Emme oikeastaan yhtään tiedä, minkälaista on luomun kysyntä ja tarjonta Suomessa ravintoloissa. â€" Edellisessä puheenvuorossa mainittu "mutu-tieto" meillä on. 8)

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 04.05.24 - klo:04:05
Pro Luomu oli innoissaan luomumunien tuotannon ja myynnin elpymisestä.

< klips >

Luken seuraavasta neljännesvuosikatsauksesta näemme, kävikö näin:

QuoteLuomukananmunat on merkittävä osa pääsiäissesongin ruuanlaittoa sekä leivontaa. Monissa perheissä myös kananmunien maalaus on tärkeä perinne. Luomumunien kulutus kasvaakin Suomessa alan yritysten mukaan pääsiäisenä noin 10â€"15 % volyymissä.

Piti paikkansa pääsiäisen osalta...

Kananmunien tuotanto, 2. vuosineljännes 2024, tietokantajulkistus

Kananmunien tuotanto muuttujina Kuukausi ja Laatuluokka/tuotantotapa

... mutta ei enää sen jälkeen. Kesäkuun 2024 volyymi oli pienempi kuin kesäkuun 2023.

No, ehkä täälläkin tulisi odotella koko vuoden tilastoja.

Heikki Jokipii

Hänellekin tulee ehkä asiaa:

Jarno Sukanen nimitettiin elintarvikemarkkinavaltuutetuksi

QuoteElintarvikemarkkinavaltuutetun tehtävänä on valvoa, ettei elintarvikeketjun toimijoiden välillä ole elintarvikemarkkinalaissa tarkoitettuja kiellettyjä kauppatapoja ja sopimusehtoja. Lisäksi tehtäviin kuuluu elintarvikeketjun toimintaan liittyvien suositusten, lausuntojen ja ehdotusten antaminen sekä hyviin liiketapoihin liittyvä tiedotus ja neuvonta.

Koska luomukaupassakin olemme havainneet ilmiöitä, jotka viittaavat kilpailun rajoittamiseen. Onko esim. eräiden kuntien pyrkimys lisätä puoliväkisin luomun osuutta omissa hankinnoissaan kilpailulakien ym. hyvien kauppatapojen mukaista?

Heikki Jokipii

Tämä hyvin heijastaa sitä, miten luomuleipää ei löydy kaupasta. FB:

QuoteBiodynaaminen yhdistys
6 tuntia sitten

Maaleipä-haaste kutsuu kaikki kotileipurit, leipomot, ravintolat, koulut ja yhteisöt Suomessa kehittämään leipäreseptejä, joissa yhdistyvät maan ja mahan, ihmisen ja ilmaston hyvinvointi. 🍞🥖🥨

Parhaat reseptit palkitaan Maaleipä-haasteen palkintojenjakotapahtumassa 21.9.2024 Teurastamon Kellohallissa Helsingissä. Haaste on käynnissä 1.9.2024 asti.

Kisaan toivotaan monenlaisia ja monen muotoisia leipiä, jotka tuovat esiin maamme leipäkulttuurin â€" ja leivänleipojien â€" moninaisuutta. Maaleivän voi tuunata vanhasta klassikosta, inspiroitumalla eri kulttuureista tai keksimällä jotain ihan uutta.

Haasteen tarkemmat ohjeet ja materiaali opetukseen löytyvät osoitteesta www.maaleipa.fi.

Maaleipä-haasteen takana ovat voittoa tavoittelematon, ekologisesti kestävän nykytaiteen tilaajaorganisaatio IHME Helsinki ja lontoolainen taiteilijaduo Cooking Sections.
Maaleipä-haaste etsii leipäreseptejä, joissa yhdistyvät maan ja mahan, ihmisen ja ilmaston hyvinvointi. Osallistu 1.9. mennessä.
maaleipa.fi

Ja kyllä asiassa luomun edistämisestä lienee kyse, vaikka itse sana on korvattu kiertoilmauksella (lihav. HJ):

QuoteValitse hyvät jauhot pussiin!

Suosi ekologisesti ja paikallisesti viljeltyjä aineksia. Pyri löytämään raaka-aineita, jotka on tuotettu maaperästä huolta pitävillä viljelymenetelmillä kuten uudistavalla viljelyllä. Ota selvää lähiympäristösi tarjonnasta, mutta mieti myös mitä ympäristössäsi voi kasvaa, kun ilmasto muuttuu.

Heikki Jokipii

#1387
Monen luomutilan kohdalla näyttää siltä, että kun "leipä" ei mene kunnolla kaupaksi, täytyy sitä sitten paikata "sirkushuvien" myynnillä.

Muitakin on, mutta Suomen Luonnon päivään osallistuvat ovat hyvä esimerkki.

Vaikkapa tämä minua suht. lähellä sijaitseva tila ...

https://bosgard.com/

... myy kallista luomulihaansa näin (lihav. HJ):

QuoteLuomutila Porvoon lähellä

Hyvää ruokaa suoraan tilalta, kotiovelle toimitettuna. Bosgårdista löydät luomunaudanlihaa, tilakaupan, kesäravintolan, herkullisia ruoka-annoksia ja virkistäviä elämyksiä.

Heikki Jokipii

#1388
Painettujen paperlehtien pohjalta menisi täydestä satunnaiselle matkailijalle se väite, ettei Suomessa ole enää tarjolla luomua. Kuinka niin?

Jos hän katsoisi ruokailmoituksia, niissä ei käytännössä koskaan tarjota luomutuotteita.

Jos hän katsoisi ruoan hintavertailuja, "ruokakoreja", käytännössä koskaan niissä ei ole mukana luomutuotteita.

Ruokaresepteissä oli vielä jokin aika sitten toisin. Mutta enää ei edes niissä juuri koskaan mainita luomua. (Paitsi luomusitruuna. Sen suosittamisen perinne leivonta- ym. ruokaohjeissa jatkuu.)

Heikki Jokipii

Luomukahviloidenkin onnistumisen edellytyksenä olisi, että tarjolla olisi kahvileipää luomuna. Jota on tarjolla hyvin niukasti.

Sille taas löydämme ehkä selityksen täältä. Lähes kaiken kahvileivän tuottamiseen tarvitaan vehnää. Jos sitä tuotetaan luomuna suomalaista kohti vain alle 9 grammaa päivää kohti, ei siitä montaa luomuleivonnaista tee. Ei, teoreettisesti ehkä luomuvehnä riittäisi. Eli jossain muussa täytyy piillä sen arvoituksen selitys, ettei luomupullaa juurikaan ole.

Heikki Jokipii

Hyvin avoimestikin kyllä kerrotaan, miten meitä pyritään manipuloimaan:

Kokemuksia kampanjatoimista

QuoteLuomu on osa ratkaisua -kampanjassa on kokeiltu erilaisia toimia, joiden tarkoituksena on tuupata kuluttajia valitsemaan enemmän luomua ostoskoriinsa ja lisätä EU:n luomumerkin tunnettuutta. Kokosimme viimeisimpien kampanjalähtöjen tulokset yhteen raporttiin.

Raportissa esitellään vähittäiskaupoissa syksyllä 2023 ja keväällä 2024 kokeiltuja toimia, kuten luomuporkkanan tuuppauskokeilu, maistatuskiertue sekä myymälämainonta ja erilaisten myymälämateriaalien käyttö.

Erilaisten kampanjatoimien tarkoituksena oli tuupata kuluttajia ostamaan enemmän luomua, lisätä EU:n luomumerkin tunnettuutta sekä kertoa ymmärrettävällä tavalla, että luomu on luotettava, vastuullinen ja kestävä valinta. Kampanjatoimenpiteet osoittivat, että luomun myyntiin voidaan vaikuttaa positiivisesti erilaisilla toimenpiteillä, kuten tuotesijoittelulla ja myymälämateriaaleilla, sekä tuotemaistatuksilla.

Tutustu raporttiin täällä.

Kommentoimme lisää myöhemmin.

Heikki Jokipii

Pro Luomu esittelee X:ssä jo syksyä:

QuoteLuomuelintarvikepäivän 8.10.2024 ensimmäiset puhujaesittelyt on julkaistu, tervetuloa mukaan huippuasiantuntijat Paul Holmbeck, @heidijungar, @Svainio ja Heidi Päiväniemi! Toki kannattaa tutustua myös koko #LuomuEP ohjelmaan! #luomu #elintarvikkeet

https://x.com/ProLuomu/status/1825513263385153856

Myös sen tämä sivu on päivittynyt:

https://proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/puhujat/

Tähän triidiin, koska noissa esityksissä joudutaan varmasti käsittelemään myös luomun kysyntää.

Heikki Jokipii

Nyt kohkataan tällaisesta:

HOK-Elanto tuo rekkalasteittain uutuusruokaa Italiasta â€" pudasjärveläisessä pizzatehtaassa ei ole herätty pinsahuumaan
S-ryhmä tuo pinsapohjia Napolista, mutta kotimaisessa tehtaassa valmistetaan vain tavallisia pizzapohjia.
Tilaajalle


Tästä tuoteselosteesta siitä, mistä on kyse:

Rainbow 410g Pinsa Prosciutto pakaste
Kaikki Rainbow-tuotteet
~4,65 â,¬
11,34 â,¬/kg


QuotePinsa on peräisin Rooman valtakunnasta, ja sitä ei pidä sekoittaa pizzaan, koska pohja on aivan erilainen. Valmistusmenetelmän ja erityisen jauhoseoksen vuoksi pinsataikinassa voi olla jopa kaksi kertaa niin paljon vettä kuin pizzataikinassa. Taikinan annetaan kohota 24 tuntia, minkä jälkeen koulutuksen saanut pinsaioli muotoilee pinsan käsin. Pinsa paistetaan kiviuunissa avotulella tammi- tai pyökkipuita polttaen, ja uunin lämpötila on alhaisempi kuin pizzan paistamisessa. Tuloksena on ainutlaatuinen kevyt ja ilmava pohja, joka on uskomattoman rapea. Päällä on täytteenä klassista tomaattikastiketta, mozzarellajuustoa ja kinkkua.

Mutta jätän tämän myös pinsojen suhteen voimaan:

Quote from: Heikki Jokipii on 21.01.24 - klo:07:30Kauppiailla ja valmistajilla täytynee olla vankka tieto siitä, että "oikeat" pizzat eivät luomuna mene kaupaksi. Kun siten on ollut jo ehkä n. 22 vuotta, niin tässä on kyllä "erityisvedonlyönnin" paikka: kun vuoden päästä tarkastelemme asiaa, yhtään muuta pizzaa ei ole noille listoille ilmestynyt.

Vähän siis asian toistoa. Mutta lisäsinpä siihen nyt tuon "vedon".  8)

Selvennys: luomupinsaa emme tule kaupassa näkemään.

Heikki Jokipii

#1393
Tähän täytyy vielä palata.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivonnaiset

216 tuotetta

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivonnaiset?label=ORGANIC

0 tuotetta

Kyseessä ei siis ole merkityksetön tuoteryhmä. Mutta luomun osuus on siinä ihan varmasti merkityksetön. Otos tuossa on varmasti edustava.

Edellisiin täytyy vielä lisätä nämä:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/pakasteet-1/leivonnais-ja-leipapakasteet/kakut-pullat-ja-leivokset

56 tuotetta

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/pakasteet-1/leivonnais-ja-leipapakasteet/kakut-pullat-ja-leivokset?label=ORGANIC

0 tuotetta

Luomun tilanne ei yhtään parantunut.

Tätä ei edellä hyväksytty selitykseksi:

Quote from: Heikki Jokipii on 05.05.24 - klo:08:43
Ei voida olettaa, että luomun kuluttajat olisivat jotenkin vakavamielisempiä. Kun kuitenkin joka kesä hehkutetaan luomumansikoita. Pitkälle viihdesyömistä sekin. Ei se hehkutuksesta huolimatta tunnu menestyvän.

Mutta silti voisi varmaankin lisätä edellisen puheenvuoron "vedonlyöntiin", ettei vaikkapa luomuleivosta koskaan tai johonkin aikamäärään mennessä S-ryhmän valikoimaan tule.  8)

Heikki Jokipii

#1394
(Olisi voinut ottaa esille piilomainontatriidissäkin.)

Tämä se tuntuu aina olevan luomuleivän osa:

Tämä perhe leipoo luomuruista leiväksi jo toisessa polvessa â€" hyvänä vuonna kaikki jauhot saadaan omilta pelloilta

QuoteLuomuruis taipuu ruisleiväksi paikallisille markkinoille Savonlinnassa. Luomutila Muhosen ruisleipä tunnetaan Saimaan ympäristössä hyvästä maustaan ja tasalaatuisuudestaan.
Tilaajalle
(lihav. HJ)

Pienimuotoisesti sitä menee kaupaksi. Isommilla markkinoilla ei sitten niinkään.

***

Rehdissä ilmoitusmainonnassa ei luomua viime päivinäkään ole näkynyt.