• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

ELÄIMET hiilen päästäjinä ja ravinnon tuhlaajina?

Started by Matti Pekkarinen, 13.08.11 - klo:17:54

Previous topic - Next topic

Matti Pekkarinen

Vetoeläinten osuutta "nälän aiheuttajina" en ole aiemmin tullut ajatelleeksi (ehkä ei moni muukaan).
Pikainen katsaus historiaan kertoo, että 40-50-luvuilla Suomessa hevosia oli noin 400000 eli 1/10 ihmisten määrästä. Ja yksi hevonen (tai lehmä) tarvitsee karkeasti ottaen yhden hehtaarin peltoa elääkseen ja toimiakseen kunnolla. Niinpä maa (ja metsä-) talouden vetovoiman energiaksi kului noin 1/5 Suomen pelloista. Ja ihmisille ja muulle karjalle (kuin hevoset) jäi 4/5 peltoalasta. Hevosenlihan merkitys kansan ravinnossa oli pieni, koska hevoset elivät pitkään (ja monasti kuolivat luonnollisen kuoleman, joten lihaa ei syöty.

Entä LEMMIKKIeläinten merkitys nälän lisääjänä. Iso koira kun syö lihaa enemmän kuin keskivertoihminen. Ja siten kuluttaa pellon satoa arviolta 2-4 vegaani-ihmisen verran. Voisiko jopa päätellä, että aiheuttaa 2-4 ihmisen nälkäkuoleman...... ja oma lukunsa ovat mm. harrastuksen vuoksi pidettävät hevoset. Siis: onko eettisesti oikein pitää lemmikkieläimiä ja harrastushevosia?

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii


Sitten on vielä se, että eläimillekin (tai tietysti oikeastaan niiden omistajille) tyrkytetään luomuruokaa.

Ihan satunnainen kaupallinen linkki tässä. Ja Vihreän Langan suositus (2008) asiassa tässä.

Paljonko enemmän luomuliha vaatii peltohehtaareja? Asiasta ei liene ihan virallista tietoa, mutta enemmän se varmasti vaatii.

Jos  (hyöty- ja hupi-) kotieläinten ruoka yleensä, yhteensä, on merkittävä pala pois maan meille yhteensä tuottamasta ravinnosta, niin jo joidenkin kymmenien prosenttien tehottomuus tässä asiassa on myös merkittävä asia. Hupieläimille syötetty luomuruoka saattaa olla kilpailussa maailman moraalittomimmasta asiasta aika kärkisijoilla. 

Matti Pekkarinen

#2
MTT:n mukaan sianlihalla ha-tarve on luomussa KAKSINKERTAINEN: http://mattipekkarinen.net/satotutk.htm
(ja mahdollisesti välivuodet on totuttuun tapaan vielä "unohdettu" laskelmista?)

Matti

PS:kananlihalla suhde lienee vielä huonompi, sillä luomussa kasvatetaan sitä tarkoituksella hitaasti :vähimmäisteurastusiät
(81 vrk kananpojilla , kun normaalissa tuotannossa se on 30-33 vrk (kertoo tämän päivän MT, siis 15.8.2011)). Lieneekö poikasvaihe, siis untuvikkoaika, molemmissa otettu huomioon samalla tavalla, jää nyt epäselväksi.

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

Quote from: Matti Pekkarinen on 14.08.11 - klo:14:29
MTT:n mukaan sianlihalla ha-tarve on luomussa KAKSINKERTAINEN: [...]

Ensi jouluksi kampanja, ainakin brosyyri tästä. jaettavaksi marketeissa?

Ihan tuli heti mieleen idea iskulauseesta:

Ole reilusti itsekäs, sinulle kuuluu jouluna kaksinkertainen osuus maailman resursseista. Olethan rikas. Ota omasi. Osta luomukinkku!


Ja pienemmällä lisää: muista kissaasi/koiraasi. Sekin on rikas. Osta ainakin jouluna sillekin luomuruokaa. Muutenhan se saattaa loukkaantua.

Heikki Jokipii

#4
Quote from: Heikki Jokipii on 14.08.11 - klo:11:32
Sitten on vielä se, että eläimillekin (tai tietysti oikeastaan niiden omistajille) tyrkytetään luomuruokaa.

Ihan satunnainen kaupallinen linkki tässä. Ja Vihreän Langan suositus (2008) asiassa tässä.

Paljonko enemmän luomuliha vaatii peltohehtaareja? Asiasta ei liene ihan virallista tietoa, mutta enemmän se varmasti vaatii.

Jos  (hyöty- ja hupi-) kotieläinten ruoka yleensä, yhteensä, on merkittävä pala pois maan meille yhteensä tuottamasta ravinnosta, niin jo joidenkin kymmenien prosenttien tehottomuus tässä asiassa on myös merkittävä asia. Hupieläimille syötetty luomuruoka saattaa olla kilpailussa maailman moraalittomimmasta asiasta aika kärkisijoilla. 

Mutta asia otetaan tässäkin MT:n uutisessa (23.02.2017) pelkästään muoti- eli trendikysymyksenä:

Koiranomistajat eivät piittaa alkuperästä: Luomu ja kotimaisuus vasta jolkottelevat kuivamuonaan

QuoteRuokatrendit leviävät lemmikki­ruokiin muutaman vuoden jälki­junassa. Ihmisten ravinnossa muun muassa luomu ja ruuan alkuperä kiinnostavat kuluttajia koko ajan enemmän. Myös niistä on alettu viime vuosina kysellä lemmikkiliikkeissä.

”Nykyään tulee jo hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä raaka-aineiden alkuperästä ja valmistusmaasta ja siitä, miten ruuaksi päätyneitä eläimiä on pidetty. Luomutuotteita on kyselty myös”, Itkonen-Melartin sanoo.

Niiden tarjontaa Musti ja Mirri -liikkeissä on vasta vähän.

”Olemme kyselleet suomalaisilta tuottajilta luomutuotteita, herkkuja ja muuta. Suomessa lihatuotannon ylijäämät käytetään usein koirien herkkuihin, mutta niistä ei ole mahdollista teurastamoilla eritellä luomua.”

Kun siis minusta taasen koiranomistaja, joka ei "piittaa" luomusta koiralleen, piittaa paljosta muusta, on vastuullinen.

Lihantuotannon ylijäämissä asia on tietysti aika samantekevä. Mutta lemmikkieläinten määrän alati kasvaessa, riittävätkö nämä ylijäämät, hukkapalat? Tulipa mieleen, että riittääkö luomulihan n. prosentin osuudesta lihatuotannossa edes paljon noita "ylijäämiä"? Olisiko luomueläinruoan tarjonnan vähäisyyden taustalla tämä? Varmaankin olisi aina mahdollista eritellä luomu, mutta määrien vähäisyyden vuoksi se ei ylijäämien kohdalla kannata?

Heikki Jokipii

#5
Tässä blogissa ollaan "kaupallisessa yhteistyössä":

Luomua myös koiralle!

Häikäilemättä vedotaan myös ympäristöasioihin ja eettisyyteen (!), ja paikallisuuteenkin, tätä tuhlausta muka pyhittävinä tekijöinä:

QuoteEdgar&Cooperista merkkinä sen verran, että se sai alkunsa kun kaksi kaverusta koittivat etsiä koirilleen mahdollisimman puhdasta ja eettisesti tuotettua ruokaa, eikä tälläistä löytynyt mistään. Niinpä he päättivät alkaa itse valmistaa ruokaa joka on oikeasti terveellistä, sisältää tuoretta lihaa, ja jonka raaka-aineet tulevat suoraan paikallisilta viljelijöiltä eikä tehotuotannosta. Sarjan tuotteet on suunniteltu huolella niin kasvavien pentujen kuin aikuisten koirien tarpeisiin ja ne sisältävät kaikki vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit joita koira tarvitsee.

Ruoat noudattavat tiukkoja FEDIAF:in (The European Pet Food Industry Federation) määräyksiä ja jokainen erä käy läpi vielä kattavat laboratoriotestit jotta laatu on varmasti vain parasta. Merkki haluaa ottaa kantaa myös ilmastonmuutosta koskeviin asioihin, ja siksi myös pakkaukset on suunniteltu ympäristöystävällisesti.

Boikotoikaa Musti&Mirriä! Ja myös tuota Edgar&Cooperia, jos sen tuotteita muualla tulee vastaan!

Ja tiedustelkaa sen sijaan noita teurastamoylijäämiä.

Tätä puheenvuoroa ei ole laadittu kaupallisessa yhteistyössä kenenkään kanssa, varsinkaan ei siis noiden kahden firman kanssa, vaikka niiden nimet on tuossa mainittu.

Heikki Jokipii

#6
Tämän tutkimuksen tekijä - erityisesti tässä selostuksessa - hauskasti kiemurtelee asiassa:

The truth about cats' and dogs' environmental impact

QuoteResearcher finds that feeding pets creates the equivalent of 64 million tons of carbon dioxide a year
[...]
Summary:
    US cats and dogs cause 25-30 percent of the environmental impact of meat consumption in this country. The nation's 163 million cats and dogs eat as much food as all the people in France. People should keep their pets -- and keep feeding them meat -- but there may be steps pet owners can take to reduce their environmental impact, says a researcher.

Eläinrakkaana hän ei vaadi lemmikkieläinten pidon kieltämistä eikä edes niiden vähentämistä (useammankin koiran tai kissan pito OK?). Vaikka hän itse tutkimuksessa päätyy järkyttäviin tuloksiin niiden hiilidioksidipäästöistä ja muista ympäristövaikutuksista. Ja vaikkei osaa oikein mitään kovin konkreettista esittää siitä, miten asia saataisiin hoitumaan vähemmällä. Oikeastaan vain sen, että lemmikeille voitaisiin hyvin syöttää se osa lihasta, jota ihmiset eivät suostu syömään. Eli olennaisesti samoja teurastamoylijäämiä, joista oli puhe edellä 8.3.17.

Mutta niin ei ole käymässä, vaan oikeastaan päinvastoin.Mahdollisesti tämä "premium"-sana tässä viittaa eläinten luomuruokaankin:

QuoteOkin recognizes that some of the products in pet food aren't something people should or would eat. But some of it is. In his research, he confirmed his hunch that premium pet foods usually contain more animal products than other brands, and that premium pet food purchases are increasing. As growing numbers of people consider pets less as animals and more as family members, Okin said, pampering has increased and the options for pet food with high-quality meat has kept pace. This means pets are increasingly eating cuts of meat suitable for humans.
(lihav. HJ)

Pampering = hemmotte!u. Ja ilmeisesti sitä luomullakin tehdään, ks. edellinen puheenvuoro. Vaikkeivät eläimet moisesta mitään ymmärräkään.

Heikki Jokipii

#7
Jos hyönteisten käyttö ihmisravintona ei kovin pian Suomessa saisikaan jalansijaa, niin tämä on hieno idea:

Hyönteisen matka kulkee kotitilalta lemmikin kitaan " näin koirille maittaa sirkka-aamiainen

QuoteHyönteisten elintarvikekäyttö on nyt sallittu, mutta niitä voidaan hyödyntää toisinkin. Markku Hirvelän tilalla sirkkoja kasvatetaan koirille.

(Loput valitettavasti maksumuurin takana.)

Tuosta en ehkä "saisi näppylöitä", jos noita sirkkoja kasvatetettaisiin ja myytäisiin koiranomistajille luomunakin.  ;D

Heikki Jokipii

#8
Tämäkään  haastateltu ei  tajua  ideansa (kuinka nyt kohteliaasti sanoisi) huvittavuutta:

Ylösten perheessä biojätteeseen menevät vain hedelmien ja juuresten kuoret

QuoteKotonakin mahdolliselle hävikille löytyy hyötykäyttöä. Meillä on kaksi koiraa, jotka pitävät huolen siitä, että biojätteeseen menee vain vihannesten ja hedelmien kuoret.

Varmemmaksi vakuudeksi hän lisää sen myös vinkkeihinsä, ohjeisiinsa muille:

Quote5. Jos muut keinot eivät tepsi eikä ruokahävikki pienene, kannattaa hankkia kaksi koiraa.

Ja ellei sekään auta, vaikka elefantti?

Heikki Jokipii

#9
Kodin  Kuvalehdessä hän eli eläintutkimuksen dosentti Nora Schuurman perustelee asiaa hieman toiselta kantilta, mutta on kanssamme samaa mieltä:

Eläintutkija: ”,,lä inhimillistä lemmikkiä liikaa”

QuoteSUORAT SANAT. Lemmikki ei vaadi luomuruokaa eikä muotivaatteita.
[...]
Lemmikki ei välitä muotivillityksistä.

Kulutustottumuksemme heijastuvat lemmikkeihin. Trendikkäät luomu ja lähiruoka kiinnostavat myös eläinten ruuassa. Korostamme yksilöllisyyttä: etsimme ratkaisuja, jotka sopivat juuri minun lemmikilleni. Yhä useammalla on varaa tällaiseen.

Heikki Jokipii

#10
Ei ole ollut turhaa kiinnittää tähän asiaan huomiota (tuore Tiede-lehti):

Miten iso on kissan ja koiran hiilitassunjälki?

Maailma:

QuoteYhdysvalloissa on tutkittu lemmikkien ilmastovaikutuksia. Kalifornian yliopiston professori Gregory Okin on arvioinut, että jos maan kissat ja koirat olisivat oma valtionsa, se olisi maapallon viidenneksi suurin lihan kuluttaja heti Venäjän, Brasilian, Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen. Kissat ja koirat vastaavat noin 25"30 prosentista Yhdysvaltain lihankulutuksen ilmastovaikutuksista .

Muualta olemme löytäneet tiedon, että Saksan koirat syövät lihaa yhtä paljon kuin Itävallan ihmiset.

Suomi:

QuoteSuomi on johtavia koira- ja kissamaita maapallolla. Molempia on suhteessa ihmismääräämme paljon. Jos kaikki Suomen kissojen ja koirien ruoka pitäisi tuottaa Suomessa, siihen kuluisi lähes viidennes koko maan peltoalasta.

Ja näinhän se on laskettava:

QuoteKissojen ja koirien suuri ekologinen jälki johtuu lähinnä niiden ruoan tuottamiseen tarvittavan peltomaan määrästä.

Jos kissan tai koiranruoka on luomua, tarvitaan tietysti peltoa vielä paljon enemmän. Vaikka sitä on vaikea aivan täsmällisesti laskea, kuinka paljon enemmän, niin nyt n. 10% peltoalalla tuotetaan Suomessa vain n. 1% lihasta. Se luomuliha.

Heikki Jokipii

Jos tämä saadaan kustannnustehokkaaksi menetelmäksi, on se huomattavasti parempi vaihtoehto kuin eläinten ruokkiminen luomulihalla:

Lab-grown…kibble? How cultured meat might sustainably feed our cats and dogs

QuoteFortunately, while humans are looking for alternative meats that taste, smell, and feel like the “real deal,” pets are generally less picky. For this reason, Bond is focusing on the protein and nutrient levels of the grown meats, rather than the experience. As long as it tastes good, most animals will eat it up.

Heikki Jokipii

Kauppareissulla tuli otettua ostoskoriin Pirkka-lehti. " Ei haastateltava eikä toimittaja luultavasti edes huomannut, kuinka ja mikä tässä mättää (lihav. HJ):

Tuotteen takana: tassuväen ruokkija
Henkilöt


QuoteLaura Strömberg valmistaa lähiruokaa lemmikeille ja pitää hiilitassunjäljen mahdollisimman pienenä. Miten Dagsmark Petfoodin tarina alkoi?

”Lemmikeissä on parasta iloisuus ja positiivisuus, niillä ei ole huonoja päiviä. Minulla on kolme mäyräkoiraa ja belgianpaimenkoira. Ne ovat aina iloisia, kun tulen kotiin. Se piristää mieltä. [..]"

Itse firmasta voi kyllä todeta, että se kyllä kertoo käyttävänsä nk. sivuvirtoja. Eikä kerro myyvänsä luomuruokaa.

Heikki Jokipii

Bisnes on bisnestä (lihav. HJ):

Tällainen on Suomen suurin lemmikinruokatehdas Nokialla " Pääsimme tutustumaan 15 miljoonan euron tiloihin

QuoteEri koiranruokareseptejä on tehtaalla jatkossa 20"30. Esimerkiksi sekä viljattomien koiranruokien sekä luomu-tuotteiden suosio on kasvanut.
[..]
Vafo Finlandin ja Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen sanoo, ettei lemmikkiruokabisnes ole järin suhdanneherkkä ala. Entisen maajoukkuekiekkoilijan täysnimikaima sanoo, että vaikka kustannukset ovat nousseet myös lemmikinruoka-alalla, ei kiristyneestä taloustilanteesta huolimatta lemmikkejä jätetä lähtökohtaisesti ruokkimatta.
[..]
Myös lemmikkieläinten ruokatrendit vaihtelevat. Pärssisen mukaan se, mikä on trendikästä ihmisravinnossa, tulee trendikkääksi lemmikkien ruoissa muutaman vuoden päästä. Esimerkiksi sekä viljattomien koiranruokien sekä luomu-tuotteiden suosio on kasvanut. Nokian tehtaalla vähennetään lihan käyttöä korvaamalla se esimerkiksi kananmunilla tai hyönteisproteiinilla.

Vähän ehkä ristiriitainenkin sanoma? Luomuruokaa pitää koiralle olla, vaikka isäntäväki jo säästäisikin ruokamenoissaan?