Maaseudun Tulevaisuus puhuu kerrankin asiaa:
http://sahti.mtk.fi/ePaper_MT/products/MT-2010-12-20/articles/article_5_3.htm VEIKKO NIITTYMAA
Suomen maabrändityöryhmä nosti yhdeksi tavoitteeksi siirtyä luomutuotantoon niin, että puolet tuotannosta on luomua. Rima nostettiin niin korkealle, ettei sitä voi pitää realistisena ainakaan vuoteen 2030 mennessä.
Valtuuskunnan yhtenä asiantuntijana käyttämä kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen maa- ja metsätalousministeriöstä näkee Puolet luomua -ehdotuksen suuntaa antavana, tavoitteena, johon pyritään. Vaittinen korostaa kierrätyksen lisäämistä, ja luomu on yksiväline tähän.
Vision haastavuus nousi esille, kun Maaseudun Tulevaisuus laski virallisista satotilastoista kahden viime vuoden aikana, miten pellon käyttö muuttuu, jos maitoa, lihaa ja munia tuotetaan entiseen tapaan, mutta puolet tuotannosta on luomua.
Tikea kokoamien tilastojen mukaan luomupeltojen sato on vain hieman yli puolet maan keskisadosta.
Vuosi 2008 oli suhteessa hieman parempi luomutiloille kuin vuosi 2009. Tämän vuoden tiedot eivät ole vielä käytettävissä.
Suomessa kulutetaan 3,3–3,4 miljardia kiloa viljaa vuosittain. Vuonna 2008 kokonaissato hipoi neljää miljardia kiloa ja viime vuonna noustiin 4,4 miljardiin kiloon. Hyvät satovuodet lisäsivät vientiä ja lisäksi EU:n interventiovarastoihin myytiin kahdessa vuodessa yli 800 miljoonaa kiloa viljaa.
Tilanne kääntyy päälaelleen, jos valtaosa pelloista laitetaan kasvamaan luomua. Viljatase painuu saman tien reippaasti alijäämäiseksi luomun niukkojen keskiatojen takia.
Vaje kasvaa, mikäli maidontuotanto halutaan pitää ennallaan, sillä nurmea tarvitaan lisää noin neljännesmiljoona hehtaaria. Se on pois viljalta, jonka sato putoaa 2,2–2,4 miljardiin kiloon. Miljardin kilon vaje pitää paikata tuonnilla, josta puolet on luomua. Sama koskisi öljykasveja, perunaa ja muita juureksia.
Markkinoiden ehdoilla
Tutkija Tapani Yrjölä PTT:stä tutustui laskelmaan. Hän luonnehtii sitä karkeaksi, mutta suuntaa antavaksi. Mukana on paljon epävarmuustekijöitä kuten se, että luomusadot todennäköisesti paranevat, mikäli pääosa pelloista laitetaan kasvamaan luomua. Samalla tutkimus ja neuvonta painottuvat luomuun.
Yrjölä on samoilla linjoilla MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan kanssa, joka korosti, että luomua voidaan lisätä vain sitä tahtia kuin markkinat vetävät. Yrjölä epäilee, löytyykö meiltä riittävästi kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan luomutuotteista lisähintaa.
Vaittinenkin pitää luomuosuuden nostamista puoleen aika kaukaisena. ”Itse ajattelin jotain 10–15 prosenttia.”Vaittisen mielestä luomuvisio pitäisi nähdä hieman toisin ja ajatella sitä enemmänkin ravinteiden kierrättämisenä. Kierrättämisen on pakko vähin erin kasvaa, sillä mineraalivarat ovat rajallisia ja hupenevat vauhdilla. Luomussa ravinteita on pakko kierrättää tehokkaasti, koska niitä ei ole varaa hukata.
”Tavoite on saavutettavissa”
Luomuliitossa asia nähdään toisin. Maabrändityöryhmän luomulinjaus on mahdollista saavuttaa, vaikka se on haasteellinen, toteaa vuoden vaihteessa väistyvä Luomuliiton puheenjohtaja Antti Kaasalainen. Kaasalaisen mukaan luomuväki on ottanut näin arvovaltaisen tahon luomukannanoton erittäin myönteisesti vastaan. Vastaavaa ei ole aiemmin kuultu.
Onko tavoite realistinen? Kaasalainen muistuttaa mieliin Nokian nousun alkuajat. Kuka uskoi Ollilaa 90-luvun alussa, kun hän ryhtyi kehittämään Nokiaa.
”Miksei sama voisi onnistua luomussa? Vuoteen 2030 on parikymmentä vuotta aikaa.” Kovaa työtä Puolet luomua -visio kuitenkin vaatii. Koko elintarvikeketju pitää valjastaa hankkeen taakse tutkimuksesta ja neuvonnasta lähtien. Satotason nosto onnistuu aika Pellot eivät riitä, jos puolet maataloustuotannosta muutetaan luomuksi ja kuluttajat haluavat syödä edelleen myös lihaa ja maitotuotteita. Suomesta tulisi iso viljan tuoja.
Kuvat
Luomuviljan keskisadot ovat selvästi tavanomaista viljaa alhaisemmat. Jos puolet maataloustuotannosta olisi luomua, jouduttaisiin Suomeen tuomaan esimerkiksi ohraa, joka on yleisin rehuvilja. kari salonen