Author Topic: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet  (Read 174578 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #225 on: 31.05.17 - klo:04:50 »
Myös Animalia on ottanut asiaan kantaa ja vetoaa myös tuohon tiettyyn epäjohdonmukaisuuteen luonnoksessa, jossa kuitenkin eräille sioille ulkoilu sallitaan, turvatoimenpiteiden jälkeen:

Ministeriö haluaa sioille ulkoilukiellon

Quote
”Olisi oikeudenmukaista, että samat periaatteet koskisivat kaikkia tiloja. Myös muiden kuin villi- ja villasikojen ulkona pitämisen tulee jatkossakin olla sallittua, mikäli niiden aitaukset ovat uusien vaatimusten mukaiset. Myös aitojen rakentamiseen tarkoitettu tuki tulisi ehdottomasti ulottaa kaikille tiloille, joissa sikoja kasvatetaan ulkona”, [Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi] Kivekäs sanoo.

Myöskään SEY:n mielestä tuo ei ole "oikea tapa":

JÄRJESTÖT: SIKOJEN ULKOILUTUSKIELTO ISKISI RAJUSTI LUOMUTILOIHIN

Otsikko tulee siitä, että vaikka luomustatus säilyisikin, niin:

Quote
Ulkoilutuskielto iskisi rajusti luomutiloihin, sillä eläinten ulkoilutus on luomun keskeinen myyntivaltti.

Mutta kyllä SEY muistaa nämä muutkin tilat:

Quote
Myös yhä useampi ei-luomutuotantoon kuuluva sikatila on viime vuosina erikoistunut sikojen hyvinvointiin ja alkanut ulkoiluttaa sikojaan. Muutos tuhoaisi SEY:n arvion mukaan positiivisen sikojen hyvinvointikehityksen, jota kuluttajatkin toivovat.

Joilla siis oikeastaan ainoa myyntivaltti on tämä ulkoilutus. Eikä siis voi olla sellaista sertifiointia, joka kuitenkin säilyisi, mahdollisen lainmuutoksen jälkeen.

Nuo parannetut aitaukset ovat varmasti halvempia kuin leikilläni esittämäni sikojen ulkoiluhallit. Mutta jotain nekin maksavat - ja tuossahan on jo aloitettu vääntö siitä, kuka sen maksaisi. Kaikki kuluttajat eivät varmaankaan toivo sianlihalle lisähintaa.
« Last Edit: 31.05.17 - klo:05:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 01.06.17 - klo:04:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #227 on: 03.06.17 - klo:05:41 »
Kompromisseihin on valmiutta:

Sika-ala on valmis luopumaan tiineytyshäkeistä siirtymäajalla

Ja näinkin on:

Quote
Tanskassakin siirtymäaika on 20 vuotta, Ylikännö huomauttaa. Siellä siirtymäaika alkoi vuonna 2015.

Mutta vieläkin on kysyttävä, miksei EU anna näitä normeja? Ja valvo niitä (saparoiden typistys)!
« Last Edit: 03.06.17 - klo:05:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #228 on: 04.06.17 - klo:09:30 »
Tästä puuttuu se viimeinen askel ajatuskulun saattamisessa loogiseen loppuunsa:

Eläinsuojelukeskus Tuulispää auttaa heitteille jätettyjä tuotantoeläimiä – puhelin soi päivittäin

Quote
Vaikka veganismi on viime vuosina noussut toden teolla valtavirtaan, Anttonen tietää, että muutokset ruokailu- ja tuotantotottumuksissa tapahtuvat hitaasti.

”Eläinten määrä pitäisi saada laskuun. Minun puolestani broileri voisi kuolla sukupuuttoon. Se on niin sairas, ettei se selviäisi luonnossa hetkeäkään.”

Nimittäin siinä on se, että jos veganismi todella voittaa ja jyrää, ei juuri jää enää mitään eläinsuojeltavaa. Ei broilereita mutta ei mitään muutakaan. Sillä vaikka Anttonen kuinka näkisi asian näin ....

Quote
”Jako lemmikkeihin ja tuotantoeläimiin on täysin ihmisen keksimä. Se on myös täysin kulttuurisidonnainen. Joissain maissa syödään koiria ja kissoja, ja joissain maissa ei syödä lehmiä.”

... niin on erittäin epätodennäköistä, käytännössä, että kukaan Suomesa ottaisi sonnin tai lehmän lemmikikseen, vailla muuta tarkoitusta. Kaupungissa nyt ainakaan, mutta tuskinpa maallakaan. *) Vaikka eräs karannut sonni takavuosina teki itsestään jopa legendan pärjäämällä jonkin aikaa luonnossa ihan itsekseen, talvea ei sekään joutunut lopulta kohtaamaan.

Ehkä jo toistan, mutta on kyllä kysyttävä, miten veganismi edes olisi noussut "valtavirtaan", ja "toden teolla", ja "viime vuosina", jos v. 2016 saavutettiin Suomessa lihan myynnissä kaikkien aikojen ennätys?

________

*) kyseistä Anttosta ja ehkäpä muutamaa muuta lukuunottamatta. Mutta ilmaista tai halpaa tuo ei ole:

Quote
Varsinainen rahoitus tulee kuitenkin yhdistyksen jäsen- ja kummi­maksuista, keräyksistä, lahjoituksista ja yritysyhteistyöstä. Eläinoikeus­järjestöt kuten Animalia ja Oikeutta eläimille ovat myös tärkeässä roolissa.

Kissanruoan ja -hiekan pystyy kuka tahansa kustantamaan, yksin, ilman yhdistystä tai liikeyritystä taustaryhmänään (lisäys 6.6.17)
« Last Edit: 06.06.17 - klo:07:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #229 on: 06.06.17 - klo:05:57 »
Eläinsuojeluväen protestit auttoivat, menivät läpi:

Ministeriö: Kaikkia sikoja saa pitää edelleen ulkona – tappavaa sikaruttoa vastaan taistellaan tupla-aidoin

Valitun keinon tehosta ei tuossa ole arviota, mutta kyllä siitä, paljonko se karkeasti maksaa. Plus myös siitä, millaiset summat kaiken kaikkiaan ovat pelissä:

Quote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että yksikin sikaruttotapaus Suomessa voisi seisauttaa viennin.

Sikaruton on arvioitu voivan aiheuttaa lähes 40 miljoonan euron tappiot sika-alalle.

Tukia kaksinkertaiseen aitaukseen

Ylen aamu-tv:ssä ollut maatalousyrittäjä Mikko Välttilä arvioi tupla-aitauksen kustantavan hänelle tuhansia euroja. Aaltonen vastasi tähän, että uudessa asetusluonnoksessa tämä on huomioitu.

– Valtion tukia on järjestelty juuri tätä silmällä pitäen, ettei tilanne olisi kohtuuton, Aaltonen sanoo.

Eli kerrotaan, että ainakin osin kulut suunnitellaan kaikkien maksettaviksi. Kovin suurista rahamääristä ei tosin ilmeisesti ole kyse, jos luomusikatiloja on Suomessa vain 14. Sikojaan muutoin ulkoiluttavien tilojen määrästä ei ole virallista lukua. Varmaan siinä vaiheessa sekin luku tiedetään, jos/kun tuo ehdotus muuttuu budjettiesitykseksi.
« Last Edit: 06.06.17 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #230 on: 06.06.17 - klo:15:54 »
Vai mitä tuossa oikein päätettiin? Luomuliitto jo uhkui (voiton)riemua asiassa, mutta nyt taas valittaa asiasta:

Luomuliitto: Sikojen ulkoilukielto ei ole perusteltua

Quote
Ministeriö on myöntämässä avustusta villi- ja villasikatiloille suoja-aitojen rakentamiseksi. Aitausavustusta tulee myöntää myös luomusikatiloille, vaatii Luomuliitto.

Eikö niin sitten jo kerrottu tehtävän? Katsotaanpa ministeriön omaa uutista:

Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia keinoja

Quote
Asetuksessa kiellettäisiin sikojen ulkonapito, muuten kuin sellaisilla ulkonapitoalueilla, jotka on aidattu niin, että siat eivät pääse kosketuksiin luonnonvaraisena elävien villisikojen kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaisi kahdelta puolen sähköaidalla vahvistettua aitaa, kahta erillistä aitaa tai muuta riittävän vankkarakenteista aitaa.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee lisäksi sikojen ulkotarhojen suoja-aidoille myönnettävää avustusta. Tulevan asetuksen nojalla voitaisiin myöntää maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) varoista tukea aitaamiselle niin, että sikoja voidaan jatkossakin pitää ulkona. Tuetuille aidoille tulisi rakennevaatimukset.

Minusta siinä mainitaan vain tämä poikkeus:

Quote
Harraste-eläiminä pidettäville minisikojen tarhoille ei kuitenkaan valtiontukea myönnettäisi, mutta myös minisikoja voitaisiin pitää ulkona, jos niiden aitaus on rakennettu vastaavalla tavalla.

« Last Edit: 07.06.17 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #231 on: 07.06.17 - klo:08:10 »
Ei, Luomuliitto oli sittenkin oikeassa. Tämän asetusluonnoksen 1. pykälässä soveltamisalasta rajataan asia koskemaan villi- ja villasikatarhoja!

Nyt meillä on harvinainen mahdollisuus olla solidaarisia Luomuliitolle: ei tuossa ole mitään järkeä. Jos tuollainen päätös tehdään, niin kyllä sen pitäisi koskea myös luomusikoja, ja myös muita ulkoilevia tavallisia sikojakin.*) Vaikkeivät siat kansalaisia olekaan, niin kyllä tuossa kulman kautta on kyse kaikkien kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta!  ;D

Ellei tällaista laillista mahdollisuutta luomu- ja vapaiden sikojen tiloille tarjota, se luultavasti voi johtaa "kansalaistottelemattomuuteen" eli siat päästetään kuitenkin ulkoilemaan. Joka lisää riskejä itse sikaruton suhteen. Tai sitten ne maat, joissa tällasta ulkoilurajoitusta ei ole, ottavat siitä mainosvaltin? Ja tuonti kasvaa? **)

Sen lisäksi tuo on MMM:ltä aivan kelvotonta tiedottamista. Olisi tuo rajaus pitänyt kyllä heti kertoa asiaa koskevassa uutisessakin!

___________

*) edellähän on jo arvioitu, että eivät ne kokonaiskustannuksia luultavasti edes kovasti siitä kasvaisi. Harraste-eläimien suhteen emme sano mitään, nihkeä asenteemme niihin ei ole muuttunut. Vai mitä?
**) ja mikä erityinen velvollisuus meillä olisi tukea "herrojen" villisikaharrastustakaan? Jos luomusikojen tukeminenkin kyllä maksaa. Ei-luomujen "vapaiden" tavanomaisten sikojen kasvattamiseen tuo iskee pahiten, niillähän ei sitten voi olla sellaista statusta, jonka voisi säilyttää (päinvastoin kuin on luomusikojen kohdalla).
« Last Edit: 08.06.17 - klo:14:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #232 on: 08.06.17 - klo:05:42 »
Nyt se ehdotus sitten tuli:

Tällainen on uusi eläinsuojelulaki: kivunlievitys pakolliseksi, sonnien parressa pito ja tiineytyshäkit kieltoon

Tuo on sen verran iso kokonaisuus, että täytynee siihen nyt rauhassa tutustua, ennen kuin otamme mitään kantaa. SEY on tietysti koko ajan meitäkin tarkemmin seurannut prosessia, ja kommentoi heti:

SEY eläinsuojelulaista: "Esitetty linjaus vaarantaa eläinten hyvinvoinnin"

Ja Animalia siinä ohella. Molemmilla kyllä on sitten niin vahva lähtökohta, ennakkoasenne, että helppohan siitä ponnistaen on välittömästikin kantaa ottaa.

Olen kyllä yllättynyt, ettei parsinavetoiden kielto (pitkällä) siirtymäajalla ei tullut mukaan, kuvittelin sen ehdotuksen olevan vahvoilla.
« Last Edit: 08.06.17 - klo:06:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #233 on: 08.06.17 - klo:13:57 »
Tämä asia selkenee hissukseen:

Siat saavat sittenkin ulkoilla, mutta tiukoissa aidoissa

Quote
Maatalouden kehittämisrahaston (makera) käyttösuunnitelmassa on varattu 1,2 miljoonaa euroa sikojen ulkoilun mahdollistavien aitojen rakentamisen tukemiseen. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että sikojen täysi ulkoilukielto ei tule sellaisenaan voimaan, vaan asetusta on muokattu lausuntokierroksen jälkeen.
(lihav. HJ)

Ja edelleen:

Quote
Sikoja ulkoilutetaan yleisimmin luomutiloilla, jossa se kuuluu luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin, sekä pienemmillä free-range sikatiloilla.

Niin myös MMM:n sivulla nyt lukee:

Quote
Maa- ja metsätalousministeriö järjesti asetusluonnoksista lausuntokierroksen 16.5. - 30.5.2017. Lausuntojen määräaika jouduttiin asettamaan näin lyhyeksi asian kiireellisyyden vuoksi. Lausuntopalautteen perusteella asetuksia on muokattu siten, että aitausvaatimuksia on tiukennettu, mutta sikojen ulkonapito tullaan sallimaan kaikille sioille asetuksessa määritellyin edellytyksin.
(lihav. HJ)


Loppu hyvin, kaikki hyvin, kun väärinkäsitys näin on selvinnyt. Eikä tuo 1,2 miljoonaa euroa lopulta ole sietämätön lisä jo maksamiimme kustannuksiin, vain n. 22 senttiä per kansalainen.
« Last Edit: 08.06.17 - klo:14:30 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #234 on: 11.06.17 - klo:16:48 »
Helsingin uutiset kertoo seuraavaa Iltalehden uutisen perusteella:

"Vihreät huolissaan hyönteisistä – IL: Eivät sovi ruuaksi henkisten kykyjensä takia

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/529015-vihreat-huolissaan-hyonteisista-il-eivat-sovi-ruuaksi-henkisten-kykyjensa-takia
Toiveista huolimatta proteiinirikasta hyönteisravintoa kokouksessa ei tarjoilla, sillä puolueessa sitä pidetään eettisesti arveluttavana ruokana. Asiasta kertoo Iltalehti.

IL:n mukaan vihreissä ei sytytä hyönteisruokaan, mutta asiaa ollaan valmiita harkitsemaan uudelleen, kun hyönteisravinto hyväksytään elintarvikkeena.

Hyönteisravintoa on joissakin tutkija-arvioissa pidetty "tulevaisuuden ruokana". Sen ympäristövaikutukset ovat pieniä etenkin lihantuotantoon verrattuna.

Vihreiden puoluehallituksen hyönteisruokaa koskevassa päätöksessä kuitenkin todetaan, että viime aikaiset tutkimukset ovat todenneet hyönteiset ajatteleviksi olennoiksi.

– Hyönteiset tai osa niistä on kognitiivisesti kyvykkäitä, vihreiden puoluehallitus huomauttaa.

Sanakirjamääritelmän mukaan kognitio tarkoittaa tietokykyyn liittyvää ajattelua tai korkeampia henkisiä toimintoja."

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #235 on: 12.06.17 - klo:07:38 »
Varmaan tämä tuo maatiloille jotain tuloja ...

Helsinkiläisiin iski kesäkanakuume – kanoja vuokrataan maatiloilta

... mutta en silti suhtautuisi asiaan noin innostuneesti ja kritiikittä kuin MT. Ks. edellä, erityisesti 24.01.17 esitetty perustelu asiaa eli harrastekanoja vastaan.
[...]
PS. Asiastahan saa melkein itsestään samanlaisen (eläinsuojelullisen) iskulauseen, joka on jo sanottu kissoista: kaupunkilainen, älä ota kesäkanaa!

Tämä maatalousnäyttelystä kertova uutinen ...

Farmarissa torjutaan eläintauteja tupla-aidoin

... vahvistaa näissä kohdissaan sen, että olin tuossa oikeilla jäljillä:

Quote
Näyttelyssä olleet siat eivät enää palaa tuotantoeläinsikalaan mahdollisten tautiriskien takia.

Quote
”Myöskään tuotantosiipi­karja ei enää palaa tuotantoeläin­tiloille. Harrastajaparvet voivat palata, mutta omistajat tietävät mahdolliset riskit. Harrastajaparvet ovat todella pieniä verrattuna tuotantoeläinparviin.”

« Last Edit: 12.06.17 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #236 on: 12.06.17 - klo:08:00 »
Vihreiden puoluehallituksen hyönteisruokaa koskevassa päätöksessä kuitenkin todetaan, että viime aikaiset tutkimukset ovat todenneet hyönteiset ajatteleviksi olennoiksi.

– Hyönteiset tai osa niistä on kognitiivisesti kyvykkäitä, vihreiden puoluehallitus huomauttaa.

Sanakirjamääritelmän mukaan kognitio tarkoittaa tietokykyyn liittyvää ajattelua tai korkeampia henkisiä toimintoja."

Yhä vaikeammaksi menee. Vielä kymmenkunta vuotta sitten asia oli vihreille ihan varmasti näin:

Hyönteiset ovat ilmastonystävän kesäherkku

Sitten tuohon tulee se, jo täällä mainittu paradoksi, että kasvisruoan tuotannossa itse asiassa tapetaan enemmän eläimiä, ja juuri hyönteisiä, kuin eläinruoan tuotannossa.

Koska vihreät tuskin kuitenkaan ehdottavat ihmisille eli puoluekokousväelle täyttä ja ehdotonta syömättömyyttä, kriteeri lienee siinä kohdassa, että jos hyönteinen on niin tyhmä, että ei osaa edes hirvittävän isoa leikkuupuimuria vältellä, silloin se ei ole "kognitiivisesti kyvykäs" ja sopii siis syötäväksi?  ;D
« Last Edit: 12.06.17 - klo:12:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #237 on: 14.06.17 - klo:05:43 »
Tästä Luonnon päivästä ja luomusta olemme jo yleisemmin keskustelleet, mutta minusta tämä on tässä tilanteessa peräti kummallista, jopa pöyristyttävää (vertaa edellä, lihav. tässä HJ):

Ennätysmäärä luomutiloja avoinna Luonnon päivänä 26.8.

Quote
Lisäksi tapahtuman luomutilat edustavat useampia tuotantosuuntia kuin aiemmin, sillä ovensa avaa muun muassa kaksi luomusikatilaa ja luomumansikkatila.

Antaako MMM nyt sitten luvan ja tukensa sille, että tämän satunnaisen happeningin takia otetaan noin 40 miljoonan euron riski? Edellä on jo siteerattu arviota, että yksikin sikaruttotapaus voi keskeyttää esim. viennin.
« Last Edit: 14.06.17 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #238 on: 22.06.17 - klo:16:04 »
Vaaran kai piti olla jo ohi, mutta taas on näin:

Laulujoutsenella lintuinfluenssaa Sastamalassa

Quote
Siipikarjan ulkonapitokielto päättyi toukokuun lopussa, mutta Evira suosittelee, että siipikarja pidetään sisällä tai muulla tavoin pyritään estämään suorat ja epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin.
« Last Edit: 23.06.17 - klo:03:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #239 on: 23.06.17 - klo:03:12 »
Samoja seurauksia pelätään kuin sikojenkin kohdalla:

Siipikarjaliitto pitää lintuinfluenssauhkaa vakavana – Sastamalasta löytyi sairastunut laulujoutsen

Quote
– Olemme yhä isomman uhkan edessä, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina sanoo.

Hamina viittaa siihen, että jos lintuinfluenssa tarttuisi tuotantoeläimiin, seuraukset olisivat järeät: vienti loppuisi tyystin ja siipikarjan kuolleisuus olisi suurta. Tappiot olisivat sen mukaiset.

On jo näin:

Quote
Ruotsissa tartuntoja kanoissa

– Me olemme vielä säästyneet taudilta, mutta Ruotsissa ensimmäiset sairastumiset munintakanaloissa ovat jo tapahtuneet, ensimmäinen marraskuussa ja toinen huhtikuussa, Hamina kertoo.

Artikkelissa kuvataan siitten melko monimutkaiset suojaustoimenpiteet, ja esitetään hurskas toivomus:

Quote
Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina toivoo myös, että suojaussuositukset tavoittavat kotikanaloita pitävät kanaharrastajat. Suomessa on useita tuhansia kotikanaloita.

– Toivotaan, että kanaharrastajat ovat myös vastuullisia ja tarvittavat varotoimet muistetaan tehdä, Hamina sanoo.

Olemme täällä jo esittäneet radikaalin vaihtoehtomme tämän kanaharrastuksen osalta.

Siitäkin politiikasta olemme jo sanamme sanoneet, että Evira tyytyy suositteluun. Vertaus: liikenneministeriö suosittelee, että ajoneuvoja ajetaan tien oikeata laitaa? Kuitenkin niin, että toukokuun loppuun asti vasemmalla puolella ajaminen on kiellettyä?
« Last Edit: 23.06.17 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »