Author Topic: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla  (Read 59256 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #150 on: 07.10.20 - klo:04:15 »
Presidentti yrittää kertoa, ettei täydellistä takinkääntöä tehty:

Cuban president says GM crops and agroecology can help sustainably boost food production

Minä kyllä sanoisin, että kyllä se tehtiin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #151 on: 21.11.20 - klo:07:57 »
Nyt sitten ennustetaan käyvän näin:

Kuuba irrottautuu Trumpin kuristusotteesta – Biden palaamassa Obaman linjoille

Quote
Tuore republikaanipresidentti vannoi teatterin lavalla palauttavansa Kuubaa lähes 60 vuotta kuristaneen kauppasaarron vähintäänkin sille tasolle, millä se oli ennen Barack Obaman tekemiä helpotuksia.

Mutta minulle tuo on kyllä lähes nollauutinen, kun tiedän, että maailmassa on liki 200 valtiota, jotka eivät koko aikana ole millään tavalla kaupallisesti saartaneet Kuubaa. Trumpin mukana taisi mennä vain ikiaikainen veruke, patenttiseltys kaikkeen itse aiheutettuun kurjuuteen:

Quote
Yleisradion pitkäaikainen ulkomaantoimittaja, nyt jo eläkkeellä oleva Antti Halinen, haastatteli vasta ilmestyneeseen kirjaansa Kuuba 2020 Havannan yliopiston historian professoria Sergio Guerraa.

Tämä katsoi, että Trumpin vihamielinen politiikka vahvisti Kuuban hallitusta. ”Olen varma, että jos Obaman politiikka olisi jatkunut vielä kymmenen vuotta, vallankumouksesta ei olisi jälkeäkään”, hän sanoo kirjassa.

Nähtäväksi jää, onko Bidenin kauden jälkeen Kuuban vallankumouksesta jäljellä jotakin.


Johon itseaiheutettuun kurjuuteen lasken kyllä haihattelun luomuvaihtoehdon kanssa noin 30 vuoden ajan. Jolle ei ollut mitään pakottavaa syytä, mutta jolle etsimällä etsittiin perusteita — tuosta kauppasaarrosta! Ja mikä korneinta, niin muuallakin maailmassa tuohon paljolti uskottiin. Kuten tässä keskustelussamme olemme esille tuoneet.

Ja nähtäväksi jää, saavatko kuubalaiset viljelijät nyt vapaasti ostaa lannoitteita! Vapaasti seurata tai olla seuraamatta tuota Kuuban yhä eri nimillä jatkuvaa luomulinjaa! Vrt. vaikka juuri tuossa edellä. Vaikka tuossa on kyllä merkkejä muutoksestakin hallituksen linjassa. Kuten oli tuossa sanottukin.
« Last Edit: 21.11.20 - klo:09:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #152 on: 27.11.20 - klo:07:27 »
Kuubassa revitään nyt iloa tästä, että saadaan luomutuotteita ulkomaille kaupaksi:

Feature: Cuban farmers start to export products overseas, eyeing Chinese market

Vaikka sitten samaan aikaan on pakko jatkaa peruselintarvikkeiden tuomista maahan sillä noin 2 miljardilla dollarilla/1,7 miljardilla eurolla. Kuten juuri edellä 17.09.20 tuli taas kerran esille. Ja vielä IPS sen meille kertoi!

***

Mutta voi olla, että ei ole enää yhtenäistä Kuuban luomulinjaa, vaan muotoutumassa saattaa olla jotain uutta:

Cuba’s Agricultural Sector, a Permanent Challenge (Havana Times)
« Last Edit: 27.11.20 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #153 on: 08.12.20 - klo:05:12 »
Nyt saimme tämän uutisen suomeksi ensin Suomi-Kuuba-seuran kautta:

Tuleva rahauudistus askarruttaa Kuubassa

Meidän keskustelumme kannalta tämä on relevantti tieto:

Quote
Uudistus alkaa "päivänä nolla", jota ei ollut julkistettu joulukuun alkuun mennessä. Silloin CUC poistuu käytöstä ja CUP devalvoituu. Hinnat nousevat ja perustarvikkeille annetut valtion tuet lakkaavat, mutta palkkoja ja eläkkeitä korotetaan, ekonomisti Ricardo Torres selittää.

Tulot kasvavat keskimäärin viisinkertaisiksi, mutta samalla katoavat kupongit, joilla 11,5 miljoonaa kuubalaista on pystynyt ostamaan perustarvikkeita edullisesti vuodesta 1962 lähtien. Kuubalaisten keskipalkka on alle 20 euroa kuussa ja eläke puolet siitä.

Jos CUP devalvoituu, tulee entistä kalliimmaksi hoitaa Kuuban elintarvikehuoltoa massiivisen tuonnin avulla. Voisi kuvitella, että tuossa olisi lisäsyy hoitaa Kuuban oma maataloustuotanto kuntoon. Ja siitä pyrkimyksestä jo edellä onkin merkkejä.

Mutta tietysti joku vannoutunut luomulinjan omaksunut siellä voi tuosta vetää johtopäätöksen, että myös lannoitteiden hinnat nousevat! Joten on entistä suurempi syy jatkaa sitä suurta luomuistamisprojektia (tai aloittaa se uudelleen).

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #154 on: 15.01.21 - klo:06:04 »
Tästä uutisesta  ei varsinaisesti tule meille lisää tietoa (ehkä kirjasta tulisi):

Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen

Quote
Tehoton maatalous on edelleen yksi Kuuban isoista ongelmista. Vaikka maatilat ovat nykyään pitkälti yksityisten tai osuuskuntien käsissä, valtio sääntelee hintoja, polttoaineesta ja lannoitteesta on pulaa ja kuljetukset eivät toimi.

”Se ei ole omiaan innostamaan maatalousyrittäjiä, kun aina on joku jarru jossain.”
(lihav. HJ)

Sen uskallamme sanoa, että se "kauppasaarto" ei ole tuon lannoitepulan syy. Lannoitteita on koko ajan ollut saatavissa maista, jotka eivät millään tavoin pelkää tai ainakaan kunnioita USA:ta ja sen linjauksia.
« Last Edit: 15.01.21 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #155 on: 17.01.21 - klo:07:37 »
Yhtenäistä Kuuban luomulinjaa ei luultavasti siis enää ole. Silti jossain muualla kuin Kuubassa jatketaan yhä tätä:

https://borgenproject.org/food-security-in-cuba/

Quote
To avoid having to rely on imported farming supplies, Cuba’s organic farmers use local supplies in practices like worm compost, biopesticides and soil conservation. Through these measures, Cuba grew its farming sector and became a pioneer in sustainable agriculture, even leading some experts to believe that other countries could successfully apply Cuba’s technique. However, factors such as obsolete farming technology are still limiting Cuba, leading to low productivity and high post-harvest losses, and a minimally diverse diet that contributes to malnutrition. Despite its limitations, Cuba’s organic farming movement has overall contributed to growing food security stability in the last two decades and has become a model for other communities.

Silti, vaikka tuokin artikkeli (jonka täytynee olla vuodelta 2020, koska toinen teema on COVID-19) alkaa näillä tiedoilla:

Quote
Since the end of the Cold War, food security in Cuba has been a difficult feat. Though the island country still imports 70 to 80% of food requirements, the implementation of creative farming solutions helped Cuba cope with chronic shortages by becoming more self-sufficient. The growth of these practices coupled with social protection programs helped Cuba nearly eradicate hunger in the last decade.


Siis että ruokaturvaa olisi onnistuttu jotenkin parantamaan — ja vielä esimerkillisesti — jos maa yhä tuo tuollaisen suunnattoman osuuden ruoastaan ulkomailta. Tulee väistämättä piilokameraolo, kun tuollaista lukee: tämä ei voi olla totta. Mutta silti se jatkuu vaan. Jossain päin maailmaa. Mutta ei enää juuri Suomessa. Esimerkiksi maailma.netin Kuubaa koskevien artikkeleiden joukossa ole noin 5 vuoteen ollut sen luomuviljelyä ihannoivia juttuja:

https://www.maailma.net/maat-ja-alueet/latinalainen-amerikka-ja-karibia/karibia/kuuba

Tuo viimeinen kirja-arvostelukaan ei sellainen ollut. 5 vuotta sitten oli yksi.
« Last Edit: 17.01.21 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #156 on: 30.01.21 - klo:07:36 »
Tämä on edellä jo ollutkin esillä:

Kuuban taloudessa eletään epävarmoja aikoja – Rahauudistus nosti palkkoja mutta myös moninkertaisti hinnat

Kiinnitän kuitenkin huomiota tähän kohtaan (lihav. HJ):

Quote
Viime kuukausien kovat sateet ja lannoitepula heikentävät maatalouden satoja saarella, joka muutenkin tuo ulkomailta 80 prosenttia elintarvikkeistaan.

Nyt on korkea aika sallia ulkomaisten ohella yksityiset kotimaiset investoinnit, jotta pienet ja keskisuuret yritykset saavat tuotannon pyörimään, asiantuntijat hoputtavat.

Siinä kerrotaan, että lannoitteita*) käytetään. Mutta niitä ei ole tarpeeksi. Looginen jatkoajatus on, että yksityinen pääoma on nyt vapautettava myös siihen, että se ryhtyy valmistamaan lannoitteita, tai alkuvaiheessa niitä maahan tuomaan.

Sivuasia, mutta hiukan kummallinen omavaraisuuspyrkimys on Kuuballa tässä:

Quote
Kuubassa on kehitteillä neljä eri koronarokotetta, mutta tutkijoiden mukaan joukkorokotuksiin ei päästä vielä moneen kuukauteen.

Vrt. siihen, että Suomessakin on yksi koronarokote kehitteillä, mutta emme sitä odottele, vaan käytämme siihen asti, kunnes se on käytettävissä, muualta hankittuja. Mikään "kauppasaarto" ei tuotakaan poliittista ratkaisua selitä, tai perustele.

________________

*) olen käytännössä varma, että keinolannoiteisiin tuossa viitataan
« Last Edit: 30.01.21 - klo:15:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #157 on: 08.02.21 - klo:06:41 »
Tästä uutisesta ja sen englanninkielisestä versiosta yritin etsiä yhtä tietoa, sitä löytämättä:

Kommunismin linnake Kuuba sallii yksityistämistä lähes kaikilla aloilla – pandemia ja pakotteet ajoivat vääjäämättömään ratkaisuun

Cuba opens door to most small business initiatives

Quote
Over the last six months the government has also moved to grant small businesses access to wholesale markets and to import and export, though only through state companies.


Sitä tietoa, sallittiinko nyt lannoitekauppa. Tuonti mukaan lukien. Sama kysymys tietysti myös valmistuksesta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #158 on: 14.02.21 - klo:08:51 »
Mutta tämän mukaan se hölmö idea olisi tullut sinne taas, vaikka jo toiselta näytti:

Luomutuotannon toivotaan lieventävän riippuvuutta tuontiruuasta Kuubassa

Vaikka tästä voi jo lukea, mistä on kysymys:

Quote
Finca Marta myy tuotteitaan suoraan yksityisille ravintoloille ja hotelleille sekä valtion omistamille yrityksille, [..]

Tilalla on myös luomuravintola. Se avaa ovensa kerran, pari viikossa asiakkaille, joita kiinnostavat kuubalainen maaseutu ja luonnonmukaisesti kasvatetuista aineksista valmistettu ruoka. Maatilaturismi lisää vierailijoiden tietoa ja samalla antaa varoja investoida Finca Martan tuotantojärjestelmään.


Eli turisteille sitä myydään. Ei kansalle. Ruoan tuonti kansalle jatkuu ihan entisellään. Ja jatkuu niin kauan kunnes Kuuba systemaattisesti ryhtyy tehotuotannon linjalle.

***

Samalla voimme panna merkille, että tuo oli pitkästä aikaa artikkeli, jossa suomenkielellä väitettiin, että luomusta olisi Kuuballe jotain hyötyä. Ainakaan vuoteen ei tuollaista ole ilmestynyt. KU on siis palannut tuohon. IPS on siis palannut tuohon.

Mutta Patricia Grogg on yleensä muuten hyvin informoitu. Niinpä voinemme luottaa hänen tietoihinsa Kuuban luomuviljelyn laajuudesta:

Quote
Tällä hetkellä Kuubassa viljellään luonnonmukaisesti 8 000 hehtaarilla, ja vuosittainen luomuvihannestuotanto on keskimäärin 1,2 miljoonaa tonnia.

Joten hyvin vähäinen on sen merkitys tämän tavoitteen kannalta:

Quote
Kuuba haluaa vahvistaa luomuviljelyä ja myös siten lieventää maan riippuvuutta tuonnista, joka tyydyttää peräti 70 prosenttia maan ruokatarpeesta.

Kuubassa on 11 miljoonaa asukasta.
« Last Edit: 14.02.21 - klo:10:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #159 on: 16.02.21 - klo:05:07 »
Jotain kummastuttavaa Groggin luvuissa kuitenkin on. Englanninkielisestä versiosta:

Quote
Today, this Caribbean island nation of 11.2 million people produces fresh vegetables and condiments using clean technologies on more than 8,000 hectares, where an average of 1.2 million tons of vegetables are produced annually.

Samat luvut antaa kyllä myös tämä lähde:

Interview: Cuban agriculture official says country bets on organic farming to increase national food production

Quote
HAVANA, Sept. 8 (Xinhua) -- Organic farming occupies a key position in the Cuban government's strategy to increase national food production, a high-ranking official at the Ministry of Agriculture has said.
[..]
She said that "organic farming and urban agriculture on the island are profoundly intertwined" and constitutes a viable alternative, adding that Cuba has allocated 8,362 hectares for cultivation of fresh vegetables through organic practices.

"We are producing 1.2 million tons of vegetables a year at organic farms, including intensive gardens, greenhouses, and high-tech farms," she said.

Siinä on siis kasvihuonetuotantokin mukana. Sen takia vertailu menee hyvin vaikeaksi.

Mutta kuitenkin. Siis kerrotaan, että tuolla hehtaarimäärällä tuotetaan 1,2 miljardia kiloa luomuvihanneksia.

Vertailukohdaksi: Suomessa noin neljänneksellä tuosta alasta tuotetaan luomuvihanneksia yhteensä n. 6,5 miljoonaa kiloa.

***

Tuossa Xinhuan haastattelussa tulee kyllä sitten myös esille, että Kuuba ei ole luopunut luomuhaaveistaan. Ei ainakaan vielä viime syksynä ollut.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #160 on: 17.02.21 - klo:09:03 »
Mutta tietoa tulee, että tämäkin Kuubassa jatkuu:

Cuba establishes expert commission to ensure safe, sustainable use of GM crops

Vaikka ollaan siis jollakin tavalla huolissaan, huolissaan olo liittyy mitä ilmeisemmin siihen, että asiassa on päätetty edetä:

Quote
It will meet every six months, in June and December, and foresees for this year …. the implementation of the GMO policy, the presentation of product evaluations and future projections in agrobiotechnology.
« Last Edit: 17.02.21 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #161 on: 17.02.21 - klo:09:37 »
Tämä 3 vuoden takainen Guardianin juttu pistää vielä paremmaksi:

Quote
For now, vegetables for domestic consumption are the mainstays of Cuban organics. Those crops are almost the only area of farm production that has grown in Cuba, by about 15% in the last decade to 5.3m tonnes, according to official figures released in June.

Tuon mukaan, kun kaikki vastaanottamamme tiedot yhdistää, Kuubassa luomuvihanneksia tuotettaisiin n. nelinkertaisella alalla jopa lähes tuhatkertaisesti se, mitä Suomessa tuotetaan.
« Last Edit: 17.02.21 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #162 on: 25.02.21 - klo:09:59 »
Lisää tietoa Kuuban geenimuunnellusta maissista:

‘This seed is ours’: Cuba poised to grow locally developed, insect-resistant GM corn to mitigate effects of climate change

Quote
The crop variety is resistant to corn moth, and the herbicide most often used to control weeds.


Mutta sitä ei kerrottu, mikä tuo herbisidi on. Koska se varmaankin on se "pahamaineinen" glyfosaatti. Jota ei enää pitkään aikaan ole tarvinnut ostaa amerikkalaiselta Monsantolta. Vaan jota Kuuba on halutessaan voinut valmistaa vaikka itse.

Tietoon samalla tuli, että maissilla on ollut näin suuri osuus Kuuban massiivisessa ruokatuonnissa:

Quote
Between 2014 and 2018, Cuba imported 700,000 tons of corn per year, more than 1,500 million dollars in imported food, “an expense that our country cannot afford,” said Mario Pablo Estrada, director of agricultural research at the Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB), which developed the Cuban [corn seed] hybrids.


2 miljardista dollarista kun on puhuttu ruoan kokonaistuonnin arvona. Niinpä tuon GMO-maissin myötä Kuuba saattaisi nyt päästä irti pääosasta tuosta hiukan nolostuttavasta peruselintarvikkeiden tuonnista. Vaikka jatkaisikin sellaisten herkkujen ym. tuontia, joita maassa on vaikea kasvattaa.
« Last Edit: 25.02.21 - klo:11:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #163 on: 02.04.21 - klo:09:07 »
Kuuba on tavallaan tässä onnistunut:

Kuuba kiirehtii itse kehittämiään koronarokotteita käyttöön – lääkintähenkilökuntaa rokotetaan jo Havannassa

Mutta maksaa hinnan itsepäisestä pyrkimyksestään olla kaikessa omavarainen, sitten aikataulussa:

Quote
Kolmannessa interventiotutkimuksessa Kuuba aikoo antaa kokeelliset koronarokotteet lähes koko Havannan väestölle, noin kahdelle miljoonalle ihmiselle, toukokuuhun mennessä.

Jos testitulokset ovat hyvät, joukkorokotukset on määrä aloittaa kesällä, ja koko väestö olisi tarkoitus rokottaa vuoden loppuun mennessä.


Tuo aikataulukysymys asettaa tämänkin hyväntahtoisuuden uuteen valoon:

Quote
Kuuba on kertonut kehittävänsä halpoja ja helposti varastoitavia rokotteita, jotka säilyisivät huoneen lämpötilassa jopa viikkoja.

Se tekisi Kuuban rokotteista houkuttelevan vaihtoehdon köyhille tropiikin maille, jotka ovat jo jääneet vauraiden länsimaiden jalkoihin kilvassa rokotteista.

Kuuba on kertonut aikovansa viedä rokotteitaan matalaan hintaan, kun oman väestön rokotukset on saatu kuntoon.

– Eurooppa, Yhdysvallat ja Kanada ovat jo ostaneet kaikki rokotteet. Jos Kuuba läpäisee kokeensa ja WHO hyväksyy sen, kyllä, me olemme jonossa ja kiitollisina. Ja olisin yllättynyt, jos kuubalaiset veloittaisivat meiltä enemmän kuin kustannukset ja vähäisen rahamäärän, Antiguan ja Barbudan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Ronald Sanders sanoi The Washington Post -lehdelle.
(lihav. HJ)

Nimittäin tuossa vaiheessa, eli ensi vuoden alussa, Eurooppa, Yhdysvallat ja Kanada ovat varmasti jo aikoja sitten*) rokottaneet oman väestönsä. Luultavasti osa niiden ostamista eli varaamista rokotteista on jo tuolloin (jo sitä ennen!) kehitysapuna matkalla köyhiin maihin. Joka tapauksessa niiden käyttämien lääketehtaiden koko kapasiteetti on jo käytettävissä uusiin kohteisiin.

_______________

*) ainakin Yhdysvallat. Se arvioi rokottaneensa koko aikuisväestönsä jo toukokuun loppuun mennnessä. Eikä se takuulla tulee soveltamaan tässä kysymyksessä minkään sortin kauppasaartoa Kuubaa kohtaan, saati sitten muita maita kohtaan. Näin ollen sieltä vapautuu melkoinen määrä rokotteita käyttöön jo ennen kuin Kuuba on saanut oman (tai omat) rokotteensa testattua. Luultavasti ei kestä kauan ennenkuin EU on tehnyt saman. Sekin melko varmasti ennen Kuubaa.
« Last Edit: 02.04.21 - klo:11:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19156
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #164 on: 09.05.21 - klo:11:43 »
Kuuba on tavallaan tässä onnistunut:

Kuuba kiirehtii itse kehittämiään koronarokotteita käyttöön – lääkintähenkilökuntaa rokotetaan jo Havannassa

Mutta maksaa hinnan itsepäisestä pyrkimyksestään olla kaikessa omavarainen, sitten aikataulussa:

Quote
Kolmannessa interventiotutkimuksessa Kuuba aikoo antaa kokeelliset koronarokotteet lähes koko Havannan väestölle, noin kahdelle miljoonalle ihmiselle, toukokuuhun mennessä.

Jos testitulokset ovat hyvät, joukkorokotukset on määrä aloittaa kesällä, ja koko väestö olisi tarkoitus rokottaa vuoden loppuun mennessä.

Kuuban kokonaistilanne:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/cuba/

Quote
Coronavirus Cases:
114,912
Deaths:
722

Tähän mennessä vielä maa on selvinnyt vähemmällä kuin noin samankokoinen Ruotsi. Mutta riittääkö aika? Tauti näyttää juuri paraikaa leviävän siellä vauhdikkaasti.

PS. Vähän on amerikkalaisuutta Bloombergin trackerissa: Kuuba on sen kartalla täysharmaana alueena! Eli sen mukaan rokotuksia ei olisi aloitettukaan.
« Last Edit: 09.05.21 - klo:11:51 by Heikki Jokipii »