Author Topic: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu  (Read 14249 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« on: 06.03.08 - klo:06:51 »
Finfood otsikoi, että

Luomun vahva kasvu maailmalla jatkuu

... mutta kyllä otsikkomme taitaa olla todenmukaisempi. Halutaan antaa kuva, että luomu on maailmalla äärimmäisen suosittua, ja sitten mennään tällaisiin absurdeihin tarinoihin, mitä kerroimme uutisessamme:

Australian ihmeviljelijät jatkavat luomutiloillaan edelleen sinnikkäästi

Itse asiassa tuosta väitetystä 6% kasvustakin luomupinta-alassa noin 2 prosenttiyksikköä on Australiassa, eli taas on laidunmaata sertifioitu urakalla, ja toinen 2 prosenttiyksikköä tulee Aasiasta, ehkä Kiinasta, jossa menetellään ihan samalla tavalla.

So. luomun oikea kasvuprosentti on korkeintaan kaksi (2) - ja gm-viljelyn taas viime vuonnakin (2007) kaksitoista (12)!

* * *

Lähetin taas tiedoksi sekä Finfoodin toimitukselle että ko. uutisen kirjoittajalle tiedoksi kritiikkimme, mutta siinä käynee taas samalla tavalla: maili menee kyllä perille, asia ei. Nyt minusta meillä oli jo oikeus olla sen verran "ilkeitäkin", mitä tuossa uutisessa ollaan, kun väärää käsitystä on kerran ensin hienotunteisemmin yritetty oikaista.
« Last Edit: 18.11.20 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #1 on: 09.03.08 - klo:09:02 »
USA:ssa on väkeä noin 300 miljoonaa, EU.ssa noin 500 miljoonaa, se tekee yhteensä 800 miljoonaa. Näissä maissa luomu myydään, yli 95%:sesti, kuten Finfoodin uutinen kertoo. Sitten se kertoo, että koko maailman luomumyynnin arvo on noin 40 miljardia dollaria vuodessa. Helpolla jakolaskulla saamme, että henkeä kohti myynti on siis 50 dollaria. Eli n. 33 euroa.

Quote
“Luomusta on tulossa valtavirtaa”, Ifoamin johtaja Gerald A. Herrmann totesi 20.-24. helmikuuta Nürnbergissä järjestettyjen Biofach-messujen avajaisissa

"Jonkun verran" tuohon lienee kuitenkin vielä tuosta 33 eurosta matkaa, totean minä nyt tässä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #2 on: 20.02.10 - klo:09:03 »
Ei Finfood/Ruokatieto pilkastamme …

Australian ihmeviljelijät jatkavat luomutiloillaan edelleen sinnikkäästi

… ottanut opiksensa, vaan edelleen julkaisee sellaisenaan IFOAMin ym. ilmoittamia lukuja:

Luomuruuan tuotanto kasvaa ja erilaistuu
 
Mutta oli tällä kritiikillämme (jonka perillemenon varmistimme sähköpostitse) pientä vaikutusta. Vuoden 2009 uutisoinnin samoista luvuista he jättivät väliin. Ja nyt ko. uutisessa on tällainen selitys lopussa, ”vastuuvapauslauseke”. "disclaimer":

Quote
”Tiedot perustuvat perjantaina Nurnbergissä BioFach-luomumessuilla julkaistuihin tietoihin. Luomun tilastoja ovat keränneet Kansainvälinen luomumaatalousjärjestöjen liitto IFOAM, Organic Monitor ja Saksan luomututkimusinstituutti Fibl. (Ruokatieto - Marika Auersalmi, Nurnberg)”

Mutta edelleen hyväksytään nikottelematta näiden lihavoitujen (HJ) maiden osalta niiden valtava luomuala:

Quote
Australia johtaa pinta-alatilastoa edelleen: mantereella on yli 12 miljoonaa luomuhehtaaria. Parin viime vuoden aikana Argentiinassa on ollut voimakasta kasvua ja nyt siellä on yli neljä miljoonaa hehtaaria luomussa. Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa luku lähentelee jo kahta miljoonaa. Espanja, Intia ja Italia kuuluvat vielä yli miljoonan hehtaarin maihin.

***

Otetaanpa nyt tarkasteluun sitten Argentiina. Siellä päädymme aivan samanlaiseen asetelmaan kuin Australiassakin. Tilojen määrän ja keskimääräisen pinta-alan on jo tämä kirjoittaja (pdf, hidas linkki) laskenut vuodelta 2008:

Quote
Currently, there are 1578 organic farms in our country with a total average farm size of 2249 hectares.

(Yhteensä siis n. 3,5 miljoonaa hehtaaria, tuolloin)

Hulppeita tiloja, eikö. Kuinka monta sellaista tilaa  Suomessa tällä hetkellä on, joilla on hehtaareja yli  2249? Eipä montaa ole.

Mutta siiten tuloihin, hehtaarilta.

Tästä tekniikalla kekkaloivasta linkistä saamme tiedon, että Argentiinan luomutuotannon kokonaisarvo vuonna 2002 oli 45 miljoonaa dollaria. Vuonna 2002 sertifioitu luomuala maassa oli jo n. 3 miljoonaa hehtaaria. Myös Argentiinan pustalla siis ylletään samaan huimaan suoritukseen kuin Australiassakin. Yhdeltä hehtaarilta saadaan siis 15 dollaria eli noin 10 euroa, brutto. Ja siitä siiten saa vielä voittoakin.

***   

Pääseekö siis tuollaisella ”vastuuvapauslausekkeella” pilkkamme ulottumattomiin? Ei pääse, edelleen pätee, mitä sanoimme:

”Täytyy kyllä ihmetellä, miksi sitten puhutaan toimituksesta ja toimittajista. Eikö pitkän englannin suorittanut lukiolainen kääntäisi halvemmalla eri tahojen lehdistötiedotteet sellaisenaan? Pitkä englanti riittäisi, lyhyttäkään matematiikkaa ei vaadittaisi.”
« Last Edit: 05.09.22 - klo:03:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #3 on: 25.02.10 - klo:19:40 »
En tuossa yllä olevassa jutussa lihavoinut Brasiliaa, kun siitä oli niin vaikea löytää kunnon tietoja. Tilanne on edelleen periaatteessa tämä.

Aavistelin kyllä vähän, että se kuuluisi samaan seuraan tässä tilastojen suurentelussa.
 
Sekin näyttäisi kuuluvan, mutta siten, että maalla on ehkä suhteellisen suuri aitokin luomuviljelyala, jopa (ehkä!) se noin 850 000 hehtaaria, joka luku ilmoitettiinkin vuoteen 2006 asti.

Mutta sitten ryhdyttiin käyttämään tätä naapurimaan Argentiinan temppua ja "sertifioimaan" luonnonniittyjä ja laidunmaita luomualueeksi.
 
Niinpä luomuviljelyala v. 2007 yhtäkkiä tuplaantui, eli ainakin noin puolet siitä nyt ilmoitetuista 1,7 miljoonasta hehtaarista on mitä todennäköisemmin samaa "fuulaa" kuin naapurimaassa Argentiinassakin.

Tietoa luomutuotannon koko arvosta Brasiliassa en ole etsinnöistäni huolimatta löytänyt. Tai olen, mutta tiedot ovat vähän ristiriitaisia:

-   kerrotaan, että liikevaihto olisi v. 2008 ollut 250 milj. US-dollaria, ja vienti siitä 175 miljoonaa
-   mutta sitten, ihan luomusivulla, kerrotaan ylpeästi, että kun vienti v. 2007 on ollut 12 milj. dollaria, niin jo välillä tammikuu – syyskuu olisi viennnissä v. 2008 saavutettu 10 miljoonan raja
-   ja myöskin Biofach-messuilla v. 2010 kerrotaan 44 miljoonasta, viennnissä, tosin vain sopimuksissa

Ota tuosta sitten selvää.

Jakolaskut, joilla selvitetään hehtaarituotto dollareissa, tuottavat (kun jaetaan 1,7 miljoonalla) suurin piirtein tämän (olen kaikissa luvuissa uskonut tuon tiedon, että 80% Brasilian luomusta menee vientiin), samassa järjestyksessä kuin yllä:

-   147 dollaria
-   n. 10 dollaria
-   n. 30 dollaria

Jätetään nuo jakolaskun tulokset nyt tuohon ihmeteltäviksi.

***

PS. 26.2.2010: Jonkinlaisena vertailukohtana tähän Suomen luomumyynnin arvo, joka v. 2008 oli Vihreän Langan mukaan 74 miljoonaa euroa.

Luomuhehtaareja on kai jotain 150 000 hehtaaria, käytetään sitä.  Luomumyynnin arvo olisi siis noin 500 euroa hehtaaria kohti.

Maailman luomumyynnin keskiarvoksi tulisi Ruokatiedon luvuilla noin 1000 euroa hehtaarilta.

Koko Suomen kaikki ruokamyynti lienee hehtaaria kohti jotain 3300 euron kieppeillä?

"Revi sitten tästä".

PS: 27.2.2010: Sellainen selitys tuon luomun maailmankeskiarvon (euroa/ha) hämmästyttävään alhaisuuteen, että kehitysmaiden alempi hintataso vaikuttaisi siihen, on poissuljettu. Jotain 95% luomumyynnistä tapahtuu rikkaissa maissa, joissa yleinen hintataso on suht. sama.


PS. 23.9.2011: Yhteydenotoillamme ja/tai pilkallamme oli lopulta vaikutusta! Enää ei Ruokatieto julkaise näitä IFOAM:in huuhaa-lukuja.
« Last Edit: 23.09.11 - klo:19:11 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #4 on: 09.06.11 - klo:15:10 »
Uusin luomulehti (3/11) raportoi luomun tuotanto- ja markkinatilastoista, tosin erittäin ylimalkaisesti.

Suurin osa luomun myynnistä tulee tilastojen mukaan edelleen Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta, mutta nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan luomumarkkinat kasvoivat ohi Euroopan markkinoista.

Vähittäiskaupan luomumyynnin osuus oli Amerikassa 3 % ja Euroopassa 2 %. Kokonaisuudessaan luomun maailmanlaajuiset markkinat olivat arvoltaan 55 miljardia euroa.

Luomumarkkinoiden arveltiin kasvaneen 5 % vuosina 2008-2009.

Viro (10,5%) ja Latvia (9%) ovat Euroopan kymmenen suurimman joukossa luomupeltoaloissa mitattuna ja Suomi perässä 7 % osuudellaan.

Markkinaosuuksissa tilanne on kuitenkin toinen. Vahvoja kärkimaita ovat edelleen Tanska (7%), Itävalta ja Sveitsi, joiden prosentteja ei sitten enää ilmoitettukaan. Suomi painii samassa sarjassa Itä-Euroopan kanssa reilun prosentin markkinaosuudellaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #5 on: 20.10.11 - klo:17:12 »

Asia meni lopulta läpi Ruokatiedolle, mutta tieto ei ole saavuttanut Tarja Cronbergia. Uudessa, täällä jo keskustelun alla olevassa raportissaan (s. 13) hän yhä vielä kertoo suomalaiselle yleisölle näin:

Quote
Luomupinta-alassa maanosista johtaa Australia 12,9 miljoonalla hehtaarilla.

Siispä pilkkaa, nyt kohdistettuna sekä tekniikan että kauppatieteiden tohtori Cronbergille!
« Last Edit: 22.10.11 - klo:14:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #6 on: 22.10.11 - klo:13:52 »

Tämäkin skenaario täytyi luomuväen esittää liioittelevasti:
 
Quote
Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan luomua 183 000 peltohehtaarilla.

– Luomutuotanto kasvaa 5 prosenttia vuodessa. Tällä kasvuvauhdilla vuonna 2030 pääsisimme 500 000 hehtaarin luomutuotantoon, mikä olisi 22 prosenttia kokonaistuotannosta, laskee MTT:n tutkija Kauko Koikkalainen.


Tässä ekstrapolonnissa oli tietysti valittu korkoa korolle -malli, jolla päästään 7 prosentista 22 prosenttiin.
 
Tasainen kasvu, jossa lisäystä olisi se nyt havaittu 5 prosenttiyksikköä nykytasosta, tuottaisi 20 vuodessa vain tuplaantumisen, eli 14 prosenttia.

Korkoa korolle –malli tuottaa kyllä, matemaattisesti. Neljässä kymmenessä vuodessa, eli vuoteen 2050 mennessä, tuollainen 5 prosentin malli tuottaa seitsenkertaisen tuloksen.

Tällöin luomua olisi noin 2,5 –kertaisesti koko nykyiseen viljelypinta-alaamme nähden.

No, toisaalta, se taso ehkä saattaisi riittää maamme ravitsemiseen, luomulla?

« Last Edit: 22.10.11 - klo:14:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #7 on: 28.12.12 - klo:07:20 »
Tällä niksillä ...

Luonnonmarjoista Lapin luomuvaltti

... Suomesta saataisiin edes tilastollisesti luomumaa. 7 miljoonalla hehtaarilla oltaisiin toisena Australian jälkeen. Kekseliästä, jopa luovaa, tällainen ... Pro Luomussa ollaan ahkeria.
« Last Edit: 28.12.12 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #8 on: 25.01.13 - klo:20:59 »

Kohtuullisempaa tiedotusta! Nyt näyttäisi siltä, että luomuväki kertoo selkeämmin, mistä maa-alueista on kyse, myös vaikka Australian osalta.

Eli tässä  selvityksessä luvut ovat hyvinkin selkeät:
 
Key results from the survey on organic agriculture worldwide 2012 Part 2: Land use and crop data

Eli se laidunala (ks. sivut 8-10) on kuin onkin 64% luomualasta. Kiitämme tästä rehellisyydestä.

Silti minun täytyy vähän ylpeillä tästä oikeaan osuneesta arviostani, uutisessamme:

Quote
Jos nyt ilmoitetaan, että luomuala on vuodesta 2007 vuoteen 2008 kasvanut 3 miljoonaa hehtaaria, on hyvin todennäköistä, että lisäyksestä myös suuri osa on näitä alueita, ”grasslands”.

Niin kuin olikin! Kalvoilta sivulta 9 näkyy, että "grasslands" lisääntyi 2007-2008 vällllä 2,2 miljoonaa ha!

***

Toisaalta ei olla liian innokkaita kertomaan takapakeista asiassa. Se, että luomuviljely on nyt aika lailla romahtanut Kiiinassa ja Intiassa, kerrotaan vähän vaivihkaa. Mutta, tosin kyllä, kerrotaan.
« Last Edit: 25.01.13 - klo:21:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #9 on: 26.01.13 - klo:13:03 »

Otetaanpa kantaa tähän Kiinan luomuviljelyn vähentymiseen, tässä, vähän otsikon ulkopuolella.

Kiina taitaa olla maa, jossa suhteessa vähimmällä pinta-alalla ihmisiä ruokitaan. Ja vielä huomattava määrä, yli miljardi.

Nyt viimeaikoina Kiina on

a) hommannut, "kahminut", maata mm. Afrikasta ja
b) lisännyt ruoan tuontiaan.

Tässä tilanteessa on kovin ymmärrettävää, että Kiinan aikanaan 2,3 miljoonassa hehtaarissa käväissyt luomuviljelyn pinta-ala on jyrkästi vähentynyt. Yhä se on n. 1,3 miljoonaa hehtaaria, mutta pysyykö se edes siinä?

Tässä linkissä kuvataan hyvin asetelma:

AGRICULTURE IN CHINA: CHALLENGES, SHORTAGES, IMPORTS AND AND ORGANIC FARMING

Ylä- ja keskiluokka sielläkin yrittää apinoida länsimaisia tapoja, myös tässä luomussa. Artikkelin yhden kappaleen mukaan luomu on siellä tarkoitettu Kiinan kommunistisen puolueen eliitiin käyttöön.

Mutta joku järki sielläkin sentään on, ja niinpä tämä länsimainen hullutus ei voi siellä nousta.

Netti on yhä tietysti täynnä juttuja siitä, miten luomuviljely Kiinassa vain lisääntyy lisääntymistään tai ainakin suosio vain kasvaa.

IPS - joka 2006 välitti tiedon luomun nousustakin siellä - saisi nyt hyvän hyvän jutun tästä luomuviljelyn yli 40% romahtamisesta Kiinassa, mutta sitä ei ole näkynyt.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #10 on: 22.03.13 - klo:20:44 »
Saksalainen luomuliitto oli lähettänyt kutsuja lehdistötilaisuuteensa, jossa se lupasi kertoa geenitekniikasta, miten se on [vielä, nyt] "20 vuoden jälkeen umpikujassa".

Michael Miersch tuo tässä pikku kommentissaan …
 
Wunsch und Wirklichkeit

(suomeksi siis: toive ja ja todellisuus)

… yksinkertaisesti vain esiin luvut:

Muuntogeenisiä lajikkeita viljellään 170 miljoonalla hehtaarilla.

Varsinaista luomuviljelyn pinta-alaa on 8,2 miljoonaa hehtaaria. Ensimmäinen luomun perusteita käsittelevä teos ilmestyi Rudolf Steinerin kirjoittamana v. 1924.

***

Eli myös Miersch oli tietoinen tästä, miten luonnonalueita mielivaltaisesti määritellään luomualaksi, ja käytti lukua, jota  voi oikeasti verrata muuntogeeniseen alaan. Alkaa asia siis olla jo "julkinen salaisuus" …

***

Eipä muuten ole Ruokatieto vieläkään päivittänyt uutisointiaan GM-viljelystä. Mutta yleisesti näyttääkin siltä, että nimenvaihtonsa jälkeen (se oli Finnfood!) se on keskittynyt vain Suomen uutisiin … se ei ole kertonut maailman luomualan kasvustakaan viime aikoina, näin on.


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #11 on: 06.07.14 - klo:07:59 »
Tässä linkissä kuvataan hyvin asetelma:

AGRICULTURE IN CHINA: CHALLENGES, SHORTAGES, IMPORTS AND AND ORGANIC FARMING

Ylä- ja keskiluokka sielläkin yrittää apinoida länsimaisia tapoja, myös tässä luomussa. Artikkelin yhden kappaleen mukaan luomu on siellä tarkoitettu Kiinan kommunistisen puolueen eliitiin käyttöön.

Mutta joku järki sielläkin sentään on, ja niinpä tämä länsimainen hullutus ei voi siellä nousta.

Netti on yhä tietysti täynnä juttuja siitä, miten luomuviljely Kiinassa vain lisääntyy lisääntymistään tai ainakin suosio vain kasvaa.

Hesarikin tänään osallistuu tähän pyrkimykseen. Se kertoo otsikolla "Pakoon suurkaupungista maatilalle" pekingiläisen keskiluokkaisen pariskunnan kesäisestä retkestä kaupungin ulkopuolella olevalle luomutilalle, ja jatkaa:

Quote
Luonnonmukaisuus on Kiinassa nouseva trendi, kun yhä useammalla on varaa maksaa siitä. Mielikuvat puhtaudesta ja luonnollisuudesta vetoavat etenkin keskiluokkaisiin nuoriin, perheellisiin kaupunkilaisiin.

Miksi siis asia vetoaa tähän kohderyhmään (HS tänään jatkaa):

Quote
"He tietävät elävänsä ympäristössä, jossa saasteet ovat pilanneet ilman, maaperän vesistöt ja suuren osan elintarvikkeista"
(lihav. HJ)

Ja näin toinen pariskunnasta itse (lihav. HJ):

Quote
"Nykyään elämämme on aika tasapainossa. Meillä on asunto ja kaksi autoa, joten nyt on aika kiinnittää huomiota myös terveellisyyteen", Ding sanoo

Minusta taasen tuntuu, että kun kolmanteen autoon ei Pekingissä enää saa lupaa, on täytynyt etsiä joku muu tapa näyttää naapureille. Luomuruoalla ei kyllä Pekingin saasteongelma ole parannettavissa. Eikä mikään muukaan mainituista ongelmista.

(Vielä viisi vuotta sitten HS oli asian laajuuden suhteen realistisempi)
« Last Edit: 06.07.14 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #12 on: 26.02.15 - klo:07:12 »
Kummasti vaan luomu on surkeilla prosenttisosuuksillaan joidenkin silmissä sitä "valtavirtaa", näin myös Hesarin Annamari Sipilälle hänen artikkelissaan Englannin Charlesista "Kärkäs prinssi koettelee rajoja".

Quote
Mo­net Char­le­sin aja­mat aat­teet ovat tul­leet ajan ku­lues­sa ylei­ses­ti hy­väk­sy­tyik­si. Luo­mu- ja lä­hi­vil­je­ly, maa­seu­dun elä­vöit­tä­mi­nen se­kä en­tis­tä pa­rem­pi kau­pun­ki­suun­nit­te­lu ovat nyt val­ta­vir­taa. Sii­nä mie­les­sä prins­si on ol­lut edel­lä­kä­vi­jä.

Erityisesti UK:ssa luomu ei ole tullut "ylei­ses­ti hy­väk­sy­tyksi", vaan sieltä, mm. sen yliopistoista, löydämme vahvan luomuviljelyn kritiikin. (Ja myös lähiviljelyn kritiikin!) Juuri nyt näyttäisi jopa siltä, että UK saattaisi edetä voimakkaasti GMO-lajikkeiden käyttöönotossa.

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #13 on: 26.02.15 - klo:13:21 »
Kummasti vaan luomu on surkeilla prosenttisosuuksillaan joidenkin silmissä sitä "valtavirtaa", näin myös Hesarin Annamari Sipilälle hänen artikkelissaan Englannin Charlesista "Kärkäs prinssi koettelee rajoja".

Juurikin näin! Englannissa luomun osuus ruuan kokonaismyynnistä on vielä Suomenkin alapuolella, eli vain noin 1.3 % kaikesta myydystä ruuasta ja juomasta on luomua. Sielläkin tuntuu olevan sama meininki, eli nyt otsikoihin koetetaan vain saada se, että luomuruuan myynti kasvoi viime vuonna 4 % rahassa mitattuna, mutta kokonaismyynnistä koetetaan olla hyvin hissukseen.

Briteissä halpakaupat Aldi ja Lidl ovat lisänneet luomun myyntiä muiden kustannuksella, kun esim. Aldista on sapuskat luomuna saanut jopa 30 % halvemmalla kuin normaaleista ruokakaupoista, jotka luomua myyvät.

Ja tästä luomun superalennusmyynnistä huolimatta osuus on vain 1.3 %. Todellakin valtavirtaa!


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21862
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu
« Reply #14 on: 11.02.16 - klo:06:19 »
Oli jo (ks. edellä 25.01.13) merkkejä siitä, että maailman luomuviljelyalan tilastoinnissa siirryttäisiin järkevämpään systeemiin, mutta mitä vielä, tässäkin uudessa julkistuksessa on nuo Australian ja Argentiinan valtavat laidunmaat edelleen laskettu mukaan (FuBL):

Growth continues: 43.7 million hectares of organic agricultural land worldwide

Quote
A total of 43.7 million hectares were organically managed at the end of 2014, representing a growth of almost 0.5 million hectares on the previous survey (2013 data). Australia is the country with the largest organic agricultural area (17.2 million hectares, with 97% of that area used for grazing), followed by Argentina (3.1 million hectares) and the United States of America (2.2 million hectares).

Sen verran siis on tultu rehellisiksi, että Australian osalta tuo laindumaan valtava osuus tuodaan tuossa esiin. Mutta Argentiiinan osalta ei tuoda, ja yhteen ne on laskettu, kokonaissummaan.
« Last Edit: 14.02.16 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »