Kaikki on tulevaisuudessa pahasti. Ja juuri ilmastonmuutoksen takia:
Jos maapallo lämpenee kolme astetta, taloudelliset seuraukset ovat katastrofaaliset – vaikutukset ovat näkyvillä jo nytHiukan yläkanttiin olevaa skenaariota halutaan käytttää:
Useat ilmastotutkijat ovat arvioineet, että maapallo voi lämmetä jopa kolme astetta vuoteen 2100 mennessä, jos tarvittavia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ei tehdä. Taloudelliset seuraukset olisivat tällöin katastrofaaliset.
Spencerin ym. trendi on nyt 0,02 astetta vuodessa. Sen mukaan maailma v. 2100 olisi 1,5 astetta nykyistä lämpimämpi. Eil siis n. 2,5 astetta esiteollista aikaa lämpimämpi.
Mutta nyt näissä uutisissakin tyydytään tuohon n. 3 asteeseen. Enää ei puhuta rutiininomaisesti "jopa" suuremmista astemääristä. Kuten vielä tehtiin vuosisadan alussa. Silloin se oli muistaakseni yleensä 6 astetta. Ja taisi olla vielä nykytasosta.
Ainoa "tarvittava toimi" on tietysti hiilidioksidipäästöjen ja pitoisuuden kasvun pysäyttäminen. Mutta
nähdäänkö siinä jotain tapahtuvan? Minun elinaikani? Tai Greta Thunbergin? Tuo
ensimmäinenkin saavutus vielä puuttuu ilmastoaktivismilta. Jos
se tapahtuisi, sitten olisi jännä seurata, miten se näkyisi tässä kaikessa muussa:
Pidemmällä aikavälillä myös Suomessa sään ääri-ilmiöt, kuten rannikkotulvat tai metsäpalot, voivat aiheuttaa taloudellista vahinkoa, Samu Kärkkäinen sanoo.
[..]
Suomessa sään ääri-ilmiöitä ovat esimerkiksi rankka lumisade, rajuilmat, ukkoset, kuivuus, metsäpalot, tulvat ja äärimmäinen kylmyys.
– Ilmastonmuutoksen myötä niitä tullaan näkemään myös täällä enemmän, Perrels sanoo.
Tuon mukaan on siis Helsingissä suurin piirtein valmistauduttava 75 vuodessa niihin kauheuksiin, jotka ovat Tallinnassa tai ainakin Tukholmassa jo nyt?
Ruoasta:
Bilal kertoi brittilehti The Guardianille, että ilmastonmuutoksen seurauksena ihmiset voivat olla vuosisadan lopussa jopa puolet köyhempiä kuin nyt. Bilalin mukaan ostovoima on jo nyt 37 prosenttia heikompi kuin mitä se olisi, jos ilmastonmuutos ei olisi ollut näin rajua viimeisen 50 vuoden aikana.
Ilmastonmuutos vaikuttaa muun muassa maatalouteen ja elintarviketuotantoon, mikä näkyy kuluttajalle kalliimpana ruokalaskuna jo nyt. Kuivuus, rankkasateet ja kasvitaudit ovat viime aikoina rokottaneet satoa eri puolilla maailmaa, mikä on nostanut esimerkiksi appelsiinimehun ja oliiviöljyn hintaa.
Appelsiinimehun ja
oliiviöljyn hinnasta on meilläkin ollut keskustelumme.
Sitrushedelmiä nyt vaivannut
kasvitauti ei muuten mitenkään liity ilmastonmuutokseen.
Sadoista yleensä oli Lomborg jo ikäänkuin ennakoinut nuo väitteet tällä vanhalla twlitillään:
Bjorn Lomborg
@BjornLomborg
Eonomic growth 100x more important than climate change for food
Across all scenarios (fig 3b), extreme climate reduces per person calorie increase in 2050 by 0.1%
Difference from poorest to richest scenarios in 2050 is 10.4% more calories
https://nature.com/articles/s43016-021-00322-9