Author Topic: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu  (Read 77429 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21381
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #165 on: 04.09.22 - klo:06:13 »
Nimi muuttui, mutta toiminta on  ennallaan:

https://www.hyvaasuomesta.fi/

Tänään on kuulemma suomalaisen ruoan päivä. Olisiko EU:ssa sovittavissa, että tästä lähin on suositeltavaa (ja sopimusten mukaista) viettää vain eurooppalaisen ruoan päivää?

Tuollainen suosiminen ei nimittäin mitenkään lopu suomalaisuuteen. Kun vielä näinkin on:

Kysely: Suomalaiset haluavat ruuasta maksettujen eurojen jäävän omalle alueelleen

Quote
Suomalaisten mielestä tärkein yksittäinen ruuan vastuullisuuteen liittyvä asia on, että ruokaan käytetty raha jää Suomeen, omaan maakuntaan tai kuntaan.
(lihav. HJ)

Ei niin, etteikö ihan varmasti Suomesta löytyisi hyvää ruokaa. Mutta sen puolesta yleisesti tehty propaganda löytää falskiudessa voittajansa vain luomupropagandassa.

***

Joutsenmerkin eräistä tämäntyyppisestä ongelmista nyt puhumatta. Kun Suomessa ei nyt ole viljelykäytössä muuntogeenisiä lajikkeita, näyttää usein olevan sillä hilkulla, etteikö "GMO-vapaus" lipsahtaisi mukaan syihin kotimaisen ruoan suosimiselle.
« Last Edit: 04.09.22 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21381
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #166 on: 10.09.22 - klo:04:11 »
Toinen protektionistinen juhla heti perään:

Harva ostaa kauniista puheista huolimatta lähiruokaa – hintojen kallistuminen pahentaa tilannetta

Quote
Lähiruokaa ja oman alueen tuottajia on viime vuosien aikana pyritty tuomaan enemmän ihmisten tietoisuuteen. Tästä esimerkkinä toimii nyt seitsemännen kerran järjestettävä Lähiruokapäivä.

Aiemmin tapahtuma tunnettiin Osta tilalta -päivänä, mutta nimi vaihdettiin vuosi sitten Lähiruokapäiväksi. Teemapäivän ideana on kerätä mukaan suomalaisia lähituottajia, ja tuoda tilojen toimintaa näkyvämmäksi myös kuluttajille.

Tapahtumaa koordinoiva Heidi Kohtala Ruokaviraston Maaseutuverkostopalveluista kertoo, että päivä on konkreettinen teko lähiruoan esittelemiseksi.

– Lähiruokapäivä on tilaisuus lähteä näkemään, mitä työ puhtaan suomalaisen ruoan puolesta on. Onnistuessaan päivä lähentää kuluttajan ja tuottajan välimatkaa sekä lisää tuottajien näkyvyyttä.

Ja nyt siis valtio koordinoi! Eurooppaan tuossa vedotaan vain näin:

Quote
– Suomessa yleinen puhe lähiruoasta on lisääntynyt vähän jälkijunassa Eurooppaan verrattuna. Uskon kuitenkin, että lähiruoan kysyntä tulee meilläkin kasvamaan monesta eri syystä, Kylkilahti toteaa.

Tämäkin muistettiin ottaa mukaan:

Quote
Kotimaisuus on suomalaisille kuitenkin edelleen tärkeä kriteeri lihan valinnassa, ja Ukrainan sodan myötä halu ostaa kotimaisia tuotteita on lisääntynyt.

Mutta pitäisikö ruoan tuon takiakaan olla juuri omasta pitäjästä? Juhlapäivän puuhaihmiset ovat varmaankin vilpittömästi sitä mieltä, että pitäisi. Sen lisäksi, että kaikkien tulisi olla tietoisia juuri oman alueen tuottajista.

***

Luomuväki osaa kyllä mennä imuun mukaan. Yksi esimerkki:

Elämänmeno|Lähiruoka
Parasta Pirkanmaalta-alkuperämerkki kahdelle toimijalle Juupajoella
Henkireiän luomutila ja Metsäojan Highland - ylämaankarjatila ovat saaneet oikeuden käyttää uutta Parasta Pirkanmaalta-alkuperämerkkiä.


Pari biodynaamista ilmoittaa olevansa mukana lähiruokapäivässä.
« Last Edit: 10.09.22 - klo:05:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21381
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #167 on: 16.09.22 - klo:04:52 »
Hiukan jo epätoivoisen oloista argumentaatiota lähiruoan puolesta:

Lähiruokaa syövä haukkaa samalla ruoan tuotantopaikan maisemaa ja historiaa – Raudanmaalla kuhisi lähiruokapäivän avajaisissa

Quote
– Yhä useampi on tarkka siitä, mistä ruoka tulee
[jatko Googlen kautta:]
Se on luonnollinen tarve, tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta (LUKE) vahvistaa ja sanoo ...


Eipä taida olla kovinkaan "luonnollista" olla kiinnostunut siitä, että ruoka tulee ihan siitä läheltä. — Tuollaisilla "luonnollisilla" tarpeilla ihmiskunta olisi kuollut sukupuuttoon metsästäjä-keräilijä-vaiheessa! Se olisi ollut historian loppu!

***

Ranskalaiset pistäneet vielä paremmaksi?

Vapaus, tasa-arvo ja hyvä ruoka eli ruokatuotannon haasteet Ranskassa

On muistettava, että
- Ranskalla on omat lähiruokansa, ja:
- myös sitä koskevat EU:n kilpailusäännöt.

No, erään tradition mukaan Ranskan suuri vallankumous olisi alkanut kuningatar Maria Antoinetten sutkauksesta kansasta ja leivoksista.
« Last Edit: 16.09.22 - klo:09:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21381
    • View Profile
    • Email
Vs: REKO-myynti
« Reply #168 on: 07.01.23 - klo:05:00 »
Joku uusi viritelmä asiassa:

Laari tuo lähiruoan lähemmäs kaupunkilaisia ‒ osta suoraan tuottajilta

Quote
Laarin tarkoituksena on antaa kuluttajille parempi mahdollisuus ostaa lähiruokaa suoraan tuottajilta.

Onko kukaan kysynyt, haluammeko me kaupunkilaiset kuluttajat tuota?

Meidän perheessä ainakin kuumeisesti odotellaan vain sitä, että Puotilan ostarin korvaava rakennus valmistuisi. Ja tuohon vähän lähemmäs tulisi taas kauppa. Josta voisi ostaa – vaikka mandariineja! Eikä ole tarpeen, että niiden tuottajat myisivät ne meille!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21381
    • View Profile
    • Email
Vs: REKO-myynti
« Reply #169 on: 09.01.23 - klo:05:03 »
Tässä keksitään yhä lisää ruutia:

Joukkorahoitus taipuu niin taiteeseen kuin konkurssiuhkaankin – Mesenaatin perustaja toivoo mukaan myös ruuantuottajia

Quote
Hän toivoo, että kuukausimaksulliseen toimintaan lähtisi mukaan myös ruuantuottajia.

”Esimerkiksi vihanneksia voisi tilata kuukausimaksua vastaan lähituottajalta. Tai miksei vaikka kahvipaahtimo toimittaisi vastapaahdettuja kahvinpapuja”, Tanninen listaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21381
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruoka ja kuljetuskustannukset
« Reply #170 on: 24.01.23 - klo:09:30 »
Mutta kyllä vaan silti kansanedustaja Anne Kalmari vetosi Vihdissä kuljetusten hiilijalanjälkeen, ja vastusti mangokiisselin tarjoamista lapsille.

Tämä on hyvin suomalainen skandaali:

”Harmillinen virhe tuotetiedoissa lipsahti myös lehti-ilmoitteluun” – S-ryhmä mainosti ulkomaista salaattia kotimaisena

Quote
Maa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava Anne Kalmari (kesk.) toivoo, että S-ryhmä ymmärtäisi korjata toimintapojaan.

Ruotsissa vastaavaa ei tapahdu. Koska siellä syödään suosiolla halpaa ulkomaista talvisin. Sekä tavanomaista että luomua. Luultavasti ainakin joku siellä perustelee asiaa sillä, että talvisten kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki on suuri.

« Last Edit: 24.01.23 - klo:17:13 by Heikki Jokipii »