Author Topic: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus  (Read 127116 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #105 on: 11.01.16 - klo:10:09 »
Linkkaan tämän Hesarissa ilmestyneen Lauri Murasen erittäin hyvän yleisökirjoituksen nyt tähän (olisi voinut linkata toisissakin aiheissamme):

Köyhyys on suurin ympäristöongelma

Kannattaa lukea tyystin, mutta lainaan sieltä nyt tämän:

Quote
Viime vuosisatojen kasvu on ollut tuottavuuden kasvua – saman tuotteen tai palvelun järjestäminen on vaatinut vähemmän resursseja kuten luonnonvaroja tai työtä.
[...]
Talouskasvun myötä voimme edistää teknologista kehitystä, jonka avulla fyysisiä kasvun rajoja voidaan kiertää ja venyttää, kytkeä kasvu irti luonnonvarojen kulutuksesta ja kasvihuonekaasupäästöistä. Peltoalan tuottavuuden kasvu moninkertaiseksi viime vuosisadan aikana on tästä hyvä esimerkki. Biotekniikan avulla kehityksen jatkaminen on mahdollista.

Se oli vastaus tähän aiempaan HS:ssä ilmestyneeseen kirjoitukseen:

Tuotanto- ja kulutustapojen on muututtava

Tuossa kirjoituksessa ei minusta oikeastaan kritisoitu tuottavuuden kasvua ja teknologian kehitystä, sinänsä. *)

Mutta sen sijaan YLE:n haastattelussa 7.1.16 Pentti Linkola sanoi, että paitsi elintaso, niin myös teknologia pitäisi palauttaa 30-luvun tasolle tai sen ei koskaan olisi pitänyt pidemmälle kehittyä. Jos kuulin oikein (ja kuulin, koska netissä muutkin olivat kuulleet samoin.)

Sellaista idiotismia sopii ehdottaa, jos on päässyt "guruksI", jollakin tavalla "kansakunnan kaapin päälle". (Jaa, taitaa ministerinkin asema siihen riittää.)

_____________

*) Sinänsä, tähän Ritva Kuismasen lauseeseen ...

Quote
Energiatehokkaalla teknologialla ja vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämisellä pystymme kyllä hidastamaan luonnonvarojen ehtymistä ja ilmastomuutosta, mutta muutoksia on tapahduttava myös tuotanto- ja kulutustavoissa.

... voisi kommentoida, että jos "vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämisessä" on mukana myös 4. sukupolven ydinvoima, meillä ei tuhansiin vuosiin ole hätäpäivää!  ;D

Eikä ainakaan sen vuoksi tarvita muutoksia "tuotanto- ja kulutustavoissa".

(Mutta näistä lienee jo täällä muualla omat keskustelunsa. Ja ellei täällä, niin muualla muualla.)
« Last Edit: 11.01.16 - klo:15:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #106 on: 10.02.16 - klo:15:08 »
Kun IPS on kovasti "pienen ihmisen" asialla, niin se julkaisee tietysti tämänkin:

Pienkalastus hiipuu Chilessä

Epäilemättä noin käy, mutta mitä tässä olisi säilyttämisen ja toisaalta muuttamisen arvoista:

Quote
Häntä huolestuttaa kalakantojen hupeneminen paisuvan teollisen pyynnin myötä. Siitä on seurannut pienkalastajien väheneminen. "Olemme kaikki vanhoja miehiä, nuoria kalastus ei kiinnosta."

Pascual kannustaakin nuoria opiskelemaan muita aloja, koska kalastus on vaikea ammatti ja tuottaa hänelle parhaimmillaankin alle 300 euroa kuussa.

Algarrobon kalastajat myyvät saaliinsa tuoreeltaan rannan kalatorilla, mutta jatkossa yhä useampi asiakas joutuu ostamaan teollisesti pyydettyä kalaa.

On vaikea kuvitella, että nykyajan tekniikalla teollisen kalan terveellisyys ja maku olisivat olennaisesti huonompia kuin pienkalastuksessa. Sen sijaan on helppo kuvitella, että asioita teollisessa kalastuksessa saataisiin rationalisoitua niin, että kalastajillekin tulisi enemmän kuin tuo alle 300 euroa kuussa.

PS. Liikakalastus? Siitä meillä on jo täällä eräänlainen kommentti, parikin.
« Last Edit: 10.02.16 - klo:15:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #107 on: 13.02.16 - klo:10:17 »
Vähän merkillinen tiedeartikkeli:

Agricultural policies in Africa could be harming the poorest

Samalla kun se selvästi myöntää, että modernisointi, "vihreän vallankumouksen" keinot parantavat Afrikan viljelystä, ne olisivat jotenkin huonoja köyhimpien kannalta?

Quote
The study reveals that only a relatively wealthy minority have been able to keep to enforced modernisation because the poorest farmers cannot afford the risk of taking out credit for the approved inputs, such as seeds and fertilizers. Their fears of harvesting nothing from new crops and the potential for the government to seize and reallocate their land means many choose to sell up instead.

Eli naftaliinista on kaivettu vanha ajatus, että Vihreä vallankumous suosii suurviljelijöitä? Myös tuossa tuoksuu se ajatus, että talouden rakennemuutos on pahasta: kaikkien täytyy jäädä viljelemään pikku peltotilkkujaan? *)

Gates ja Monsanto ovat myös mukana:

Quote
The findings tie in with recent debates about strategies to feed the world in the face of growing populations, for example the influence of wealthy donors such as the Gates Foundation, initiative's such as the New Alliance for Food Security and Nutrition, and multinational companies such as Monsanto in pushing agricultural modernisation in Africa.

Lopulta kuitenkin suosituskin on sellainen, että vaikka modernisointi on välttämätöntä, se tulisi tehdä vapaaehtoisesti ja asteittain:

Quote
In Rwanda, that means encouraging land access for the poorest and supporting traditional practices during a gradual and voluntary modernisation.

Niin, toisaalta asteittaisuudelle ja vapaaehtoisuudelle on omat puolustavat näkökohtansa. Mutta on toisaalta sillekin, ettei laastaria pidä vetää pois hitaasti.

Jos tämä on ollut viljelöiden selviytymiskeino ...

Quote
Farmers traditionally cultivated up to 60 different types of crops, planting and harvesting in overlapping cycles to prevent shortages and hunger. However, due to high population density in Rwanda's hills, agricultural policies have been imposed which force farmers to modernise with new seed varieties and chemical fertilisers, to specialise in single crops and part with "archaic" agricultural practices.

... niin mikä estää vaikka jatkamasta tätä useiden kasvilajien strategiaa - kuitenkin luopuen huonotuottoisista "arkaaisista" menetelmistä? Joita tuonkin mukaan käytettään vain "osittain"? Taitaa tuossa olla kätketty viittaus (paljon viljelypinta-alaa vaativiin) luomumenetelmiin, ja kätketty halu niiden säilyttämiseen?

_______________

*) PS. klo 19: Kyllä, olen tässä asiassa toisaalta yhtä raaka kuin Ruotsin kruunu 1600- ja 1700-luvulla, mutta toisaalta niin hellämielinen, että muistuttaisin asiassa olevan uusia keinoja.
« Last Edit: 04.06.19 - klo:05:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #108 on: 15.02.16 - klo:09:15 »
Tällaista "laatua" on hyvä ihastella Suomessa (lihav. HJ):

Paahtimoyrittäjä uskoo luomuun ja tuoreuteen

Quote
Andien ylängöiltä käsin poimitut pavut Mauricio kaatoi kahvipaahtimeen.

Sen lisäksi, että siellä Andien ylängöillä tyydytään (alle?) puoleen hehtaarituottoon normaalista. Koska Suomessa halutaan niin olevan. Luultavasti ostajat vielä vain kuvittelevat haluavansa: en tiedä makutestiä, jossa luomukahvi olisi erottunut tavanomaisesta (paahto, ym. muut valmistustavat vakioiden). Tuo Mauriciohan voisi tässä olla uranuurtaja, ja tilata yhden säkillisen tavanomaista kahvia, käsitellä sen samalla tavalla kuin yleensä, ja kutsua asiakkaat makutestiin! Ja itsensäkin, sokkona!
« Last Edit: 15.02.16 - klo:09:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #109 on: 17.03.16 - klo:08:01 »
Tämä IPS-uutinen ...

Improving Rural Livelihoods Boost Agrarian Economies

... kyllä melko varmasti valehtelee (tai erehtyy) väittäesssään, että tämä kenialaisviljelijä olisi 0,5 hehtaarin maissiviljelmällään elättänyt 7 lastaan ja vieläpä kouluttanut heitä yliopistoon asti.

Vaikka ottaisi huomioon kaksi satoa vuodessa.

Ainakaan, jos hänen hehtaarisatonsa suurin piirtein olivat maan keskisatojen tasolla, eli noin 1,5 tonnia hehtaarilta. Jos 200 kiloa menee siemenviljaan ja ihminen myös syö ehkä 200 kiloa vuodessa, yhdeksän hengen (hän itse+vaimo+lapset) ruokkiminenkin olisi vaikeaa ellei mahdotonta. Saati sitten, että siinä pystyisi olemaan "kaupallinen" viljelijä.

No, tietysti, jos hän on ollut oikein taitava, ja yltänyt tuhansien tonnien hehtaarisatoihin, jotka marssilla ovat kyllä mahdollisia. Mutta hiukan uskomattomalta tuntuu.

Toisaalta tästä voi lukea, ettei hän myöskään ole hyljeksinyt tuottoisia menetelmiä:

Quote
But climate change, particularly rising temperatures, high cost of fertiliser and pesticide as well as poor storage facilities almost brought his maize business to a halt six years ago.
(lihav. HJ)

Mutta nyt hänkin siis tarvitsee lisätienestiä. (Ja/tai paremmat viljavarastot.)
« Last Edit: 17.03.16 - klo:10:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #110 on: 18.03.16 - klo:16:41 »
Kun nyt luin ajatuksella tuon artikkelin uudestaan, niin olin oikeastaan väärässä. Tuo artikkelihan on itse asiassa poikkeuksellinen IPS:n tarjonnassa. Sehän kannustaa hyvätuottoiseen viljelyyn! Vaikka vähän ehkä "sordinoolla" mutta kuitenkin, tähän tapaan.

Keinokastelu:

Quote
The country also suffers from poor irrigation infrastructure with government statistics showing that only 105,800 ha are under irrigation against an estimated potential of 539,000 ha

Traditiotionaalisten menetelmien hylkääminen:

Quote
Kamau’s experience mirrors that of farmers across this East African nation and though he knew he needed to change course, just like many farmers stuck on old and familiar methods of farming,

Uusien menetelmien opettajien lisääminen (sitä tämä outo ilmaisu "extension" tarkoittaa"):

Quote
Although the Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) standards demand that there should be one extension officer to serve 400 farmers, currently, one extension officer serves 2,000 farmers.

Lisää "panoksia" (=lannoitteita) ja ei pidä jakaa tiloja liian pieniin osiin:

Quote
Prof Abukutsa-Onyango says that such initiatives are vital since the agricultural sector is constrained by a variety of challenges. “Low agricultural productivity caused by low input use, unsustainable soil and water practices and the diminishing size of average land holdings as farmers sub-divide and sell part of their lands,” she says.

Eikä kannata myydä saatua satoa heti, jolloin hinta on alhaisimmillaan. Minun tulkintani: lisää kännyköitä, joilla saa tietoa hinnoista ...

***

Ja itse asiassa tuo esimerkkinä ollut "ihmemies" oli joka tapauksessa toiminut siten, että oli saattanut lapsensa maailmalle matkaan - muihin ammatteihin!
« Last Edit: 18.03.16 - klo:16:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #111 on: 07.04.16 - klo:06:29 »
Juuri Etelä-Amerikassa voisi näissä uudistuksissa kuitenkin olla mieltä ...

Global Guidelines on Land Tenure Making Headway in Latin America

... koska siellä maanomistus on ollut järkyttävän keskittynyttä. Siellä ei niin muodoin ole valttämättä sitä riskiä, että tilat kovin nopeasti pirstoutuisivat elinkelvottoman pieniksi. Jos nuo uudistukset hyvin ja järkevästi tehdään. Ne voidaan tehdä huonostikin, ks. edellä 08.08.15.

(Vaikka tuossa poliittisessa liikehdinnässä onkin mukana Via Campesina, jota muista syistä inhoamme, ja kyseenalaisesta "ruokasuvereniteetin" ideasta asian yhteydessä puhutaankin.)
« Last Edit: 07.04.16 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #112 on: 11.04.16 - klo:05:22 »
Kuvitusperinne IPS:n uutisissa jatkuu samanlaisena, tässäkin [...]

Se perinne on tiukassa. Tämä uutinen on sinänsä neutraali, eikä esim. yritä puhua luomun puolesta ...

Turning to Agriculture

... mutta siinäkin vain eteläsudanilaisrouva käsin (vai onko sentään joku pikkukuokka hänen kädessään? Vaikea kuvasta erottaa.) poistaa rikkaruohoja pellostaan.

Itse teksti oikeastaan kertoo pyrkimyksestä maatalouden tehostamiseen ja tuottavuuden parantamiseen, siinä puhutaan mm. traktoreista.

Nyt Etelä-Sudanin tilanne on vielä surkea ....

Quote
“South Sudan currently imports as much as 50 per cent of its needs, including 40 per cent of its cereals from neighbouring countries, particularly Kenya, Uganda and Ethiopia”, according to AFDB.
(lihav. HJ)

... mutta siis parempi kuin Kuuban (n. 70%)!  ;D

Enemmän tosissaan: useista syistä johtuen Etelä-Sudanissa on nyt tosi surkeaa. Kuubalaisilla on paremmat mahdollisuudet ruokavajeensa paikata. Mutta yhä on Kuubakin WFP:n "asiakas".
« Last Edit: 11.04.16 - klo:06:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #113 on: 13.04.16 - klo:12:15 »
Juuri Etelä-Amerikassa voisi näissä uudistuksissa kuitenkin olla mieltä ...

Global Guidelines on Land Tenure Making Headway in Latin America

... koska siellä maanomistus on ollut järkyttävän keskittynyttä.

Tähän suomenkieliseenkään versioon ei ole huomauttamista, edellä sanotun pohjalta:

Latinalaisessa Amerikassa haetaan ratkaisuja kärjistyneisiin maakiistoihin

Varsinkin, kun siitä oli lyhennetty pois viittaukset kiistanalaisimpiin ideoihin, kuten mm. siihen "ruokasuvereniteettiin", ja myös sen mukana "Via Campesinaan".
« Last Edit: 13.04.16 - klo:12:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #114 on: 19.04.16 - klo:06:36 »
Samaan em. uutiseen Kansan Uutisissa ei niin muodoin myöskään ole huomauttamista.

Muutoin kuin taas tämän IPS:n kuvitusperinteen osalta. Kuvassa olevan pariskunnan takana on 2 vetohärkää. Joiden ruokkimiseen menee niiden tekemistä työstä riippumatta siis jotain 1-2 hehtaarin tuotto tuolla heidän (ilmeisesti pienellä) tilallaan. Aivan tämän keskusteluosion alussa esitettiin jo luvut, miten paljon aikaa maataloustyöt vaativat vetoeläimen avulla ja koneavusteisesti.
« Last Edit: 19.04.16 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #115 on: 21.04.16 - klo:08:27 »
Tässä IPS-uutisessa ...

Kalakannat kohenevat Bangladeshissa pelastustoimien ansiosta

... osataan jo kuvitella, että liikakalastus voi johtua myös liian lukuisista pienkalastajista, syyllisiä eivät välttämättä ole isot kalastusfirmat.

Tällaisia keinoja on asiassa käytetty:

Quote
"Hilsaa pyytävät pääasiassa rannikon köyhät kalastajat. Jotta kalastuskielto tepsisi, valtion on turvattava heidän toimeentulonsa sen aikana", sanoo kalastusasioista vastaava ministeri Muhammed Sayedul Hoque.

Kuuden viime vuoden ajan kalastajaperheet ovat saaneet pyyntikiellon aikana valtiolta 40 kiloa riisiä, ja ministerin mukaan suunnitteilla on annosten kaksinkertaistaminen. Lisäksi yli 30 000 kalastajalle on jaettu yli sadan euron arvosta muiden elinkeinojen vaatimia työvälineitä.

Bangladeshin kalastajille myöntämiä tukia pidetään ainutlaatuisina varsinkin kehitysmaissa. Niiden ansiosta kalakannat ovat alkaneet kohentua ja hilsasaaliit ovat nousseet lähelle neljää miljoonaa tonnia, missä on 75 prosenttia kasvua vuosituhannen vaihteen luvuista.
(lihav. HJ)

Kiinnittäisin erityistä huomiota lihavoimaani kohtaan: ei välttämättä oleteta, että kaikki jatkaisivat ammatissaan. Niin tuon ainakin tulkitsen.

Ja kyllä, tässä uutisen englanninkielisessä versiossa vastaavan kohdan voi ehkä vielä paremmin tulkita juuri noin:

Quote
Equipment worth Tk 10,000 (US $128) has been distributed to more than 30,000 fishermen to promote alternative livelihood options.
« Last Edit: 21.04.16 - klo:09:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #116 on: 03.05.16 - klo:06:20 »
Kehitys - Utvecling -lehti tuo nyt - erityisesti otsikossaan - esille tämänkin näkökulman:

Muutakin kuin maataloutta

Vaikka sitten minusta ehkä liikaakin kuitenkin tekstissä annetaan ymmärtää, että maalle pitää kuitenkin jäädä ja ruokaan liittyviin muiihin elinkeinoihin keskittyä.

Samassa lehdessä on sitten kuvaus Suomen apuprojektista Sambiassa, joka toisaalta tuo esiin, että apu on auttanut, mutta toisaalta kyllä myös sen, miten hidasta ja vaivalloista maatalouden tuottavuuden nostaminen voi olla:

Sambia: Ristiriitaiset jäähyväiset

Quote
Syrjäisen Luapulan läänin viljelijät ovat syvästi kiitollisia Suomen avusta. Silti mieltä kalvaa kysymys: olisiko 35 vuodessa pitänyt saada aikaan enemmän, kirjoittaa Suomen Sambian-suurlähettiläs Timo Olkkonen.

Kirjoittaja pohdiskelee sitten, mikä olisi kustannustehokas tapa auttaa. Eikä pysty oikeastaan antamaan selkeää vastausta. Kuten emme ehkä mikään, vaikka olemmekin eräitä asioita siinä auttamispyrkimyksessä poissulkeneetkin (joita ei muuten nähtävästi ollut mukana tuossa Sambian projektissa).

Nyt on ehkä kuitenkin muiden tahojen vuoro yrittää, vaikka suuria epäluuloja asia nostattaakin:

Quote
Luapulan maat otetaan takuulla hyötykäyttöön, mutta kuka sen tekee ja millä tavoin. Kiinalaiset, israelilaiset ja eurooppalaiset yritykset ovat jo hankkineet Sambiasta maata tehotuotantoon.

On tottakai oltava huolissaan siitä, että myös sambialainen viljelijä (Sambian kansa) asiasta hyötyisi.
« Last Edit: 03.05.16 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #117 on: 03.05.16 - klo:07:14 »
Ottamatta nyt varsinaiseti kantaa tähän IPS-artikkeliin, vaikka sekin puhuu tuottavuuden nostamisesta ..

World Farmers’ Organisation Meeting Eyes New Markets, Fresh Investment

... niin kerrankin uutistoimisto on poikennut traditionalistisesta kuvituspernteestään: kuvassa on viljaa pakattuna moderneihin muovisäkkeihin!

Viitataanko tässä muuten traktorien ym. lisäksi (ainakin rivien välissä) myös kodinkoneisiin:

Quote
Highlighting the challenge of market access and poor mechanisation, Nguleka is hopeful that Zambia would use the platform to learn from countries that have mechanised and are now reaping the benefits.

“As you are aware, majority producers are smallholders most of whom are women. Women are not only farmers but also home managers, and to balance these two duties requires some basic mechanisation to reduce time spent in the fields,” she said, highlighting the importance of women to agricultural development.

Ellei viitattu, olisi pitänyt viitata: tuon rouvan aika riittää paremmin peltotöihin, jos hän voi siksi aikaa pistää pesukoneen käyntiin. (Ai, niin sitä ei saa jättää yksin. No, jos tällä kertaa suosittelen lapsityövoiman käyttöä: alle kouluikäinen lapsi voitaneen ohjeistaa sulkemaan kone, jos ... ;)).

Muutoin artikkeli sitten käsittelee oikeastaan Olkkosen tematiikkaa: mistä asialle rahoitus, ja mitä riippuvuuksia ja vallan käytön kuvioita siitä rahoituksesta sitten voi syntyä. Mutta selkeitä vastauksia ei ehkä tuossakaan artikkelissa ole.

PS. "Vanhaa IPS:ää" on, että se antaa asiassa puheenvuoron Green Living Movementille, joka on kansainvälinen  luomujärjestö.
« Last Edit: 03.05.16 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #118 on: 09.05.16 - klo:05:57 »
Äkkiä sitten IPS palasi kuvitusperinteeseensä. Tässä jutussa on kuvassa nainen, joka työskentelee perinteisellä kuokallaan, ja vielä lapsi selässään, ja kuitenkin jutun teksti väittää, että ongelmana on se, että ...

Ilmastonmuutos kurittaa Afrikkaa pahimmin

No, todetaan kyllä:

Quote
Köyhyys ja alhainen kehitysaste heikentävät 54 valtion ja 1,2 miljardin asukkaan Afrikan mahdollisuuksia sopeutua muutoksiin.

(Ko. uutista on jo muutoinkin kommentoitu täällä.)
« Last Edit: 09.05.16 - klo:08:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #119 on: 20.05.16 - klo:14:19 »
Mitäs sanotte ...

Climate Change Opens Up Migration Floodgates

... tuleeko tuossa artikkelissa esille yhtään hyvää perustelua kaupunkiin muuttamisen puolesta?

Siis periaatteessa? Nyt siinä kyllä kerrotaan ilmastonmuutoksen siihen liian äkkiä (?) pakottavan, ehkäpä juuri nyt Zimbabwen kaupungit eivät pysty vastaanottamaankaan, eikä siellä ehkä ole ruokaakaan. Mutta yleisesti kirjoitus kyllä tuntuu suhtautuvan maaltamuuttoon yhtä kauheana asiana kuin vanhat Suomi-filmit. Sieltä löytyy jopa tällainen lause (lihav. HJ):

Quote
Responding to climate change effectively means taking action to reduce the threats and prevent people from moving from their areas.

(Tuossa saatettiin osin viitata myös maasta toiseen muuttamiseen, mutta varmasti viitattiin myös maalta kaupunkiin siirtymiseen. Sellainen meno siis pitää estää.)
« Last Edit: 20.05.16 - klo:15:31 by Heikki Jokipii »