Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Onko tässä seuraava Nobel-palkittu idea: mikrovakuutus?

Afrikan viljelijät voivat nyt ottaa kännykällään vakuutuksen sadoilleen sään oikkujen varalta.

Tätä systeemiä ovat olleet kehittämässä sekä vakuutusyhtiöt, lannoitteiden yms. tuotantopanosten kauppiaat että puhelinoperaattorit.

Systeemi koskee kyllä kaikenkokoisia tiloja, mutta ”mikrovakuutukseksi” sitä voi sanoa siksi, että sen saa myös vaikka yhden hehtaarin minitila. (Bangladeshiläinen Muhammad Yunus sai v. 2006 Nobelin rauhanpalkinnon ” mikroluottojen” systeemistään.)

Eräs este tuottavuutta kohottavien lannoitteiden yms. käyttöönotolle ovat olleet kustannukset, yhdistyneenä Afrikan yllättäviin säävaihteluihin. Niinpä valitettavan useat viljelijät valinneet huonon, mutta turvallisemmaksi koetun tappioiden minimoimisen strategian, ja jättäneet nämä välineet, panokset hankkimatta. Tietäen tietysti, että viljelytulos ei tule olemaan kaksinen, mutta eipähän jäädä velkaa kauppiaalle, jos sadetta ei saadakaan (tai sitä tulee liikaa).

Olisiko tässä uudessa vakuutussysteemissä nyt vastaus tähän ongelmaan, niissä maissa, joissa valtio ei tässä asiassa tule niin paljon ”vastaan” kuin esim. Malawissa?

Ja eiköhän tätä järjestelyä voisi Suomikin jollakin tavalla tukea?

Kenya farmers get low-tech micro-insurance

Heikki Jokipii, 17. 03. 2010.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry