Author Topic: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus  (Read 127069 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #90 on: 24.06.15 - klo:06:12 »
Löysin netistä (saksalaisen?) sanonnan, että puolitotuus on koko valhe.  Se tuli mieleeni, kun tämä (IPS:n) artikkeli ilmestyi myös Demokraatissa tänään:

Etiopian talous kasvaa, mutta kansa pakenee

Siinä kirjoitetaan:

Quote
"Kehitysmaiden maanomistusoloja seuraava Oakland-instituutti suomii Etiopian hallituksen kehityshankkeita, että ne tuhoavat alkuperäis- ja paimentolaiskansojen kulttuurin, perinteet ja elinkeinot. Asukkaita häädetään suurten infra- ja patohankkeiden tai kaupallisten viljelmien tieltä."

Ja heti perään:

Quote
"Yli puolet Etiopian talonpojista viljelee alle hehtaarin maatilkkua tehottomin menetelmin ja kuivuuden armoilla. Kun ruoka ei riitä, seurauksena on maaltapako, sanoo YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO."

Kirjoittajalle ei tule mieleen kysyä itseltäänkään, että mistä ne tehottomat menetelmät oikein tulevat, elleivät juuri - perinteistä. Tai nuo pienet maatilkut? (Ks. edellä 27.01.15)

Demarissa - mutta ei siis KU:ssa! - artikkeli jatkuu sillä tiedolla, että maa on valtion omistuksessa. Ja väitteellä, että se luo köyhyyttä ja eriarvoisuutta! Viitataan hallitsevan eliitin valtaan, väliotsikko: "Poliittinen eliitti omistaa maan".

Mutta kuinkahan on? Jos hallitseva eliitti on käyttänyt valtaansa vaikka siihen, että se on estänyt tilojen pirstomisen yhä pienemmiksi, se ei ole lisännyt köyhyyttä, ainakaan pidemmällä tähtäimellä. Kuinka huono asia se maaltapako lopulta on?

***

Artikkeli kertoo, että Etiopian väkiluku on 94 miljoonaa. Mutta ei kerro, että se kasvaa lähes 2 miljoonalla vuosittain. Että se oli v. 1985 eli kolmekymmentä vuotta sitten, nälänhädän ja kansainvälisen Liveaid-konsertin aikana noin 40 miljoonaa. Ei, tällä ei ole vaikutusta kuvattuihin vaikeuksiin vaan syynä on sorto.
« Last Edit: 24.06.15 - klo:12:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #91 on: 06.07.15 - klo:08:24 »
Tässä kerrotaan mitä mainioimmasta kehityksestä, modernin (tai, no, kuinka modernin) tekniikan hyväksikäytöstä:

Radio valaa toivoa Intian maaseudulla

Quote
Delhissä toimiva viestintäalan järjestö Development Alternatives perusti Radio Bundelkhandin vuonna 2008. Bundelin murteella tehdyt ohjelmat käsittelevät pääosin maataloutta: tekniikkaa, tuholaistorjuntaa, markkinahintoja, sääennusteita ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

(Siitä, miksi näille intialaisille maajusseille erityisen pontevasti kannattaisi kertoa ilmastonmuutoksesta, meilä on oma keskustelunsa.)

Mutta tämä IPS:n perinne on tiukassa: tuossakin kuvituksessa sitten on härkäpari, ei traktoria!
« Last Edit: 06.07.15 - klo:13:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #92 on: 08.08.15 - klo:13:20 »
Varsin ikävä tieteellinen löytö tai väite. Maareformi ja maattomien asuttaminen syövät Amazonasia:

Agrarian settlements drive severe tropical deforestation across the Amazon

Tähän keskusteluun, koska ko. yhteenvedon viimeinen väite oli tämä:

Quote
"This form of government investment will hardly eradicate or reduce rural poverty, because of poor infrastructure and the severe economic inefficiencies of most agrarian settlements -- which often result in high household-level turnover and giving-up rates of newly settled farmers following the local liquidation of natural forest resource capital."

Eli tuottavuus ei tuolla keinolla ole noussut, köyhyys vähentynyt. Ja asiassa luovuttavat tilat ja viljelijät viime vaiheessa pistävät tilansa trooppiset metsät "lihoiksi" eli rahaksi.

« Last Edit: 08.08.15 - klo:13:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #93 on: 09.08.15 - klo:08:53 »
Tässä Afrikan Sarvi -lehden (sivuston) artikkelissa ...

Euroopan imu

... tulee useammankin kerran esiin, miten nuoret ihmiset juuri kotimaansa näköalattomuuden takia pyrkivät sieltä pois, esim. tässä:

Quote
Miksi nuoret lähtevät?

Amoudin yliopiston selvityksessä tärkeimpinä yksittäisinä syinä Somalimaasta muutolle mainittiin seuraavat tekijät tärkeysjärjestyksessä: työttömyys, paremman elämän etsiminen, ystävien vaikutus, muut ulkopuoliset vaikuttimet, menestystarinat, alhainen tulotaso, toivon puute, poliittinen epävakaus, epäluottamus maan tilanteeseen, huonot elinolosuhteet, koulutuksen laatu, maineen etsintä, yksilöllisen vapauden puute ja huono koulumenestys.

Olosuhteet eivät välttämättä ole toivoa herattävät kaupungeissakaan, mutta aivan varma voi olla, että jääminen maalle viljelemään sitä hehtaarin tilaa, käsipelillä, luomumenetelmin ilman mitään valtion tukia, ei ole näille nuorille innostava tulevaisuuden näkymä. Ei olisi ainakaan minulle, kun heidän asemaansa eläydyn.
« Last Edit: 09.08.15 - klo:08:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #94 on: 16.08.15 - klo:09:24 »
Tässä uutisessa Zimbabwesta ...

Zimbabwe’s Forest Carbon Programme Not All It Seems

... vähintään vihjataan samaan, kuin tuossa uutisessa Amazonasilta: tehoton pienviljely - vaikka jollakin tavalla edistäisikin köyhien toimeentuloa - ei välttämättä suojele luontoa.
« Last Edit: 16.08.15 - klo:13:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #95 on: 25.09.15 - klo:14:35 »
Kepan tämä artiikkeli ...

Antropologi: Kestävän kehityksen tavoitteetkin nojaavat liikaa kasvuun

... on varma asiastaan.

Quote
Hickelin mukaan on aikansa elänyt ajatus, että jatkuvaa kasvua tarvittaisiin. Hän ei lämpene sillekään, että tuloeroja vähän tasattaisiin, jotta köyhemmät saisivat rikkaampia kiinni muutamia askeleita. Kumpikaan lähestymistapa ei nimittäin ratkaise sitä, että ihmiskunta elää yli maapallon kantokyvyn.

Tuon kun saisi vielä perille vaikkapa tänne Eurooppaan nyt tuleville, pääsosin nuorille miehille: ei kannata, ei täältä onnea löydä. Kuunnelkaa  antropologi Jason Hickeliä.

Quote
Hickel esittelee tekstissään hyvän elämän malleja, joita löytyy niin Latinalaisesta Amerikasta kuin Sokrateen ja Aristoteleen teksteistä.
(lihav. HJ)

Niitä minäkin etsisin - jos eläisin maailmassa, jossa Sokrates ja Aristoteles elivät. Ja siellä yhteiskunnassa sopivalla puolella.

***

On valitettavasti koko ajan ollut Vihreän liikkeen, ja myös kehitysapuliikkeen, salaisena pohjavirtana se ajatus, että maailma pelastuisi, jos ihmiset kehitysmassa tyytyisivät siihen elintasoon - ehkä hiukan autettuna - joka heillä nyt on. Tuossa - ja kyllä muissakin vastaavissa skenaarioissa - on myös usein mukana se idea, että kehittyneiden maiden pitäisi samaan aikaan laskea elintasoaan.

Vaikkapa Suomen tämänhetkisestä keskustelusta talouspolitiiikan vaihtoehdoista voimme nähdä, miten realistista ... hei, Heikki, eli minä itse, mehän lupasimme jo heti alkuun, että emme sitoudu tai ota kantaa puoluepolitiikkaan!  ::)
« Last Edit: 25.09.15 - klo:18:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #96 on: 01.10.15 - klo:06:38 »
Näissä "nälän nollaus" eli "Zero Hunger" -tavoitteissa (selaa kuvien yli alaspäin) ei kyllä onneksi ole mitään luomuviljelyyn viittaavaa, mutta valitettavasti tässä on rivien välissä sitä ajatusta, että maailman pienviljelijät sitten jatkavat samoilla pienillä tiloillaan ...

Quote
* By 2030, double the agricultural productivity and incomes of small-scale food producers, in particular women, indigenous peoples, family farmers, pastoralists and fishers, including through secure and equal access to land, other productive resources and inputs, knowledge, financial services, markets and opportunities for value addition and non-farm employment

... vaikkakin tuottavuutensa tuplattuaan. So. ei uskalleta millään muotoa tuoda sitä talouden rakennemuutoksen tarvetta esiin. (Myös tuo "non-farm employment" viittaa tuossa yhteydessä selvästi maatalouden sivutuloihin, ei varsinaiseen työllistymiseen muissa ammateissa, kokonaan maatalouden ulkopuolella.)

Eli jonkinlaista maailmanlaajuista "torpparien vapautusta" ajetaan ...? Toki kyllä yhdistyneenä tuottavuustavoitteisiin.

Mutta tuota tavoitetta voisi "maistella" kuvittelemalla siitä sanan "small-scale" pois: eikö se nälän poistamisen kannalta olisi yhtä hyvä?



PS. 12:45: Tässä IPS:n artikkelissa ...

Opinion: Renewed Optimism or Higgledy-Piggledy Vision?

... sentään edes tuodaan esille, että taloustietelijöillä on tuosta eli (juuri) pienviljelyn tukemisesta erilaisia käsityksiä.

Ja - suomalainen, satunnainen lukija - tuolla kehitysmaissa asia ei ole sama kuin suomalainen pien- tai perheviljely. Jos on kyse noin hehtaarista maata, niin oikea sana olisi joku mini- tai mikroviljely ("micro-scale"?)ö Jostain sellaisesta, jota Suomessa ei ole käytännössä juuri ollut jopa vuosisatoihin! Ja ainakaan ei ole enää!
« Last Edit: 01.10.15 - klo:12:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #97 on: 06.10.15 - klo:13:38 »

Näin kertoo hän:

Syyriasta pakenevat ehkä vain alkusoitto – Afrikassa itää valtava kansainvaellus

Quote
Ferreira kehottaa miettimään seurauksia, jos miljardien afrikkalaisten elintaso ei parane tulevaisuudessa merkittävästi.

Aivan varmaa on - sanon taas minä - ettei mini- tai mikroviljelyllä tuollaista "merkittävää" elinason nousua saada aikaiseksi.

Eikä myöskään tällaisilla ns. "edistyksellisen" uutisvälityksen esiin tuomilla ja samalla myös ihannoimilla keinoilla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #98 on: 08.10.15 - klo:13:53 »
Tässä on tiivistetty historia siitä, miten Intian maanviljelijöiden itsemurhien taustalla on jopa 200 vuotta kyvyttömyyttä kyllin nopeasti modernisoida maan puuvillataloutta, ja siitä johtuvia kriisejä kriisin jälkeen:

India farmers’ ‘seeds of suicide’: 200-year old story behind a modern tragedy

Siinä on samalla historia siitä, miten hyvää tarkoittavat ihmiset - Mahatma Gandhi mukaan lukien - ovat ryhtyneet kannattamaan väärää ratkaisua noille ongelmille, jopa tragedioille: tuon tuottavuuskehityksen pysäyttämistä.

(Lopussa myös muistutus siitä, miten GMO-puuvilla ei ole asian taustalla.)
« Last Edit: 10.10.15 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #99 on: 02.11.15 - klo:09:04 »
YK:n korkein ilmastojohtaja: Ilmastonmuutos merkitsee myös mahdollisuuksia –”Ei pelkkä tuomiopäivä”

... kertoo HS, mutta jotenkin näyttää naisten osalta näkevän nämä mahdollisuudet aika rajallisina, kapealla alueella:

Quote
"Olen useasti sanonut, että ilmastonmuutoksella on naisen kasvot”, Figueres kertoi HS:lle Lontoossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa kehitysmaissa etenkin naisten ja lasten elämää. Vedenkanto, ruoan hankkiminen ja energian, kuten polttopuiden tai lannan, kerääminen ovat naisten vastuulla.

Kyllä, puhutaan artikkelissa sitten kastelujärjestelmistäkin, mutta jotenkin tuossa on sellainen "maku", että heidän elämänsä oletetaan jatkuvan noin jatkossakin, ja ilmastonmuutos vielä tekee asiat vaikeammiksi.

Ehkä ja toivottavasti olen väärässä. Sanoihan hän myös:

Quote
Ilmastomuutoksen torjunnan perimmäinen tarkoitus on hänestä yksinkertainen: taata entistä parempi elämä kaikille.

Mutta minusta se kyllä edellyttää, että tuosta kuvatusta asioiden tilasta päästään irti. En oikein osaa kuvitella, että jos "energian, kuten polttopuiden tai lannan, kerääminen" entisellään jatkuu, elämä heille kovin paljon paremmaksi tulisi.
« Last Edit: 02.11.15 - klo:09:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #100 on: 13.11.15 - klo:09:56 »
Vanhan tuttavamme Louise O. Frescon - joka oli mm. FAO:n apulaisjohtajana - tiukka ja hyvä puheenvuoro tuottavuuden merkityksestä maailman maataloudelle:

Splat goes the theory

Quote
Local and organic is a romantic myth – the future of sustainable agriculture is all about smart technology and scaling up

Yksityiskohta: hän pitää tomaatinkasvatuksessa - jota hän kuvaa pitkään - kasvihuoneviljelyä myös ympäristöystävällisimpänä vaihtoehtona, juuri sen tuottavuuden takia!

Historiatieto: ei se ollut Euroopassakaan, muutama sukupolvi sitten, kovin erilailla kuin kehitysmaissa nykyisin:

Quote
A hundred years ago, according to a study by Giovanni Federico for the European University Institute in Florence, The Growth of World Agricultural Production, 1880-1938, a farmer in Europe and the US was able to feed fewer than 20 people; today this figure has risen tenfold.

Eli jos kehnoimmillaan kehitysmaan maanviljelijä pystyy ruokkimaan vain oman perheensä, 100 vuotta sitten Euroopan ja USA:n viljelijä pystyi ruokkimaan vain noin neljä perhettä, noin kolme omansa lisäksi. Ja nykyisin kymmenkertaisen määrän. (Ainakin USA:ssa, Euroopassa tuottavuus on keskimäärin USA:ta huonompi. HJ:n lisäys asiaan)
« Last Edit: 13.11.15 - klo:10:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #101 on: 15.11.15 - klo:09:32 »
Tässä kirjoituksessa on kyllä tiettyä pointtiakin:

Vanha teknologia ja uusi kehitys — eli polkupyörän ylistys

Kyllä, polkupyörä, ensin. Ja se nostaa varmasti työn tuottavuutta ja elintasoa kovasti. Aluksi.

Mutta se ei riitä. Kuten sinne lähettämässäni vaatineessa totesin, vaikkapa ylijäämäviljan kuljettamiseen kaupunkiin myytäväksi tarvitaan kuorma-auto (tai traktori ja peräkärry).
« Last Edit: 15.11.15 - klo:10:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #102 on: 15.11.15 - klo:16:30 »
Ei! Ei oikeastaan olekaan, sitä pointtia. Myös polkupyörä on korkean teknologian tuote ja vaatii myös kehitysmaassa - toimiaksseen siellä - melkoisen infrasruktruurin, markkinat.  Ehkä kyllä vähemmän kuin viimeisen päälle tietotekninen auto, mutta vaatii kuitenkin. Itse polkupyörän tietysti, mutta varaosia, huoltoa.

Turussa varmaan saa toimimattoman polkupyörän tilalle helposti uuden.

***

On, on omaa kokemusta. Yksinhuoltajaäidin lapsena. Äidistä ei ollut polkupyörää korjaamaan, eikä mummustakaan. Eikä minusta. Mutta onneksi naapurissa oli kohtuuhintainen korjaamo, mies, joka osasi korjaukset tehdä. Onko kehitysmaan kylässä sellaista? Keskimäärin?
« Last Edit: 15.11.15 - klo:16:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #103 on: 21.11.15 - klo:15:56 »
Kuvitusperinne IPS:n uutisissa jatkuu samanlaisena, tässäkin, härkiä (jopa tuossa jopa vain -vaikea olla ihan vatma - yksi - eli noin puolet hevosenkin tehosta!):

Sulavien lumihuippujen armoilla Pakistanissa

Tuollaiseen kuvaan IPS:llä tuntuu olevan kertakaikiin mahdotonta saada edes traktorin kuvaa. Vaikka ihan varmasti niitä jo Pakistanissakin on! Puhumattakaan siitä, kuinka paljon niitä pitäisi olla!

Mutta muutoin tämäkin artikkeli liittynee IPS:n uuteen linjaan.
« Last Edit: 21.11.15 - klo:16:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #104 on: 01.12.15 - klo:09:09 »
Tähän, koska tämä liittyy hevosiin ja härkiinkin, vetoeläiminä. Niillä kun tämä asia on kutakuinkin samalla tavalla kuin ihmisillä.

Hesarissa oli tänään tarina siitä, miten Helsingin Ressun peruskoulussa nyt yritetään vähentää hiilidioksidipäästöjä sillä, että oppilaat lataavat kännykkänsä kuntopyörään viritetyllä laturilla.

Fysiikan ym. opettajilla on siellä vielä töitä: lapsille täytyy kertoa, miten surkean kehno on ihmisen hyötysuhde energian tuottamisessa. Hevosia ja härkiä voi vielä ruokkia itsessään vähän päästöjä tuottavalla ruoalla, mutta hampurilaisten voimin tuotettu sähkö ei kyllä varmasti päästöjä vähennä.

Tämä asia täytyisi kertoa Hesarin toimittajillekin.
« Last Edit: 01.12.15 - klo:10:14 by Heikki Jokipii »