Author Topic: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu  (Read 112206 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« on: 23.07.09 - klo:14:01 »
(Jatkuu keskustelusta ”Malawin ihme”.)

Kun tätä asiaa on jo vuosikausia suunniteltu, ks. vaikkapa ...

Africa Fertilizer Summit

... ja kun Malawin esimerkki on ehdottomasti näyttänyt, että se voi onnistua, ja kun asiassa on jo valmis organisaatio, tämän AGRAn ympärillä ...

Alliance for a Green Revolution in Africa

... ja nyt sitten myös hulppea rahoitus, ainakin luvattuna, josta olemme kertoneet …

G8-maat päättävät ruoka-avun tulevaisuudesta
(ja myös vähän täällä)

… niin koska tämä tapahtuu?

Rahan liike – jos ja kun G8-maat ovat tosissaan – ei vaadi montaa sekuntia tietoverkoissa.

Tavaran liike ei myöskään ole rajoittava tekijä, eiköhän alle kuukauden tavara kulje maailman laidalta toiselle, ainakin satamasta satamaan?

Tiedon ja ihmisten liike, organisointi jää viimeiseksi, mutta siihenkin lienee aikaa ja ennen kaikkea olemassa oleva malli (”best practice”) Malawista.

Viimeisenä ajallisesti uhkaavana tekijänä tulee satokausi eteläisessä Afrikassa, mutta sekin on vielä turvallisen kaukana. Siellä kun se on meidän talvenamme.

* * *

Eli periaatteessa voidaan valmistautua lehtien otsikoihin jo ensi keväänä, 2010:

Quote
Afrikan hämmästyttävä ennätyssato

Ylijäämämaissin varastoinnissa suuria ongelmia

Greenpeace: Afrikan maanviljelyn nykymalli ei kestävä, menestys näennäistä

ATTAC: lannoite- ja siemenfirmoille erityisvero

Vandana Shiva: Afrikan naiset syrjäytetty teollisen maatalouden ylitarjonnalla

("Afrikkaan tunkeutunut teollinen maatalous on romahduttanut maanosan ruokaturvan, kertoo Vandana Shiva. Samaan aikaan kuitenkin ...")
« Last Edit: 23.07.09 - klo:14:57 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #1 on: 26.07.09 - klo:07:43 »
Juuri noinhan siitä sitten kirjoitetaan. Hyvin ennustettu, uskoisin. Kiitos, Heikki. Jospa nuo otsikot on sitten helpompi meidän sietää, "sulattaa".

Matti


PS: MT eilen:
----------------

Kiina on neuvotellut Kongon demokraattisen tasavallan kanssa sopimuksen tuottaa palmuöljyä 2,8 miljoonan hehtaarin alalla. Vastaavasti kiinalaisyhtiö Chongqin Seed valmistelee sopimusta Sambian kanssa kahden miljoonan hehtaarin alasta jathrophan viljelemiseksi.

Yhden arvion mukaan Afrikassa työskentelee nyt miljoona kiinalaista maataloustyöläistä.

----------


Korealaiset  aktiivisia

Kansainväliset maajärjestelyt ovat nousseet julkisuuteen eräiden näkyvien tapausten johdosta. Niinpä korealaisyhtiö Daewoo Logistics vuokrasi Madagaskarilta palmuöljyn ja viljan tuotantoon 99 vuodeksi 900 000 hehtaaria viljelysmaata, mikä on kolmasosa koko maan viljelyalasta.

Intialaisyhtiö Varun vuokrasi maassa puolestaan 465 000 hehtaaria viljelysmaata. Ei ole ihme, että kansa nousi vastustamaan sopimuksia ja vaihtoi presidenttiä. Uusi presidentti Andryn Rajoelina on luvannut kumota kaupan.

Kiinalainen Fuhua Group investoi puolestaan 4 miljardia dollaria viljanviljelyyn Filippiineille ja Qatar sijoitti miljardi dollaria Vietnamin maatalouteen. Saudiarabialainen Hail Agricultural Development Corporation tavoittelee Sudanissa 100 000 hehtaaria sopimusviljelyä varten. Liikkeelle lähdetään ensi vuonna 2 400 ha koeviljelmällä, joka on vuokrattu 48 vuodeksi noin kahden euron hehtaarihinnalla. Libya on vuokrannut Malista 100 000 hehtaaria riisin viljelyyn ja Ukrainasta 250 000 hehtaaria .
--------------------

RAIMO VÄYRYNEN

Kirjoittaja on Ulkopoliittisen instituutin johtaja.
« Last Edit: 26.07.09 - klo:11:28 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #2 on: 02.08.09 - klo:12:58 »
Myös Jeffrey Sachs, ”Mr. Milennium Project”, näkee tässä G8-maiden sitoumuksessa mahdollisuuden maailmanhistorialliseen muutokseen …

Make soil more productive and turf wars less prevalent

…. mutta varoittelee “reviiririidoista” (= turf wars).

Mitä tämä tarkoittaa ”suomeksi”. Luultavasti (lihav. HJ) …

Quote
Not surprisingly, many UN agencies and aid agencies in rich countries fight this approach. All too often, the fight is about turf, rather than about the most effective way to speed help to the poor. Forward-thinking leaders can therefore make a huge difference by following up on their pledges at the G8 and insisting that the aid really works. The bureaucracies must be bypassed to get help to where it is needed: in the soil tilled by the world’s poorest farm families.

… sitä, että Sachs pelkää UNEP:in edelleen jatkavan sooloiluaan asiassa ja ajavan edelleen luomua kehitysmaiden ratkaisuksi.

Mutta tuskin (sala- mutta arkkivihreän Klaus Töpferin johtama) UNEP kuitenkaan pystyy ”G8-projektia” sabotoimaan. Tietysti jo se, ettei se tukisi asiaa, voisi jonkin verran hankaloittaa tai hidastaa.

Kuten tietysti on laita, jos useat muutkin kehitysapuorganisaatiot eivät ole asiassa "sydämestään" mukana (KEPA?). Joihin Sachs myös viittaa.

Mutta miten tämä G8-projeksti sitten etenee? Sachsilla on visio, että vastuussa voisivat olla lihavoidut tahot:

Quote
If donor governments really want results, they should take the money out of the hands of 30 or more separate aid bureaucracies and pool it in one or two places, the most logical being the World Bank in Washington and the International Fund for Agricultural Development (IFAD) in Rome. One or both of these agencies would then have an account with several billion dollars.

Nyt en osaa sanoa, mutta juuri äskettäin juuri näitä organisaatioita on viety (luomuväen toimesta) kuin pässiä narussa, Maailmanpankkia IAASTD-farssissa ja IFADia ehkä samoin, kuten myös kerrottu.

Miksei vastuuorganisaatio voisi olla AGRA tai NEPAD?  No, katsotaan, miten asia kehittyy ja organisoituu.
« Last Edit: 02.08.09 - klo:13:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #3 on: 03.08.09 - klo:17:45 »
Norman Borlaug ei ainoastaan saanut tietää asiasta vaan kommentoi sitä Wall Street Journalissa:

Farmers Can Feed the World

Hänen arvionsa G8-ohjelmasta:

Quote
For those of us who have spent our lives working in agriculture, focusing on growing food versus giving it away is a giant step forward.

Eli (käännös ja lihavointi HJ): "Niille meistä, jotka olemme käyttäneet elämämme työhän maatalouden parissä, tavoitteen keskittäminen ruoan kasvattamiseen ruoan antamisen sijasta on jättiläismäinen askel eteenpäin."

***

Mutta vielä täytyy World Food Programin saada niin sanoakseni tämän vuoden "pöytä siivotuksi" - mutta tässäkin Reutersin uutisessa viitataan jo vähän tulevaan:

World falling short on emergency food aid-UN body

Vinkkasin sähköpostitse KEPAlle, että he olisivat voineet tehdä samoin, oman saman WFP-uutisensa kohdalla. Lähteenäkin näyttää olevan sama Reutersin uutinen.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #4 on: 07.08.09 - klo:19:46 »
Jos tämä uusi vihreä vallankumous onnistuu, niin näihin ironisiin otsikkoihin (edellä) täytynee lisätä:

KEPA/Kirkko/Vihreät/MMM/jne,/jne.

Mehän tarkoitimme lähiruoalla juuri tätä!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #5 on: 10.08.09 - klo:17:09 »
Vandana Shiva itse ei ole vielä esittänyt närkästystään G8-aloitteesta, mutta hänen opetuslapsensa Anuradha Mittal (taustaa hänestä esim. täältä) on sen jo tehnyt:

G8 FOOD SECURITY INITIATIVE NO HELP FOR WORLD'S HUNGRY

Täällä hänen laajempi artikkelinsa, josta löytyy syy happamuuteen:

G8 Summit: Feed the Hungry or Fuel Hunger?

Monenlaisen pyörityksen jälkeen löytyy se olennainen: asian pitäisi olla ”agroekologista” eli luomua.

Selvästi kerätään tuossa "leirissä" nyt voimia, jotta voitaisiin ensi keväänä väittää, että (tässä tapauksessa nälkä) oli ”väärin sammutettu”..

Jos ja kun - niin kuin uskon - Afrikan nälkä on ohitettu kanta keväällä, selitykset muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi, mutta tuskin loppuvat.
« Last Edit: 10.08.09 - klo:17:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #6 on: 24.08.09 - klo:18:09 »
Nyt vähän huolestun.

Tässä artikkelissa ...

ZIMBABWE: Talking about a successful harvest

… kyllä kerrotaan, että Zimbabwe aikoo ottaa Malawista mallia (lihav. HJ):

Quote
Building on Malawi's success

"As the government, we want to make sure that small-scale farmers in communal areas get the requisite support from the government, since they contribute between 60 [percent] and 70 percent of our grain output," Tsvangirai told a recent meeting of businessmen and farmers in the arid province of Masvingo, 300km southeast of the capital, Harare.

''We want to make sure that this coming agricultural season is a success, through the wholehearted support from the government to at least one million households that we have targeted to assist with fertilizer and seed, and we hope that is going to go a long way in providing food security''

He said they would borrow from the Malawian model, in which small-scale farmers had produced about 3.7 million tons of maize in 2009, compared to the 1.2 million tons produced jointly by Zimbabwe's commercial and small-scale farmers.

Tätä seuraavaa epäilyksen häivää en täysin ymmärrä (lihav. HJ) …

Quote
Tendai Biti, Zimbabwe's minister of finance, has set aside US$140 million to procure agricultural inputs for small-scale farmers. "Malawi is a very small country compared to Zimbabwe, and of the 3.8 million tons produced in that country, the bulk of the crop came from small-scale farmers who were supported to the tune of US$186 million."

… muistaen sen tiedon, että Malawi itse asiassa väkiluvultaan on suurempi kuin Zimbabwe (CIA Factbook: Malawi 14,268,711,  Zimbabwe 11,392,629). Suhteessa väkilukuun rahan pitäisi riittää?

Mutta tämä minua huolestuttaa (lihav. HJ):

Quote
Too late

Renson Gasela, an agricultural expert and former head of GMB, told IRIN the distribution of agricultural inputs was being left too late. "To start with, the government has no capacity to distribute the inputs countrywide before the onset of the rainy season between September and October. All serious farmers should have their implements like seed, fertilizer and chemicals by June," he said.

Ehkä  epäilijät tässä esittävät varteenotettavan uhan.

Myöhästyykö asia?

Kyllä raha kulkee valon nopeudella nykyisin, mutta onko se jo lähtenyt liikkeelle?

Ehtiikö kaikki ajoissa Saharan eteläpuolisessa Afrikkassa, ensi kevättä ajatellen?
« Last Edit: 24.08.09 - klo:18:59 by Heikki Jokipii »

UPI-50

 • Tulokas
 • *
 • Posts: 6
  • View Profile
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #7 on: 24.08.09 - klo:22:11 »
Viestissä oli niin paljon lontoota, että se ei avautunut minulle ollenkaan.
Tämänhän pitäisi kaiketi olla suomenkielinen sivusto  ;)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #8 on: 26.08.09 - klo:05:41 »
Sorry … ei kun siis anteeksi. :)

Vapaasti suomeksi selostaen lainauksissa kerrotaan, että Zimbabwessa

-   rakennetaan Malawin menestyksen pohjalle
-   jossa M:ssa pienviljelijät saivat maissia 3,7 milj. tonnia, kun Zimbabwessa pienviljelijät ja (suuremmat) kaupalliset viljelijät saivat yhteensä vain 1,2 milj. tonnia 
-   Z:n valtionvarainministeri Tendai Bit on nyt siirtänyt syrjään, eli varannut tuotantopanoksiin (so. sieméniin ja lannoitteisiin) 140 milj. dollaria (Malawissa valtion kautta sijoitettiin tähän  186 milj. dollaria) – tässä yhteydessä huomautus siitä, että M. on pieni maa.
-   maatalousasiantuntija Renson Gasela sanoo, että tuotantopanokset annetaan liian myöhään, eikä hallituksella ole voimavaroja välittää niitä ennen syys-lokakuussa alkavaa sadekautta. Viljelijöillä olisi pitänyt olla siemenet, lannoitteet ja torjunta-aineet käytettävissään jo kesäkuussa

(täytyy jatkossa yrittää jaksaa kääntää ainakin olennainen) 
« Last Edit: 26.08.09 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #9 on: 27.08.09 - klo:17:40 »
Nyt ryhdyn epäilemään tätä edellä mainittua epäilyä, tästä aikapulasta.

Koska toisaalta tämä artikkeli antaa Zimbabwein tilanteesta sen kuvan, että esim. lannoitteita on maan markkinoilla yllin kyllin – mutta viljelijöillä ei ole varaa ostaa. Jos siis raha (tämä Z:n hallituksen 140 miljoonaa) lähtisi liikkeelle, lähtisivät liikkeelle tavaratkin?

Ja vaikka tuohon sadekauteen (jolloin myös ilmeisesti kuljetusolot vaikeutuvat tai tulevat mahdottomiksi) onkin vain noin kuukausi aikaa, on se sentään kuukausi.

Mitä ihmettä varten viljelijöillä pitäisi olla siemenet ja lannoitteet varastossaan neljä kuukautta etukäteen? En ainakaan ymmärrä tätä, ehkä siihen on selitys?

Taitotieto on kyllä sitten toinen juttu. Malawin tapauksessa sen levittämiseen satsattiin alusta asti. Ehtiikö se mukaan? Mutta ei asia kyllä ole aivan uppouusi Zimbabwessakaan.

Lisäksi emme internetiinkään kautta oikein varmasti tiedä, mitä kaikkea siellä, Zimbabwessa ja koko Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa nyt tapahtuu. Jos Zimbabwe ilmoittaa ”varanneensa” tämä 140 miljoonaa, takana voi olla vissi sopimus, että G8-maiden ”pussista” asia taataan tms.?  Paljonko on jo rahaa liikkeellä, paljonko toimeliaisuutta asiassa? Emme nyt varmasti tiedä.

No, voi silti olla, että sitä toivomaani ihan täydellistä menestystä ei ensimmäisenä vuotena saavuteta, mutta jos edes toteutuisi AGRA:n strategia, jossa ko. Afrikan maista potentiaaliset ”ruoka-aitat” näin ensin nostettaisiin pystyyn, se olisi jo paljon enemmän kuin ”jotain”.

PS. Ennen kun osoitetaan, että näillä akasiapuilla ...

Unique Acacia Tree's Promise To Revive African Soils

... saadaan yhtä paljon typpeä Afrikan köyhtyneeseen maaperään ja sen sadoille kuin keinolannoitteillakin - ja yhtä nopeasti - pidän tätä tällaista toimeliaisuutta osittain yrityksenä hämätä, johtaa harhaan! Tuo idea ei ole täysin "luomua" - mm. Pedro Sanchez sitä varovaisesti kannattaa - se voi olla asiassa apuna, mutta kohta löytyy varmasti joku, ellei ole jo löytynyt, joka tämän pohjalta taas väittää, että keinolannoitteita ei tarvittaisikaan (muistamatta tietysti, että akasia tuottaa vain typpeä).
« Last Edit: 27.08.09 - klo:18:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #10 on: 30.08.09 - klo:11:58 »
Paitsi Zimbabwessa, josta jo edellä oli puhetta, Malawin mallia, enemmän tai vähemmän, on jo nyt ryhdytty seuraamaan – tai ainakin suunnitellaan tai kokelilaan asiaa -  Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ainakin seuraavissa valtioissa.

Nigeria:

Nigeria: 140,000 Farmers Get Voucher Fertiliser

How voucher system delivers fertilizer subsidy to .14m Kano farmers

Siellä koko maata koskeva projekti saattaa siirtyä ensi vuoteen, mutta koealueella noudatetaan Malawin mallia, “vouchereineen”, ja siellä kehitettyä kokonaissysteemiä.

Uutisesta selviää myös, mikä taho on ollut mukana tämän Malawin systeemin kehittämisessä, tällainen yhteisö (joka on syytä painaa mieleen!)

]ntrenational Center for Soil Fertility and Agricultural Development

Sambia:

Zambia widens fertiliser aid to boost maize output

Ghana:

Ghana Receives $13m From AGRA

Mosambik:

Opinion piece by President Chissano

Eli asiaan liittyvä toimeliaisuus on selvästikin jo alkanut. Jos tähän tulee vielä mukaan Obaman ja G8-kokouksen 20 miljardia dollaria, siilon täytynee kyllä lainata varapuheenjohtajamme Matti Pekkarisen mottoa: "Hyvin menee, mutta menköön".
« Last Edit: 30.08.09 - klo:12:05 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #11 on: 30.08.09 - klo:12:50 »

Jospa viimein suomukset karisevat ihmisten silmiltä. "jos kellä on silmä, hän nähköön"

Meillehän on riittänyt jo länsimaiden, Kiinan, Intian, Etelä-Amerikan saavutukset. Näkö on toiminut koko ajan.
Ja vaikkei kaikille "näkö" tulekaan, niin nälkäiset saavat ruokaa. Hyvä näin-

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Bob Dylan ja Afrikan ihme
« Reply #12 on: 31.08.09 - klo:07:14 »
Bob Dylanin tekstiä:

how many times can a man turn his head,
Pretending he just doesn't see?
...
Yes, 'n' how many ears must one man have
Before he can hear people cry?
Yes, 'n' how many deaths will it take till he knows
That too many people have died?
The answer, my friend, is blowin' in the wind,
The answer is blowin' in the wind.

« Last Edit: 31.08.09 - klo:07:33 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #13 on: 31.08.09 - klo:17:24 »
Näin, ja minusta kaikenlainen saivartelu sen suhteen, että asia ei olisi ”kestävää” (jos esim. rahaa tulee muualta) tai "pelkkää ensiapua", ”laastarihoitoa” (”band-aid”), onkin aika turhanaikaista. Mutta saahan sillä ehkä viisaan maineen - jossain piireissä. 

***

Tässä vielä siihen listaan maista, joissa toiminta on jo (jotenkin) alkanut.

Kenia:

Kenya to Spend 24 Billion Shillings to Counter Drought Threats

Tansania:

Tanzania: New impetus for agriculture

Ja Mosambikissa on suunnitelmissa rakentaa megaluokan lannoitetehdas?!

***

Ja tässä vielä tällainen tutkimus, jossa kerrotaan, miten lannoitteita kannattaa fiksusti Afrikassa edistää (pdf):

Promoting Fertilizer Use in Africa:
Current Issues and Empirical Evidence from
Malawi, Zambia, and Kenya
« Last Edit: 31.08.09 - klo:18:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #14 on: 01.09.09 - klo:18:01 »
Nyt myös IPS antaa tilaa artikkelille, jossa varovasti, mutta hyvin peitellysti, myönnetään, että teknologia voisi asiassa auttaa:

MOZAMBIQUE: Technology Could Increase Food Harvest and Reduce Poverty

Artikkelissa kuitenkin kerran vilahti sana “fertilizer” (lannoite)!  ;D

Listaan voidaan lisätä ...

Etiopia

... koska se on nyt tuoreen uutisen mukaan …

AU Commission signs CAADP compact agreement with Ethiopia

… solminut sopimuksen tämän liittouman kanssa. Joka on (lähes) samaa kuin NEPAD, joka (tai jotka) korostaa lannoitteiden lisäämisen tärkeyttä, olennaisena päämääränään, kato vaikka tänne.

***

Niinpä tämä luomuväen puuhastelu Etiopian Tigrayssa saattasi jatkossa jäädä vähän syrjään.

Etiopiassa on taas mahdollisesti tulossa nälänhätä, joka ei suoranaisesti ole sen enempää luomun kuin tehoviljelyn syytä, vaan sateiden puutteen. Mutta kysyä voi, että miksi varmuusvarastoja Etiopiassa ei siis ole vuosien varrella saatu aikaiseksi? Eikä nimenomaan myöskään Tigrayssa?
« Last Edit: 01.09.09 - klo:19:01 by Heikki Jokipii »