Tämäkin uutinen kyllä edelleen antaa syytä kysyä, vähennetäänkö tällä keinolla yhtään ruoan hukkaan menemistä, yhteensä (ja siis vaikka sen hiilijalanjälkeä):
Ruuan hamstraajat oppivat taktikoimaan S-ryhmän alessa – "Nämä ihmiset ovat myöhässä"Vai saadaanko se vain näyttämään siltä,
yhdestä tarkkailupisteestä:
S-ryhmä on asettanut tavoitteekseen, että kauppojen hävikkiä vähennetään 15 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän vähittäiskaupan ketjuohjauksesta laskee, että tavoitteeseen on mahdollista päästä.
– Hävikkiale on tässä vain yksi, tosin tehokas keino. Myymme 50 miljoonaa punalaputettua hävikkituotetta vuodessa. Tupla-alessa myimme miljoona tuotetta ensimmäisten kahdeksan viikon aikana.
Kaikille tupla-ale ei kuitenkaan ole yhtä auvoa. S-ryhmän kaupoilla on kumppaninaan yhteensä 400 hyväntekeväisyysjärjestöä, joiden kautta hävikkituotteita on lahjoitettu muun muassa vähävaraisille jaettavaksi.
Yksi näistä on Kajaanin Helluntaiseurakunta, joka jakaa tuotteita kuukausittain.
– Jaettavaa on nyt vähemmän, sanoo tapahtumasta vastaava Esa Kolehmainen.
Eräässä tietyssä kylässäkin varmaan ennemmin tai myöhemmin havaittiin hävikkiä peiton alapäässä. Jota sitten luultavasti ryhdyttiin korjaamaan siirtämällä sinne kangasta peiton yläpäästä, koska sinne oli saatu juuri lisää kangasta.
***
Hesari on
pääkirjoituksessaan varma tästä:
YK:n arvioiden mukaan maailmassa tarvitaan 70–100 prosenttia nykyistä enemmän ruokaa vuoteen 2050 mennessä väestönkasvun vuoksi. Tällainen lisäys ruoantuotantoon on tuskin mahdollista nykyisillä tuotantotavoilla.
Ei ehkä ole nykyisillä tuotantotavoilla, mutta melko varmasti on
nykyisin tunnetuilla tuotantotavoilla.*) Onneksi, sillä samassa kirjoituksessa HS kertoo maailmanlaajuisen ruokahävikin olevan 25-30%. Siitä täysinkin eroon pääseminen ei siis mitenkään rittäisi tuohon lisäystarpeeseen!
Siitä logistiikastakin on taas nalkutettava: pääkaupunkiseudun koulujen yli miljoona roskiin menevää ruoka-annosta eivät ole siirrettävissä sinne, missä ruoasta on nyt pulaa! Eli ainoa joka tuosta tiedosta jää, on mahdollinen tyrmistys ja lasten huono omatunto.
___________
*) ei toki ihan kaikilla. On eräs hyvinkin tunnettu tuotantotapa, josta ei ole asiassa mitään apua!