Nyt olen lukenut tätä ranskalaista juuttua sen verran, että voin kertoa tämän.
Kyseessä ei ole suinkaan uusi tutkimus, vaan nyt englanniksi ilmestynyt
yhteenveto yhteenvedosta, joka oli ranskaksi ilmestynyt
jo v. 2003. *)
Eli oikeastaan, pystyäkseen arvioimaan asiaa, tulisi saada käsiinsä alkuperäinen, n. 160 sivua käsittävä ranskankielinen julkaisu. Ja siinä välillä opetella ranskan kieli.
Tämä yhteenvedon yhteenveto (johon linkki viittaa) on itsessään hyvin selvästi "kotiin päin vetävä", luomuideologian sävyttämä, vaikka siinä juhlallinen lähdeviitelista onkin perässä.
Tyypillistä siinä on, että eroja esitellään, mutta hyvin vähän sitten arvioidaan, mitä merkitystä ko. erolla on. On mm. mainittu vanha tulos, miten luomu sisältää asetylsalisyylihappoa tavanomaista enemmän. - Jos vielä muistatte, kun tästä lyötiin mynttiä Suomessa: oli mainittu joku tanskalainen luomukeitto, joka kuulemma olisi hyvää sydämelle (koska pieni määrä aspiriinia eli tuota happoa on hyväksi). Innostus kuitenkin hiljaa laantui, kun laskettiin, että ko. soppaa pitäsi syödä
hehtolitroittain päivässä, jotta saatasiin aikaan saman vaikutus kuin puolikkaalla tabletilla.
Puolto näkyy erityisesti ko. artikkelin luvussa, joka käsittelee jäämiä. Kirjoittaja ei ole kuullutkaan (tai ei halua nitä muistaa) Amesin tutkimuksista, jotka osoittivat, että kasveissa itsessään on
moninkertaisesti potentiaalisesti vaarallisia aineita torjunta-ainejäämiin verrattuna. Ei, hän hehkuttaa ja spekuloi, ja vetoaa siihen, kun ei muuta voi, että jäämien
pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedetä, vaikka onkin osoitettu, ettei niistä ole välitöntä haittaa.
Artikkelissa ei myöskään kerrota lainkaan tuloksista, joissa eroja
ei ole löytynyt. Voi tietysti olla että alkuperäisessä ranskankielisessä julkaisuissa on näitäkin tuloksia käsitelty. Niitähän tiettävästi on myös, hyvin moniakin.
___________
*) eli asia ei oikeastaan mikään
uutinen, mutta siitä nyt täytyi
tehdä uutinen ...