Author Topic: "Karppaus" maailmalle yhtä paha juttu kuin luomu?  (Read 2136 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15918
  • View Profile
  • Email

Nk. karppauksen yhtäkkiä räjähtäneestä suosiosta ei tarvinne antaa linkiäkään. Se on nyt kaikkien huulilla, tiedotusvälineissä, erityisesti iltapäivälehdissä.

Ja ilmeisesti jopa ihmiset ovat todella innostuneetkin siihen! Asia kuulemma näkyy kaupan kassalla. (Ja voimakkaammin kuin kuomu ...!)

Mutta onko tämä kannatettava asia? Asiaanhan kuuluu viljatuotteiden ("hiilareiden") välttäminen ja vastaavasti siiten lihatuotteiden suosiminen.

Näin kirjoitti HS:n mielipidepalstalla tänään hämeenlinnalainen ylilääkäri Leo Paljärvi - ja yllättäen ei välttämättä sellaisesta näkökulmasta, jota olisi ammatin pohjalta odottanut:

Quote
Liika lihansyönti on myrkkyä ympäristötavoitteille

Helsingin Sanomat noteerasi pääkirjoituksessaan (31. 10.) seitsemän miljardin rajapyykin, jonka maapallon väkiluku on näinä päivinä saavuttanut. Miljardi ihmistä kärsii aliravitsemuksesta. Väestö lisääntyy tällä vuosisadalla ehkä kolmella miljardilla ennen kuin kasvu tasaantuu. Tämän joukon ruokkiminen on valtava haaste.
 
Saman päivän toinen pääkirjoitus "Karppausta ei kannata väheksyä" otti myönteisen kannan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Vaikka tämän muotidieetin ansiot niin painonhallinnan kuin terveydenkin kannalta ovat kiistanalaisia, HS kehottaa luopumaan turhista pullista, pitsoista ja pastoista.
 
Näiden kahden ruokaa sivuavan kannanoton osuminen samalle sivulle on esimerkki tilanteesta, jossa vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee.

Ja näin Paljärvi jatkaa (eikä varmaankaan pahastu, jos lainaan hänen kirjoitustaan kokonaan) ja tästä löytyy myös selitys, miksi lääkäri kirjoittaa näin:

Quote
Hiilihydraattien laaja korvaaminen valkuaisella ja eläinrasvalla on tuhlausta. Työskentelin vuosikymmeniä sitten lääkärinä Afrikassa ja jouduin hoitamaan aliravittuja lapsia, joiden ongelma oli useimmiten kwashiorkor eli proteiinin ja kalorien puute. Ensimmäinen dieettioppini oli, että hoitona ei suinkaan ole mahdollisimman proteiinipitoinen ravinto. Riittävä energian saanti taataan hiilihydraateilla, jolloin arvokas valkuainen säästyy kudosten rakentamiseen.
 
Melkein kaikki viljelykelpoinen maa-ala on jo otettu käyttöön. Lisää saadaan vain raivaamalla trooppisia metsiä, millä on tunnetut vaikutukset kasvihuonepäästöihin ja biodiversiteettiin.
 
Maatalouskäytössä olevasta pinta-alasta peräti 75 prosenttia palvelee kotieläintuotantoa. Valtaosa on laidunta, mutta peltoalastakin noin kolmannes kylvetään rehukasveille. Loppuosuudesta kilpailevat ihmisen ravintokasvit ja lisääntyvä bioenergian tuotanto.
 
Tuore arvovaltainen katsaus (Foley ym., Nature 20. 10. 2011) vakuuttaa, että lisääntyvä väestö voidaan ruokkia ympäristön kohtuuttomasti kärsimättä ottamalla nykyinen viljelyteknologia optimaaliseen käyttöön ja puuttumalla ruoan haaskaukseen. Lihankulutuksen lisääntyminen – kehitysmaissa elintason nousun, länsimaissa karppauksen myötä – on myrkkyä näille tavoitteille.

On luultavasti toivoton tavoite, että saisimme maailman kaikki ihmiset tyytymään pelkkään kasvisruokaan. Mutta ei ole huono tavoite, että liharuoan kulutus olisi kohtuullista. Ja huono tavoite varmasti on, että sitä lisättäisiin.

Näihin Paljärven loppulauseisiin ei voi olla yhtymättä ja samaan tapaan ihmettelemättä:

Quote
Mahdollista on, että monikin ylensyönyt onnistuu karppaamalla pudottamaan painostaan tilapäisesti pari lisäkiloa. Mutta saako se maksaa mitä tahansa? Ehkä nykyisessä asenneilmastossa huoli ympäristöstä on yhtä vanhanaikaista kuin rehellinen leipä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15918
  • View Profile
  • Email
Vs: "Karppaus" maailmalle yhtä paha juttu kuin luomu?
« Reply #1 on: 16.11.11 - klo:06:55 »

Karppausta on myös "myyty" samaan tapaan kuin luomua, liioittelemalla. Esim. Ilta-Sanomat väitti viikonloppuna, että "jo miljoona suomalaista karppaa".

Nyt kuitenkin YLE oli teettänyt tutkimuksen asiasta, jossa selvisi ...

Yllättävä tieto: Vain kuusi prosenttia suomalaisista karppaa

Aika paljon on sekin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15918
  • View Profile
  • Email
Vs: "Karppaus" maailmalle yhtä paha juttu kuin luomu?
« Reply #2 on: 21.04.12 - klo:07:46 »
Nyt Suomen Luonnonsuojleuliitto ja Luontoliitto ovat ottaneet asiaan kantaa:

Karppaamalla laihduttaminen paisuttaa ympäristöjalanjälkeä

Pääosiin perustelut liikkuvat hiilijalanjäljessä, joka nyt näyttää olevan näille perinteisille järjestöille Se Asia, mutta mainitaan myös tämä (lihav. HJ):

Quote
"lmaston ja ympäristön kannalta eläintuotteiden kulutuksen kasvu on huolestuttavaa. Päästöjen lisäksi se vaatii myös enemmän peltopinta-alaa."

Miksiköhän tätä samaa peltopinta-ala-asiaa ei mainita luomuviljelyn yhteydessä, jota ko. liitot sitten muualla kannattavat? Salaisuus lienee siinä, että nämä liitot eivät suostu uskomaan luomun pienempää tuottavuuttaa, joka tuli ilmi mm. kirjeenvaihdossa erään toisen julkilausuman yhteydessä.