Luomu.fi esittelee nyt tällaisen yrittäjän, ja vieläpä uskoo (vai kysyy?), että
Kirja terävöittää keskustelua voiko luomu ruokkia maailman? Eipä taida paljon terävöittää. Ainakin tästä kirjaesittelystä päätellen se esittää vanhoja, jo loppuun kaluttuja väitteitä ja teorioita:
Luomu tuottaa selvästi pienempiä satoja intensiivisesti viljellyillä alueilla Länsimaissa – lähinnä keskisessä Euroopassa.
Kehittyvissä maissa, joissa vallitsee useinkin epäedulliset sääolosuhteet, ja jossa tavanomainen maatalous ei ole niin intensiivistä, luomuviljely on selvästi tuottoisampaa. Kirjassa esitellään useita esimerkkejä kehitysmaista, joissa on saatu luomumenetelmin paljon tavanomaista korkeampia satoja.
Sentään siinä myönnetään, että luomu jossain tuottaa heikommin. Mutta miten niin "lähinnä keskisessä Euroopassa"? Ruotsissa ja Suomessa - jossa on kaiketi yhä ainoat luomusadoista kerätyt viralliset tilastot - on ihan sama tilanne. Missä länsimaassa ei olisi? Tuskinpa kirjastakaan löytyy siihen vastausta.
Jos jotain uutta on tuossa keksitty, niin se on nyt ilmeisesti tämän
"intensiivisyyden" käsitteen käyttäminen. Jos kehitysmaissa "tavanomainen maatalous ei ole niin intensiivistä", niin tarkoittaako se tässä sitä, että verrataan sellaista "tehoviljelypeltoa", johon on heitetty, sanotaan pari kiloa typpilannoitetta hehtaarille, luomupeltoon, johon on levitetty tonneittain kompostia? Ja sitten päädytään tulokseen, että kas, luomuviljely tuottaakin paremmin?
Ja mitä "epäedulliset sääolosuhteet" ylipäänsä asiaan vaikuttavat? No, taustalla on varmaan se Vandana Shivan teoria niistä paikallisista, perinteisistä kestävistä lajeista.
Ja mihinköhän tutkimuksiin tämä kirjoittaja tukee väitteensä (haastattelusta v. 2008):
”Es gibt eine Studie der Universität Michigan, die das deutlich macht.“ Eli: "On olemassa eräs Michiganin yliopiston tutkimus, joka tekee asian selväksi".
Ahaa, se. Josta on kerrottu tässä triidissä edellä ja
uutisenakin.
***
Sinänsä se, että Felix Prinz zu Löwenstein on Saksan luomuliiton puheenjohtaja, ei välttämättä tee hänen mielipiteitään vähemmän uskottaviksi. Mutta ei myöskään enemmän uskottaviksi.
Kirja on saanut jotain julkisuutta Saksassa.
Mutta edes Saksan kehitysyhteistyöministeri
ei ole vakuuttunut.