Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomun hullut hinnat

Ei vieläkään ole tarkkaa tietoa luomun hintatasosta, jota me olemme peräänkuuluttaneet - viimeiset viralliset tutkimukset asiasta on tehty ennen vuotta 2002.

Tämän takia tuntuu olevan niin, että kaikenlaiset väitteet ovat asiasta mahdollisia. Luomuväen ja sen myyjien (ja myynninedistäjien, ml. Pro Luomu) mieliteoria asiasta on, että hintaero olisi supistumassa. Tästä ei kuitenkaan ole - tuosta mainitusta syystä - mitään objektiivista tilastollista näyttöä. Eikä se ole todennäköistä siitäkään objektiiivisesta syystä, että luomuviljely, ja sen tehokkuus ei tosiasiassa ole - sen jäykistä säännöistä johtuen - mitenkään paranemassa. Kun taas maatalous yleensä kehittyy jopa yllättävänkin ripein askelin, jopa osin "vallankumouksellisen" voimakaasti. Ja alkutuotanto kuitenkin viime kädessä määrää hintatason.

Toisaalta luomuväki hyödyntää tosiasiaa, että joissakin tuotteissa ovat myös aika pienet hintaerot mahdollisia. Niinpä, jos niin halutaan, saadaan luomutuotteiden kalleus näyttämään mediassa aika pieneltäkin.

Me olemme täällä hinta-arvioissamme tavallaan yhtä avuttomia. Systemaattisten virallisten tutkimusten puutteessa meidän on turvauduttava satunnaisiin omakohtaisin havaintoihimme, joita toki voidaan moittia, niitäkin. Meidän yleisarviomme on kuitenkin pysynyt samassa kuin noissa virallisissa arvioissa ennen vuotta 2002, että keskimäärin luomutuotteet maksavat noin kaksinkertaisesti.

Toisaalta myös aivan mielettömät luomuhinnat ovat mahdollisia. "Luomulaadun" tms. idea on saatu siinä määrin osallle ostavaa yleisöä läpi (vaikkei sillä mitään perusteita olekaan), että osa kuluttajista katsoo, että kannattaa maksaa jopa mielettömiä hintoja, jos tuote vain on luomua.

Tuo hintasokeus on sukua vauhtisokeudelle. Olemme keskustelussamme kyllä jo itse aiemmin löytäneet siitä esimerkkejä, mutta äskettäin löysimme hyvin "herkullisen" esimerkin toisesta blogista, jäävuorisalaatista. Yli 250 euroa kilo. Jota samaa tavaraa tarjottiin minulle postista tulleessa mainoksessa tarjouksessa tänään hintaan 1,25 euroa kilo.

Tuon hintasokeuden parina on sitten se hintasokeus, että yhä uskaltaa joku luomua ja luomumyyntä edistämään pyrkivä kirjoittaja netissä tai painetussa sanassakin (kirjoissakin) väittää, että luomuhan ei tule yhtään kalliimmaksi. Kun vain osaa suunnitella ja oikein ostaa, etsiä tms.

Kaikista näistä esimerkkejä, tarkemmin (ja vastaväitemahdollisuudella)

Heikki Jokipii, 17. 02. 2018.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry