Uutisessa arvioidaan myös ongelman suuruusluokkaa:
Tällä hetkellä vuosittain menetetään lähes 40 prosenttia kasveista kasvintuhoojien takia. Taloudellisesti tarkasteltuna pelkästään kasvitaudit maksavat maailmantaloudelle noin 220 miljardia dollaria ja vieraslajeihin kuuluvat hyönteiset noin 70 miljardia dollaria.
Se on siis varmasti yhtä iso ongelma kuin ruoan pois heittäminen.
Mutta tässä yhteydessä ei mainita nälkäisinä nukkumaan meneviä. Tai mainittiin ne tuossa, mutta yleensä.
Mutta tästä ei voikaan vedota helposti yksilön moraaliin. On helppo antaa ohje, että älä heitä ruokaa pois. Mutta yhtä helppo ei ole antaa ohjetta tavalliselle kuluttajalle, että älä anna kasvien tuhoutua tauteihin tai älä anna hyönteisten niitä syödä.
Mutta hauska olisi nähdä, jos asiaan ehkä palkattavat mainostoimistot tai ajatuspajat edes yrittäisivät. Ja saimme nähdä yleisökampanjan, jonka sanoma olisi suurin piirtein: sinä syntinen, kuinka sinä kehtaat vastustaa ihania torjunta-aineita!
Eikö muuten pitäisi puhua siitäkin, mikä on kasvintuhoojien hiilijalanjälki?
Näin luvataan ...
Yksi vuoden 2020 eri puolilla maailmaa järjestettävistä tuhansista tapahtumista on Kansainvälinen kasvinterveyskonferenssi. Ministeriö aikoo myös järjestää lukuisia tapahtumia Suomessa ja on tarjoutunut isännöimään Kansainvälistä kasviterveyskonferenssia.
... mutta Suomen tapahtumille ei ole vielä aikataulua. No, vuosi on vielä siihen aikaa.