Vaikea on sanoa, onko asiassa todella tapahtumassa jotakin, mutta jännittävää silti on, että vihreän liikkeen piirissä
itsessään on nyt tullut esille tiettyjä kriittisiä mielipiteitä luomuviljelyn suhteen. Ehdoton tuki asialle ei enää ole sielläkään niin itsestään selvä kuin on tähän asti ollut.
Olemme jo viitanneet Vihreän Langan artikkeliin …
Kuusi väitettä ruuasta… jossa asiaa on käsitelty huomattavasti objektiivisemmin kuin ko. lehdessä aiemmin tapana on ollut.
WWF:n erityisasiantuntija Jason Clay on tullut johtopäätöksiin, että tärkeintä luonnon suojelussa jatkossa on viljelyn tehokkuus:
Major NGO gets it right. Global agriculture faces a challenge. But with will and goodwill we can freeze the footprint of food.Se on ainoa tapa vähentää ihmisen “jalanjälkeä” luontoon.
(Aiempi
uutisemme asiasta vielä epäili, että Clay muuttaisi mielipidettään jälkeenpäin, mutta
eipä muuttanut! Sain itse asiassa häneltä henkilökohtaisen vastausmailin asiassa, jossa hän ilmoitti pysyvänsä kannallaan - todeten kyllä järjestönsä erilaiset mielipiteet asiassa.)
Suomen WWF ei kyllä ole – vielä ainakaan – Clayn linjalla, vaan edelleen tukee luomuviljelyä.
Näin teet ekologisia valintoja ruokakaupassaMutta ei enää ihan varauksetta:
WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan valinnat on viime kädessä tehtävä aina tapauskohtaisesti. Lähiruoka voi olla luonnonmukaisesti kasvatettua kestävämpi valinta, jos matka ruokakauppaan on pitkä.
Eli nyt on nyt siemen – tai sitten ehkä ”rikkakasvi”
– kylvetty asiassa tähän "aattteelliseen peltoon". Vihreän liikkeen on pikku hiljaa otettava asiaan kantaa: eli miten ihmeessä tuottamaton, enemmän pinta-alaa vaativa viljelytapa voisi luontoa suojella?
***
Kuten olemme
piilomainontakeskustelussa jo huomanneet, HS:n "Ruokatorstai" -palsta ei ole juurikaan mainostanut luomua.
Silti on jossain määrin yllättävää, että koko sivun artikkelissa viime viikolla (eli 3.8.11), jonka otsikkona oli "Ilmastoruokaa nyyttikesteillä"
ei kertakaan mainittu luomua!