Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 95743 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #30 on: 27.06.17 - klo:23:27 »
Tässä HY:n pitkässä jutussa olisi paljonkin kommentoitavaa:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestavaa-ruokaa-veganismia-vai-pari-possua-pihamaalla

Otan esille vain nyt vain tämän yhden kohdan, joka kuulostaa uhkaavalta:

"Ympäristön kannalta polttavin ruokavaliokysymys on lihansyönti. Kasvisten lisääminen on huomioitu suosituksissakin, ja punaiselle lihalle vaihtoehtoisia proteiinilähteitä, kuten kalaa, härkäpapua, herneitä ja muut palkokasveja halutaan jatkossa nähdä suomalaisten ruokalautasilla yhä enemmän. On mahdollista, että suomalaisille annetaan uusia tai tarkistettuja ravitsemussuosituksia vielä tämän vuoden aikana, sillä nykyisistä ravitsemussuosituksista vastaavan valtion ravitsemustoimikunnan kausi loppuu lokakuussa 2017.

– Länsimainen ruokavaliomalli sisältää niin paljon eläintuotteita, että niiden määrän voisi noin puolittaa jo pelkästään terveydellisistä syistä. Globaalin ruoantuotannon resursseja voitaisiin tällä tavoin vapauttaa kolmannen maailman käyttöön, toteaa Helenius.

Jos lihaa tahtoo syödä, punaista lihaa terveellisempää ravitsemussuositusten mukaan on siipikarjan vähärasvainen liha, jonka osuus suomalaisten lihansyönnistä on toistaiseksi 21 prosenttia. Asiassa on kääntöpuoli, sillä WWF:n lihaopas muistuttaa, että broilerille syötettävä rehu sisältää usein soijaa, joka ei välttämättä ole ympäristön kannalta vastuullisesti tuotettua. Tästä johtuen WWF suosittelee broilerilihaa syötäväksi kohtuudella ja etenkin luomukasvatettuna."

Ilmeisesti  noiden lihavoivoimieni kohtien ajautukset ovat peräisin Juha Heleniukselta.

Lukekaa koko juttu ja kommentoikaa.

Huomatkaa myös jutun vasemman laidan taskujuttu, jossa mainitaan nämä kaksi raporttia:
https://www.luke.fi/uutiset/kuluttaja-maaraa-suunnan-kotimaiselle-ruoantuotannolle/
ja
http://mmm.fi/documents/1410837/1923148/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030/d576b315-41fe-4e9d-9d02-8462c5ae5895

Noista ensimmäisen raportissa (https://www.luke.fi/wp-content/uploads/2017/04/luke-luobio_19_2017.pdf) mainitaan luomu vain muutaman kerran.
« Last Edit: 27.06.17 - klo:23:43 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #31 on: 30.06.17 - klo:03:35 »
Varmemmaksi vakuudeksi. Nyt myös Luken tiedot vahvistavat ...

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2016?

.... että vuosi 2016 oli niukasti ennätysvuosi lihansyönnissä. Tähän tulevet tietysti mukaan myös muut eläintuotteet: niukasti vähentynyt maito ja hitusen kasvanut munien syönti, yhteensä arviolta siis ennallaan pysyneet.

Siirtymä "punaisesta lihasta" siipikarjaan on sinänsä mielenkiintoinen ilmiö, mutta se on kokonaislihansyönnin kannalta irrelevantti tieto. Yksityiskohtana: luomubroilerilla ei siinä ilmiössä ollut minkäänkaltaista merkitystä.

Hesari oli saanut haastattelemalla tämän lisätiedon:

Kasvisruokabuumi ei näy lihan kulutuksessa – suomalaiset syövät yhä enemmän lihaa, jokainen keskimäärin 81 kiloa vuodessa

Quote
Vuoden 2016 aikana läpilyöneet kasvistuotteet nyhtökaura ja härkäpavuista valmistettu Härkis eivät Kortesmaan mukaan näy tilastossa vielä ”juuri mitenkään”.

"Joulutonttuteoriamme" asiassa (edellä 05.04.17) senkun vahvistuu.  :D

Ja jos noita edellisessä puheenvuorossa mainittuja pääosin vain kasvissyöntiin houkuttelevia ohjeita ravitsemussuosituksiin saadaan ujutetettua, niiden läpiviemisessä eli muuttamisessa Suomen kansan käyttäytymiseksi, näyttäisi näillä näkymin olevan kyllä valtava urakka!
« Last Edit: 30.06.17 - klo:07:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #32 on: 30.06.17 - klo:06:34 »
Jos lihaa tahtoo syödä, punaista lihaa terveellisempää ravitsemussuositusten mukaan on siipikarjan vähärasvainen liha, jonka osuus suomalaisten lihansyönnistä on toistaiseksi 21 prosenttia. Asiassa on kääntöpuoli, sillä WWF:n lihaopas muistuttaa, että broilerille syötettävä rehu sisältää usein soijaa, joka ei välttämättä ole ympäristön kannalta vastuullisesti tuotettua. Tästä johtuen WWF suosittelee broilerilihaa syötäväksi kohtuudella ja etenkin luomukasvatettuna."

Ilmeisesti  noiden lihavoivoimieni kohtien ajautukset ovat peräisin Juha Heleniukselta.

Tuossa hypätään kyllä yksi tai kaksi askelta yli, jotta haluttuun johtopäätökseen päästäisiin. WWF voi kyllä tietyin perustein oikeutetustikin luokitella osan soijasta vastuuttomaksi. Mutta sen omissa vastuulisuuserttifikaateissa ei esitetä, että vain luomusoija voisi olla vastuullista, vaan tavanomainenkin soija voi sellaista olla. Jopa GMO-soija, josta asiasta WWF on saanut "pyyhkeitäkin" muilta isoilta ympäristöjärjestöiltä.

Niin siis kansainvälinen WWF. Suomalainen ja ruotsalainen WWF kyllä suosittelevat luomubroilereita. Ja Helenius sen suosituksen on sieltä kerkeästi ja mielellään poiminut. Ikäänkuin ne olisivat tieteellisiä tutkimusorganisaatioita! HY:n standardit täyttäviä!

Mutta erityisen toivotonta olisi tuollaista suositusta saada painetuksi käytäntöön, jos luomubroileri maksaa tavanomaiseen nähden noin kolminkertaisesti, ja sen osuus broilerien kulutuksesta on nyt 0,1% (vaikka sitä on ollut jo n. 3 vuotta saatavilla).
« Last Edit: 30.06.17 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #33 on: 02.07.17 - klo:04:21 »
Talouselämä:

Lihateollisuus on pulassa, jos orastava lihanhylkäys yleistyy

Quote
Koko lihateollisuus on pulassa, jos lihanhylkäys yleistyy. Muutokset ovat vielä niin pieniä, ettei valtakunnallisista lihatilastoista voi tehdä päätelmiä. Suomalainen söi viime vuonna keskimäärin 35 kiloa sikaa, 19 kiloa nautaa ja 24 kiloa siipikarjaa luut mukaan lukien. Kypsäksi lihaksi muutettuna kilot puolittuvat.

Mistä niitä päätelmiä sitten voi tehdä? Onko kyse päätelmistä lainkaan? Vaan halusta nähdä tuollaista orastavaa kehitystä? Vastaavalla varmuudella ja tarkkasilmäisyydellä kuin muotitoimittaja jo tammikuussa näkee, että tulevan kevään trendiväri on keltainen.

Lukujen pohjalta kun tämä näyttää todennäköiseltä ...

Quote
Muutosta edistävät markkinoille tulleet tuotteet, jotka tekevät lihattomuuden helpommaksi kuin ennen. Uudet lihankorvikkeet ovat kuitenkin saattaneet korvata ihan muuta kuin lihansyöntiä. Ne ovat voineet napata myyntiä esimerkiksi tofulta tai kalalta.

... ja samojen lukujen pohjalta näyttäisi pikemminkin siltä ...

Quote
Lihayhtiöt ovat huonosti valmistautuneita muutokseen, jos siitä muodostuu iso ja kestävä trendi. Haastetta lisää, että suurimmissa lihayhtiöissä valtaa käyttävät lihantuottajat.

... että juuri ne yhtiöt, jotka ovat varustautuneet lihankulutuksen kasvuun, keräävät voitot. Ja vegaanitrendiin valmistautuvat saavat medialta päänsilitystä, mutta eivät sitten kovin paljon rahaa.
« Last Edit: 02.07.17 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #34 on: 04.07.17 - klo:04:28 »
Luomuliitokin yrittää saada jotain nostetta itselleen tästä kasvissyönnin hyvästä maineesta ...

Luomuliitto SuomiAreenassa: Järkevät proteiinit ruoantuotannon tulevaisuuden ytimessä

... vaikka itse jutussa tuleekin sitten esille luomuviljelyn syvä riippuvuus eläintaloudesta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #35 on: 04.07.17 - klo:04:54 »
Maaseutumedia pohdiskelee eri vaihtoehtoja:

Proteiini on tärkeä ravintoaine — Onko hyönteisproteiini apu aliravitsemukseen?

Kasvissyöntikin on esillä:

Quote
Esimerkiksi Härkiksen, joka on härkäpavusta tehty kasvistuote, proteiinikilon hinnaksi tulee 130 euroa kiloa kohti. Vuoden elintarvikkeeksi valittu Nyhtökaura, Pulled Oats, on myös proteiinilähteenä kallis.

Kasvistuotteiden hinta ei koostu ainoastaan raaka-aineista. Nyhtökaurassa on kauraa vain 30 prosenttia. Kasvistuotteiden valmistusprosessi vaatii julmetusti lämpöenergiaa, mikä tekee niiden ravinteista tyyriitä.

Tätä voi pitää Maaseutumedian johtopäätöksenä:

Quote
Jos verrataan eläintuotantoa ja vaikka nautakasvatusta kasviksista tehtyihin eineksiin, nauta on luonnonmukainen lihatehdas. Nauta jalostaa ihmiselle kelpaamattomasta ruohosta lihaa ja vaikka maitoa erittäin kustannustehokkaasti.

Broileri tuottaa kilon lihaa reilulla kahdella rehukilolla, joka muodostu pääasiassa kotimaisesta viljasta. Soijaa käytetään 14-18 prosenttia. Sika tuottaa lihakilon 2,5 kilolla ohraa.

Eli ei sen kotimaisen lihan välttely kovin tehokasta ilmastonsuojelua tms. ole. Jos on sitä ollenkaan?
« Last Edit: 04.07.17 - klo:05:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #36 on: 08.07.17 - klo:06:31 »
Tutkimuksen tyly tulos ...

Sitran kysely paljastaa: Kasvisbuumi ei lyö läpi – liha on ja pysyy suomalaisten lautasilla

... mutta mikä ihme saa tutkijat ja/tai uutisoijat silti puhumaan kasvisbuumista, vaikkei mitään erityistä muutosta siihen suuntaan ole havaittavissa? (Onko muuten jotain vanhaa tutkimusta kasvissyönnin yleisyydestä? Johon voisi verrata?)

Tätä muuten en usko:

Quote
Hänen mukaansa suomalaiset ovat melko ehdottomia ruokailutottumuksissaan. Suomalainen on joko kasvis- tai lihansyöjä. Välimuotoa ei juuri ole.

Nimittäin lihansyöjistä. En kyllä ainakaan itse tunne ketään, joka söisi pelkkää lihaa. Mutta jos sellaisia jossain olisikin, niin juurihan tuossa edellä todettiin numerot suomalaisista, että lähes kaikki ovat välimuotoja:

Quote
Liha on ja pysyy suomalaisten ruokalautasilla, kertoo Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) tuore kyselytutkimus. Vastaajista 90 prosenttia ilmoitti olevansa sekasyöjiä.

Kasvisruoka on pinnalla ja puhututtaa, mutta vain kolme prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo olevansa kasvissyöjiä. Täysin vegaaneja oli ainoastaan prosentti vastaajista.*)

Ilmeisesti tarkoitetaan tällaista lihankorvikkeiden syömistä:

Quote
"Suomalaiset voisivat kokeilla hivuttautumistaktiikkaa. Ruotsissa puhutaan sallivasta vastuullisuudesta, vegeturismista. Jos ottaa vaikka toisen liha- ja toisen kasvispihvin, niin jo se on ympäristöystävällisempi valinta", Lahti sanoo.
(lihav. HJ)

Mitenköhän sitten, jos jauhelihasta ja karamelliväristä on tehty ruoka, joka näyttää ihan  porkkanalta?  ;D

***

Tämän asian esille ottaminen tuntuu olevan nytkin ihan pakollista:

Quote
Ruokahävikin vähentämisen suhteen kyselytutkimuksen tulokset ovat positiivisia. 83 prosenttia vastaajista kertoo pyrkivänsä pienentämään ruokahävikkiä.

"Ruokahävikki on lyönyt läpi suomalaisten keskuudessa", Lahti toteaa.

Mutta ihan mutulla kysyisin, onko siinäkään osoitettavissa mitään trendiä? Minusta ruoan haaskaamista on vältetty tai ainakin kehotettu Suomessa välttämään aina. Amerikkalaisen kulttuurin kohteliaisuuteen (sanomana emännälle: ruokaa oli riittävästi!) kuuluu jättää vähän ruokaa lautaselle, suomalaisen ei.


________

*) kuten MT:nkin kommenteissa huomautettin, niin 6% suomalaisita elää ilmeisesti pyhällä hengellä ... tai sitten sillä pelkällä lihalla, itse lisään? (Vaikken tuohon usko.)
« Last Edit: 08.07.17 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #37 on: 22.07.17 - klo:16:23 »
Jotain tällaista pientä saattaa esiintyä, sattua ...

Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

... mutta ei media tässä periksi anna, ei tuossa uutisessakaan: kyllä kasvisruokabuumi on menossa! Koska sehän on sentään maailmanlaajuinen ilmiö!
« Last Edit: 22.07.17 - klo:16:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #38 on: 23.07.17 - klo:13:13 »
Nyt joku (toinenkin ;)) uskalsi sanoa asian ulos:

Lihankorvike ei pärjää kilpailussa aidolle liharuualle

Quote
Atrian hallituksen puheenjohtaja Seppo Paavola suhtautuu viime aikojen kasvisruokabuumiin varovaisen kiinnostuneesti. "Pieni buuminpoikanen on olemassa, mutta se on julkisuudessa isompi kuin todellisuudessa."

Epäilemättä tuota on moni muukin miettinyt, vaikkei ole saanut sanotuksi. Kaikkiin skenaariohin on varauduttava:

Quote
Lihantuotannon kannalta Paavola ei pidä kasvisruuan suosiota vakavasti otettavana uhkana ainakaan lähitulevaisuudessa.

On epävarmaa, jääkö se ohimeneväksi ilmiöksi vai pysyväksi muutokseksi ihmisten ruokailutottumuksissa, hän kertoo.

Atrialla tutkitaan tulisiko yhtiön olla nykyistä voimakkaammin kasvisruuan tuotannossa mukana.
« Last Edit: 23.07.17 - klo:13:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #39 on: 21.08.17 - klo:05:55 »
Twiitti:

Quote
Michael Miersch @MMiersch
·
15. elok.
An jeder Straßenecke wird leckeres Essen mit Fleisch angeboten. 3000 Jahre Hinduismus konnten die Menschen nicht zu Vegetariern umerziehen.

Ja linkki tähän kuvaan ("How India eats?"):

https://pbs.twimg.com/media/DHSi4pJXoAI-AAO?format=jpg

Käännökseni:

"Jokaisessa kadunkulmassa tarjotaan herkullista liharuokaa. 3000 vuotta hindulaisuutta ei ole kyennyt uudelleenkasvattamaan [intialaisia] ihmisiä vegetaristeiksi."
« Last Edit: 20.07.22 - klo:11:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #40 on: 09.10.17 - klo:06:50 »
Näin se kasvissyöntitrendi Suomessa toteutuu:

Atrian tavoite: 10 000 emolehmää lisää

Quote
Lypsykarjatilojen määrän ennustetaan vähenevän Suomessa, jolloin myös naudanlihantuotanto vähenee.

Samaan aikaan naudanlihan kulutus kasvaa. Myös naudan myynti ravintoloissa kasvaa jatkuvasti.

Erityisesti kotimainen ja rotumerkitty liha on tällä hetkellä kuluttajien keskuudessa suosittua ja siitä ollaan valmiita maksamaan, Atrian myyntijohtaja Tuomas Sorri kertoo.

Vaikka tuolla toisaalla juuri esitin epäilykseni luomulihan kasvavasta kysynnästä, vaikka sekin kuulemma perustui kauppiaiden arvioihin, olen taipuvainen uskomaan ylläolevaan arvioon. Koska tuossa hankkeessa on mukana, kuten amerikkalaiset sanovat, vakavamielistä rahaa (serious money):

Quote
Atrian ohjelmassa yritysyhteistyöllä on iso rooli. Uusi rahoitusmalli eli A-Emolehmäluotto on kehitetty yhdessä OP Yrityspankin kanssa.

Molemmista saadaan kyllä kyllä aika pian toteumatietoakin: Lihatiedottus julkaisee omansa ja Pro Luomu omansa.


PS. 10.10.17: Tätä kampanjaa siis tuskin asian edistämiseksi tarvitaan:

Keskustan kansanedustajalta vastaisku: nyt tulee lihaisa lokakuu

Quote
Päivityksessään kansanedustaja haastaa mukaan kaikki muutkin.

Kun lähes kaikki jo käytännössä ovat mukana.
« Last Edit: 10.10.17 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #41 on: 23.10.17 - klo:06:10 »
Ja näin kasvissyöntibuumi jatkuu (MT):

Suomalaiset valitsevat yhä useimmin liha-aterian

Missä määrin tämäkään on kirjaimellisesti totta ...

Quote
Joka kuudestoista ei syö lihaa lainkaan. Määrä ei ole kasvanut viime vuodesta.

... ja missä määrin syvähaastattelussa saataisiin se "saksalainen" tulos, että tuo ryhmä syö lihaa huomattavasti muita vähemmän (ks. edellä 19.01.17) Tai ei syö lihaa, ainoastaan kanaa tai kalaa?  ;)

Tämäkin, johon edellä viittaisimme, tulee tuossa toistetuksi:

Quote
Joka kolmas aikuinen suomalainen kertoo vähentäneensä lihan syöntiä. Hiukan useampi kertoo lisänneensä kasviksia. Tilastoissa lihan kokonaiskulutus ei ole kuitenkaan vähentynyt.

Tästä tietystä pilkallisuudesta ei saa päätellä, että meillä yhdistyksenä olisi jotain kasvissyöntiä vastaan tai lihansyönnin puolesta (ja olemmekin yrittäneet esitellä tasapuolisesti argumentteja kummankin puolesta. Ja vastaan.). Tässä pilkataan tiettyä osaa mediaa, joka on tässäkin näkevinään trendin. Kuten on usein ollut myös luomuruoan kohdalla (ollut siitä asti, kun luomun osuus oli noin 1%! Kun se nyt, vuosia myöhemmin on 2%.). "Jotain" luomua vastaan meillä kyllä on.
« Last Edit: 23.10.17 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #42 on: 28.10.17 - klo:07:43 »
Tällä ilmiöllä on nimi. Sitä kutsutaan toiveajatteluksi (lihav. HJ):

Lihaton lokakuu loppuu – mitä seuraavaksi?

Quote
LIHATON LOKAKUU päättyy ensi viikolla. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa kysyttiin teemakuukauden alulle panneelta Kansalaisareenan toiminnanjohtajalta Leo Straniukselta, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä, jotta lihan osuutta ruokavaliossa saadaan jatkossakin vähennettyä

”Vegaanisuudesta on tullut trendi. Se johtuu paitsi Lihattomasta lokakuusta myös saatavuuden paranemisesta.”

Stranius harmittelee sitä, ettei vegaanius ole kaikkien ulottuvilla, sillä helpot vegaaniset vaihtoehdot ovat vielä lihaa kalliimpia.

Stranius uskoo, että lihansyönti on kuitenkin jäämässä vähitellen marginaaliin.

Yhä korostaen, että tavoite on mahdollisesti hyvä, mutta tuollaista ei ole Suomessa tapahtunut

Quote
”Niinä vuosina vielä ajateltiin, että kasvissyönti on nuorten kaupunkilaisnaisten touhua. Se laajensi kasvissyönnin kuvan ihan uusille alueille. Se on ollut keskeinen syy, miksi Lihaton lokakuu on laajentunut ja jäänyt pysyväksi teemakuukaudeksi.”

Tänä päivänä käsittääkseni ajatellaan, että kasvissyönti on nuorten kaupunkilaisnaisten touhua. Ehkä siihen 1/16 -osaan*), jotka eivät (ilmoituksensa mukaan) lihaa syö, joku muukin mahtuu (kuten muutama julkkis ja vaikka Stranius itse). Kestävä tulos tuosta on, että asia on saatu teemakuukaudeksi. Siihen tapaan, kuinka meillä jo oli luomuviikko ja Reilun kaupan viikko. **)

___________

*) tai Sitran yhteen sadasosaan, ks. edellä  08.07.17, Sitran tutkimus julkaistu 06.07.2017.
**) ja USA:ssa joka ainoalla päivällä ja viikolla useita teemoja (lisäys 30.10.17)
« Last Edit: 30.10.17 - klo:09:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #43 on: 29.10.17 - klo:07:31 »
Ei mennyt ihan putkeen tämäkään Straniuksen ehdottama kokeilu ...

Päiväkotien vegaanikokeilu oli susi – "Sadan lapsen joukosta kasvisruokaa syö kaksi"

... ja siinä esille tulleet prosentit olivat kutakuinkin samanlaisia kuin edelläkin. Mutta Stranius ei menetä toivoaan:

Quote
Päiväkotien vegaaniruokailun "isä" on kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr.), joka on periaatteessa tyytyväinen vegaanikokeiluun. Häntä ei hämmennä kokeilussa olevien lasten pieni määrä.
[...]
– Toivon tietenkin, että hanketta jatkettaisiin.
« Last Edit: 29.10.17 - klo:11:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #44 on: 01.11.17 - klo:05:47 »
Mutta Straniuksen toiveikkuus ei sitten ollutkaan turhaa:

Kokeilun tulos Helsingissä: vegaaniruokaa aletaan tarjota kaikissa päiväkodeissa

Tälle ryhmälle siis nyt erityiskohtelu:

Quote
Kokeilun tulosten arvioinnin perusteella vuoden 2018 alusta kaikissa Helsingin päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa lapsille, jotka noudattavat ruokavaliota myös kotona.

Alustavan kyselyn mukaan heitä on helsinkiläisissä päiväkodeissa vajaat 50.

Mutta paljon ei siis tuo edistä tavoitetta, että "lihansyönti jäisi vähitellen marginaaliin". Varsinkaan sen jälkeen, kun lapset kasvavat, oppivat käyttämään omaa rahaa. Ja kuulevat toisilta lapsilta lähellä sijaitsevasta hampurilaispaikasta.

Hesari muuten kertoi, että vegaanivanhempien motivaationa olivat pääosin ekologiset kysymykset, ei niinkään vegaaniruoan terveellisyys.  Lisähinnan siis arvioidaan olevan lopulta vain n.  2 euroa per annos tai päivä. Ei kerrottu, laskutetaanko se vanhemmilta.

Tässä on sitä muusta yhteydestä tuttua "reseptiikkaa":

Quote
Kokeilusta saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, että muuttamalla vegaaniruokalistan ruokalajien määrää ja erityistuotteita, palveluntuottaja saa lisäkustannukset laskettua 2,10 euroon per vegaaniruokailija päivässä.
« Last Edit: 15.08.22 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »