• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Kasvissyönti maailman pelastuksena?

Started by Heikki Jokipii, 12.08.09 - klo:15:56

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#225
Lihankulutuksesta on jo tullut tietoja vuodelta 2021 Ruotsista:

Köttkonsumtionen i Sverige ökar

QuoteKonsumtionen av griskött och nötkött är näst intill oförändrad, men ökningen för matfågel driver upp hela den svenska köttkonsumtionen. För griskött fortsätter det svenska att ta marknadsandelar medan svenskt nötkött och matfågel tappar marknad. Men rekordhöga produktionskostnader har ännu inte gett någon vidare skillnad på prislappen i butik.

Hyvin samantapaista on siinä kehitys kuin Suomessakin. Näinä hetkinä pitäisi tulla ulos Suomenkin 2021 tiedot. Ehkä odotamme, ja teemme sitten tarkemman vertailun, kun ne ovat tulleet.


24.04.22: Kaikki Ruotsissa eivät ole tuohon asiaintilaan tyytyväisiä:

Lärare utbildas till att vara emot köttätande

Tuo pääkirjoitus ei taas siihen, että asiaan yritetään tuolla tavalla vaikuttaa.

Heikki Jokipii

Yllättävä kriisi:

Mitä tapahtuu nyhtökauralle? ”Tuotteita löytyy kaupoista vielä joitakin viikkoja”

QuoteGold&Green ilmoitti tehtaansa sulkemisesta maanantaina. Gold&Greenin uusi omistaja, Valio, ei vielä pysty lupaamaan tuotteen paluun ajankohtaa.

Kun tuosta on kerrottu tuotteena, joka revitään käsistä.

Heikki Jokipii

Eräs analyysi:

Vegekupla saattoi poksahtaa

Näin minäkin muistin:

QuoteKAURASTA prosessoitu mössö nimeltä nyhtökaura nousi ilmiöksi vuonna 2016. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi tuolloin, että kaupoissa tuote ”revittiin käsistä”.

”Aikamoista innostus on. Välillä tuntuu, että nyhtökaura on Suomen oma Pokémon, jota metsästetään ihan kuumana”, kertoi Gold & Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen.

Valitettavasti koko juttu maksumuurin takana.

Heikki Jokipii

#228
Sitran raportti oli hyvin yllätyksetön:

Sitran laskelma: Luonto­kato pysähtyisi kierto­taloudella " lihan­syönnin ja tuhlailun vähentäminen tehokkaimmat keinot

Jopa tämä oli mukana:

Quote”Voidaan ostaa luomupuuvillaa tai eri tavoin sertifioituja tuotteita, ja se on kaikki hienoa, mutta jos emme vähennä luontoon kohdistuvaa kokonaiskuormaa, on olemassa riski, että paine siirtyy noilta sertifioiduilta alueilta jonnekin muualle.”

Sille ei Sitra tai tutkija Forslund  uhrannut ajatusta, miten tehoton luomuviljely jo itsessään syö pois vapaata luontoa. Ja sitä kautta ihan varmasti aiheuttaa lajikatoa. Eikä siis ole hienoa!

Mutta Sitran perinteissä luomun suosiminen näyttää tiukasti olevan. (Selitys: noin 10 vuotta sitten Sitra tuki tuota luomukauppahanketta.) Yliasiamiehenä siellä on nykyisin Jyrki Katainen.

Muutoinkin tuossa ollaan erilaisille perinteille uskollisia. Mm. tämä oli ihan pakollinen, ja paperiversiossa pääkuvana teksteineen:

QuoteAmazonin sademetsää Brasiliassa raivataan suuria määriä lihantuotannon tarpeisiin tai tuotantoeläimille syötettävän soijan viljelyyn

Sinänsä olemme samaa mieltä siitä, että maanviljely on se, joka ylivoimaisesti eniten vaikuttaa luontoon. Johtopäätöksemme vain ovat toiset. " Me emme vastusta kasvissyöntiä. Mutta näemme, että kaiken toivon ripustaminen siihen on... no, toivotonta. Mitä taas tehoviljelyyn ja sen kehitykseen uskominen ei ole.

***

Olisiko myös YLE saanut tuosta kimmokkeen?, Radio Suomi aamulähetyksessään hehkuttaa paraikaa pontevasti lihan korvikkeita.

Heikki Jokipii

Hesarissa oli tänään useiden sivujen analyysi:

Pauligin piti tehdä nyhtökaurasta menestystarina, mutta kaikki menikin pieleen. HS Visio selvitti, miksi.

Maksumuurin takana. Mutta luulenpa, että jutun keskivaiheilla se oli tiivistettynä (lainaus käsin paperilta jäljentäen):

QuoteMutta oletukset kuluttajien ruokatottumusten nopeasta ja laajasta muutoksesta osoittautuivat vääriksi. Kun vegaanit ja ruokahifistelijät oli tavoitettu, kysyntä tasaantui.

Heikki Jokipii

Tämän linjan kritiikkiä:

The Misguided Meat Vortex

QuoteIt has recently offered an essay by Alex Smith,  Breakthrough’s Food and Agriculture Analyst, titled “The Coming ’Meat Vortex’”.   While Smith writes well and clearly, and has a good grasp of the problems and impediments to forming sensible public policy, he gets almost everything else wrong because he starts off on wrong -footed assumptions:

“Agriculture is responsible for approximately 10 percent of US greenhouse gas emissions and as much as 25 percent of emissions globally. Meat is responsible for a plurality of agricultural emissions, as well as serious water and air pollution, increased morbidity from overconsumption, deforestation due to high land use, and biodiversity loss. Not all meat is equal in its environmental harms: beef production is the largest user of land and produces emissions four times that of pork and 14 times that of chicken per unit of final product in the United States. But the sector as a whole has a long track record of deplorable labor conditions, anti-social-ecological behavior, and grotesque animal treatment.”

Tiedoksi. Käytävä vielä läpi yksityiskohtaisesti.

Heikki Jokipii

Kovasti tätä pidettiin tärkeänä juttuna, radiossakin:

Oikaisu: MM-kisoissa myytiin satoja vegeannoksia " osuus alle prosentin kaikista ruoka-annoksista

QuoteLisäksi kasvisruokaa myytiin yhtiön muissa ravintoloissa. Esimerkiksi Friends & Brgrsin kasvishampurilaista myytiin 585 kappaletta.

Kokoluokka on pieni, sillä areenaburgeria myytiin samassa ravintolassa 26 000 kertaa.

" Kaikkien pelkästään kasvisproteiinia sisältävien kasvisruoka-annosten osuus kisojen aikana myydyistä ruoka-annoksista on 0,7 prosenttia, Ahokas kertoo.

Kaikkea ei voi saada. Kisoissa tuli kyllä kultaa.  8)

Heikki Jokipii

#232
Naudanlihan syntitaakasta suuri osa syntyy tästä. Mutta sen osalta tämä tutkija tarjoaa synninpäästöä:

Munich Professor: Role of Methane from Cows on Climate Exaggerated by A Factor Of 3 To 4!

Quote[..] An enormous climate contribution to climate warming has been falsely attributed to ruminants: 15 to 20%.”

That means in reality the so-called contribution is closer to just 5%.

Moreover, according to the Klimaschau, the number of ruminants in Germany has not risen, data show.  In 1873, Germany had a total of 16 million ruminants. But in 2010, that number was down to 13 million.

Yhdysvalloissa on puhuttu siitä, että valtavat biisonilaumat preerioilla yli 100 vuotta sitten hävisivät.

Syntitaakkaa jää vielä maa-alasta, jonka rehun tuottaminen vaatii. Täältä vanha arvio metaanin merkityksestä:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Lihantuotannon_ymp%C3%A4rist%C3%B6vaikutukset

Quote[..]Naudan suolistokaasussa on noin 27 % metaania, 66 % hiilidioksidia, typpeä 7 % ja loppu muodostuu hapesta ja vedystä. Kaikesta ilmakehään päätyvän metaanin lähteistä eläinten jätteet muodostavat 5 %, kun taas eläinten suolisto tuottaa 16 %. Yhdessä nämä muodostavat 21 % ilmakehään päästetystä metaanista. Luonnon kosteikot päästävät 22 % ilmakehään vapautuvasta metaanista.

Noin 95 % naudan tuottamasta metaanista tulee röyhtäilynä, loput pieruna. [31] Metaani nopeuttaa kasvihuoneilmiötä on 84 kertaa haitallisempi kuin hiilidioksidi.[..]

Ei siitä tosin tarkkaa saa. Mutta, jos tuo saksalaisprofessori on oikeassa, ei hampurilainen väliin jättämisestä kovin suurta ylpeyttä voi tuntea. Tai sen syömisestä syyllisyyttä suuresti kantaa.


PS. 20.06.22: MT kertoo tuohon vielä tämän:

Maidontuotannossa yksi päästöjen aiheuttaja on ylitse muiden " ja sen määrä on Suomessa pudonnut alle puoleen 60 vuodessa, kertoo tuore tutkimus

QuoteMetaanin vähenemistä selittää osaltaan lehmien määrän väheneminen, mutta myös lehmien parantunut tuotantokyky, hoito ja ruokinnan laatu.

Heikki Jokipii

Tästä uutisesta tämä tieto:

QuoteJotain perinteisempää tilastoista sen sijaan selviää. Luonnonvarakeskus Luken ennakkotietojen mukaan suomalaisten lihankulutus on pysynyt entisellään. Vuonna 2021 lihaa kulutettiin keskimäärin 78,9 kiloa henkeä kohti eli lähes yhtä paljon kuin vuonna 2020 (79,0).

Vielä viime vuonna sianlihaa kulutettiin eniten eli noin 28,9 kiloa, mutta 2,7 % edellisvuotta vähemmän. Siipikarjanlihaa kului vastaavasti 3,3 % enemmän eli noin 28,4 kiloa henkilöä kohti. Luken ennusteen mukaan (pdf) ) paalupaikka vaihtuu tänä vuonna.

Keskusteluaiheemme näkökulmasta tuo paalupaikka ei välttämättä ole merkittävä kysymys. Lihatiedotus ei ole saanut vielä päivitetyksi tätä tilastoaan:

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

Siitä kuitenkin näemme, että kulutus on ollut tuolla lähes 80 kilon tasolla yli 10 vuotta. Luultavasti kattaen koko sen ajan, jona media on puhunut kasvisruokabuumista. Ynnä tämä:

Quote from: Heikki Jokipii on 20.11.21 - klo:09:55
QuoteLihaa syötiin 1970-luvulla melkein puolet vähemmän kuin nyt, mutta kasvissyöntiä pidettiin kummallisena.

Sanna Hellström Seurassa, lainattu Ilta-Sanomien "Lainatut" -palstalta 20.11.21.

Heikki Jokipii

Iltalehti:

Vegen suosio onkin vain hurskas ajatus: suomalainen syö edelleen runsaasti lihaa

QuoteVaikka vegaaniruoista ja vegaanisista ruokavalioista puhutaan paljon ja niitä halutaan suosia, edelleen Suomessa syödään paljon punaista lihaa.

Myös hyvin moni niistä, jotka periaatteessa tietävät punaisen lihan ja prosessoidun lihan haittapuolet, ostavat kuitenkin niitä edelleen paljon.
[...]
Suurin osa tutkimuksessa mukana olleista kertoi ajattelevansa, että heidän olisi hyvä syödä terveyssyistä entistä vähemmän punaista lihaa ja prosessoitua lihaa. Tämä ajatus ei kuitenkaan juuri vähentänyt heidän lihansyömistään.

Tutkittavat saivat ruokavalionsa lihasta ja prosessoidusta lihasta proteiinintarpeestaan 63 prosenttia, kun taas kasviproteiinin osuus proteiininsaannista oli vain kahdeksan prosenttia.

Raportti löytyy englanniksi:

https://phys.org/news/2022-06-red-meat-consumption-high-finland.html

Tuohan on selvästi se, mitä olemne täällä kutsuneet etukorttitutkimukseksi. Se on siis vihdoin valmistunut. " Täytyykin heti selvittää, onko hankkeelta tullut tai tulemassa ulos muita tuloksia! Kyllä, nimenomaan luomuun liittyviä. Tuli selvästi viitteitä siitä, että niitäkin olisi odotettavissa (vaimolleni esitetyistä taustakysymyksistä). Itse asiassa lähetinkin jo eilen sitä asiaa koskevan tiedustelun.

Heikki Jokipii

Tätä ei ole unohdettu:

Proteiinia lihakarjaa tehokkaammin " Tutkija kehitti teollisuuden sivuvirroista herkkuja hepokattien lihottamiseen

QuoteSofia Virtanen 23.6.202207:03 TIEDE
Hyönteisten rehussa on vielä optimoitavaa. Väitöstutkimuksen ruokateollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä tehnyt Jaana Sorjonen kertoo, miksi juuri hyönteisiin kannattaa panostaa.

Koska kaikki järki puhuu sen puolesta. Enää puuttuu se, joka on koko ajan puuttunut, että saisi ihmisten ruokavalintoja tekevän järjen (ja tunteen) toimimaan samoin.

Heikki Jokipii

#236
Tietyllä hra Murphylla on sormensa pelissä. Kun Lihatiedotus viimein saa tämän taulukkonsa julki...

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

... niin sillä lihankulutuksen summatiedossa väitetään, että se olisi laskenut 2,6 kiloa. Jota väitettä ei tule Luke (sen mukaan vain 0,1 kg). Eikä edes loppuosa tuosta taulukosta. Eri lihalaatujen tiedoista ei muodostu summaksi tuota. Vaan ainoastaan n. 0,0 kg! Luken arvio mahtuu tuohon pyöristyksistä johtuvana.

Saa nähdä käytetäänkö jossain tuottaa virheellistä lukua. Mutta me pysymme tässä:

QuoteJotain perinteisempää tilastoista sen sijaan selviää. Luonnonvarakeskus Luken ennakkotietojen mukaan suomalaisten lihankulutus on pysynyt entisellään. Vuonna 2021 lihaa kulutettiin keskimäärin 78,9 kiloa henkeä kohti eli lähes yhtä paljon kuin vuonna 2020 (79,0).

Heikki Jokipii

#237
Halutaan kertoa näin:

Vegaanisten tuotteiden myynnin huima kasvu taittui " paljon puhuttujen lihankorvikkeiden myynti on Suomessa jopa vähentynyt

Eli annetaan ymmärtää, että se olisi ollut merkittävä. Loppupuolella juttua tulee tämä totuus esiin:

QuoteKasviproteiinien myynnin osuus koko tuoteryhmästä on pientä. Tuoreiden lihatuotteiden myynnistä kasviperäisten proteiinien eli niin sanottujen lihankorvikkeiden osuus on S-ryhmässä vain yksi prosentti kokonaismyynnistä. K-ryhmässä osuus on 1,3 prosenttia. Tuoreisiin kasviproteiineihin kuuluu esimerkiksi härkäpapu-, nyhtökaura- ja vehnäproteiinivalmisteita.

Joten noin samantasoisista prosenteista puhumme kuin luomutuotteissa. Ja samaan tapaan on suhtauduttava kertomuksiin kysynnän huimasta kasvusta. Ja samaan tapaan kaupoissa täytyy tottua tällaiseenkin:

QuoteAlkuvuoden 2022 aikana tuotteiden myynti on jopa supistunut edellisvuodesta.

" Lihaa korvaavien tuotteiden myynti on ollut alkuvuodesta miinuksella. Myös vegaanisten juustojen myynnissä on aika merkittävää laskua. Toki kun katsomme pidemmän aikavälin kehitystä, siellä on isoa myynnin kasvua taustalla, Keskon päivittaistavarakaupan osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo.

Hiukan jutussa on merkkejä siitä, että median on yhä vaikea luopua keksimästään kasvisruokabuumin ideasta. Tosiasioidenkin edessä.

Heikki Jokipii

Näkemys tähän kysymykseen Ruotsista:

LEDARE
15 JUNI
Grönt är inte alltid bäst för hälsan och klimatet


QuoteDet är inte alls säkert att växtbaserad mat är bättre för hälsan och klimatet. Tvärtom behöver många järn och andra näringsämnen från kött ibland, skriver Lena Johansson.

Hyvin samalla tasolla kuin Suomessa on lihankulutus Ruotsissa. Itse asiassa koko Euroopassa:

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-euroopassa.html

Muutoin n. 80 kg (Suomen luku tuossakin väärin) , vaikka kolmen kärki huitelee yli 100 kilossa. Näin pääkirjoittaja muistaa ollen ennen Ruotsissakin:

QuoteNär jag gick i skolan fanns inga veganer och vegetarianerna var väldigt få. Köttskam hade ingen ännu hört talas om, men det serverades ändå inte kött varenda dag.

Sittemmin "lihahäpeä" on tullut tutuksi. Mutta ei se mitään: nyt sitten hävetään ja syödään.

Heikki Jokipii

#239
Tällainenkin on toki vapaassa maassa sallittua (ja ihan hyvä niin):

Kuvat: Brutaali mielenilmaus Helsingissä " herkkiä ihmisiä ohjattiin kiertämään kaukaa

QuoteAktivistien yksi kysymys ohikulkijoille oli: "Onko lautasellasi sittenkin joku, eikä jokin?"
[..]
Performanssissa aktivistit makasivat vereen voideltuina muovisissa ”lihapaketeissa”. Aktivistiryhmän taideperformanssi kesti tunnin.

Mutta epäilen kuitenkin, että tuolla tavoitetaan vain ne, jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä. Ne erittäin harvat. Ei ole kuitenkaan vaikeata nähdä tuossa sitä eroa. Edes kasvissyöjälle. Noin ei "lihahäpeää" saada synnytetyksi.

***

Joskus "ryyditän" keskustelua ajatuksella, että maailma olisi parempi paikka, jos jokaisen olisi pakko myös syödä tappamansa ihmiset. Mutta ei ajatustani tosissaan oteta. En itsekään ota. Muita keinoja maailman parantamiseen täytyy löytyä.

Mutta en malta kuitenkaan olla jatkamatta tuota arveluttavaa vitsiäni. Lancertin suosituksen mukaan kerran nuoruudessa tapettu ja pakkaseen laitettu lähimmäinen voisi riittää loppuelämäksi? Ei sentään: noin kerran 10 vuodessa täytyisi joku tappaa.  8)