Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Suosikaa väärennettyä luomua!

Sillä sekin on parempi kuin ihan aito, säädösten mukainen luomu.

Helsingin Sanomilla oli artikkeli ruokaväärennöksistä tai -huijauksista:

Ruokahuijaukset yleistyvät – varo happokalaa ja rikkihedelmiä

Siinä määrin kuin kyse on terveysriskeistä, asia täytyy ottaa vakavasti, ja niistäkin esimerkkejä artikkelissa oli.

Toisaalta, jo siinä oli esimerkki, jossa kyse oli vain makuasioista, ja petos koski lähinnä sitä, ja kynittyä rahaa:

"Moni muistaa vuonna 2013 Euroopassa velloneen skandaalin, joka syntyi, kun kuluttajille myytiin hevosenlihaa naudanlihana. Petkuttajat saivat halvemmasta raaka-aineesta kalliimman hinnan."

Tästä asiastahan Michael Miersch kirjoitti tämän artikkelin (saksaksi) ...

Esst mehr Pferd!

... ("Syökää enemmän hevosta!") jossa olennainen sanoma tai vitsi oli se, että kuinka pettynyt IKEA:n asiakas onkaan, jos hän huomaa, että hänen ostamansa huonekalu, jonka hän odotti olevan halpaa kuusta, olikin täyttä tammea!

Mutta koska - katso sivustoltamme - luomun terveydelliset ym. hyödyt *) on käytännössä osoitettu olemattomiksi, ja tiedämme kuitenkin, että luomuviljely vaatii ainakin kaksin- ellei (käytännössä) kolminkertaisen pinta-alan saman ruokamäärän tuottamiseen, niin asia siinä on kovasti niin päin, että kehotamme kuluttajia seuraavaan:

jos sinulla on ylimääräistä rahaa ja haluat jotenkin erottua nk. rahvaasta ostamalla reippaasti kalliimpaa luomuruokaa, suosi mieluummin väärennettyä luomua. Siis sitä, joka siis tosiasiassa on tuotettu tavanomaisen viljelyn luontoa säästävin menetelmin.

Jopa torjunta-aineiden välttäminen johtaa huonompiin satoihin. Mutta jos tiedät tämän tosiasian, uskallat hyvin nauttia sen väärennetyn luomun. Naapurit eivät saa sitä tietää!

____________

*) jopa oletetut makuhyödyt! Tuon tapauksen yhteydessä tuli esille, että luomuväärennökset kyllä työllistävät merkittävästi poliisia ja elintarvikevirastoja Euroopassa. Siihen nähden oli jopa outoa, että väärennetystä luomusta ei ko. HS:n artikkelissa ollut lainkaan puhetta.

____________

Vaikkapa - tässä tapauksessa - keskusteluumme:

Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Heikki Jokipii, 24. 03. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry