Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Käytännössä kaikki se paha, mitä kuulet Monsantosta, on pötyä

Tuntuu siltä, että jo jonkin aikaa on kuulunut ikäänkuin "yleissivistykseen" tietää, että johtava muuntogeenisten siementen ja torjunta-aineiden valmistaja Monsanto olisi paha, ainakin epäilyttävä, ainakin jotenkin "pahamaineinen". Niinpä esimerkiksi entinen MEP Esko Seppänen tiesi jo ammoin, että Monsanto on "alan huonomaineisin yhtiö".

Jopa monet modernin viljelytekniikan puolustajat saattavat ilmaista asiansa tähän tapaan: "En halua mitenkään puolustaa Monsantoa, mutta ..."

Mutta mitä pahaa tämä Monsanto on sitten tosiasiassa tehnyt? Väitteet tästä liikkuvat laajalla alueella, alkaen siitä, että se on liian suuri, lähes "monopoli" alallaan ja päätyen siihen, että sillä on valta määrätä siitä, mitä siemeniä maanviljelijät ostavat ja käyttävät ja valta määrätä jopa itsenäisten valtioiden päätöksenteosta.

Kuitenkin, kun olemme tarkistaneet näitä väitteitä, ne ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet perättömiksi.

Mutta myyttiä "pahamaineisesta" Monsantosta tarvitaankin muuhun tarkoitukseen. Siitä on tehty pahan symboli yrityksessä estää muuntogeenisen viljelyn leviämistä (ja siinä sivussa edistää luomuviljelyä). Näyttää siltä, että mikään valhe Monsantosta ei ole liian paksu, tämän GMO-vastustajien mielestään "jalon" tarkoituksen edistämisessä.

Niinpä, lukijamme, otsikkomme on varsin toimiva työhypoteesi.

(Tavallaan on uskomatontakin, miten tällainen myyttien viidakko on voinut syntyä. Uskoisitteko te, että Hankkija - jolla kuitenkin Suomessa oli aikanaan siemenissä ja muussa maatalouskaupassa supervahva asema - olisi "heiluttanut" eli määräillyt Suomen tasavallan hallitusta? Että Hankkija olisi kyennyt "kylvämään poliittista sekasortoa"? Tai sellaista halunnut? Osaisitteko kuvitella "Marssia Hankkijaa vastaan"?)

***

Asiasta on jo ennestään enemmän keskusteluissamme, ja siellä voidaan ilmiön analyysiä jatkaa:

Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti

ja monessa muussakin paikassa, ehkä eniten täällä:

Monsanton käyttäytyminen?

Heikki Jokipii, 31. 01. 2014.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry