Author Topic: COVID-19  (Read 186351 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #495 on: 17.04.21 - klo:07:47 »
Tässäkin (vrt. juuri edellä) asia meni kiltisti ennustukseni mukaisesti:

Asia on minulta tietysti ohi jo. Mutta kyllä tulee mieleen, että ennemmin tai myöhemmin otetaan esille, että valtion täytyy maksaa etätyöntekijän yhden huoneen vuokra tms. Jolloin noita säästöjäkään ei tule niin paljon kuin tuossa maalailtiin.

Uhraatko kodin neliöitä etätoimistoksi? Pakkoetätyön kulut eivät kuulu työntekijälle – asia otetaan tes-pöytään, sanovat kahden ammattiliiton johtajat
« Last Edit: 17.04.21 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #496 on: 18.04.21 - klo:04:33 »
Afrikan merkillinen tilanne jatkuu:

Afrikassa rokotukset ovat lähteneet hitaasti käyntiin – Jakeluongelmien vuoksi vanhaksi menneitä rokotteita joudutaan tuhoamaan

Quote
Helmikuussa käynnistetty WHO:n johtama Covax-ohjelma pyrkii toimittamaan 600 miljoonaa koronavirusrokotetta Afrikkaan.

(Missä ajassa nuo arvioidaan saatavan toimitetuiksi, ei tuossa kerrota. Mutta määrä riittää varmasti Afrikan riskiryhmien rokottamiseen.)

Rokotteiden saanti- ja jakeluongelmien lisäksi tuossakin todetaan:

Quote
Kuva Afrikan vaivihkaa laajentuneesta koronaepidemiasta on alkanut tarkentua eri maissa tehtyjen vasta-ainetutkimusten ansiosta.

Koronavirus on pyyhkinyt yli koko mantereen ja tartuttanut ehkä jopa satoja miljoonia ihmisiä – vaikka maanosan virallisissa tilastoissa näkyy vain kolme miljoonaa tartunnan saanutta.

Koko Afrikan tilanne on ollut maailmanlaajuisesti pandemian suurimpia arvoituksia. Virallisten tilastojen mukaan koronatartuntoja on erittäin vähän ja kuolleitakin on tilastoitu vain noin 80 000.

Esimerkiksi Euroopassa sekä vahvistettuja tartuntoja että kuolleita on raportoitu yli kymmenen kertaa enemmän kuin Afrikassa, vaikka Afrikassa on lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin Euroopassa.
(lihav. HJ)

Jos perinteiseen suomalaiseen tapaan ottaisi Suomen esille, niin eikö oikeastaan myös Suomi ole pandemiassa arvoituksellinen alue? Viimeisen YLE:n päivityksen mukaan Euroopassa on tautitapauksia ollut 47 523 980. Sitä täytynee verrata Euroopan koko väkilukuun 742 452 000 (2020). Tapauksia on siis ollut 6,4% väestöstä. Kuolemia tautiin on ollut Euroopassa 1 018 218, siis 1,4 promillea väestöstä.

Suomessa sairastuneita on ollut 83 633, väestöstä 1,5%. Kuolleita 887, väestöstä 0,16 promillea. Sairastuneita siis vain noin neljäsosa Euroopan keskiarvosta. Kuolemia noin yksi kahdeksasosa.

Ei siis ihan yhtä arvoituksellinen alue kuin Afrikka, mutta arvoituksellinen kuitenkin.
« Last Edit: 18.04.21 - klo:06:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #497 on: 19.04.21 - klo:05:02 »
Tällainenkin ilmiö, ehkä, tulee kuvaan mukaan:

"Laki" määrää Covid-19:n lievenemään flunssaksi – totteleeko virus?

Quote
Yhdysvaltalainen mikrobiologi ja immunologi Theobald Smith tiivisti 140 vuotta sitten tartuntatautien ja niihin sairastuneiden suhteen periaatteeksi, joka nyt COVID-19-pandemian aikana herättää toivoa taudin hiipumisesta kausivaivaksi, harmilliseksi mutta harvalle vaaralliseksi.

Smith oli huomannut karjatauteja tutkiessaan, että uudelleen saadut tartunnat aiheuttivat selvästi lievemmät oireet kuin ensimmäinen. Siitä hän päätteli, että taudinaiheuttaja eli patogeeni ja sen isäntäeläin pääsevät aikaa myöten suhteellisen sopuisaan suhteeseen.

Hän nimesi päätelmänsä "alenevan virulenssin laiksi". Virulenssi on mikrobien ominaisuus, joka määrää, miten herkästi tartunta johtaa sairauteen ja miten vakava tai suorastaan tappava sairaus tartunnasta koituu.

Smithin laki on saanut tukea siitä logiikasta, ettei viruksen tai muun patogeenin kannata olla isännälleen liian vaarallinen. Patogeeni ei ehdi levitä eteenpäin, jos isäntä saa niin vakavia oireita, että eristäytyy tai jopa kuolee heti.

Kuulostaa jollakin tavalla toiveekkaalta. Maailmanloppua tästä ei siis luultavasti tule.

Mutta politiikaksi tuo teoria kääntyy huonosti. Se on vähän sukua sille, kuinka annettaisiin laumasuojan itsekseen muodostua, kunhan kyllin moni sairastuu.

Seuraava siitä voisi seurata: jos osassa maailmaa, sanotaan vaikka Afrikassa, covid-19 saa vapaasti riehua, onkin epätodennäköistä, että näissä taskuissa kehittyisi entistä kamalampia muunnoksia. Vaan päinvastoin luultavaa, että niissä kehittyisi tuollaisia hiukan kivempiä taudin versioita. Mutta huonosti sekin kääntyy politiikkasuositukseksi: ihmiskunnan tuskin kannattaa perustaa tuolla tavalla taudinkesyttämöjä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #498 on: 20.04.21 - klo:04:24 »
Tässä jutussa esitettiin näin pieni arvio oireettomista:

Quote
Viruksen vaikutus yksittäisessä ihmisessä on edelleen ennalta-arvaamaton. SARS-CoV-2-virus saa joissakin aikaan erittäin vakavan infektion, toisessa infektio ei saa aikaan juuri mitään havaittavaa oiretta.

– Yllättävän monella koronavirusinfektio on oireeton. Oireettomien osuus tartunnan saaneista lienee 20-40 prosentin välillä, kertoo ylilääkäri Asko Järvinen Husista.

Oireettomat koronan kantajat voivat silti tartuttaa virusta muille.


Mitä tuo merkitsee lukuina? Eilen paljastui +156 uutta tapausta. Tuosta laskettuna 40% mukaan paljastumatta olisi jäänyt n. 104 tapausta.

Ja kaiken järjen mukaan vain tuo joukko on tämän päivän tapauksista vaarallisia. Lasketaan tuon 40% kanssa tästä isommasta luvusta:

Quote
37,244
Currently Infected Patients

Oireettomia olisi silloin n. 24816. Yritin jo edellä arvailla tuota lukua:

Tästä uutisesta saamme tämän edellä kaivatun luvun.

Quote
STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki: Epidemian kasvu hieman hidastunut

Nyt todetaan runsaat 4500 koronatartuntaa viikossa. 13 500 ihmistä on asetettu karanteeniin. Tartuttavuutta kuvaava R-arvo on hieman laskenut, mutta on edelleen yli 1.


Kun kaikki oireelliset on nykyisin varmasti testattu, voimme pitää tuota lukua 13 500 arviona siitä, paljonko Suomessa on aktiivisia sairastajia.  Plus se arvio, että 2/3 sairastaa oireettomasti. Tai on siis sairastamatta. Eli n. 40 000 taudin kantajaa keskuudessamme. Noin 0,7% kansasta. Vaarallisia henkilöitä n. 27 000 — olettaen aika kohtuullisesti, että karanteenissa olevat myös lähes kaikki pysyvät siellä. Vaaralliset n. 0,5%.

Mitä yritän tuossa ajaa takaa, on se, että lopulta taudin levittäjien lukumäärä Suomessa on sittenkin hyvin pieni. Ja sitten seuraava "teesi":

olisiko Suomessa onnistuminen taudin hallinnassa perustunut kuitenkin merkittävämmin sen jäljitykseen kuin yleisiin rajoituksiin? Olennaisena osana, että kansalainen itse on kyennyt jäljittämään, selvittämään perusasian: onko se korona? On voinut mennä testiin.

Uskaltaisinko väittää, että (vasta) nyt on syntynyt (uusi) moraali asiassa: sairaana ei pidä mennä töihin (tai bailaamaankaan). Ainakin se lienee nyt merkittävästi vahvistunut. Sellainen vaikutelma on tullut, että (miten kuten toimineen) koronavilkunkin hälytykset on jossain määrin otettu huomioon (so. oireettomat).

Siinäkin, tuolta pohjalta, voisi olla tämän keksinnön laajemman soveltamisen paikka:

Tämäkin on yksi askel kohti vapautta:

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

—  klips —

Artikkelissa hahmoteltujen käyttötarkoitusten lisäksi tuo mahdollistaisi mielestäni myös eräiden tutkimusten tekemisen. Voisi kuvitella, että viruksen oikeasta levinneisyydestä saataisiin tarkempi kuva, jos satunnaisotanta tehtäisiin tuon laitteen avulla. Ei tarvitsisi pyytää henkilöitä tulemaan (epämiellyttävään) testiin terveyskeskukseen. Vaan kiertävä auto poimisi koehenkilöt sieltä, missä he ovat.

Minne tuo muuten on nyttemmin (keskustelusta) unohtunut? Mutta jos uskomme suomalaisten (uuteen) korkeaan moraaliin, niin tuotakin kautta saatu tieto siitä, että on oireeton covid 19 -taudin kantaja, vaikuttaisi varmasti kansalaisen käytökseen.

***

Nyt kerrotaan:

Maskit lähtivät kasvoilta Israelissa

Israelhan ei ole kovin onnekkaasti yhteensä taudin kanssa pärjännyt, jonka voimme nähdä vaikka tästä:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/

Tapauksia 837 218, kuolemia 6341. Käytetään Wikipedian arviota, että  siellä on 9,2 miljoonaa asukasta. Sairastuneita on ollut 9,1% väestöstä, kuolleita n. 0,69 promillea. Suomen vastaavat luvut siis:

Suomessa sairastuneita on ollut 83 633, väestöstä 1,5%. Kuolleita 887, väestöstä 0,16 promillea. Sairastuneita siis vain noin neljäsosa Euroopan keskiarvosta. Kuolemia noin yksi kahdeksasosa.

Ei siis ihan yhtä arvoituksellinen alue kuin Afrikka, mutta arvoituksellinen kuitenkin.

Nyt Israel avautuu:

Quote
Israel on maaliskuusta lähtien purkanut rajoitteita asteittain. Esimerkiksi baarit, ravintolat ja harrastustilat on avattu jo aiemmin.

Mutta ymmärtääkseni siellä rajoitukset olivat, massiivisen rokotusampanjankin kestäessä, huomattavasti kovemmat kuin Suomessa. Mutta vaikkapa tästä ei sitten ollut kovin paljon iloa (lihav. HJ):

Quote
Israelissa otettiin sunnuntaina jälleen yksi askel kohti normaalia elämää, kun maskipakko poistui julkisista ulkotiloista ja koulujen luokkatilojen rajoitukset poistettiin.

Kyllä, tällainen olennainen ero on tuotava esiin: tuo lähes kaksinkertainen Suomen väkimäärä asuu alueella, joka suurin piirtein vastaa HUS:n ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien aluetta!
« Last Edit: 20.04.21 - klo:04:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #499 on: 20.04.21 - klo:05:27 »
Hiukan sivustatukea sain ajatuksilleni tästä mielipidekirjoituksesta tänä aamuna:

Koronavirus on tiedon – ei liikkumisen – ongelma

Quote
Jos meillä olisi täydellinen tieto, tarvittaisiin vain kaksi toimenpidettä taudin hävittämiseksi kesäkuuhun mennessä. Ensin pitäisi eristää kaikki kolmen viikon aikana tartunnan saaneet eli noin 10 000 ihmistä. Toiseksi maan rajojen yli ei päästettäisi ketään tartuttavaa. Teoriassa silloin 99,8 prosenttia suomalaisista voisi siirtyä pian normaaliin elämään.


Koko kirjoitusta enempää kommentoimatta, niin tuohon voitaisiin teoriassa päästä sillakin, että kaikkialla (tai ainakin hyvin laajalti) olisi mainitsemiani puhalluslaitteita. Ja tartunnan saaneet tarvittaessa itse eristäisivät itsensä!

Lisäideani puhallustesteristä: sellainen voisi olla jokaisen virallisen testauspaikankin yhteydessä. Kynnys testiin madaltuisi entisestään. Ihan pelkän huolestuneisuuden pohjalta voisi käydä puhaltamassa (luulosairaatkin, ei rasittaisi paljon järjestelmää!). Positiivisen puhallustuloksen jälkeen asiakas sitten päättäisi siirtyä varsinaiseen jonoon.

THL kertoi eilen:

Quote
Suomen koronatilanne lyhyesti
Ilmoitettuja tapauksia yhteensä: 84 287 (+654*)
o    La–su 17.–18.4. ilmoitettiin 498 tapausta**
o    Ma 19.4. ilmoitettiin 156 tapausta
Testattuja näytteitä yhteensä noin 4 276 000 (+33 200*)


Testattujen näytteiden määrä on oikeastaan hyvin vaikuttava, teoreettisesti koko aikuisväestö. Olemme jo hyvin lähellä täydellistä tietoa! Vielä vähän puristusta!
« Last Edit: 20.04.21 - klo:06:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #500 on: 21.04.21 - klo:05:32 »
Näppärästi kiteytetty:

Suomen koronakäyrä lähti äkkiä laskuun ja siihen on neljä syytä: rajoitukset, rokotukset, sää ja säikähdys

Mutta oikeastaan tarkoitetaan sitä samaa, että tätä kaikkea täytyy jälkikäteen "supertietokoneen" kanssa analysoida. Vaikka nyt ollaan tietysti iloisesti yllättäneitä, niin yllättyneitä, hämmästyneitä ollaan yhtäkaikki. Meitä tavallisia ihmisiä kiitetään:

Quote
Tartuntalukujen laskeminen on siis monen eri tekijän summa ja päättäjätkin ovat joutuneet harhailemaan pimeässä. Tutkijoiden mielestä kiitos paremmasta keväästä kuuluu kuitenkin tavallisille ihmisille.

– Vastuu hyvästä viestinnästä on hallinnolla, mutta myös kansalaiset ovat toimineet vastuullisesti, Aivelo sanoo.

– Viime kädessä se on kiinni siitä, miten kansalaiset noudattavat näitä rajoituksia, THL:n ylilääkäri Tuija Leino arvioi.

– En lähtisi kiittämään mitään yksittäistä tahoa tai poliittisia päättäjiä, mielestäni kunnia kuuluu tässä maassa asuville ihmisille, toteaa Ilmonen.

Mutta saatamme mekin olla ymmällämme, mitä me oikein teimme oikein.  8)

Siinäkin, mitä meidän nyt pitäisi tehdä. Kuvatekstistä:

Quote
Kuuden viikon ravintolasulku päättyi pahimmilla epidemia-alueilla maanantaina. Myös alle 20-vuotiaiden harrastuksia avattiin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #501 on: 22.04.21 - klo:04:20 »
Kansalaisille suodaan mahdollisuus toimia itse rokotusasiantuntijoina:

65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat – THL:n asiantuntija Astra Zenecan rokotteista: "Vielä ei tiedetä, mitä niille tapahtuu"

Itse asiassa heidät suorastaan pakotetaan siihen.

THL on asiantuntijaorganisaatio. Mutta eikö tuossa ratkaisussa voi jo puhua populismista?

Tämäkin kyllä  jotenkin saada sotkettua. Jos niin halutaan:

Ensimmäinen erä Johnson & Johnsonin rokotetta saapuu Suomeen ensi viikolla

Quote
Ensi viikolla saapuvan rokote-erän tarkka määrä ei vielä ole tiedossa, mutta yhtiö on ilmoittanut toimittavansa kesäkuun loppuun mennessä noin 400 000 rokoteannosta.

Heinäkuussa alkavalla neljänneksellä rokote-erien määrä on jo miljoona annosta. Johnson & Johnsonin rokotteen etu on, että sitä tarvitaan vain yksi annos.


Julistamalla tuokin valinnaiseksi tms. Siinäkin kun on se Amerikassa havaittu äärimmäisen pieni riski.

Muuten. Entä jos todella tehtäisiin niin? Jos nuo 2 laatua eivät kaikille kelpaa, avattaisiin rokotustelttoja, joihin kuka tahansa halukas voisi marssia, noita saadakseen? Jos näin uhkaa käydä:

Uudenmaan jakelupisteessä odottavat Astra Zenecan rokotteet säilyvät vielä pari kuukautta, pian niitä voi kuitenkin jäädä yli

Vähennetään hävikkirokotteita, samantapaisiin järjestelyin kuin hävikkiruokaa!

***

Rokotustahti kiihtyy: toukokuussa ehkä jo 300 000 suomalaista viikossa voi saada rokotteen

Seitsemällä jaettuna se on 42 857. Viidellä jaettuna 60 000. Huhtikuussa, tämän viikon tiistaina rokotuksia annettiin 20 982.

Tehdäänpä nuo jakolaskut tästäkin:

Quote
Suomessa voitaisiin parhaimmillaan antaa jopa 600 000 rokotetta viikossa, sairaanhoitopiirit arvioivat. Näin suurta määrää viikottain ei välttämättä kuitenkaan Suomeen saada, arvelee Kontio.

Seitsemällä jaettuna 85714. Viidellä jaettuna 120 000.

Suomella on "plakkarissa" (kumulatiivinen) 1 676 000 annosta. Tiistaina niistä käytetty 1 495 159.

_______

*) tosin keskiviikkona!

« Last Edit: 22.04.21 - klo:16:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #502 on: 23.04.21 - klo:06:20 »
Kyllä ihmiset sitten melko reippaasti ovat asiantuntijoiksi ryhtyneetkin:

THL:n ilmoitus rokotteen valinnanvapaudesta tuli puun takaa rokotuksista vastaaville – ihmiset peruvat aikojaan, jotta välttyvät Astra Zenecalta

Quote
Esimerkiksi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä ainakin 75 henkilöä on perunut viikonlopulle sovitun Astra Zeneca -ajan.
« Last Edit: 24.04.21 - klo:07:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #503 on: 24.04.21 - klo:05:00 »
Tautitilanteessa ja asiaan kohdistetuissa toimenpiteissä voisi tietysti Suomen vertailukohdaksi ottaa minkä tahansa maan. Unkari nousi eilen tällaiseksi vertailukohdaksi YLE:n kestouutisesta. Ensin (muualta poimittuna) nämä perusfaktat Unkarista:

Tapaukset yhteensä n. 761 000. Uusia tapauksia edellispäivänä +3 607. Kuolemat 26 001, edellispäivänä +214.

Väkiluku aika tarkkaan 10 miljoonaa. Edellistä laskettuna sairastuneita 7,6% väestöstä. Kuolleita 2,6‰ eli promillea väestöstä.

Suomen vastaavat luvut jo edellä toisessa puheenvuorossa esitettiin:

Suomessa sairastuneita on ollut 83 633, väestöstä 1,5%. Kuolleita 887, väestöstä 0,16 promillea. Sairastuneita siis vain noin neljäsosa Euroopan keskiarvosta. Kuolemia noin yksi kahdeksasosa.

Ei siis ihan yhtä arvoituksellinen alue kuin Afrikka, mutta arvoituksellinen kuitenkin.

Laskematta ihan tarkkaan, Unkarin tilanne on siis ollut lähes kertaluokkaa pahempi kuin meillä. Ja on yhä vielä.

Nyt sitten ko. kestouutiseen, ja siihen, mitä kerrotaan maan toimenpiteistä:

Quote
23.4. klo 9.21 Unkari purkaa rajoituksiaan yhä laajemmin rokotusten kiihtyessä

Unkari aikoo avata ensi viikolla laajasti palveluja rokotetodistuksen haltijoille. Maan pääministerin Viktor Orbánin mukaan koronarokotteen saaneet pääsevät vapaasti muun muassa hotelleihin, teattereihin, kuntosaleihin ja kylpylöihin.

Orbán kertoi Unkarin yleisradiolle perjantaina, että unkarilaisista pian 40 prosenttia on saanut koronarokotteen. Pääministerin mukaan maa tarjoaa rokotuksia myös kaikille ulkomailla asuville unkarilaisille, kunhan Unkarin asukkaat on rokotettu.

Kymmenen miljoonan asukkaan Unkarissa on käytössä kaksi rokotetta enemmän kuin muissa EU-maissa. Se on hyväksynyt käyttöön myös venäläisen Sputnik-rokotteen ja kiinalaisen Sinopharmin rokotteen. Molempia on pistetty noin miljoona annosta.

Unkarissa uusien koronatartuntojen määrä on laskussa, mutta kuolemien määrässä rokotusten edistyminen ei vielä näy. Unkarissa on tilastoitu jo nyt EU-maista Tsekin jälkeen eniten koronakuolemia suhteessa väestöön, ja viime päivinä kuolemia on raportoitu noin 200 päivässä.

Bloombergin viimeinen tieto Unkarista on, että 35,9 kansasta on saanut 1. rokotuksen. Kun siihen laskee mukaan nuo sairastaneet, 7,6%, ollaan jo yli 40 prosentissa.

Mutta tuohon tapaan siis uskalletaan siellä ryhtyä rajoituksia purkamaan, paljon pahemmassa tilanteessa. Meillä rajoituksia puretaan, kuten tiedetään, hyvin varovasti. Silti mediassa esiintyy jo varoittelevia ääniä, että tauti saattaa siitä syystä ryöstäytyä käsistä koska tahansa. Ollaan "veitsenterällä" tms.

Meillä rajoitusten purkamisessa eivät rokotukset näyttele suoraa osaa, erioikeuksia ei niillä saa. Meillä ratkaisevaa on, kuinka toisille samalla alueella käy, epäsuorasti siis, kuinka toiset siellä käyttäytyvät. Jos alue on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa, ei sovi rokotuksen saaneen eläkeläisenkään syödä ravintolassa myöhäistä illallista.

Jupinaa siis. Mutta Unkarista tietysti saamme taas yhden vertailukohdan: miten kävi siellä sen toimenpiteillä, miten kävi meillä? Lähtötilanne huomioon ottaen.

Unkarissa tietysti tuolla rokotustahdilla maaginen 70% raja ylittyy meitä nopeammin. Mutta aika pian se ylittyy meilläkin. Kesä tietysti on kohta kummassakin maassa. Ja aurinkohan tunnetusti paistaa erittäin tasapuolisesti niin hyville kuin pahoillekin. Yhtä tasapuolinen se lienee virheitä tehneitä ja oikean linjan valinneita kohtaankin.

***

PS. Globaalisti miljardin annetun piikin raja ylittyy tämän vuorokauden kuluessa:

More Than 993 Million Shots Given: Covid-19 Tracker

Näin myös kävi. Aamulla 25.4.21 otsikkona on/oli:

Quote
More Than 1 Billion Shots Given: Covid-19 Tracker

Siellä jo vakiintuneeseen tapaan Bloombergin sivu sitten muistuttaa tosiasioista:

Quote
Enough doses have now been administered to fully vaccinate 6.6% of the global population—but the distribution has been lopsided. Countries with the highest incomes are getting vaccinated about 25 times faster than those with the lowest.

Mutta kyllä tuo pyöreä luku kuitenkin on aika juhlallinen. Hesarin uutisesta samasta asiasta:

Jo lähes miljardi ihmistä saanut korona­rokotteen

Quote
"Tavallisesti uuden rokotteen kehittäminen kestää viidestä kymmeneen vuoteen. Nyt teimme sen kymmenessä kuukaudessa. Tämä on huikea tieteellinen menestys", totesi helmikuussa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

« Last Edit: 25.04.21 - klo:05:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #504 on: 25.04.21 - klo:04:07 »
Eräs yhteenveto tästä kysymyksestä:

Kiista maskeista oli yksi koronavirusvuoden epäonnistuneista julkisista keskusteluista

Quote
Maskeista tuli poliittinen pelinappula ja lyömäase, mutta tieto niiden vaikuttavuudesta epidemian torjunnassa on yhä epävarmaa.


Maksumuurin takana, mutta ingressissä tuli jo esiin kirjoituksen pääsanoma.

YLE ei omassa uutisessaan tarkastele hyötykysymystä:

Iho-oireita, päänsärkyä ja epämukavuutta maskeista – Suomalaisten reaktio hämmästyttää viranomaista: "Yllättävää, ettei ilmoituksia ole tullut enempää"

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #505 on: 25.04.21 - klo:08:06 »
Mutta oikeastaan tarkoitetaan sitä samaa, että tätä kaikkea täytyy jälkikäteen "supertietokoneen" kanssa analysoida.

YLE antaa meille jo nyt mahdollisuuden alustavasti tuota kokeilla!

Talous vai terveys? Kokeile Ylen pelillä, minkälainen koronapäättäjä olisit ja lue asiantuntija-arviot talouden ja terveyden tasapainoilusta

Pelin seuraavaan versioon laitetaan varmasti  myös "Etelä-Afrikka -moodi". Ja toinen moodi — mikä maa nyt sitten olisi esimerkkinä? — jossa pelaaja tiukentaa tiukentamistaan rajoituksia ym. mutta tartuntamäärät nousevat sittenkin. 8)

Asiantuntijat ovat ymmällään: Epidemia hiipui Etelä-Afrikassa ilman kattavia rajoituksia tai rokotuksia
« Last Edit: 25.04.21 - klo:10:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #506 on: 27.04.21 - klo:04:39 »
Olisiko sopiva mallimaa edelliseen YLE:n peliin Ranska? Pelin pirullisempaan moodiin?

Ranskalaiset haaveilevat elämästä ilman ulkonaliikkumisrajoituksia – "Toivon todellakin, että tilanne vihdoin paranisi", sanoo Virginie Morau

Quote
Ranskalaisten arki on ollut koko kevään tiukasti rajoitettua. Koko maassa on edelleen voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto eikä kotoa saa poistua kello 19–6 muuten kuin erityisen painavan syyn takia.

Vakituisesta osoitteestaan ei saa lähteä yli 10 kilometrin päähän, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen kaupunkien välinen matkustelu on tällä hetkellä mahdotonta.

Lisäksi kaikki ravintolat, museot, urheilusalit ja ei-välttämättömät liiketilat pysyvät edelleen kiinni.

Alakoulut ja päiväkodit kuitenkin aukesivat maanantaina kolmen viikon tauon jälkeen, mikä ilahdutti pariisilaisia vanhempia.
[..]
Presidentti Emmanuel Macron arveli maanantaina, että terassit, elokuvateatterit ja osa muista kulttuuritiloista voitaisiin avata toukokuun puolivälissä. Presidentti lupasi, että myös öistä ulkonaliikkumiskieltoa voitaisiin lyhentää.

Ravintoloitsijat joutuvat sen sijaan vielä odottamaan.

– En usko, että ravintoloita voidaan avata vielä kesäkuun vaihteessa ainakaan niillä alueilla, joissa tautitapauksia on paljon, presidentti sanoi.

Pariisin ravintolat ovat olleet kiinni viime lokakuusta lähtien ja tulevat siis todennäköisesti olemaan vielä jonkin aikaa.

Tämä on YLE:n mukaan siellä laskettu:

Quote
Kaikkiaan koronavirustautiin on kuollut yli satatuhatta ihmistä ja tauti on laskenut ranskalaisten keskimääräistä eliniänodotetta yli puolella vuodella.

Kuulostaa kyllä paljolta, jos kuolleisuus on (vain) tuo, ja sekin luultavasti kohdistunut vanhoihin ihmisiin. Mutta noin siis YLE kertoo.

Worldometeriltä vertailu:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

Tapauksia 5,503,996, väestöstä 8,1%. Kuolemia 103,256, väestöstä 1,5 promillea. Suomen "arvoituksellisen" matalat vastaavat luvut on edellä esitetty.

Entä aktiivitapaukset? Niitä on 1,422,384, 2% väestöstä.

Suomessa saman lähteen mukaan aktiivisia tapauksia (sairastavia) on 39,031, osuutena 0,7%. Unkarissa 2,6%.

***

Eräiden ranskalaisten nuorten kapinasta tai paosta tuosta ahdistavasta tilanteestä oli puhetta edellä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #507 on: 27.04.21 - klo:04:41 »
Uusi arvio tästä:

THL: Suurin osa korona­tartunnoista tulee Suomessa havaituiksi, tautia kaksin­kertainen määrä todettuihin tapauksiin verrattuna

Käyttäen tuota edellä poimittua lukua, keskuudessamme kulkee siis noin 39 000 vaarallista ihmistä, jotka eivät tiedä sairastavansa. Liikenteessä tai jossakin kauppaliikkeessä n. joka 140. vastaantulija on potentiaalisesti uhka. Uudellamaalla vähän useampi, muualla Suomessa harvempi.
« Last Edit: 27.04.21 - klo:05:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #508 on: 27.04.21 - klo:05:01 »
*) silloin voisivat Hanna Nohynek ja Mika Salminen — onnistuneesta urakasta toisiaan ja THL:ää ja koko terveydenhuollon väkeä onnitellakseen — julkisesti halata toisiaan!  ;D  (Tietysti edellyttäen, että Salminen on myös saanut rokotuksen. Nohynekillahan on immuniteetti sairastamisen kautta.)

Tuon YLE:lle tekemäni ehdotuksen tieltä on nyt tämä este poistunut:

Kaikille suomalaisille tutuksi tullut THL:n Mika Salminen sai koronarokotteen: "Olin yllättynyt, että nyt jo tulin vuoroon"
 ;D
« Last Edit: 27.04.21 - klo:05:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #509 on: 28.04.21 - klo:04:07 »
Maailma.net otti myös esille tämän:

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Suhteellisen tasapuolisesti, muuten, sanoisin.

Samoin YLE:

Palestiinalaiset saavat tänään käyttöönsä venäläisen koronarokotteen – ennätysvauhtia omiaan rokottavaa Israelia syytetään heitteillejätöstä

Kieltämättä ongelma.

Mutta paljonko sen ratkaisemisessa auttaa se, että palestiinalaiset ovat taas aloittaneet ohjusten ampumisen Gazan alueelta Israelin puolelle. Ja Israel tietysti myös aseellisesti vastannut.