Author Topic: COVID-19  (Read 186536 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #825 on: 23.10.21 - klo:04:41 »
Sen sijaan Suomessa, pääkaupunkiseudulla, Helsingissä, toimitaan siten, kuinka joskus sanottiin, ettei missään tapauksessa pitänyt tehdä: kaikki mahdolliset rajoitukset poistetaan tai lievennetään kerralla (laulu ja tanssi, maskit, liikunta ja konsertit, ravintoloiden aukioloajat, peliautomaatit). Ja koronapassi näyttää "päivittyvän" mukaan täysin unohtuneen.

Minä tosissaan pelkään, että tuo voi potkaista takaisin. Siten kuin minä ja Ilta-Sanomien Jouko Juonala edellä skenarioimme. Päivittäiset tartuntaluvut liikkuvat sen verran korkealla tasolla, että takapotkuun on kyllä yhä ainekset. (Juonalan "ainakin alueellisesti" tarkoittaa silloin ihan varmasti Helsinkiä!)

Suomi purki koronarajoituksia, vaikka THL:n käyrät varoittivat uhkaavista seurauksista – tautiekologi: "Masentavinta, että meni juuri niin kuin ajateltiin"

Quote
THL mallinsi elokuussa, miten sairaalahoito kuormittuisi, jos rajoituksia purettaisiin 80 prosentin rokotekattavuuden koittaessa. Hoidon tarve olisi noussut merkittävästi. Rajoitukset purettiin, kun kattavuus oli vielä selvästi vähemmän, noin 70 prosenttia.
(lihav. HJ)

Mutta miten tästä pitäisi jatkaa:

Quote
Keskeisiä keinoja tartuntojen vähentämiseen on käytännössä kaksi: rokotukset ja kontaktien välttäminen.

– Olisi hirmuisen hyvä jos rajoitukset pystyttäisiin kohdentamaan ennen kaikkea rokottamattomiin, koska he aiheuttavat painetta terveydenhuoltoon, sanoo Pauliina Ilmonen.

Ja keskeinen keino rajoitusten suuntaamiseen on: koronapassi. Joka kuitenkin saatiin lipsahtamaan käyttöön. Vaikka tuolloin, n. 3 viikkoa sitten, laajalti vallalla ollut näkemys oli, ettei sitä tulla paljon tarvitsemaan, koska rokotekattavuus kohoaa nopeasti turvalliselle tasolle.

Mutta tavoitetasoa 80% ei ole vieläkään saavutettu. Viimeisin prosentti oli 76,3 % (yli 12-vuotiaat). Huomionarvoista on, että noissa THL:n skenaarioissa käytetään, ainakin vertailumallina, 90% tasoa. Joka taso vasta oikeastaan näyttää turvalliselta. Ja jota Italia tavoittelee. Mm. koronapassin laajan käytön avulla.

Toinen tapa hiukan justerata tuota tavoitetta olisi se, että kaikkien ikäluokkien täytyisi olla vaaditulla tasolla. Nythän ikäluokat n. 35:stä alaspäin eivät ole toisissa rokotuksissa edes ylittäneet 70% rajaa.

***

Aika lailla kornilta muuten tuntuu, että toisaalta nyt nostetaan syytteitä koronan leviämisestä ja kuolemista hoitolaitoksissa keväällä 2020. Jolloin rokotteita ei ollut. Ja toisaalta on olevinaan niin peräti vaikeaa vaatia koronapassia eli rokotusta hoitohenkilökunnalta nyt syksyllä 2021. Vaikka se päätös ei tätä vaikeampi:

Quote
Tartuntatautilain 48 pykälän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan.

Lisäksi edellytetään rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan.

Ylilääkäri Juha Jaatinen toivoo, että koronarokotukset määrättäisiin samaan listaan pakolliseksi vanhuksia hoitavalle henkilökunnalle.
« Last Edit: 23.10.21 - klo:10:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #826 on: 25.10.21 - klo:07:00 »
Edelleen toki annetut rokotukset ovat jyrkästi painottuneet rikkaisiin mihin. Toisaalta ihan valkoisia (harmaita) alueita kartalla on enää vähän. Ja niiden joukossa on tämä:

PS. Vähän on amerikkalaisuutta Bloombergin trackerissa: Kuuba on sen kartalla täysharmaana alueena! Eli sen mukaan rokotuksia ei olisi aloitettukaan.

Vaikka muualta saaatujen tietojen mukaan rokotukset omilla, itse kehitetyillä rokotteilla on aloitettu jo noin kaksi kuukautta sitten.

Nyt se on korjattu:

Cuba
   3,128,573
   13.8

Ja väriä on Kuuban kohdalla tietysti vastaavasti kartassakin.

Nyt maailman kärki, mitalisijat Bloombergin mukaan (kattavuusprosentti):

Cuba 111.1
Maldives 100.2
UAE 97.2

Ihan kärjessä tosin oli Gibraltar luvulla 124%. Mutta se on monin tavoin erikoisalue, eikä siis itsenäinen maa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #827 on: 25.10.21 - klo:12:39 »
Tämä viittaisi siihen, että minä olen ennusteessani koronapassin tulevista vaikutuksista oikeammassa kuin Markus Lohi:

Quote
Italia on jo tähän asti vetänyt tiukkaa linjaa ja vaatinut koronapassia muun muassa ravintoloissa, jalkapallostadioneilla, elokuvissa ja pitkän matkan junissa.

Se on saanut rokotusluvut pikkuhiljaa nousemaan. Kun baaritiskille ei pääse kahville ilman todistusta, yhä useampi italialainen on käynyt rokottautumassa – vaikka pitkin hampain.

Tuota penseiden vähän vastahakoista rokotuspisteisin raahautumista minäkin uumoilen.

Nyt minun täytyy reilusti myöntää, että Markus Lohi oli oikeammassa.

Viimeisen kokonaisen viikon rokotustulos yhteensä 99 528. Kakkosrokotuksia 76 864. Joten koko Suomen osalta ei ole havaittavissa minkäännäköistä rokotusinnostuksen kasvua. Kun numeroissa näkyy selvä lasku jo edellisviikoista. Kevään huippulukemista puhumattakaan.

Tuohon tulokseen tietysti vaikuttaa se kadonnut tiistai. Johon asiaan en ole vielä saanut selitystä. *)

Mutta täytyy minun tietysti löytää "meriselitys" sille, miksi olin noin väärässä. Ehdotan tätä, josta minulla on havaintojakin. Rokotuspassissa lipsuillaan, on etsitty ja löydetty aidan matalin kohta. Monessa paikassa vaaditaan todellakin passia vasta kun ravintola on muuttumassa "yökerhoksi". Siis joko puolelta öin tai ehkä hiukan ennen. Hyvin suuren osan vuorokaudesta siis passiton pärjää vallan hyvin, eikä tarvitse kuivin suin tai kavereitta olla. Ja muissa paikoissa kuin ravintoloissa ei Suomessa passia käytetä lainkaan. Tätä voi verrata myös Viron nyt ilmoitettuun linjaan ("päivittyvästä") :

Quote
Jatkossa muun muassa elokuviin, teatteriin ja konsertteihin pääsee vain näyttämällä koronapassia, joka on pakollinen 18 vuotta täyttäneille.

Myös koronapassiin tulee  muutoksia, sillä sitä ei vastedes enää saa negatiivisella testitodistuksella, vaan ainoastaan todistetuilla koronarokotuksilla tai sairastetulla koronataudilla.


______

*) Olisiko THL:llä nyt jotain vaikeuksia tilastoida uusia tapauksiakin? Vai onko vika YLE:llä? Joka tapauksessa myös tällä sivulla näyttää la 23.10. kadonneen. — Eikun, se oli kumminkin näin (päivittyvästä):

Quote
Suomessa on todettu perjantain jälkeen 1 732 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Luvussa on siis tartuntoja usealta päivältä, sillä THL ei tiedota uusista tartunnoista viikonloppuisin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #828 on: 26.10.21 - klo:13:26 »
THL:n/YLE:n tietojärjestelmä oli ainakin n. puolen päivän aikaan ns. seinäkellomoodissa. Yhteenvetosivu väitti seuraavista seuraavaa:

Quote
Varmistetut tartunnat
154 888
Muutos edelliseen
0
[..]
Päivitetty:
26.10.2021 klo 11.47
14 päivän muutos
[..]

Rokotteen saaneet
[..]
Muutos edelliseen
— 300

Nyt siellä on edelleen tuo tieto/väite uusista tapauksista. Ensi rokotteen saaneissa on vähän järkevämpi tieto +249. Mihin voi enää luottaa? Mutta pysytään kanavalla.

***

Päivittyvä seuranta ja ko. sivu kertoi aika pian tämän:

Quote
THL: Suomessa 659 uutta tartuntaa vuorokaudessa


Ja myös tämän:

Quote
Ensimmäisen annoksen saajien osuus on kohonnut hitaasti viime päivinä. Eilisen jälkeen ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut vain 249:llä.

Kaksi annosta on tähän mennessä saanut miltei 3,78 miljoonaa ihmistä, eli 68 prosenttia Suomen väestöstä. Toisen annoksen ottaneiden määrä on noussut maanantaista 583:lla.

Mutta siinä on nyt se, että.THL:n mukaan heitä olisi ollut 1029 ja 3582.


PS. 27.10.21: Tuolla sivulla kerrotaan tänä aamuna edelleen ensimmäisen rokotuksen ottaneiden lukumäärän olevan 249. Tiedosta kerrotaan "Päivitetty: 26.10.2021 klo 19.36".

Suoraan THL:n sivuilta poimittujen lukujen aritmetiikka ei tietysti tänä aamunakaan suostu joustamaan, antamaan periksi.
« Last Edit: 27.10.21 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #829 on: 27.10.21 - klo:06:07 »
Tässä Ilta-Sanomien versiossa uutisesta...

Pääkaupunkiseudun koronanyrkiltä uusia suosituksia rokottamattomille – kehotetaan välttämään joukkoliikennettä ja anniskeluravintoloita
Koronanyrkin mukaan rokottamattomien tulee välttää sisätiloja, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.


... "nyrkki" kuulostaa pikemminkin silkkihansikkaaseen puetulta kädeltä. Jotenkin niin, että jos lapset ovat niin tuhmia, etteivät suostu ottamaan rokotetta, heitä kehotetaan lempeästi olemaan muuten kilttejä. Ja noudattamaan ihan vapaaehtoisesti "äidin" uusia ohjeita.

YLE:n versio kertoi terävämmistäkin kannanotoista, muun muassa näistä:

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä kehottaa rokottamattomia välttämään joukkoliikennettä ja ravintoloita, vaatii hoitohenkilökunnalle rokotepakkoa

Quote
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vaatii lisää toimia hallitukselta. Ryhmä tekee aloitteen hallitukselle koronapassia koskevan lainsäädännön valmistelemiseksi ja katsoo, että koronapassin käytön on jatkuttava myös vuodenvaihteen jälkeen.

– Myös sen käyttöä tulisi voida laajentaa eli katsoa koko lakia uudelta kannalta, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Ryhmä ehdottaa koronapassin laajentamista tilanteisiin, joissa hallintopäätöksin asetettuja rajoituksia ei ole voimassa.
[..]
Koronakoordinaatioryhmä esittää edelleen hallitukselle, että sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön tulee olla rokotettuja esimerkiksi ympärivuorokautisen hoidon hoivakodeissa.


Mutta päivittyvän mukaan se olikin nyt STM:n Kirsti Varhila, joka toppuutteli, etteivät tuo oikein ole mahdollista.

***

Aivan, olen edelleen käärmeissäni siitä, että koronapassilla ei ollutkaan ennustamaani piristävää vaikutusta rokotusintoon.  Joka näyttää entisestäänkin vain laskevan. Sen verran kuitenkin juna on menossa, että 80% tavoite näillä näkymin saavutetaan ensi viikolla. Kuitenkin niin, ettei se ole silloin tosiasia niiden nuorempien ikäluokkien kohdalla.

Heikki Melama sanoi minunkin mielipiteeni Hesarissa:

Hallitus ja viranomaiset ovat saamattomia koronapassin käyttöönotossa

Quote
Ihmettelen Suomen hallituksen ja aluehallintoviranomaisten saamattomuutta koronapassin käyttöönotossa. Miksi Olympiastadionin yleisötilaisuuteen ei vaadita koronapassia, miksi ravintoloille ei aseteta tiukempia rajoituksia? Rajoitusten välttämättömyysehto on helposti perusteltavissa, jos hoitojonojen purkamista pidetään välttämättömänä.


Olennaisesti saman totesi myös Jarkko J. Saarisen kirjoitus:

Rajoitukset eivät kohdistu oikein ilman koronapassia
« Last Edit: 27.10.21 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #830 on: 27.10.21 - klo:17:22 »
Olinko jo kyllin ymmälläni? En ollut.

YLE:n tieto tiistain ensimmäisistä rokotuksista on +3 539.

Mutta THL:n tieto saman päivän sekä ensimmäisistä että toisista rokotuksista on, että niitä ei ole annettu yhtään. Eli 0 kappaletta. Taas täysin kadonnut tiistai.

Asiaan kuuluu, että en ole saanut kohteliaaseen tiedusteluuni vastausta, koskien sitä edellistä tiistaita.
« Last Edit: 27.10.21 - klo:17:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #831 on: 28.10.21 - klo:05:31 »
Mutta päivittyvän mukaan se olikin nyt STM:n Kirsti Varhila, joka toppuutteli, etteivät tuo oikein ole mahdollista.


Tästä selviää, ettei kyse ollut lainkaan Varhilan tai STM:n halusta:

STM tarkastelee koronapassin käytön laajentamista – Varhila: Passista todennäköisesti vapaaehtoinen ja oma-aloitteinen

Quote
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan passin käytön laajentaminen yritetään saada eduskuntaan noin kuukauden sisällä, jotta asia ehdittäisiin käsitellä ennen eduskunnan joulutauolle jäämistä.
(lihav. HJ)

Vaan tietystä realismista sen suhteen, millä aikataululla asia voisi edetä. Koronapassin poliittinen vastustus pystttiin jo kerran ylittämään. Mutta nyt se tulee ilmeisesti uudelleen esille, kun käyttöalueen laajennusta suunnitellaan. "Perustuslailliset" (joulutontut?) hiipivät taas ulos koloistaan.

***

Päivittyvästä:

Quote
Hallituslähteistä on kerrottu, että hallituspuolueet ovat yksimielisiä tarpeesta jatkaa ravintolarajoituksia myös lokakuun jälkeen. Hallitus pohtii tällä viikolla, miten ravintolarajoituksia voidaan jatkaa kuun vaihteen jälkeen.

Berliinissä vieraillut Marin sanoo, että hallitus ei ole keskustellut rokotuspakosta. Marin toivoo, että Suomen rokotuskattavuus nousisi vielä lähelle 90:tä prosenttia. Kattavuuden noustessa rajoituksista on tarkoitus luopua.

Tällä hetkellä tuo kattavuus on saavutettu vain ikäryhmissä 70-79 vuotta. Kovasti toivomista vielä tarvitaan.   8)
« Last Edit: 31.10.21 - klo:10:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #832 on: 28.10.21 - klo:10:56 »
Tämänpäiväisessä THL:n infotilaisuudessa esitettiin arvio:

Quote
Koronapassin käyttöönotto on saanut nuoret aikuiset ottamaan rokotteen

Suurin nousu ykkösannosten ottamisessa on tapahtunut alle 35-vuotiailla. Tämän arvioitiin osittain olevan sen ansiota, että moni ravintola ja baari edellyttää koronapassin näyttämistä sisäänpääsyn ehtona.


Niin, ehkä heidän (30-34 v.) parissaan on tuo suurin nousu. Mutta kokonaistasossa ei kyllä ole kehumista: ykkösannoksissa  76,3%. Koko kesä on heillä on asiaan ollut aikaa. Kakkosrokotuksia 66,4%. Jos tarkoitetaan myös n. 10 vuotta nuorempia, yhtä kehnosti on heidän kohdallaan. Kokonaisluvuissa ei minusta tuollaista innostusta näy. Jos ensimmäisten rokotusten kokonaiskasvu 14 vuorokauden aikana on ollut vain 1,2% (+40 084). Kun me yli 70-vuotiaat keväällä otimme ensirokotuksia, tuollaisia tuloksia tehtiin päivittäin!

Eilen ykkösrokotuksia annettiin THL:n mukaan 3 611. Ei sekään viestinyt suuresta, äkkiä heränneestä innostuksesta. Siinä luvussa mukana olivat kaikki ikäryhmät. Jotta asia ei menisi liian helpoksi, niin YLE antaa eilisten ykösrokotusten lukumääräksi +4 219.
« Last Edit: 28.10.21 - klo:12:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #833 on: 28.10.21 - klo:12:48 »
Tässä (ote artikkelista) Reijo Ruokanen (IS) osuu:

Reijo Ruokasen kolumni: Valeet olisi helppo torjua

Quote
Hallitus torjui keväällä koronapassin tarpeettomana. Syksyn tullen se yllättäen kelpasi. Helsingin Sanomien haastattelussa (7.8.) pääministeri Sanna Marin selitti muutosta näin: ”Keväällä meillä ei vielä ollut sellaista rokotuskattavuutta, että olisi ollut edellytyksiä isolta osalta suomalaisia sulkea joitain yhteiskunnan toimintoja.”

Selitys on päätön etenkin, kun Marin vielä huhtikuussa torjui passin tarpeettomana siksi, että kesän aikana rokotuskattavuus olisi jo niin korkea, ettei rajoituksia tarvittaisi. Toisin kävi. Hallitus oli väärässä. Kesätapahtumat jäivät pitämättä ja muutenkin iso osa Suomea oli ainakin osittain kiinni.
« Last Edit: 28.10.21 - klo:14:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #834 on: 28.10.21 - klo:14:53 »
Tässä uutisessa em. tiedotustilaisuudessa tänään tuli selventävää tietoa:

Quote
Onko rokotuskattavuustavoitetta 80 prosentista tarvetta siirtää?

Kontio sanoo, että tavoitteesta puuttuu noin 120 000 rokoteannosta.

- Viime viikolla otettiin vain 77 000 annosta ja jos se edelleen laskee, niin ensi viikon aikana siihen ei välttämättä päästä, Kontio sanoo.

Otto Helve muistuttaa, että 80 prosentin tavoite ei riitä.

- Virushan ei sitä tiedä. Epidemiologista vaikutusta 80 prosentin saavuttamisella ei ole, Helve sanoo.


Meidän lukumne ovat siis edellä suhteellisen oikein. Laskelmamme mukaan kakkosrokotuksia annettiin viime viikolla 76 864. Siinä oli mukana se kadonnut tiistai. Tai siis ei ollut, koska se ei lisännyt tuota lukua yhtään. Kadonnut tiistai ei tullut esille tiedotustilaisuudessa. (Yhteensähän on häviksissä jo 3 tiistaipäivää.)

Tuon 80% tavoitteeseen tarvittavien rokotusten määrän arvioimme myös suht. samalla tavalla:

Aivan, olen edelleen käärmeissäni siitä, että koronapassilla ei ollutkaan ennustamaani piristävää vaikutusta rokotusintoon.  Joka näyttää entisestäänkin vain laskevan. Sen verran kuitenkin juna on menossa, että 80% tavoite näillä näkymin saavutetaan ensi viikolla. Kuitenkin niin, ettei se ole silloin tosiasia niiden nuorempien ikäluokkien kohdalla.

80% tavoitteen mielivaltaisuus on myös todettu. Koska esim. Italia pyrkii tasolle 90%. Myös Tanskasta, jossa kattavuus on jo melko paljon meitä parempi, voisi ehkä ottaa jotain oppia:

Tanska luopui puolitoista kuukautta sitten kaikista korona­rajoituksista – tämä on tilanne maassa nyt
Tanskassa raportoitiin keskiviikkona 1 871 koronavirustartuntaa.


Muutakin tietysti, mutta ainakin sen, ettei koronapassista luopumisen pitäisi olla kiireellisyysjärjestyksessä alkupäässä.

Mutta nyt (hiukan) pelkään Suomessa tilannetta, jossa saavutamme tuon 80%. Silloin voidaan katsoa, että kaikista rajoituksista on luovuttava (niinhän luvattiin!). Ja voidaan katsoa, että koska (valtakunnallisia) rajoituksia ei ole, koronapassia ei voida missään vaatia. Sitten ei suomalaistenkaan poliitikkojen muu auta kuin vedota kansaan tanskalaiseen tapaan:

Quote
– Tämä on hyvin selvä viesti niille, jotka eivät vielä ole ottaneet rokotusta. Harkitkaa hyvin tarkkaan rokotukseen menoa, koska sitä tarvitaan, että vieläkin useampi käy ottamassa rokotuksen. Teemme kaikkemme pitääksemme yhteiskunnan auki ilman rajoituksia, Heunicke painotti.
« Last Edit: 02.11.21 - klo:03:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #835 on: 29.10.21 - klo:04:05 »
Globaalisti 7 miljardin pistoksen raja ylittyy ylihuomenna. Nyt 6,96 miljardia.

Afrikassa kaikki Pohjois-Afrikan maat ovat ylittäneet kattavuudessa 10%. Etunenässä Marokko, joka 64,8 prosentilla on eurooppalaisella tasolla. Paremmalla kuin esim. Baltian maat. Ja yhtä hyvällä kuin mm. Itävalta ja Sveitsi, joista Ludger Wess edelleenlähetti tämän vertailun:

https://twitter.com/OurWorldInData/status/1453330363254706177/photo/1

Lähetteellä, että lähes viimeisinä Euroopassa ovat homeopatiaan uskovat saksankieliset maat. Ja kyllä siinä tulkinnassa jotain perää voi olla.

Myös eteläisessä Afrikassa 6 maata on päässyt yli 10 prosentin. Ja Angola 9,9% ihan huulella.

Sillä välialueella on rokotustilanne kieltämättä yhä erittäin kehno.

Omaksumme täällä tämän uuden tavoiteprosentin vähän myöhemmin:

Mutta ei vaivuta pessimismiin, vaan otetaan tästä uusi tavoiteprosentti köyhimmille:

Suomi lahjoittaa ylijäämärokotteita köyhempiin maihin – arvostelijoiden mukaan rokotteiden hamstraus rikkoo ihmisoikeuksia

Quote
Tilannetta yritetään kohentaa kansainvälisen Covax-rokoteyhteistyöjärjestelmän avulla. Sen ensisijainen tavoite on nostaa rokotuskattavuus 20 prosenttiin maailman kaikissa maissa.


Sanokaamme vaikka sitten kun tämä — ja USA:n vastaava aktio — on toteutunut:

Quote
Suomi on sitoutunut rokotesolidaarisuuteen ja osallistuu EU-maiden yhteiseen sitoumukseen vähintään 100 miljoonan COVID-19-rokoteannoksen lahjoittamisesta vuoden 2021 loppuun mennessä. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan EU lahjoittaa yli 200 miljoonaa rokoteannosta ennen vuodenvaihdetta.


PS. Saattaa tällaisia ongelmiakin ilmetä:

Zimbabwelaiset taistelevat koronarokotteista

Mutta toisaalta Zimbabwella on köyhäksi Afrikan maaksi loistava virallinen tulos: 19,7%! Marokon jälkeen Afrikassa toisena!
« Last Edit: 29.10.21 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #836 on: 29.10.21 - klo:04:27 »
Mennään vielä Tanskaan mutta tullaan heti takaisin:

Quote
Heunicke ei silti sulkenut pois, ettei Tanskassa voitaisi ottaa rajoitustoimia taas käyttöön.

Tanskassa yli 4,4 miljoonaa ihmistä on saanut molemmat rokoteannokset. Rokotuskattavuus on Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan Euroopan korkeimpia: yli 18-vuotiaissa 88,1 prosenttia ja koko väestössä 75,5 prosenttia.

Suomen vastaavat luvut olivat keskiviikkona 80,8 ja 68,8 prosenttia.

YLE:n rokotuslaskuri-sivulla ("Koronavirus lukuina") on yhä tämä teksti:

Quote
Grafiikassa luki aiemmin, että laumasuojan kriittinen raja on noin 70 prosenttia. Se on poistettu 2.6.2021 koska THL arvioi, että 70 % rokotekattavuus ei välttämättä riitä.

Tanskassa tuli selväksi, että THL oli täysin oikeassa. Rajoitusten poistamisen jälkeen tapausmäärät kyllä vielä jopa laskivat, mutta ovat nyt pompsahtaneet taas nousuun.

Tanska on kokonaiskattavuudessa ylittänyt tuon 70%. Suomi ei ole.

Deltavariantti ilmeisesti edellyttää kattavuuden korkeampaa tasoa. Jos sairastaminen nyt jää pääkeinoksi koronavirus pysäyttää, niin onnistuuhan se. Mutta aikansa se sitten kestää:

Quote
— klips —
Tämän hienon onnistumisen kääntöpuoli on, että suuri enemmistö rokottamattomista on edelleen alttiita virukselle. Normaalin elämänmenon palauduttua kaikki luultavasti saavat tartunnan ennemmin tai myöhemmin.

Koska rokottamatta on yhä noin 600 000 aikuista, vakavasti voi sairastua kymmeniä tuhansia. Rämet arvelee, että tätä kaikki rokotusten vastustajat eivät ole vielä käsittäneet.

Sitten kun kaikki suomalaiset ovat altistuneet koronavirukselle, rokotteen absoluuttinen suoja on täsmälleen sama kuin suhteellinen suoja.


Tuohon viimeisen lauseen tilanteeseen päästään tätä vauhtia noin 2-3 vuodessa. Em. keskustelukumppanini voi hyvällä säkällä säilyä koronaterveenä vielä toisetkin kaksi vuotta.
« Last Edit: 30.10.21 - klo:10:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #837 on: 30.10.21 - klo:07:30 »
Tämä kriittinen hetki on nyt Helsinkiin tullut:

Rokotuskattavuus kohosi yli 80 prosenttiin Helsingissä – tämä on Suomen koronatilanne nyt

Quote
Helsinkiläisistä 12 vuotta täyttäneistä ja tätä vanhemmista 80,2 prosenttia on saanut kaksi annosta koronarokotetta, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessa.

Ensimmäisen annoksen 12-vuotiaista helsinkiläisistä on saanut 85,9 prosenttia.

– Nyt on kiitoksen paikka. Kiitos helsinkiläiset. Olemme saavuttaneet tärkeän etapin rokotuskattavuudessa. Tähän emme vielä kuitenkaan tyydy. Mitä paremman rokotuskattavuuden saamme, sitä normaalimmaksi arkemme tulee. Tätä me kaikki odotamme, pormestari Juhana Vartiainen sanoo.
(lihav. HJ)

Noin sanoo, mutta kestääkö linja sen paineen ja huudon, että se oli nyt siinä, tavoite saavutettu? Ja kaikki lisätoimenpiteet ovat tästä lähtien (enemmän tai vähemmän) perusoikeuksien loukkauksia? Ja se tosiasia häipyy taka-alalle, että yhä 19,8 prosentilla helsinkiläisistä on toinen rokotus saamatta. Ja hiukan pienemmällä (14,1%), mutta suurella joukolla ensimmäinenkin.

Näinhän ammattiliitotkin:

Ammattijärjestöt ihmettelevät THL:n ehdotusta hoitoalan koronapassista: ”Faktisesti pakkorokottamista”

Vaikka ovat tietysti ehdottomasti tämän puolella:

Quote
PAAVOLA korostaa, että liitto suosittelee vahvasti koronarokotteen ottamista kaikille.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 31.10.21 - klo:02:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #838 on: 30.10.21 - klo:08:07 »
Tällä rintamalla tapahtumassa kyllä on:

EU on toimittanut vasta murto-osan lupaamistaan koronarokotteista Afrikkaan – Kiire tulee, sanoo Suomen EU-komissaari Jutta Urpilainen

Otetaanpa ne luvut tähän vielä kertaalleen:

Quote
EU on sitoutunut toimittamaan Afrikkaan vuoden loppuun mennessä 250 miljoonaa koronarokoteannosta. Nyt niistä on toimitettu noin 70 miljoonaa annosta, kertoo EU-komissaari Jutta Urpilainen, [..]

Afrikan väkiluku on n. 1,2 miljardia. Mutta tuossa oli vasta EU:n osuus rokote lahjoituksista. Sinänsä kyllä jo riittää haavoittuvaisimman väestöosan, vanhemman väestön suojaamiseen. Tietysti vasta sitten, kun ne saadaan sinne toimitetuksi. Ja annetuksi, joka on sekin ehkä ongelma.


PS. En olisi pessimistinen tai olisi uskomatta näitäkään:

Köyhille maille satelee rokotelupauksia G20-kokouksen edellä – tähän mennessä toimitukset takkuilleet

Aika, eikun hyvin pian meidän pitäisi nähdä, takkuileeko yhä:

Quote
Yhdysvallat, EU, Britannia ja Kanada yrittävät koota tämän kuun loppuun mennessä 240 miljoonaa käyttämätöntä rokotetta eteenpäin toimitettavaksi. Lähettävien maiden sotilaita on kaavailtu avuksi jakeluoperaatiossa muun muassa auttamaan lentokuljetusten järjestelyssä.
(lihav. HJ)

Globaalisti 7 miljardin pistoksen raja ylittyy ylihuomenna. Nyt 6,96 miljardia.

31.10.21 aamulla: niin tapahtui. Se on nyt 7 miljardia.
« Last Edit: 31.10.21 - klo:02:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #839 on: 31.10.21 - klo:05:29 »
Krista Kiurua olisi ehkä syytä nyt kuunnella:

Kiuru ihmettelee vitkastelua koronarajoituksissa: alueilla on työkalut, joilla tartuntaryppäät voi taltuttaa

Quote
Ministeri ei pidä järkevänä arvuutella mahdollisen hätäjarrun tarvetta. Poliittinen käsittely alkanut, valmista pitäisi tulla lähiaikoina, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru arvioi (sd.).
[..]
STM:stä on julkisin lausunnoin ja ohjauskirjein pyritty viestimään alueille, että alueellisia ja paikallisia rajoitustoimia tarvitaan nyt. Alueet ovat kuitenkin olleet haluttomia ottamaan niitä käyttöön.

– Oma kysymykseni on, mitä me tässä odotamme. Alueilla ja aluehallintovirastoilla on kaikki mahdollisuudet nykyisillä työkaluilla saada tartuntaryppäät taltutettua.

Kiuru viittaa tartuntatautilain mukaisiin keinoihin, joilla voidaan esimerkiksi rajoittaa kokoontumisia tai yleisötilaisuuksia.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tällä viikolla, että rokottamattomat välttäisivät sisätiloja ja tilanteita, joissa on paljon ihmisiä lähekkäin. Kysymys siitä, riittävätkö tällaiset suositukset, saa Kiurun hymähtämään, jonka jälkeen hän vastaa:

– Olisi hyvä, että alueilla olisi kykyä luotsin odottamisen sijasta lähteä tekemään itse sitä navigointia.

Vai odotetaanko mieluummin ensin myrskyä ja sumua? Tanskan lisäksi toisessakin korkean rokotuskattavuuden maassa Britanniassa on käynyt näin (päivittyvästä):

Quote
Maan terveysviranomaiset ilmoittivat tänään, että koronavirusinfektioiden määrä kasvoi viime viikolla Englannin alueella. Kasvua on ollut jo viisi viikkoa peräkkäin.

Tilastojen valossa viime viikolla todettujen uusien tartuntojen määrä nousi tammikuun tasolle.

Suomen tilanteesta olemme nykyisin aina viikonloppuisin pimeässä. Vasta maanantaina saamme kolmen viime päivän tartuntaluvut. Kiuru-jutusta:

Quote
Suomessa on yhä noin 676 000 rokottamatonta vähintään 12-vuotiasta, ja virus leviää kovalla nopeudella heidän keskuudessaan.


Hesarin versiossa Kiuru oli maininnut 90% tavoitteen.

Joku sellainen toive minullakin tuosta syntyy, että hätäjarrua ei tarvitsisi käyttää, jos (tilanne)nopeutta osattaisiin ajoissa vähentää:

Nyt toivoisi tietysti, että hätäjarrua osataan käyttää maltillisesti. Muistaen mm. että meillä on nyt tuo koronapassi. Jonka käyttöä voi myös tarvittaessa laajentaa, ohjeita hiukan säätää. Pelättävissä on, että kuitenkin turvaudutaan yksioikoisiin rajoituksiin ja sulkemisiin.
« Last Edit: 31.10.21 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »