Author Topic: COVID-19  (Read 186335 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #675 on: 10.08.21 - klo:16:37 »
YLE/THL haluaa kertoa rokotuksista nyt näin (päivittyvästä):

Quote
Koronarokotteen toisen annoksen on saanut nyt noin 2,16 miljoonaa ihmistä eli 38,9 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. 

Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,74 miljoonaa ihmistä eli 67,4 prosenttia väestöstä."

Eli ei halua kertoa rokotusten lukumäärää. Maanantain rokotuksista on kyse.

Muuttuneista prosenteista voi päätellä, että yhteensä annettiin alle 20 000 rokotusta. Nyt tekee taas mieli laskea Suomen hallussa olleet rokoteannokset. Niitä oli 538 125.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #676 on: 11.08.21 - klo:04:11 »
Päivittyvästä:

Quote
Saksa lopettaa ilmaiset koronatestit

Saksa on tänään ilmoittanut, että se aikoo lopettaa ilmaiset koronatestit lokakuussa.

Päätöksellä halutaan kannustaa ihmisiä aktiivisemmin koronarokotuksiin. Tänään Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Saksalla on tarpeeksi koronarokotteita, mutta rokotustahti on hidastunut.
(kursiv. HJ)

Saksalla on suhteessa väkilukuun saman verran rokotteita kuin Suomellakin, se on koko ajan ollut EU:n jakosysteemi.

Näin tuo asia oli valmisteluvaiheessa:

Quote
Saksan terveysministeri Jens Spahn on jo aiemmin ehdottanut, että pikatestit olisivat kaikille maksuttomia enää lokakuun puoliväliin asti eli kunnes kaikille on kyetty tarjoamaan rokotusta. Sen jälkeen testin saisivat maksutta vain ne, jotka eivät rokotetta voi ottaa.

Saksalaislehti Rheinische Post kertoi viime viikolla, että pikatesteistä on koitunut tänä vuonna jo kolmen miljardin euron kustannukset.

Lisäksi Saksan johtajat pohtivat tänään, voiko rokotetuilla ja rokottamattomilla olla jatkossa erilaisia oikeuksia. Ministeri Spahn on esittänyt, ettei rokottamattomia jatkossa pääsääntöisesti enää päästettäisi yleisötilaisuuksiin edes negatiivisen testituloksen perusteella. Spahnin ajatus on saanut kuitenkin myös jyrkkää kritiikkiä.

Maiden rokotusten vertailu Bloombergin luvuilla (kokonaiskattavuus, 1. ja 2. annos):

Germany  57.4  62.6  55.2
Finland     53.8  68.3  39.3

Satun tuntemaan erään henkilön, joka ei ole halunnut ottaa rokotusta. Siitä huolimatta hän halusi matkustaa Kreikkaan. Ei kovin varakas. Ja hoiti asian niin, että haki tarvittavat testitulokset julkisesta terveydenhuollosta. Ilmaiseksi.

***

Iltalehdelle näyttää riittävän THL:n (Nohynekin) selitys:

Rokotustahti hyytyy, sairaalahoidossa suurin osa rokottamattomia – tämä on Suomen koronatilanne nyt

Quote
Asiantuntija: Suomen rokotustahti hyytynyt

Iltalehti kertoi aikaisemmin tänään, että rokotukset eivät tällä hetkellä etene toivotusti. Rokotukset alkoivat vauhdikkaasti, mutta nyt Suomi on jäänyt molempien rokotusten saaneiden määrässä EU/EEA-maiden keskiarvon alapuolelle.

Vähintään yhden rokotteen EU-maissa on saanut 72,2 prosenttia, kun Suomessa yhden rokotteen on saanut 81,3 prosenttia yli 18-vuotiaista.

Koko rokotesarjan on saanut yli 18-vuotiaista EU-alueella 60,3 prosenttia, kun luku Suomessa on vain 45,5 prosenttia.

Suomen hidastuneelle rokotustahdille on kuitenkin luonnollinen syy. Tahti on seurausta Suomen strategiasta, jonka mukaan kansanterveyden kannalta on parempi, että mahdollisimman monelle annetaan ensimmäinen annos ensin.

– Koska rokotukset aloitettiin niin vauhdikkaasti Suomessa ja rokotusväliksi oli laitettu 12 viikkoa, ollaan niiden rokotteiden varassa mitä maahan tulee. Sitä vauhtia, kun niitä tulee, niitä pystytään pistämään, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

Rokotteita on saatu välillä enemmän ja niitä on jaettu kuntiin sen mukaan, ja rokotusväliä on voitu näin pienentää alkuperäisestä 12 viikosta.
(kursiv. HJ)

Mutta otetaan B:stä vielä kolmanneksi Tanska:

Denmark  67.5  74.0  61.0

Ja juuri edeltä nämä luvut:

Muuttuneista prosenteista voi päätellä, että yhteensä annettiin alle 20 000 rokotusta. Nyt tekee taas mieli laskea Suomen hallussa olleet rokoteannokset. Niitä oli 538 125.

Tuohon voi vielä lisätä täsmällisen luvun maanantaina annetuista ykkösrokotuksista: +3 701.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #677 on: 11.08.21 - klo:04:14 »
Kappas vain:

THL:stä vapaalla oleva asiantuntija väläytti ”koulujen uhraamista tieteen alttarille” – Selittää nyt, mitä heitto tarkoitti

Quote
Aktiivinen Twitterin käyttäjä, epidemioiden asiantuntija ja THL:stä virkavapaalla oleva Jussi Sane haluaisi tutkittavan, miten maskien käyttö tai käyttämättä jättäminen kouluissa vaikuttaa koronaviruksen leviämiseen.

Hän esitti asian Twitterissä provokatiivisin sanavalinnoin, ja kohuhan siitä nousi.

– Ainakin UK, muut Pohjoismaat, Viro, Hollanti (osin) lähtevät kouluvuoteen ilman maskeja. Vastuutonta, valistunutta? Suomessa eri tie, sama tietopohja. Voisko joitain kouluja uhrata tieteen alttarille verrokkeina ja aikuisten oikeasti selvittää mikä intervention teho on? Mutuilun sijaan, Sane tviittasi.
(lihav. HJ)

Mutta tämä oli joillekin liikaa:

Quote
Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistui keskusteluun todeten, ettei Sanen lausuma edusta laitoksen kantaa.

– Se nosti joillakin karvat pystyyn. Tarkoitin sillä ihan normaalia asiaa, eli tutkitaan interventiota, tässä tapauksessa maskia kouluissa. Eli toisissa kouluissa käytetään maskia, toisissa ei. Tämän pitäisi olla normaali käytäntö näyttöön perustuvassa kansanterveystieteessä.
[..]
Myöhemmin hän muun muassa kommentoi, että laittaisi omat lapsensa ilomielin verrokkiryhmään.

– Tietenkään tämä ei ketään asettaisi uhrina alttarille. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa kouluvuosi käynnistyy ilman maskeja. Kyse ei varmaankaan ole kovin vaarallisesta alttarista, jos muissa maissa tehdään tämä arvio. Hain sitä, että olisi aika tutkia tätä asiaa olettamatta, että tulos jo tiedetään. [..]

Ei siis tuon vaarallisempaa. Minulle muistuu mieleen 1980-luku ja eräs alkuun lupaava HIV-estolääke (josta ei kyllä sittemmin mitään tullut). Homoseksuaalien järjestöt USA:ssa vaativat ehdottomasti, että lääkettä on kokeessa annettava myös verrokkiryhmäläisille! Ja niin vieläpä toimittiin! En enää muista, millä tavoin osoitettiin tuon lääkkeen olevan tehoton. Ehkä niin, että se ei kummassakaan ryhmässä aiheuttanut mitään havaittavia muutoksia, verrattuna perustasoon.

***

Minä tietysti toivoisin, että vastaava tutkimus eli koe tehtäisiin kauppakeskuksissa. Ja erityisesti, että Helsingin Itis osuisi siihen ryhmään, jossa maskeja ei käytettäisi!  8)
« Last Edit: 11.08.21 - klo:11:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #678 on: 11.08.21 - klo:05:32 »
Mitä johtopäätöksiä tästä pitäisi tehdä?

Pirkanmaalla ennätysmäärä koronatartuntoja viime viikolla – nyt valoa tunnelin päässä

Quote
Pirkanmaan tartunnoista jäljitettiin viime viikolla 74 prosenttia. Tartunnoista 83 prosenttia todettiin paikallisilla.

Tuttavien tapaamisista tuli 68 tartuntaa ja työpaikoilta kaikkiaan 20 tartuntaa useasta eri työpaikasta. Harrastuksista tuli 27 tartuntaa, yksityisistä juhlista 12 tartuntaa, ravintolasta, baarista tai yökerhosta yhdeksän tartuntaa ja yleisötapahtumista seitsemän tartuntaa. Päiväkodista saatiin kaksi tartuntaa.
(lihav. HJ)

Heinäkuun loppupuolella nähtiin näin:

Quote
Koronatartuntoja saadaan edelleen runsaasti perhepiiristä ja tuttavien tapaamisista, mutta etenkin baari- ja yökerhotartuntojen määrä on noussut. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen vaikuttaa etenkin ravintoloiden aukioloaikoihin, mutta muihin Pirkanmaan alueen suosituksiin tai rajoituksiin kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei tuo merkittäviä muutoksia.
(lihav. HJ)

Senhän tuosta voi heti sanoa, että varsinaisia yökerhoja ei Pirkanmaalla ole koko ko. jäljityskauden aikana ollut, koska jo kiihtymisvaiheessa ravintolat on suljettu klo 24. Ja nyt suljetaan klo 22.

Mutta purivatko nuo ravintolarajoitukset? Nuo viimeiset 9 tapausta tuntuvat tosi vähäiseltä määrältä.

Toinen tulkinta on tietysti se, että alunperinkin saatettiin haukkua väärää puuta. Oliko ravintolatartuntojen määrä ja osuus alunperinkään kovin suuri? Vaikka sen mutu-menetelmällä täytyikin olla? Ainakaan tuon ennätyksen rakentamiseen ne eivät nyt merkittävästi osallistuneet.
« Last Edit: 11.08.21 - klo:05:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #679 on: 11.08.21 - klo:15:59 »
Tällaisen toiveen jo ennen juhannusta esitin:

Nyt taitaa tämä sotapäiväkirjani lähestyä loppuaan.

Mutta nyt näyttää siltä, että erilaiset "herrat" ovat halunneet järjestää vielä eräänlaisen "Lapin sodan". Ja tuntuu siltä, että tästä sodasta ei nyt pystytä mitään ikäluokkia "kotiuttamaan" eli vapauttamaan, ennen kuin koko sota katsotaan päättyneeksi. Iskulause tuntuu kaikkialla olevan: "Korona ei ole vielä ohi!". Otsikkoja päivittyvästä:

Quote
Sipoossa mahdollinen koulualtistuminen jo ensimmäisenä koulupäivänä
Etelä-Pohjanmaalle kokoontumisrajoituksia perjantaina – yli 50:n osallistujan tapahtumat mahdollisia erityisjärjestelyin
Keski-Pohjanmaa siirtyy kiihtymisvaiheeseen
Jyväskylän, Muuramen, Laukaan ja Äänekosken kuntiin kokoontumisrajoitukset ja turvavälit
Suomessa 844 uutta tartuntaa
Työterveyslaitos: Työpaikoilla syytä ottaa aikalisä koronatoimien purkamisessa

Plus tietysti se, että koronapassia viivyttämällä halutaan, että korona-aika kestäisi mahdollisimman kauan. Siltä minusta tuntuu.

Niinpä on minunkin pakko tätä sotapäiväkirjaani jatkaa.

Ja heti alkuun jupisen kovalla äänellä.

Quote
Täysrokotettuja lähes 40 prosenttia kansasta

Lähes 3,8 miljoonaa suomalaista on nyt saanut vähintään yhden koronarokotteen.

Se tarkoittaa sitä, että 67,6 prosenttia kansasta on saanut ykköspiikin. Luku on kasvanut eilisestä reilulla 9 000:lla. [= +9 303]

Molemmat rokotteet on saanut 39,4 prosenttia suomalaisista. Kasvua eiliseen verrattuna on 9 300 rokotetta.

Yhteensä siis 18 603. Nuo luvut ovat skandaalimaisia.

Tarkistettu luku siitä, paljonko Suomella on tällä hetkellä rokotteita: 504 424. Niistä annettiin eilen tiistaina (so. arkipäivänä) 3,68%. Tuota vauhtia noiden jo hallussa olevien rokotteiden pistäminen kestää 27 päivää. Eli lähes kuukauden. Sinä aikana Suomeen on luvattu lisää 1 365 000 rokoteannosta.

Enkä vieläkään ymmärrä, miksi media, miksi kaikki muut suhtautuvat tuohon tilanteeseen vain toteavasti. Kuten tuossa lainauksessa.

PS. Korjaus alempana.
« Last Edit: 12.08.21 - klo:03:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #680 on: 12.08.21 - klo:03:42 »
Korjaus edelliseen.

Olin kopioinut tuon lainauksen YLE:n päivittyvästä uutisesta n. klo 13, enkä sitten enää asiaa tarkistanut. Tuohon kohtaan oli kuitenkin tullut aika pian tämä korjaus:

Quote
Täysrokotettuja lähes 40 prosenttia kansasta

Lähes 3,8 miljoonaa suomalaista on nyt saanut vähintään yhden koronarokotteen.

Se tarkoittaa sitä, että 67,6 prosenttia kansasta on saanut ykköspiikin. Luku on kasvanut eilisestä reilulla 9 000:lla.

Molemmat rokotteet on saanut 39,4 prosenttia suomalaisista. Kasvua eiliseen verrattuna on 25 477 rokotetta.

Korjattu 11.8. klo 13.44 toisen rokoteannoksen kasvumäärä eilisestä.

Ykköspiikkien määrä täsmällisemmin +9 303. Yhteensä siis 34 780. Seuraavan tekstin luvut tältä pohjalta korjattuna.

Tarkistettu luku siitä, paljonko Suomella on tällä hetkellä rokotteita: 504 424. Niistä annettiin eilen tiistaina (so. arkipäivänä) 7%. Tuota vauhtia noiden jo hallussa olevien rokotteiden pistäminen kestää 14,5 päivää. Eli noin kaksi viikkoa. Sinä aikana Suomeen on luvattu lisää 715 000 rokoteannosta.

Pitääkö siis korjata myös ilmaisu "skandaalimaisia"? Korjataanpa:

Nuo luvut ovat täysin kelvottomia.

Vaikka toisen rokoteannoksen luku olikin korjattu järjellisemmäksi.

***

Globaalisti edetään edelleen rivakasti. Seuraava miljardi tulee täyteen nähtävästi nopeammin kuin edellinen. Jo tässä kuussa. Ollaan ylitetty puoliväli siitä miljardista.
« Last Edit: 12.08.21 - klo:07:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #681 on: 13.08.21 - klo:04:28 »
Poliitikot reagoivat heti:

Saarikko kummasteli iltauutisissa Avin päätöstä lasten harrastusten rajoittamisesta – myös muita ministereitä tyrmistyneenä

Tosiasiana kuitenkin pysyy, että edellispäiväisestä tartuntojen ennätysmäärästä +1 024:

Quote
Helsinki ja Uusimaa
Muutos eiliseen: +604

Eli 59 prosenttia. Ja luultavasti valtaosin pääkaupunkiseudulta. Ja paremman puutteessa tämä tulos edeltä:

Quote
Pirkanmaan tartunnoista jäljitettiin viime viikolla 74 prosenttia. Tartunnoista 83 prosenttia todettiin paikallisilla.

Tuttavien tapaamisista tuli 68 tartuntaa ja työpaikoilta kaikkiaan 20 tartuntaa useasta eri työpaikasta. Harrastuksista tuli 27 tartuntaa, yksityisistä juhlista 12 tartuntaa, ravintolasta, baarista tai yökerhosta yhdeksän tartuntaa ja yleisötapahtumista seitsemän tartuntaa. Päiväkodista saatiin kaksi tartuntaa.
(lihav. HJ)

Nuo harrastuksista saadut tartunnat eivät tietysti olleet välttämättä lapsilla. Mutta sitä eivät voine ministeritkään kiistää, että lapsetkin voivat tartunnan saada. Ja sitä levittää.

***

Kun tätä järjestelmää nyt ryhdytään rakentamaan...

Isoin riski baareissa ja yökerhoissa, pienin museoissa ja henkilöstö­ravintoloissa: Tällaista pisteytys­järjestelmää THL ja STM työstävät

... niin etiäiseni on, että järjestelmässä tai ainakaan sen soveltamisessa ainoa vaikuttava tekijä ei tule olemaan havaitut todennäköisyydet.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #682 on: 13.08.21 - klo:04:35 »
"Urheilu-uutisia". YLE:n päivittyvästä:

Quote
Espanjassa yli 61 prosenttia maan 47 miljoonasta ihmisestä on täysin rokotettu koronaa vastaan. Tällä määrällä Espanja johtaa rokotustilastoja Euroopassa.

Bloombergin mukaan kylläkin täysin rokotettuja on enemmän Belgiassa (65,0). Ja pienemmissä maissa Maltalla (80,9) ja Islannissa (71,5). Espanjassa sen mukaan 62,4. Espanjan kyljessä on erityisalue Gibraltar, jossa tuo prosentti on 115,1.

EU:n keskiarvo on 53,6. Suomen tulos 39,8.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #683 on: 13.08.21 - klo:04:46 »
Tämä on tavallaan jo täällä esitettykin, mutta tässä se tulee hyvin iskevästi:

Koronapassi on jo olemassa – miksi sitä ei käytetä?

Quote
Nyt kiinnostaa tietää, voitaisiinko koko yhteiskuntaa koskevaa koronapassia lokakuulle odoteltaessa laatia nopeasti tilapäislaki, asetus tai pelkkä ohje, joka mahdollistaisi monien alojen normaalitoiminnan, jos ne vaatisivat asiakkailtaan ja yleisöltään sisäänpääsyn ehtona jonkin kolmesta koronatodistuksesta. Sen tarkistaminen ovella ei liene vaikeampaa kuin iän toteaminen ajokortista.

Meillä on saatu nopeasti ja ilman valmiuslain käyttöäkin toimivat säädökset, ohjeet ja käytännöt, joiden takaa on rajoitettu tapahtuma- ja kulttuurialaa ja ravintoloiden toimintaa. Yhteiskunnan avaaminen sujunee yhtä nopeasti?

Tämä tilapäiskäytäntö voisi myös antaa lainvalmistelijoille työaikaa ja -rauhaa, tietoa ja kokemusta varsinaisen koronapassin kehittelyn tueksi. Ja rohkaisisi monia ottamaan rokotteen nyt eikä sitten joskus tulevaisuudessa.


Meille Helsingissä annettiin pahvinen kortti, johon rokotukset merkittiin. Eikö se jo kävisi tuollaisena koronapassin kevytversiona? Kotimaassa?

***

Tämä on reipasta meininkiä (päivittyvästä):

Quote
Helsingin kaupunki on tarjonnut valtiolle kumppanuutta koronapassin kehittämiseksi, kertoo Helsingin tuore pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kaupungin koronainfossa.

– Helsingistä löytyy varmasti mahdollisuuksia pilotoida tällaista hanketta, Vartiainen sanoi.

Vartiainen sanoi Helsingin pyrkivän edistämään koronapassin käyttöönottoa kaikin keinoin.

***

Yksityismietin tässä: ovatko ne, jotka vastustavat koronapassia — salaa rokotusvastaisia?
« Last Edit: 13.08.21 - klo:06:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #684 on: 14.08.21 - klo:05:08 »
Bloombergin kartta on edelleen Afrikan kohdalta sävyltään vaalea. Kaksi Kolme maata on harmaana, eli rokotuksia ei ole edes aloitettu: Eritrea, Tansania ja Somalimaa. Afrikan ulkopuolelta tällainen maa on Haiti.


Nyt harmaana on enää Eritrea ja Somalimaa.

Quote
Toisaalta globaali rokotustahti on edelleen se komea: noin 40 miljoonaa rokotusta päivässä. Mutta ei juurikaan näy tuossa Afrikan kartassa. Lukuunottamatta Marokkoa, joka lähestyy kattavuudessa jo kolmeakymmentä prosenttia.

Yli 10% maita ovat Afrikassa nyt myös Tunisia ja Zimbabwe.

Globaali luku on nyt 4,64 miljardia. Seuraava miljardi ylittyy kuin ylittyykin elokuun puolella. Suomen osalta myös HS on ryhtynyt itse laskemaan:

HS:n laskelma: Nykyinen rokotus­vauhti ei riitä Suomen avaamiseen lokakuussa – Grafiikka näyttää, kuinka nopeasti hallituksen tavoite voisi toteutua

Quote
THL laskee saman tilanteen koittavan jo pari viikkoa aiemmin.


Rokotusten edistymisestä tässäkin on kyse:

Quote
Marin näyttää olevan sitä mieltä, että rokotusten etenemistä ei ole huomioitu tarpeeksi.

– Kun rokotukset edistyvät, niin välttämättömyys- ja oikeasuhtaisuusperusteet rajoituksille eivät enää samalla tavalla toteudu. Emme voi katsoa pelkästään tartuntamääriä, vaan pitää katsoa laajasti, miten rokotukset etenevät ja miten ihmiset ovat suojassa, Marin sanoo pääministerin virka-asunnon Kesärannan pihalla Ylen haastattelussa.

Marinin mielestä lasten ja nuorten rajoituksille on vähemmän tarvetta myös siksi, että 12–15-vuotiaiden rokotukset on aloitettu etuajassa.


Aika varmistetusti meille on tulossa elo- ja syyskuun vaihteeseen mennessä 305000+410000+425000+225000 eli 1 365 000 lisäannosta. So. THL:n arvion mukaan. Syyskuussa saapuvista rokotteista ei annettu vielä tietoja. Vanhaa varastoa on 6478545-6178954 eli 299 591 annosta.

« Last Edit: 14.08.21 - klo:13:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #685 on: 15.08.21 - klo:04:03 »
Kiistän, että tässä olisi mitään synkkää:

Synkkä koronaraja ylittyi: yli tuhat ihmistä on tähän mennessä kuollut Suomessa koronaan – kuolleista yli puolet on ollut yli 80-vuotiaita

Sillä tuosta näkökulmasta Suomi on pärjännyt tai selvinnyt loistavasti. Aivan maailman kärkipäässä. Katso tässä artikelissa vaikka vain heinäkuun puolesta välistä oleva kartta koronakuolemista suhteessa väestöön:

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_by_country_and_territory

Ainoastaan Islanti ja Norja ovat päässeet Euroopassa meitä helpommalla. EU:n yleistaso on meitä noin kertaluokkaa pahempi.

Jos vielä katsomme YLE:n uutisen pylväikköä, niin kuolleista on ikäisiäni tai vanhempia 855. Ja 70 vuotta nuorempia vain 147. Menettyjä elinvuosia koronavirus on aiheuttanut oikeastaan hyvin vähän.

Alkoholin aiheuttamat kuolemat ovat yleisempiä, mutta samaa kertaluokkaa. Niissäkin kuolemat painottuvat vanhoihin ikäluokkiin. Mutta huumeet vähentävät tehokkaasti odotettavissa olevia vuosia:

https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-muut-paihdyttavat-aineet/huumekuolemat-suomessa

Quote
Suurin osa (70%) huumekuolemien uhreista on alle 40-vuotiaita. Naisten huumekuolleisuus näyttää painottuvan aikaisempaan elämänvaiheeseen; huumekuolleisuus on naisten joukossa suurinta alle 25-vuotiailla. Keski-ikä huumekuolemissa on naisilla 31 ja miehillä 33 vuotta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 huumekuolemia oli 261, kun taas oikeustoksikologian tilastojen mukaan vainajia, joissa oli havaittu lääkkeiden tai huumeiden päihdekäyttöä oli 433 kpl.

Verrata voisi tietysti mihin tahansa muuhunkin kuolinsyyhyn. Itsemurhat tulee tietysti mieleen. Mutta keskeinen sanoma on selvä: jos tuota koronaindikaattoria katsotaan, Suomi on päässyt kuin koira veräjästä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #686 on: 15.08.21 - klo:05:19 »
Ehkä edellisestäkin syntyi tämä näkökulma.

Rokotusten hitaasta edistymisessä on nyt tapana — niinkuin osittain oikein onkin — "syyllistää" nuorempia. Mutta jos katsoo päivittyvästä pylväiköstä kaikkein vanhimpien ryhmien tilannetta, se näyttää tältä.

Edes ryhmissä 70-74, 75-80 ja 80+ ei olla päästy 100 prosenttiin. Vaan ensimmäisissä rokotuksissa uupuu n. 5% ja  toisissa n. 10%. Siitä ei heidän kohdallaan voi olla kyse, etteikö olisi ollut kylliksi aikaa tai tilaisuuksia rokotuksen ottamiseen.

Mitä se meille muille (nuoremmille tai rokotukset jo saaneille) kuuluu? Ehkä sen verran, että kyllä vieläkin näiden haavoittuvaisten riskiryhmien olemassaoloa käytetään rajoitusten perusteena. Olemme tavallaan "panttivankeina", niin kauan kuin vanhoja rokottamattomia löytyy.

Vai pitävätkö postuumisti ne muutamat tautiin kuolleet nuoret. Em. YLE:n ingressistä:

Quote
Suurin osa kuolleista on ollut iäkkäitä, mutta joukossa on myös keski-ikäisiä sekä nuoria aikuisia.


30-40 -vuotiaita oli 8 henkilöä. 1002:sta.
« Last Edit: 17.08.21 - klo:03:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #687 on: 15.08.21 - klo:17:12 »
Nyt meikäläisellä (ja vaimolla) on taskussa, kännykässä, EU:n rokotustodistus.

Ei ollut ylivoimaista se sinne saada.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #688 on: 16.08.21 - klo:05:15 »
Tarjotaan taas uutta loppukiriä, ja uutta maaliviivaa:

Koronan ikuisuuskysymys on yhä vailla vastausta – Milloin tämä piina on ohi? Vain yksi nyrkkisääntö pitää pintansa: Ratkaisu on rokotteissa

Quote
Milloin voi taas tavata ihmisiä isolla porukalla "kuin silloin ennen"? Lokakuussa? Kai nyt sentään viimeistään jouluna?

– Rehellinen ja lyhyt vastaus on, ettei sitä tiedetä, sanoo virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Lokakuussa voi jo ottaa rennommin, sen verran lupaa Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.
[..]
– Ellei tule yllätyksiä, hän täsmentää.

Ja tällä tavalla tuossakin tehdään jokaisen elämä riippuvaiseksi kaikkien käyttäytymisestä:

Quote
Yli neljä suomalaista kymmenestä on jo saanut nämä kaksi rokotetta. Toisin sanoen yli 2,2 miljoonaa suomalaista on siis erittäin todennäköisesti vakavalta koronalta turvassa.

Joka tapauksessa noin 60 prosenttia on toistaiseksi alttiita taudille.

Rajoitusten purku riippuu siitä, kuinka aktiivisesti nämä 60 prosenttia käyvät tai pääsevät ottamaan rokotukset.

Kun tässä siis itse ei voi tehdä mitään, Suomen 13,5% jälkeenjääneisyys Tanskaan kokonaiskattavuudessa pistää erityisesti silmään. Ja kismittää.

Hallitus voisi tehdä:

Italiassa koronapassi paransi rokotuskattavuutta
Emmekö me koskaan pääse eroon tästä ajattelumme hitaudesta ja perusteellisuudesta?


Tuo oli hänen havaintonsa. Kokonaiskattavuus Italiassa oli eilen 61,1% meidän 56,4%:mme vastaan. Niin, kyllä Tanskassakin on ollut koronapassi pitkään käytössä.
« Last Edit: 16.08.21 - klo:11:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #689 on: 16.08.21 - klo:12:29 »
THL ylpeänä esittää (päivittyvästä):

Quote
Suomalaisista 3,85 miljoonaa on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Se tarkoittaa sitä, että kansasta 68,9 prosenttia on nyt ainakin kertaalleen rokotettu, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Molemmat piikit on saanut vajaat 2,4 miljoonaa suomalaista. Näin ollen täysin rokotettujen osuus on 42,6 prosenttia.

Sitä ei THL kerro, että eilen nuo prosenttiluvut olivat melkein samat: 1. annos aivan sama, 2. annos 0,1 prosenttia pienempi kuin tänään. *)

***

Niinpä edelleen on rajoituksia jatkettava, ja ohjeita noudatettava. En tiedä, onko tässä mielipidekirjoituksessa mukana liioittelua:

Työpaikan maskipakko voi johtaa pitkään sairauslomaan

Quote
Maskin käytön ongelmista keskusteltaessa on keskitytty siihen, pystyykö astmaatikko käyttämään kasvomaskia. On kuitenkin erilaisia neurologisia ja neuropsykiatrisia tiloja, jotka vaikuttavat kykyyn käyttää jonkinlaista suojaa pään ja kasvojen alueella. Niitä ovat muun muassa vaikeat migreenit, toistuvat päänsäryt, kolmoishermosäryt, aistiyliherkkyydet sekä paniikkihäiriö. Mitä enemmän työssä on liikkumista, puhumista tai fyysistä ponnistelua, sitä enemmän on ongelmia.

Asiasta on ollut puhetta useissa eri vertaisryhmissä. Oireina on ollut muun muassa migreenin vaikeutumista, ahdistuneisuutta, kuormittumista ja uupumusta. Pahimmillaan olemme kohdanneet jopa vihamielistä suhtautumista.


Mutta sympatisoin — ehkä siksi, että itse inhoan maskeja. Eikä sitä vielä tiedä, kuinka lopullisessa kustannus-hyötyanalyysisssä käy. Voi olla, että osoittautuu, että olisi vain pitänyt rokottaa nopeammin. Ja luottaa niihin rokotuksiin!!!

Hei, minusta on tainnut tulla maskiskeptikko (!):

Nämä pakolliset ja ilottomat naamiaisetkin varmaan jatkuvat:

https://www.novo-argumente.com/artikel/nutzlose_maskerade

Vaikkei niistä tuon artikkelin mukaan mitään hyötyä olekaan. Erityisen vakuuttava peruste hyödyttömyydelle on USA:n osavaltioiden tilastollinen vertailu.

______

*) tuossa on laskuvirheitä. THL on ilmoittanut, että 2 377 242 ihmistä on täysin rokotettu. Se on 42,9% suomalaisista. Yhden rokotuksen saaneita on 69,6%. (??) Silti pitää paikkansa ilmoitettujen prosenttilukujen lähes muuttumattomuus.
« Last Edit: 17.08.21 - klo:02:12 by Heikki Jokipii »