Author Topic: COVID-19  (Read 186692 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #345 on: 24.02.21 - klo:06:34 »
Tämä tiedetään:

Mitä laumasuojasta nyt tiedetään? Asiantuntijat vastaavat

Sitä esittämääni retorista kysymystä, että onko laumasuoja lainkaan tarpeen, tullaan näin lähelle:

Quote
Jos rokotteet eivät estä tartuntoja, mitä se merkitsee laumasuojalle?

HN: – Oleellista on kuinka paljon rokotteet ja viruksen aiheuttama suoja vähentävät tartuntoja ja minkälaisena tauti ilmenee viruksen vielä kiertäessä ja ihmisten immuniteetin ollessa laskemassa. Jos uusintainfektio on oireeton tai hyvin lieväoireinen, lähestytään tilannetta, joka meillä vallitsee influenssan kanssa.

– Täydelliseen laumasuojaan harvoin päästään. Pyritään siihen että suurimmassa riskissä olevat ovat turvassa, joko heitä itseään rokottamalla (lapset, raskaana olevat, lääketieteelliset riskiryhmät, ikäihmiset) tai erityisesti heidän lähipiirinsä rokottamisella sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokottamisella.

Toimittaja oli voinut kyllä tehdä vielä hurjemmankin jossittelukysymyksen: mitä, jos tulee sellainen muunnos, jota vastaan ei toimi yhtään mikään!

Mahdollisesti toimittaja silti tarkoitti tätä kysymystä. (Eikä sitä, etteikö rokotus suojaisi sen saanutta yksilöä.) Johon kysymykseen siis kuitenkin jo siis saatiin alustava vastaus.

Mutta joka tapauksessa se 70% on mielivaltainen luku. Voidaan toki sitä käyttää, kuten vaikkapa YLE:n laskuri käyttää.

***

Se, että globaali laumasuoja häämöttää tällä rokotustahdilla toivottoman kaukana (n. 4-5 vuotta?), ei niin muodoin ole syy syvään pessimismiin. Rokotukset tekevät päivä päivältä tilannetta paremmaksi. Myös kehitysmaissa päästäneen ensin siihen, että riskiryhmät on rokotettu. Näillä näkymin siihenkin kyllä menee vielä aikaa.
« Last Edit: 24.02.21 - klo:09:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #346 on: 25.02.21 - klo:10:42 »
Tiedotustilaisuudessa. Ihan nättiä retoriikkaa:

Quote
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kutsuu sulkua "kolmen viikon loppukiriksi". Tarkoituksena on estää taudin leviämistä ennen rokotteiden saapumista.

Mutta hiukan ymmälleen tuosta jää. Rokotteet kun ovat jo saapuneet. Varmaankin niitä täytyy saapua enemmän? Mutta kuinka paljon? Sen 70% rokottamiseen tarvittava määrä? Jolloin kyse olisi kyllä hyvin pitkästä kiristä. YLE:n laskurin mukaan maali ei suinkaan ole 3 viikon päässä, vaan viimeisen sen ennusteen mukaan 17.3.2022.

Kun tuohon sulkuun nyt kohta siirrytään, on minunkin siirryttävä vanhalle linjalleni. Jupinaani. Kuinka jupisen, riippuu sitten siitä, miten tuo sitten yksityiskohdissaan käytännössä näkyy. Siinä nyttemmin on alueellisilla viranomaisilla paljon päätösvaltaa. — Karaokesta ja tanssista luopumisesta en henkilökohtaisesti paljon jupise.  8)
« Last Edit: 25.02.21 - klo:11:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #347 on: 25.02.21 - klo:20:40 »
Nyt sitä tuli jonkun mieleen kyselytunnilla kysyä:

Quote
Liike Nytin Hjallis Harkimo oli huolissaan koronarokotusten hitaasta etenemisestä.

– Rokotuksia on tullut Suomeen noin 600 000, vähän yli, ja niitä on annettu vain vähän yli 300 000. Mistä tämä johtuu? Onko rokotuksien antamisissa joku ongelma? Mitä tapahtuu sitten, jos niitä rokotuksia tulee vielä enemmän?

Ministeri Kiuru oli harmissaan rokotevalmistajien tuotanto-ongelmista.

– Kyllä tämä on kurjaa, tämä rokotetilanne tällä hetkellä. Näitte varmasti eilen AstraZenecan ilmoitukset, jotka julkisuuteen tulivat. [..]

Jos tuo oli ministerin vastaus, niin ei se ihan kyselytunnin periaatteiden mukainen ollut. Vaikka kansanedustajilla on oikeus kysyä mitä tahansa, ministerillä ei ole oikeutta vastata mitä tahansa. Tanska!!! Nyt 9,07%, Suomi 6,84%.
« Last Edit: 25.02.21 - klo:20:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #348 on: 26.02.21 - klo:05:07 »
Otetaan vähän takaisin, tietystä rokotuskritiikistäni. Selitys sille, miksi HUS-alue on rokotuksissa jäljessä muuta maata, löytyy kyllä helposti näistä faktoista:

Quote
Helsingissä asui 11,8 prosenttia Suomen koko väestöstä, mutta vain 9,1 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä.

Helsingin mukana muukin Uusimaa on keskimäärin väestöltään nuorempaa kuin koko maassa. Ja vielä mennään rokotuksissa yli 80-vuotiaissa. Tai oltaisiinko jo yli 75-vuotiaissa? Juu, ollaan, Helsingissäkin:

Quote
Tällä hetkellä rokotetaan

– tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä tai sitä vanhempia (v. 1946 tai aiemmin syntyneitä) ja heidän omaishoitajiaan, joilla on omaishoidon tuen päätös

Toinen kysymys on sitten että juuri HUS:in alueella sairaanhoidon resursseihin kohdistuu kova paine. Tuon paineen vähentämiseksi tulee epäilemättä mieleen, että lisätty, jopa suhteessa ylimääräinen rokottaminen tällä alueella voisi olla kustannustehokasta. Mutta sovitun rokotusjärjestyksen muuttamista vastaankin on olemassa hyvät perustelut.

***

Nuo Harkimon luvut edellä. Ne eivät ole ihan virallisia. THL:n mukaan Suomeen oli tullut 473 000 rokoteannosta. Kuitenkin on myös totta, että arvio viikolla 8 täällä olevien annosten kokonaismäärästä on 627 000. THL kertoo ko. luvuista:

Quote
Taulukkoa päivitetään kerran viikossa maanantaisin.  Tiedot on päivitetty 22.2.

Viikko 8 on juuri tuolla päivämäärällä alkava viikko. Näin on ihan mahdollista, että jakeluun liittyvien teknisten syiden vuoksi viikon puoliväliin mennessä kaikki rokotteet eivät ole olleet vielä käytettävissä. Mutta ehkä ministeri olisi voinut sanoa sen, eikä syyttää lääketehtaiden hitautta.

Toimitukset rokotuspisteisiin ovat muuten myös logistiikkaa, jossa voidaan tehdä asiaan parannuksiakin. Aivan kuten Suomen viikonlopputauoille rokotuksissa.

YLE:n laskurista löytyi tähän asti aikaisin päivämäärä laumasuojan saavuttamisajasta: 17.1.2022. Nyt jos koskaan, tuohon sopii fraasi: kehitys on oikeansuuntaista mutta riittämätöntä.

***

Mutta asiassahan on vaikea olla kaikille mieliksi. Jos EU ja Suomi etenisivät niin nopeasti kuin Israel, niitä varmasti syytettäsiin rokotteiden rohmuamisesta ja köyhien maiden unohtamisesta. Kuten on jo syytetty, vaikkeivät ole edenneetkään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #349 on: 27.02.21 - klo:06:46 »
PS. Saksassa muuten puhutaan hyvin yleisesti, että rokotusvauhti on ollut pettymys (Merkeliä myöten!). Saksa on Bloombergin mukaan meistä 3 prosentin sadasosaa jäljessä.

Ludger Wessin twiittisivulta kysymys Saksasta, että otetaanko tämä rokottaminen turhan juhlallisesti:

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Dr. Christian Lübbersin twiitin:

Quote
Verstehe nicht, warum AstraZeneca nur über Impfzentren verimpft wird. Priorisierung und Alter kann wirklich jede Praxis checken, der Impfstoff muss nicht besonders gelagert werden und bei so vielen Impfwilligen würde abends eh nichts übrig bleiben. Jede Impfung zählt. #ÄrmelHoch!

Sieltä löytyi vielä tarina Israelista, että IKEA oli siellä tarjonnut parin päivän ajan asiakkailleen mahdollisuuden saada kauppareissullaan rokotus!

***

Vaikka nyt suomalaisen "kolmen viikon kirin" pääkeino ovat rajoitukset, YLE:n rokotuslaskuri antoi taas uuden, toivorikkaamman päivämäärän 70% rokotuskattavuuden saavuttamisesta: 24.11.2021. Ollaan jo tämän vuoden puolella!*) Tuon mukaan ensi joulunkaan täysipainoista viettoa ei tarvitsisi enää kieltää.  Ja perinteinen itsenäisyyspäivän muotinäytöskin tulisi ehkä taas mahdollliseksi!

Ja kohta mahdollisesti tulee lisää valinnanvaraa. Ensin tietysti USA:ssa:

Johnson & Johnsonin koronarokotteelle suositellaan myyntilupaa Yhdysvalloissa

Quote
Johnson & Johnsonin rokote olisi kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

Mutta EU:ssakin se on jo hyväksymisjonossa:

EU:n rokotetoimitusten virran odotetaan kiihtyvän kesää kohti – Johnson & Johnson jätti myyntilupahakemuksensa lääkevirastoon

Quote
EU on varannut yhteishankinnassaan Johnson & Johnsonin rokotteesta jopa 400 miljoonaa annosta. Uuden rokotteen toimitukset voisivat alkaa myyntiluvan hyväksymisen jälkeen.

Kiireisille työssäkäyville nuorille ja nuorehkoille tuollainen yhden pysähdyksen taktiikka saattaisi olla mitä passelein. Varmaan asian voisi organisoida niin, että sen saisi työpaikalla (näin tehtiin aikanaan minun työpaikallani nk. sikainfluenssan kohdalla).

_______

*) Päivitys vielä samana päivänä: 20.11.2021 (!)
« Last Edit: 27.02.21 - klo:16:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #350 on: 28.02.21 - klo:07:13 »
Tässä on jotain hyvin arveluttavaa (YLE:n kestouutisesta):

Quote
Itävallan pääministerin Sebastian Kurzin ja Tanskan pääministerin Mette Fredriksenin on määrä matkustaa Israeliin ensi viikon torstaina mahdollisen koronarokoteyhteistyön vuoksi, Kurz kertoo viestipalvelu Twitterissä.

Matkan tarkoituksena on keskustella mahdollisesta yhteistyöstä koronarokotteiden hankinnan ja kehittämisen suhteen. Kurzin mukaan tarkoitus on nopeuttaa rokotteiden tuotantoa ja hankintaa tulevaisuutta varten. Kurz haluaa Itävallan tuottavan itsenäisesti rokotteita. Hän sanoo, että maassa on työskennelty kuukausia rokotetuotannon kehityksen parissa.

Tuollaista sooloilua ei nyt tarvittaisi. Jopa tuottamisessa on näin. Kyllä senkin tulisi tapahtua EU:n kokonaisuus huomioiden. Tuossa "haisee" välistävedon pyrkimys.

Tanskaa voi kiittää vauhdikkaan rokottamisen organisoinnista. Mutta ei tuosta. Mutta varmasti jostain nousee ääniä, että Suomenkin pitäisi samalla tavalla olla kansallisesti itsekäs.

***

Jos tuota em. Johnson & Johnsonin rokotetta saadaan sovittu määrä, EU on varmasti saanut yhteensä sen määrän, mikä sille kuuluu. Ja on muun maailman vuoro.
« Last Edit: 01.03.21 - klo:05:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #351 on: 01.03.21 - klo:05:23 »
Reijo Ruokasen kolumni: Tanskassa rokotettu yli 40 prosenttia enemmän kuin Suomessa

Quote
Jos kysyy suomalaiselta poliitikolta tai johtavalta virkamieheltä, miten hän on suoriutunut viime aikojen tehtävistään, useimmat antavat itselleen täyden kympin, kirjoittaa Reijo Ruokanen.
[..]
Tanskassa koronarokotteen on saanut yli 400 000 ihmistä. Suomessa luku on noin 280 000. Tanskassa on siis rokotettu noin 42 prosenttia enemmän kuin Suomessa.

Kumpikaan maa ei ole etuillut EU:n rokotejonossa. Silti toinen, Tanska, saa kaikki halukkaat rokotettua ennen juhannusta. Toinen, Suomi, kykenee samaan joskus seuraavan olympiadin loppupuolella.

Suomessa on osattu silti asiat paremmin. Tanskan lukuihin on turha verrata, koska siellä on lyhyemmät etäisyydet ja vähemmän mäkiä.

Kolumnin päiväys on 17.2. (8:00).

Bloombergista, annetut rokotteet 28.2. mennessä, Tanska 601 976, Suomi 451 999, ero 149 977, nyt siis 33% enemmän.  Prosenttiyksikköinä ero on 10,37 ja 8,19. Ensimmäisen annoksen saaneiden ero 7,2% ja 6,7%, hitusen pienempi.

Tähän mennessä Tanska ei ole mitenkään etuillut. Mitä tuo neuvottelu Israelin kanssa (edellä) merkitsee, on vielä epäselvää. Mutta tuohon mennessä sillä ei ole ollut vaikutusta.

PS. Suomen haltuun tulleiden rokotteiden kokonaismäärä viikolla 7 oli 473 000. Ja viikolla 8 se oli 623 000. Nyt mennään viikkoa 9.

PS2. Hajurako uusimman (1.3.21) Bloombergin taulukon mukaan (rokotusten määrä, kaikki rokotukset, 1.annos):

Denmark      614,322   10.58%      7.4%
Finland        452,469      8.20%      6.7%

Sunnuntain tilanne.
« Last Edit: 02.03.21 - klo:02:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #352 on: 01.03.21 - klo:06:35 »
Minä en jakaisi tätä euforiaa:

Pandemia teki ison työn valtion puolesta pakottamalla virkamiehet etätöihin – “Tällaista kokeilua ei olisi koskaan voitu tehdä”

Kun työelämässä ollessani kieltäydyin tuomasta töitä kotiin. Tuossa samalla yritetään nielaista virkamiesten vapaa-aika ja vapaus. Kyllä, kaikenlaisia keinoja voi ja pitää käyttää. Mutta se, mikä on joskus pakko, ei ole aina paras mahdollisuus.

Luulisin, että olisi hyvä tyytyä siihen, että tästedes siirrytään etäkokokouksiin. Mutta muutoin, heti kun rokotustilanne sen sallii, takaisin ihan entiseen!

Asia on minulta tietysti ohi jo. Mutta kyllä tulee mieleen, että ennemmin tai myöhemmin otetaan esille, että valtion täytyy maksaa etätyöntekijän yhden huoneen vuokra tms. Jolloin noita säästöjäkään ei tule niin paljon kuin tuossa maalailtiin.

***

Muissakin jutuissaan YLE  tänään ylistää etätöitä.
« Last Edit: 01.03.21 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #353 on: 01.03.21 - klo:07:30 »
Ronald Baileyn rohkea ja iskevä teesi rokotteista:

Vaccines Are 100% Effective at Preventing COVID-19 Hospitalizations and Deaths

Uudelleen tulee tämä mieleen:

Toinen kysymys on sitten että juuri HUS:in alueella sairaanhoidon resursseihin kohdistuu kova paine. Tuon paineen vähentämiseksi tulee epäilemättä mieleen, että lisätty, jopa suhteessa ylimääräinen rokottaminen tällä alueella voisi olla kustannustehokasta. Mutta sovitun rokotusjärjestyksen muuttamista vastaankin on olemassa hyvät perustelut.

Mutta antaa olla. Kun meillä nyt on jo päätetty ottaa käyttöön jo aiemmin koeteltu keino: suljetaan kaikki ravintolat.  8)
« Last Edit: 01.03.21 - klo:08:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #354 on: 01.03.21 - klo:15:59 »
Tarkkailin taas kerran sitä, miten Suomessa viikonloppuna rokotettiin. Tulos oli, että lauantaina annettiin 9328 annosta. Ja sunnuntaina 470 annosta.

Mutta sitten tajusin, että oikeastaan näen tuossa turhaa vaivaa. Tuohan näkyy suoraan YLE:n laskurista. Oltuaan jo ensi marraskuun puolella, lauantain jälkeen se em. tietty päivämäärä oli 2.12.2021. Ja sunnuntain jälkeen eli nyt 16.1.2022.

PS. 3.2.21: Kovin herkkä mittari tuo ei ole. Maanantain reippaan rokotusrupeaman jälkeenkin päivämäärä on nyt edelleen 19.1.2022. Jaa, myöhemmin tuli mukaan tiistain tulos ja siirryttiin takaisin tämän vuoden puolelle: 26.12.2021.

PS. 4.2.21: Tänään mentiin taas marraskuun puolelle: 1.11.2021.

PS. 5.2.21: Tänään mentiin lokakuun puolelle: 5.10.2021.
« Last Edit: 05.03.21 - klo:14:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #355 on: 02.03.21 - klo:05:01 »
Kiinnitän huomiota tähän kohtaan tässä uutisessa:

Koronarokotteiden tuotanto-ongelmat piinaavat edelleen Eurooppaa – Tšekki ja Unkari paikkaavat rokotepulaa venäläisellä Sputnik-rokotteella

Quote
Kehitysmaissa rokotukset eivät ole edes alkaneet vielä, koska niiden rokotteiden saanti on kiinni YK:n terveysjärjestön WHO:n alaisesta rokotehankintaohjelmasta, COVAX:sta. 92 köyhimmälle maalle rokotteet toimitetaan kerätyillä lahjoitusvaroilla.

Tavoitteena on ollut, että kaikissa maailman maissa aloitettaisiin viimeistään huhtikuussa rokotukset, mutta kaikkien maiden asukkaiden rokottamiseksi tarvittaisiin tänä vuonna (siirryt toiseen palveluun) lisärahoitusta vielä 22,2 miljardia dollaria eli 18,4 miljardia euroa.

Tuntuu epäilemättä hurjalta summalta, mutta jos teemme seuraavan laskuharjoituksen, ei tunnu enää. Rikkaissa maissa on noin miljardi asukasta. Yhtä "rikasta" kohti kustannus olisi siis noin pari kymppiä. Dollaria tai euroa. Mutta edellyttää voi, että lahjoitusvaroja kerätään silti valtioilta eikä kansalaisilta.

Siitä siis selvitään. Mutta sitten kun kehitysmaiden väestön rokottaminen todella alkaa, niin sitten voimme nähdä todelliset tuotanto-ongelmat. Seuraavassa puheenvuorossa kerrrottu tulee silloin entistä pöyristyttävämmäksi.
« Last Edit: 02.03.21 - klo:05:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #356 on: 02.03.21 - klo:05:04 »
Henkilökohtaisesti kerron jo, että mitään "merkkiuskollisuutta" minulla sitten aikanaan, kun vuoroni on, ei tule olemaan: mikä tahansa tarjottu kelpaa!  8)

Mutta Keski-Euroopassa merkkitietoisuutta on jo ilmennyt:

Astra Zenecan rokote sai tehottoman maineen, mutta miksi? ”Rokote on hyvä, koko asia on mennyt jotenkin huonosti”

Tämä ilmeisen valistunut arvio on kyllä järkyttävä:

Quote
MONISSA EU-maissa erityisesti Astra Zenecan rokotteita lojuu varastoissa, eli niitä ei ole jaettu samaan tahtiin kuin niitä on saatu. Sanomalehti The Guardian uutisoi viime viikolla, että jopa neljä viidestä EU-maihin toimitetusta Astra Zenecan rokotteesta on pistämättä.

Esimerkiksi Ranska on antanut vasta 12,2 prosenttia sille toimitetuista Astra Zenecan rokoteannoksista, selviää Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n tilastosta. Tämä tarkoittaa, että yli miljoona Astra Zenecan rokotetta odottaa edelleen jääkaapissa.


Siinä kyllä suomalainen lepopäivän pyhittäminenkin menettää paheksuttavuutensa, pikkujuttuna. — Erikseen en tiedä Astra Zenecan rokotteiden koko tilannetta Suomessa, mutta tiedän, että rokottaminen niillä on alkanut. Kaveri sai sellaisen piikin.

***

HS arvelee tästä samoin kuin minä edellä 27.02.21:

Yhden piikin koronarokote helpottaa keväällä rokotustaakkaa – Suomessa Johnson & Johnsonin rokotteen saavat todennäköisesti terveet työikäiset

Tästä herää kysymys:

Quote
Uuden rokotteen toimitukset helpottavat kuntien rokotesuunnittelua, joka on kärsinyt varsinkin Astra Zenecan rokotteen toimitusepävarmuudesta.

Astra Zenecan valmistaman rokotteen toimitustietoihin ei ole voinut luottaa, sillä toimitusmäärät ovat muuttuneet hyvinkin lyhyellä aikavälillä. Tällä viikolla rokotetta on luvassa 71 000 annosta, mutta ensi viikolla vain 16 000. Seuraavista viikoista ei ole vielä edes tietoa.


Ovatko nuo luvut mukana THL:n kokonaisarvioissa saapuneista ja saapuvista rokotemääristä? Vai onko niissä vain Pfizerin rokotteet? Kai ne ovat mukana, koska ensi viikolla odotetaan kokonaismäärän putoavan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #357 on: 02.03.21 - klo:08:29 »
Pidetään huolta, että pieni paniikkimieliala säilyy:

Virusmuunnos leviää pää­kaupunki­seudulla – viruksesta huolestuttavia tutkimus­tuloksia: ”Siitä voi vetää johtopäätöksiä”

Quote
Hänen mukaansa tutkimustulokset viittaavat myös siihen, että virusmuunnos olisi myös tappavampi kuin alkuperäinen koronavirus. Joskin tästä ei ole vielä varmuutta, ja asiaa pitää tutkia lisää.

– Siitä voi vetää johtopäätöksiä, kun Britanniassa se (virusmuunnos) on tehnyt vähän rajumpaa tautia, niin kyllä osa vaikean taudin sairastuneista kuolee, Järvinen sanoo.


Hän ei siis sano, että siihen nyt nuoremmatkin kuolevat. Mutta antaa ymmärtää. Mutta näin Nature:

What’s the risk of dying from a fast-spreading COVID-19 variant?

Quote
The team found that B.1.1.7 is more deadly than previous variants for all age groups, genders and ethnicities. “This provides strong evidence that there indeed exists increased mortality from the new strain,” says Henrik Salje, an infectious-disease epidemiologist at the University of Cambridge, UK.

However, Cevik says that the small number of deaths among young people included in the analysis is not enough to conclude that the new variant hits all ages equally. “It seems to really be affecting older age-groups,” she says.

This is to be expected, given that the chances of dying from COVID-19 increase significantly with age, says Tony Blakely, an epidemiologist at the University of Melbourne, Australia.


Siis ehkä tappavampi nuorillekin, mutta nuorissa ikäluokissa kuolleisuus oli kuitenkin hyvin vähäinen.

Huomattu oli täälläkin:

Quote
SIITÄ ei ole riittäviä tutkimustuloksia, vaikuttaako virusmuunnos eri-ikäisiin eri lailla. Joskin Järvinen muistuttaa, että tautitapauksia on raportoitu viime aikoina useimmiten nuorilla ihmisillä. Järvinen sanoo, että koronatauti voi olla nuorella hyvinkin vaikea, mutta riskit esimerkiksi kuolemisen suhteen ovat vähäisemmät kuin ikäväestöllä tai riskiryhmillä.

– Meillä (Husin alueella) nähdään se, että kun tapausmäärät ovat nousseet ja ne ovat pääosin nuorilla, niin ikähaitari on tavallaan tasoittunut. Meillä on enemmän nuoria vuodeosastolla ja teho-osastolla suhteessa siihen, mitä on aikaisemmin ollut, Järvinen sanoo.


Mutta selviävätkö he hengissä? Luultavasti, tuossa ei sanota, että ikähaitari olisi kuolemissa tasoittunut. Ainoastaan lisää nuorempia vuodeosastolla ja teho-osastolla. Niinpä tämän uuden terveysfasismin hyökyaallon perustelu on sama kuin ennenkin. Tapausmääriä pitää saada alas, koska ne epäsuorasti lisäävät ikääntyneiden sairastumisten riskiä. Ja tällä tavalla muunnos lisää kuolemiakin. Ergo, virusmuunnos on tappavampi.

Jotta tietty pelko säilyisi hengissä, niin sanoakseni viraalisena, tuo juttu on eri versioina julkaistu myös kahdessa paperilehden numerossa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #358 on: 03.03.21 - klo:05:09 »
Kummallinen tosiasia, josta todellakin on mediassa vain vähän kerrottu:

Defying all predictions, Africa is the global COVID-19 ‘cold spot’. How come health officials and the media are not honestly exploring why?

Kerralla näkee tapausmäärien vertailukäyristä maanosittain, mistä tuossa artikkelissa on kyse (2. kuva).

Yksi, mutta vain yksi esille tullut selitys:

Quote
The most significant environmental factor, scientists say, is age. The average age of Europeans is 43; it’s 38 in the US; across the African continent, it is 18. The average age in Niger, Mali, Uganda and Angola is under 16. While roughly a quarter of the population in both Europe and North America is over 60-years old, in Africa, the 60+ age cohort makes up only 6 percent of the population.

Tuohan tietysti tarkoittaa myös, että se osatavoite, että ikäihmiset on rokotuksilla suojattu, saavutetaan Afrikassa huomattavasti vähäisemmällä rokotemäärällä kuin täällä Euroopassa ja USA:ssa. Rokotettavia olisi n. 73 miljoonaa ihmistä, kahdella rokotuskerralla tarvittaisiin siis n. 140 miljoonaa annosta. USA:ssa ja Euroopassa tuota ryhmää on yhteensä noin 200 miljoonaa.

***

4.3.21: Tuon kirjoituksen 2. osa, jossa laajennetaan selitysyritysten kirjoa:

https://geneticliteracyproject.org/2021/03/03/part-2-why-is-africa-the-global-covid-19-cold-spot-the-historical-challenge-of-disentangling-genes-and-environment/
« Last Edit: 04.03.21 - klo:04:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #359 on: 03.03.21 - klo:06:58 »
On valiteltu, ettei jäljitys ole oikein onnistunut. Koronavilkustakin oli vähemmän apua kuin luultiin.

Mutta nyt tulee tavallaan varmasti selvitettyä, olivatko ravintolat taudin leviämispaikkoja. Jos tauti itäisikin n. viikon, 3 viikon täydellisen tauon pitäisi kyllä näkyä.

YLE:n toimittajat kuitenkin tuntuvat nyt olevan tohkeissaan jo etukäteen vielä rajummista rajoituksista: ulkonaliikkumiskiellosta. Ja puhumalla kotibileistä tavallaan jo ennakoivat sitä, ettei tuo ravintoloiden sulkeminen kuitenkaan näy!

Jäljittämiseen rekrytoidaan Vantaalla lisää työvoimaa, mm. lääketieteen kandidaatteja. Arvaattekin varmasti seuraavan ehdotukseni: sunnuntaisin he voisivat myös rokottaa!   ;D
« Last Edit: 03.03.21 - klo:08:51 by Heikki Jokipii »