Author Topic: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?  (Read 15793 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #15 on: 29.06.15 - klo:07:52 »
Tässä on nyt YLE:n ja Jaana Kannisen uusi uutinen asiasta, joka nyt perustuu myös (osittain) ICA:n haastatteluun:

Kolumbia muuttaa kiisteltyä siemenlakiaan – mm. termi "laittomat siemenet" jätettiin pois

Moni asia näyttää siinä edellisestä muuttuneen, ja useassa yhteydessä tuodaan esille, miten "eri tahot" tulkitsevat asioita eri tavalla, mm. tässä:

Quote
Eri tahojen kertomukset siementen takavarikoista ja tuhoamisista ovatkin räikeässä ristiriidassa keskenään.

Jotenkin sitä ei vieläkään uskota, että olisi ihan oikeasti näin:

Quote
Virasto toistaa sähköpostivastauksessaan aiemmat väitteensä, että päätöslauselma 970 ei koske maatiaislajikkeita. Viraston mukaan uusi säännöstö selventää tätä entisestään.

Jos toisaalta on näin ...

Quote
Pienviljelijöitä on tähän asti suututtanut kaikkein eniten juuri se, että heidän mielestään maatalousvirasto sovelsi tiukkoja tekijänoikeuspykäliä *) maatiaislajikkeisiin.

... niin mikä tästä eteenpäin oikein suututtaa, tämähän ei maatiaislajikkeita voi koskea:

Quote
Siemenlaki jakaa Kolumbian yhteiskuntaa edelleen, eikä uusikaan päätöslauselma saa kansalaisjärjestöjen hyväksyntää. Kansainvälisen ruokaturvaa ajavan järjestön FIAN:in Kolumbian koordinaattori Laura Gutierrez sanoo sähköpostihaastattelussa, että uudistus on pieni askel eteenpäin.

– Se ei kuitenkaan ratkaise perusongelmaa, joka on siemenkaupan monopolisoiminen suuryrityksille patentti- ja tekijänoikeuksien kautta.

Siinä siis taas esitetään tuo väite, "meemi", että patentti- ja tekijänoikeudet johtaisivat väistämättä suuryritysten monopoliin. Josta jo useassa yhteydessä olemme huomauttaneet, että näin voi tapahtua vain, jos suuryritykset sitten myös kehittäisivät aivan ylivoimaisia siemeniä ja myisivät niitä ehdottoman kilpailukykyiseen hintaan.

Yhä vielä mukana on väite (lihav. HJ):

Quote
Rauhattomuuksien lopettamiseksi hallitus päätti, että siemenlakia ei sovelleta niin kauan, kunnes on saatu aikaan sopu maata jakavaan tekijänoikeuskysymykseen.

Ja yhä vielä kaipaan tietoa siitä hallituksen päätöksestä, että näin menetellään. Jota ainakaan minä en ole mistään löytänyt. Mitä ICA sanoi tästä Kanniselle? **)

Yleisesti: kyllä totuus asiassa taitaa vielä ollla löytämättä, vaikka näkemyksiä nyt on vähän enemmän esitelty. Varsinkin se oli löytymättä siinä tämän uutisen lyhennetyssä versiossa, joka eilen radiouutisissa esitettiin.

___________________

*) miten tuo olisi voinut tapahtua? Eihän maatiaislajikkeella ole (nimeltä tunnettua) tekijää! Olisiko kuitenkin ollut kyse siitä, että myytävän siemenen pitää olla sertifioitua?

**) Kannisella yksityismailissaan minulle oli eräs teksti (ilm. ICA:n?) asiasta - raakakäännös, jota hän kielsi julkaisemasta, ja noudatan toivomusta - mutta ei asia ei siitä vielä oikein selvinnyt. Lähetin vielä selvennyspyynnön. Samalla kysyin, mikä on hänen käsityksensä siitä, mitä mainitut kansalaisjärjestöt, esim. tämä Laura Gutierrez järjestöineen, asiassa tavoittelevat: onko se mahdollisesti koko patentti- ja tekijänoikeusjärjestelmän poistaminen? [lisäys klo 15:13]
« Last Edit: 30.06.15 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #16 on: 30.06.15 - klo:06:10 »
Kun suomenkielessä ei ole virallista futuurimuotoa, tuosta YLE:n uutisesta ei ihan selviä, onko tuo päätös eli asetus 970 jo muutettu, vai tapahtuuko näin lähitulevaisuudessa, pian.

Nyt sitten voisi katsoa tilannetta ICA:n säädöskokoelmasta. Vaikka asetuksella annettaisiin tai olisi annettu uusi numero, varmaankin siinä on viittaus tähän 970:en, jonka se korvaa. Myös lienee syytä katsoa, mitä kritiikkiä tai keskustelua tästä muutetusta asetuksesta netissä on syntynyt tai syntyy.

Toiminpa sitten heti itse tuon ohjeeni mukaan. Asetuskokoelmasta ei löytynyt mitään uutta, joten asia lienee vielä virallisesti "vaiheessa". Englanniksi en löytänyt Googlella uutta asiasta. Espanjaksi löytyi sitten mm. tämä:

Colombia: Campesinos celebran su día y triunfo contra Monsanto

Sen mukaan siis (Googlen kääntäjään turvautuen) viljelijät nyt (7.6.15) juhlivat "riemuvoittoaan Monsantosta", kun nyt saavat [sitten säästää] siemensä eikä niitä tarvitse polttaa eikä uusia ostaa suurilta firmoilta.

Jotain siis on päätetty, ja uutisen mukaan saavutettu jonkinlainen "rauha", johon presidentti Viljelijöiden päivän puheessaan viittasi:

Quote
President Santos, yesterday Farmers Day celebration in the city of Cordoba Cereté said that the first beneficiaries of a peace "are the peasants of Colombia" and therefore needed the full support of the union, he said

Niinpä viljelijät nyt olisivat jotenkin tyytyväisiä (?) eikä tätä (YLE:n uutisesta) olisi odotettavissa:

Quote
Kansalaisjärjestöt uumoilevatkin, että maanviljelijöiden liikehdintä saattaa alkaa uudelleen.

Edelleen kuitenkin minusta on mahdollista, että käytännössä mikään ei muuttunut, ja nämä viljelijät oikeastaan juhlivat sitä, että lopulta ymmärsivät, että mikään ei uhkaa heidän maatiaissiemenien käyttöään (asetukseen tehtyjen selvennysten jälkeen). Mutta "kansalaisjärjestöt" ... toivoisivat liikehdinnän jatkuvan?
« Last Edit: 30.06.15 - klo:08:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #17 on: 25.10.15 - klo:10:53 »
On totuuskin asiassa vähän päässyt vaikuttamaan tähän opintopiiriin ...

Siemenpuun opintopiirin tarkastelussa siemenoikeudet

... mutta ei kyllä ole pystynyt työntämään sivuun puolitotuuksia ja myyttejä asiassa. Yhä siellä puhuttiin Monsanto-laeista, viljelijöiden pakottamisesta tiettyjen siementen ostoon jne. Ja yhä katsottiin tuota Solanon filmiä, vaikka sille vähän kritiikkiäkin esitettiin.

Suomen tilanteeseen ja systeemiin oltiin käytännössä tyytyväisiä ...

Quote
Kuten EVIRA:n edustaja opintopiirissä kertoi, Suomessa siementen sertifioinnilla on pyritty suojelemaan viljelijää. Meillä omia siemeniä saa varastoida ja kylvää omaan käyttöön, mutta ei myydä. Myös tutkimuskäyttöön ja lajin kehittelyyn saa käyttää siemeniä. Pieniäkin määriä omia siemeniä voi rekisteröidä, minkä jälkeen myös niiden kaupallinen hyödyntäminen on sallittua.

... eikä ollenkaan ymmärretty, että juuri tällaista järjestelmää Kolumbia ja muut latinalaisen Amerikan maat nyt tavoittelevat!

Kun artikkelin alussa kerrottiin ...

Quote
Päädyimme siementeemaan, sillä koimme tärkeäksi oppia ymmärtämään paremmin tätä Suomessa yllättävän vähälle huomiolle jäänyttä aihetta.

... niin tuohon tavoitteeseen on siis vielä matkaa. Ainakin toisen opintopiirin istunnon verran. Minäkin olen kyllä käytettävissä, jos ... ;D ...mutta tässä keskustelussa, edellä, on jo oppimateriaalia.
« Last Edit: 25.10.15 - klo:11:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #18 on: 01.02.16 - klo:09:52 »
Huokaus. Tämäkin tarina on tullut takaisin.

KOLUMBIAN VILJELIJÄT KAPINOIVAT MONSANTON SIEMENVALTAA VASTAAN

Se on ilmeisesti joidenkin mielestä tarinana niin hyvä, ettei sitä millään malteta jättää. Nyt asialla on taas Kansan Uutiset. Taas aloitetaan siitä, jossa mm. Jaana Kanninen (ks. edellä) jo antoi periksi:

Quote
Kolumbian vuonna 2012 solmima vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa kieltää viljelijöiltä paikallisten siementen käytön.

Ja - jo otsikossa - tuosta myyttisestä "Monsanton siemenvallasta".

Lähetin sinne kommentin, joka alkoi:

Quote
Tämä artikkeli on käytännössä täyttä roskaa, ingressistä alkaen.

Linkkasin tänne ja viittasin myös lehden aiempaan uutiseen ja keskusteluun asiasta. Ja viittasin oikaisuvaatimukseen, joka sinne on lähetetty ja johon (ylimielisesti) jätettiin vastaamatta. Pikkuhiljaa alkaa olla seuraavien toimenpiteiden paikka.
« Last Edit: 01.02.16 - klo:12:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #19 on: 01.02.16 - klo:11:51 »
Tälläkö tavalla Kansan Uutiset kiemurtelee irti journalistisesta vastuusta?

Sen vanhan (2013) uutisen yhteydestä ...

Maailman vihatuin yhtiö – Monsanto

... oli kokonaan poistettu asiaan liittyvä keskustelu! Myös siis minun siellä esittämäni murskaava kritiikki.

Näin siis voidaan esittää samat vanhat valheet uudelleen? Ihan "muina miehinä", ikään kuin ei olisi toista tietoa asiasta saatukaan? Ja oikaisuvaatimuksemmekin on varmaan aikoja sitten poistettu toimituksen sähköpostista?

Teksti oli ("0 kommenttia") ja kommentointiruutu. Kysyin siellä: "Missä ovat vanhat kommentit?"

PS. Kyse voi olla teknisestä viasta, koska KU muutti jossain määrin sivustoaan tuon uutisen ilmestymisen jälkeen. Jos se on seltys, ei se kuitenkaan ole hyvä selitys.

PS2. klo 17:00: Se se oli.  Katso sieltä. Vastattiin kuitenkin, kiitän siitä. Mutta säilytän tuon arvioini. vaikken "urputa" asiasta enempää.
« Last Edit: 01.02.16 - klo:17:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #20 on: 01.02.16 - klo:12:17 »
Luomusta on myös kyse, selviää KU:n artikkelista. Niin annetaan ainakin vahvasti ymmärtää. Tällaisesta (lihav. HJ):

Quote
Pandin kyläkoulussa ongelmaan pyritään vastaamaan lisäämällä lasten ja heidän vanhempiensa tietoisuutta niin maanviljelystä kuin omista oikeuksista. Hankkeen taustalla vaikuttaa Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK, jonka tuen avulla koulu toimii. Hankkeen tavoitteena on edistää pienviljelijöiden ruokaomavaraisuutta *) ja järjestäytymistä sekä lisätä viljelijöiden tietoisuutta lasten oikeuksista.
[...]
]Kyläkoulun takana oleva peltotilkku antaa koululaisille ja heidän perheilleen mahdollisuuden oppia perinteistä maanviljelyä Orlando Asanten johdolla. Kasvimaan viljelyssä käytetään luonnonmukaisia lannoitteita sekä torjunta-aineita ja sen antimia käytetään myös koulun keittiössä. Viljelyn ohella Asante myös kertoo lapsille ilmastonmuutoksesta sekä oman maan ja kulttuurin arvostamisesta.

Ehkä hänen kylvämänsä siemenet tulevat vielä jonain päivänä itämään oppilaiden mielissä. Sitä Monsanto pelkäisi.

Eli tukeeko Suomen ay-liike luomuviljelyä Kolumbiassa?

Sinänsä: millä hiton siemenillä Orlando Asante oikein viljelee? Jos jo ensimmäisessä lauseessa, ingressissä saimme kuulla, että paikallisten siemenien käyttö on kiellettyä? Monsanton? Ei, sillä tältä osin asiaa oli tekstissä lievennetty:

Quote
– Monsanto pitää hallussaan patentteja tuhansista siemenlajikkeista ja yrittää hallita siemenkauppaa painostamalla maanviljelijöitä käyttämään vain omia siemeniään. Usein lainan turvin ostettavat siemenet vievät suuren osan heidän tuloistaan.

Mutta tiuokaan ei ole kovin uskottavaa, kun muistamme ICA:n selvityksestä edellä, että Monsanto ei suinkaan ole ainoa sertifioidun siemenkaupan peluri Kolumbiassa, ei varmasti lähelläkään hallitsevaa asemaa.

_____

*) tottakai kannatamme näiden viljelijöiden omavaraisuutta - ja jopa siitä ylikin, että heillä riittäisi tuottoa jopa läheisten kaupunkien ruokkimiseen! - mutta tähän ilmaukseen "luomukielessä" yleisesti kätketään tavoite, että tila/kylä olisi kaikesta ulkopuolisesta riippumaton, ja siinä keskeisenä, että se ei käyttäisi "ostolannoitteita". Onko tuossa kyse siitä, siitä ei voi olla ihan varma, mutta näin "hälytyskelloni" soi.
« Last Edit: 01.02.16 - klo:17:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #21 on: 01.02.16 - klo:16:26 »
Tämä lähtee kohta KU:n palstalle:

________________

Toimittaja Antti Sadinmaa

Voi ehkä olla kohtuuton vaatimus, että Sinä olisit seurannut yhdistyksemme palstaa.

Mutta sen sijaan Sinua voi moittia siitä, että et ole seurannut sitä journalistista perussääntöä, että myös vastapuolta asiassa on kuultava. Sen sijaan olet rakentanut tuon uutisen täysin tämän yhden henkilön, enemmän tai vähemmän tietyn suuntaisen "aktivistin", Orlando Asanten, lausuntojen varaan.

Tämä vastapuoli olisi tietysti viranomaiset, tässä tapauksessa Kolumbian maatalousvirasto ICA. Siltä olisi pitänyt edes jotain kysyä, ennen kuin Suomessa julistat tämän aktivistin käsityksiä asioista.

Valitettavasti myös YLE:n toimittajat ensin tekivät samoin. Mutta he tekivät parannuksen, ottivat myös ICA:n näkemykset huomioon. Mene ja tee sinä samoin.

Heikki Jokipii

PS. Sen sijaan mitään syytä ei olisi ollut kysyä Monsanton mielipidettä. Koska se ei ole asian osapuoli millään tavalla!

________________

Lähti, ja on nyt siellä.
« Last Edit: 01.02.16 - klo:16:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #22 on: 02.02.16 - klo:18:18 »
Kas vain. Kansan Uutisissa on nyt tämä korjaus:

Quote
2.2.2016 Ingressi muutettu vastaamaan tietoa, ettei vapaakauppasopimus sinänsä kiellä paikallisten siemenien käyttöä, vaikka se kieltääkin sertifioitujen siementen varastoimisen uudelleenkäyttöä varten.

Mutta taas tulee esiin se - tässä yhteydessä jo tuttu - kysymyksemme, että olemmeko nyt tyytyväisiä?

Sanoisin, että taaskaan emme, muistakaan syistä, mutta jo siitä lähtökohdasta, että vapaakauppasopimus on on solmittu v. 2012, ja ko. laki (tai asetus) "970" on annettu jo 2010! (Sitä edeltäneet versiot jo huomattavasti aiemmin, ks. edellä.) Vapaakauppasopimus on aika laaja asiakirja, mutta uskaltaisin kuitenkin arvata, että siellä ei varsinaisesti ole yhtään mainintaa siemenistä! Varmaan on joku sellainen maininta, että noudatetaan yleismaailmallisesti asiassa sovittuja käytäntöjä (esim. UPOV, alkujaan vuodelta 1961). Joita Suomikin noudattaa.

Toimittaja ja/tai lehti yrittää nyt samaa (sanoisinko) "laastarin hitaasti pois vetämisen" taktiikkaa kuin YLE:kin ensin. Myönnetään virhe (eli ikävä asia) asteittain, hitaasti. Kuten laastareista lapsuudesta tiedämme, niin ...

Jos tuo asia on nyt sitten myönnetty, niin tämä uusi yritys ingessiksi tulee myös heti mielettömäksi:

Quote
Monsanto-yhtiö pitää hallussaan patentteja tuhansista siemenlajikkeista ja yrittää hallita siemenkauppaa painostamalla maanviljelijöitä käyttämään vain omia siemeniään.

Millä ihmeellä Monsanto - tai muukaan siemenfirma Kolumbiassa - voisi muulla tavalla "painostaa" kuin tarjoamalla parempaa siementä, kilpailukykyiseen hintaan?
« Last Edit: 02.02.16 - klo:19:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #23 on: 08.02.16 - klo:13:31 »
Tällainen oli kirjeenvaihtoni KU:n päätoimittajan Sirpa Puhakan kanssa, minun mailini, hänen vastauksensa, ja vielä minun mailini

Quote
Sirpa Puhakka

Eli käytännössä vastaukseksi oli juuri se, että minun täytyy tehdä yksityiskohtaiset oikaisuvaatimukset, lause lauseelta?

Sitten tehdään! Tulee ehkä jo tänään!

Sen verran minua harmittaa tämän mytologian pyörittäminen lehtenne palstoilla.

Heikki Jokipii

___________

From: sirpa.puhakka@ ...
To: jokiheik@ ...
Subject: VS: Oletteko nyt päättäneet toimia näin?
Date: Mon, 8 Feb 2016 10:05:30 +0000

Kiitokset viestistäsi,

olen vielä huolella käynyt jutun läpi. Journalistisen jutun käsittelyssä on ammattikäytännön mukaista, että jutulle valitaan näkökulma ja asioita käsitellään peilaten tuon näkökulman kautta, toinen näkökulma tuottaisi erilaiset painotukset.

Kaikkea mahdollista ei yhdessä journalistisessa jutussa ole mahdollista eikä tarkoituksenmukaista käsitellä.

Tieteelliset aikakausjulkaisut ovat asia erikseen.

En katso aiheelliseksi jatkaa jutun perkaamista toimituksemme toimesta. Juttu on perustellusti kirjoitettu.

Terveisin Sirpa Puhakka, Kansan Uutisten päätoimittaja

___________
 

Lähettäjä: Heikki Jokipii
Lähetetty: 5. helmikuuta 2016 18:07
Vastaanottaja: Sirpa Puhakka ...
Aihe: Oletteko nyt päättäneet toimia näin?

Päätoimittaja Sirpa Puhakka
Kansan Uutiset


Oletteko nyt päättäneet. että selkeästä ja murskaavasta kriitikistämme huolimatta jätätte - pienen "kosmeettisen" korjauksen jälkeen - tuon uutisenne

"Kolumbian viljelijät kapinoivat Monsanton siemenvaltaa vastaan"

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3496784-kolumbian-viljelijat-kapinoivat-monsanton-siemenvaltaa-vastaan

ennalleen?

Odotatteko sitä, että minä - vailla mittään "tutkivan journalisitin" palkkaa - osoitan täysin yksityiskohtaisesti joka ikisen virheellisen väitteen tuossa artikkelissa?

Vaiikka ne on jo osoitettu? Viittaan ko. uutiseen liittyvässä keskustelussa antamiini argumenttehin ja linkkeihin.


Heikki Jokipii

Eli: "kerran vielä, pojat"? Ei, nyt uskon, että teitä muita alkaa jo kyllästyttää. Niinpä hoidan tämän kyllä nyt itse. (Mukaan saa toki tulla, jos on ideoita, huomioita.)
« Last Edit: 08.02.16 - klo:14:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #24 on: 08.02.16 - klo:13:40 »
Sitten tehdään! Tulee ehkä jo tänään!

Jos en kuitenkaan pitäisi noin tulenpalavaista kiirettä oikaisulla, niin tässähän ne oikaistavat olisivat (eli tavallaan luonnos). Ensin Monsantoon liittyvät väitteet (otsikosta ja ingressistä alkaen):

Quote
Kolumbian viljelijät kapinoivat Monsanton siemenvaltaa vastaan

Quote
Monsanto-yhtiö pitää hallussaan patentteja tuhansista siemenlajikkeista ja yrittää hallita siemenkauppaa painostamalla maanviljelijöitä käyttämään vain omia siemeniään.

Quote
Monsanto pitää hallussaan patentteja tuhansista siemenlajikkeista ja yrittää hallita siemenkauppaa painostamalla maanviljelijöitä käyttämään vain omia siemeniään. Usein lainan turvin ostettavat siemenet vievät suuren osan heidän tuloistaan.

Jos Kolumbian maatalousvirasto ICA:n mukaan 85% siemenkaupasta on kotimaisessa hallussa, ja (korkeintaan) 15% Monsanton hallussa, millä ihmeellä se "painostaa", mitä "valtaa" sillä olisi?

Siementen kieltämiseen liittyvät väitteet:

Quote
Maanviljelijät ovat jääneet tilanteessa vaille vaihtoehtoja. Vuonna 2010 säädetty laki teki siementen säästämisestä seuraavaa satoa varten laitonta ja pakotti viljelijät käyttämään vain Kolumbian maatalousviranomaisen ICA:n sertifioimia siemeniä.

Quote
Paikallisten natiivisiementen kriminalisointi on yksipuolistanut maanviljelyä ja köyhdyttänyt aiemmin rikasta maaperää.

Quote
Pakko ostaa viranomaisten hyväksymiä siemeniä tekee maanviljelijät riippuvaisiksi siemenkauppaa hallitsevasta Monsantosta.

Natiivisiemeniä ei siis ole koskaan kielletty. Jos ostaa siemeniä, on pakko ostaa serfioituja siemeniä - kuten Suomessakin - mutta mitään riippuvaisuutta ei yhteen firmaan voi syntyä maassa, jossa on ainakin 37 siemenfirmaa (ICA:n tieto). Säästää voi, käsittääkseni, jos UPOV:in mukaan toimitaan, myös sertifioituja siemeniä, jos ne tulevat vain omaan käyttöön, ilman (uusia) korvauksia jalostajalle. Natiivisiemeniä eli maatiaissiemeniä saa tietysti säästää mielin määrin (vaikkei siis myydä).

Siementen tuhoamiseen liittyvät väitteet:

Quote
Tämän seurauksena pienviljelijöiltä takavarikoitiin paikallisesti Kolumbiassa tuotettuja siemeniä ja heidän satojaan tuhottiin. Esimerkiksi Huilan maakunnassa sijaitsevan Campoalegren paikalliset viranomaiset polttivat lähes 70 tonnia natiivisiemenillä kasvatettua riisiä, Asante kertoo.

Kuten edellä tuotiin esille, kyse oli (laittomasti) myytäväksi tuodusta siemenestä, ei esim. pelloille tuhotusta sadosta (joka tuosta tulee mieleen) ja syyt tuhoamisille olivat terveydellisiä (ainakin siis ICA:n mukaan).

Vapaakauppasopimukseen liittyvät väitteet:

Quote
Pakko ostaa viranomaisten hyväksymiä siemeniä tekee maanviljelijät riippuvaisiksi siemenkauppaa hallitsevasta Monsantosta. Tämän taustalla vaikuttaa Kolumbian vuonna 2012 Yhdysvaltojen kanssa solmima vapaakauppasopimus, joka on avannut Kolumbian maatalouden kansainväliselle kilpailulle.

Ja uudestaan korjauksessa:

Quote
2.2.2016 Ingressi muutettu vastaamaan tietoa, ettei vapaakauppasopimus sinänsä kiellä paikallisten siemenien käyttöä, vaikka se kieltääkin sertifioitujen siementen varastoimisen uudelleenkäyttöä varten.

Vapaakauppasopimus ei sano siemenistä mitään. YLE:n kanssa keskusteltaessa kysy oli rafikaalimmasta väitteestä, mutta jo silloin kaivoimme esiin itse kyseisen vapaakauppasopimuksen, joka on tietysti myös englanniksi:

https://ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/colombia-fta/final-text

Aikamoinen pumaska etsittäväksi, kyllä, mutta siis väiitän, ettei siitä moista määräystä löydy. Jos siellä on maininta UPOV:ista (äsken en löytänyt), niin sekään ei kiellä, edellä kuvatulla tavalla.

***

Minusta nuo ovat niin selkeitä virheitä, etteivät ne selity sillä, että "jutulle valitaan näkökulma ja asioita käsitellään peilaten tuon näkökulman kautta".
« Last Edit: 08.02.16 - klo:14:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #25 on: 09.02.16 - klo:10:01 »
Oikaisuvaatimus tai -pyyntö (kehotus? Oikaisuapu?) Kansan Uutisille (Sirpa Puhakalle) lähti äsken sähköpostitse.

Koska se oli olennaisesti tuon yllä olevan luonnoksen mukainen, en laita siitä tähän uudelleen.

Nyt on ainakin niin, ettei KU voi yrittää sitä, jota Maaseudun Tulevaisuus joskus yritti, ettei oikaisu uutiseen olisi tullut ajoissa, ts. riittävän pian uutisen julkaisemisen jälkeen. No, nyt emme vielä tiedä, "yrittääkö" KU mitään, saattaahan kirjeeni vakuuttaakin heidät / hänet.  ;D
« Last Edit: 09.02.16 - klo:10:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #26 on: 19.02.16 - klo:08:55 »
Nyt mainittu KU:n uutinen on korjattu kuosiin, jossa se alkaa suurin piirtein pitämään yhtä tosiasioiden kanssa. Se on kirjoitettu nyt myös niin, että tulee paremmin esille, miten kyseessä ovat erilaiset näkemykset, tulkinnat asiasta. Ja myös ICA on mainittu, ominen näkemyksineen.

Vielä tämä korjauskin kirvoitti näppäimistöltäni tämän mailin Puhakalle:

Quote
Te valitsitte tosiaan sen tien, että "laastari vedetään hitaasti haavasta" eikä heti.

Korjasitte - tavallaan - uutisen, mutta sitten tämä:

"Sen sijaan vapaakauppasopimuksen hyväksyminen edellytti rajoituksia natiivisiementen kaupalliselle käytölle ja antoi yhdysvaltalaisille monikansallisille yhtiöille laajoja patentointisuojia geenimuunneltuihin viljelyssiemeniin. "

a) vapaakauppasopimus ei mainitse siemenistä mitään (jos kuitenkin - pitkän asiakirjan osalta - erehdyn, vaadin näytettäväksi kohdan)
b) eikä varsinkaan natiivisiemenistä
c) natiivissiementen "kaupallinen" käyttö eli myyminen on  UPOV-sopimuksen säätelemää. Minä kerroin, että Suomessa ja EU:ssa sertifioimattoman "natiivisiemenen" myynti on myös kiellettyä. Jo nyt, ennen kuin meillä esim. on vapaakauppasopimusta USA:n kanssa.
d) myöskään vapaakauppasopimus ei antanyt "yhdysvaltalaisille monikansallisille yhtiöille laajoja patentointisuojia geenimuunneltuihin viljelyssiemeniin" , vaan ne olivat noilla yhtöillä jo ennen sitä, tottakai! Jalostajan oikeus, juuri tämä UPOV-sopimus. Kenellä noiden patenttisuojien sitten pitäisi olla?

Minusta tämä kiemurtelu teidän puoleltanne on todella surkeaa.

Eikö virheitä voi rehdisti korjata?

Koska kuitenkin olennainen väärä tieto - johon muillakin virheellisillä väittämillä oli kytkentänsä - että natiivisiemenet olisivat Kolumbiassa kiellettyjä, "kriminalisoituja", on sieltä tosiasiaväitteenä nyt pois *), niin taitaa olla niin, että tämä nyt tästä asiasta riittää: ei kannattane enää "tykkiä" käyttää tuohon "varikseen".

Tässäkin tuli kaksi oikeaa tietoa (KU, lihav. HJ):

Quote
Vaikka Monsanto ei toimi markkinoilla yksin, siitä on kuitenkin tullut eräänlainen symboli siementen tekijänoikeuksiin liittyvälle kiistalle niin Kolumbiassa kuin muuallakin Latinalaisessa Amerikassa. Siementen käyttöä rajoittaviin säädöksiin viitataankin yleisesti niin sanottuina ”monsanto-lakeina”.

Eli Monsanto ei suinkaan ole monopoliasemassa. Ja symbolipa hyvinkin, vaikka sen nimen käyttö ei mitenkään oikeutettua olekaan. **)

___________

*) vaikka onkin yhä mukana näkemyksenä: "Paikallisten natiivisiementen kriminalisointi on Asanten mukaan [...]"
**) luultavasti tuo nimenvalinta - näiden "aktivistien" kannalta - on ollut ihan onnistunut: on vaikea kuvitella innostusta nostatettavan "UPOV-lakeja" vastaan. ;)
« Last Edit: 19.02.16 - klo:13:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #27 on: 23.02.16 - klo:06:44 »
Huhu kulkee, ja vahvistuu, ja kärjistyy. Ainakin tällaisissa paikoissa kuin Magneettimedia:

Vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on ollut Kolumbialle katastrofi

Siellä se oli taas:

Quote
Kolumbiassa vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on merkinnyt sitä, että maanviljelijät eivät saa enää itse päättää, mitä siemeniä käyttää. Sen sijaan heidät pakotetaan ostamaan siemenensä Monsantolta, joka omistaa tuhansien siemenlajien patentit.
(lihav. HJ)

Tyydyin kommentoimaan linkkaamalla tähän keskusteluun.  *)

Mutta varmaankin tulemme yhä näkemään tuon väitteen erilaisissa nettikeskusteluissa, esim. vapaakauppasopimuksesta. Totuus taitaa yhä vasta laittaa saappaita jalkaansa ...  :(

______________

*) PS. 24.2.14: Hiukan enemmän tuli siellä kommentoitua. Ja mielestäni hyvinkin. Ja, nyttemmin näyttää, että myös asiaan nähden riittävästi. Kun ko. keskustelu rönsyilee pois siitä asiasta.
« Last Edit: 24.02.16 - klo:17:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #28 on: 04.07.16 - klo:19:50 »
Aivan toinen asia:

Kolumbian tulitauko päätti sissisotien kauden

Siis aivan toinen asia. Mutta ... voisiko tämä lopettaa myös ... no, sanotaan suoraan: tämän Kolumbiassakin esiintyvän, vasemmistolaiseksi naamioituvan, taistelun tehokasta viljelyä vastaan? (Vrt. ja ilmanmuuta tee niin: Kuuba-keskustelumme).

Kun se on (ks. edellä) ollut kovasti sielläkin niin, että mitä alkeellisemmin viljelet, sitä enemmän kuulut "kansaan". Ainakin länsimaisten tukijoiden mielestä, siis suhtautumisessa täällä.

(Ja että jopa Monsanton loistavat siemenet - saisivat siellä, Kolumbiassa, mahdollisuutensa!  ;D)
« Last Edit: 19.10.19 - klo:15:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä Kolumbiassa oikein tapahtui?
« Reply #29 on: 19.10.19 - klo:14:55 »
Monen vuoden jälkeen, nyt tällainen uutinen Kolumbiasta:

Colombia green lights first homegrown, patent-free GMO corn variety

Saapi nyt nähdä, kertooko YLE, Kansan Uutiset jne. tuosta.

Tämä asia vaatinee linkin alkuparäiseen, googlella käännettyyn artikkeliin:

Colombia approves its first patent-free transgenic corn and developed by a national laboratory

Quote
The authorization of the ICA is for the sowing of the genetically modified corn seed containing the event TC-1507.

These were developed with technologies of genetic improvement of plants whose patents have expired, also known as 'open source' (off patent).

Jos tuosta nyt kerrotaan, niin nyt on mahdotonta yrittää sitä, että Kolumbian hallitus olisi tehnyt jonkinlaisen "monsanto-päätöksen". Linkkinä tuossa tarjotaan myös tällaista selvitystä (myös googen kääntäjän kautta), josta asian historiasta saa kuvan:

Study shows the benefits of GM crops in Colombia between 2003-2015

Tämä kerrotaan siitä, ketkä siitä hyötyivät:

Quote
The study reveals that from the adoption of GM crops until the planting season 2015, the total economic benefits reached were 237 million dollars.

On these benefits, the biggest beneficiaries were the rural producers with a total of 171 million dollars or 68% of the total generated (138.5 million due to the increase in productivity and 22.8 million due to the reduction of production costs), while the seed industry He stayed with 75 million dollars or 32% of the total accumulated.

Eipä ollut siten ihme, että kävi näin (triidin ensimmäisestä puheenvuorosta, lainaus YLE:n uutisesta):

Quote
Kolumbiassa suuryhtiöiden valloitusretki alkoi muuntogeenisillä lajikkeilla. Niitä on viljelty 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Ensin hyväksyttiin muuntogeeninen puuvilla, sitten maissi ja soijapapu. Kaikkien kolmen viljely on lisääntynyt nopeaa vauhtia.

Mutta nyt tuo jatkuu niin, ettei maissin kohdalla ole seuraavassa vaiheessa enää näitä kansainvälisiä suuryhtiöitä mukana. Tai jos on, joutuvat ne kilpailemaan hinnassa laadussa tuon Kolumbian kotimaisen vaihtoehdon kanssa.
« Last Edit: 20.10.19 - klo:04:51 by Heikki Jokipii »