Täytyisi saada hänelltä satoluvut. Ei oikein tunnu uskottavalta tuo "10-20 prosentilla".
Ei minustakaan. Niinpä lähetin heille kijeen eli sähköpostin. Se oli tällainen:
*****
KNEHTILÄN TILA
Viljelijät Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola
Onnittelut saamastanne palkinnosta.
Olemme kuitenkin omasta lähtökohdastamme pakotettuja esittämään teille pari kriittistä kysymystä. Kerrotte nettisivullanne näin:
__________
”Viljojen sato on luomuun siirtymisen seurauksena pienentynyt 10–20 prosentilla. Tavoitteena on kuitenkin vuoroviljelyn, typensitojakasvien ja uusien viljelymenetelmien avulla päästä takaisin aikaisempiin satoihin mahdollisimman pian”, Eerola suunnittelee.
__________
Tuo tuloksenne - ja myös tavoitteenne - ei tunnu uskottavalta siihen nähden, että LUKE:n (aiemmin TIKE:n) luomusatotilastot (yli 10 vuoden ajalta) näyttävät systemaattisesti, että luomusadot ovat 40-50% tavanomaisia satoja alempia.
Olisimme kysyneet, mikä oli satotasonne ennen luomuun siirtymistä ja mikä sen jälkeen, hehtaaria kohti. Tietysti tässä vertailussa täytyisi olla kyse samasta viljelykasvista. Kysymme siis, mihin olette tuossa 10-20% vähennystä arviossanne verranneet.
HS:n uutisessa mainitaan myös tästä:
__________
"Knehtilän tilalla on viljelypinta-alaa kaikkiaan 340 peltohehtaaria. Tällä kasvukaudella peltojen nurmimäärä on peltoja parantavan kiertoviljelyn vuoksi suuri. Toiseksi eniten pelloissa kasvaa [...]"
__________
Eli aika paljon hehtaareja kuluu myös tuohon typensidontaan. Kuinka paljon?
Tai yksinkertaistaen kysymystä: kuinka paljon koko tilanne tuotto oli, viljakiloina tai -tonneina, ennen luomuun siirtymistä ja sen jälkeen?
Kunnioittavasti [jne]