Author Topic: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Read 60874 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #60 on: 03.04.15 - klo:08:03 »

Mistähän Timo Juurikkala tässä artikkelissaan oli saanut tämän tiedon:

Quote
Kulutetuista luomutuotteista vain 60 % on kotimaisia, joten tilaa kasvuun on.

Siltä pohjalta tuo voisi olla "sisäpiirin tietoa", että hän on toiminut Vihreän eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä ja ministeriryhmän erityisavustajana.

Eli eduskunnalle ja hallitukselle on siis kerrottu reilusti, että 40% kulutetusta luomusta on tuontitavaraa, meille muille vain epämääräisesti, että sitä on "reilu kolmannes" (Kottila haastattelussaan, ks. edellä 14.10.14)?

PS. Erittäin moni muu väite Juurikkalan artikkelissa ei kyllä pidä paikkaansa, mutta pitäisikö tuo?  ;D
« Last Edit: 03.04.15 - klo:09:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #61 on: 04.06.15 - klo:07:41 »

Mistähän Timo Juurikkala tässä artikkelissaan oli saanut tämän tiedon:

Quote
Kulutetuista luomutuotteista vain 60 % on kotimaisia, joten tilaa kasvuun on.

Mahdollisesti Pro Luomun Marja-Riitta Kottilalta, joka yksityismailissaan 3.6.15 minulle kertoi, että hänen arvionsa luomumyynnin kotimaisuudesta on juuri tuo 60%. Hän korosti, että kyse on vain arviosta, mutta hänellä oli taustalla "eri tahojen" tekemiä arviota asiasta, ilmeisesti esim. eri kaupparyhmien tekemiä.

Mutta siis (aiemmin esitetty arvio) "reilu kolmannes" myytyjä tuontitavaroita luomun kokonaismyynnistä on siis noin 40%.
« Last Edit: 04.06.15 - klo:13:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #62 on: 10.06.15 - klo:06:27 »
Näin ajatellaan ...

Luomu jatkaa kasvuaan – luomulähiruokaa kampanjoidaan

Quote
– Meidän asiakkaille on ehkä luomusertifikaattia tärkeämpää se, että tuote on lähellä tuotettua, Mikko Seppänen toteaa.

Sama on huomattu myös luomuinstituutissa.

– Lähiruoka on ajanut itsensä läpi. Monesti luomusta ajatellaan, että se tulee kaukaa. Nyt haluamme nostaa lähiluomun profiilia, projektipäällikkö Heli Peltola sanoo.
(lihav. HJ)

... ja mikäs on niin monestikaan ajatellessa, kun näkemys on siis oikean suuntainen: keskimäärin se tulee siis enemmän kaukaa kuin tavanomainen ruoka. Tuosta voisi helposti tulkita, että asian oletetaan muuttuvan, jos ajattelutapa muuttuu?

PS. Mikä siinä on ...

Quote
Suurinta luomumyynnin kasvu on kananmunissa ja maitotaloustuotteissa. Kanamunissa luomun osuus on jo lähes 13 prosenttia. Luomutuotteiden osuus päivittäistavarakaupan myynnistä on pari prosenttia.

... että tuo "lähes"-sana on unohtunut tuosta jälkimmäisestä laiseesta? Lisäksi, kun tiedämme miten luomumyynti keskittyy Helsinkiin ja muihin isoihin kaupunkeihin, ja ko. hanke toimii Etelä-Savossa, olisi tuossa kaivannut tietoa lähtötasosta siellä: voisiko luomumyynnin osuus siellä olla pikemminkin lähempänä yhtä prosenttia? Johon uutisessa haastatellun kauppiaan lausunto vähän viittaa?
« Last Edit: 10.06.15 - klo:07:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #63 on: 18.12.15 - klo:14:47 »
Nyt Luomuliittokin joutuu "kärvistelemään" tällaisten kysymysten kanssa:

Paistoleivän alkuperä?

Kun tilanne on ilmeisesti se, että ihan "aidosti" suomalaista luomuleipää ei ole saatavilla?

Koska

a) kysyntä Suomessa on liian heikkoa ja
b) (kauraleivän osalta) vilja menee "Saksaan"!  ;D

Vrt. edellä 14.10.14 lausunto:

Quote
Kotimaassa luomuleipä ei ole saavuttanut ansaitsemaansa asemaa, Kottila kuvailee.
« Last Edit: 18.12.15 - klo:14:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #64 on: 23.02.16 - klo:07:45 »
Niin vain suomalainen luomutila tarjoaa myytäväksi tällaista tuotetta:

Quote
svarfvarsin_luomutila Ihanaa tuoretta ranskalaista lehtisalaattia saatavilla tälläkin viikolla hallikaupastamme Hakiksessa #Svarfvars #Luomu #Organic #Freshproduce @svarfvarsin_luomutila

(Juuri lehtisalaatista oli puhetta toisessakin keskustelussamme ... tietysti, tuo luomukysymys unohtaen, voi laskeskella, onko salaatin tuottaminen Suomen talvessa kasvihuoneessa mitenkään parempi vaihtoehtio. Mutta 16 euron kilohintaan tuota siis myydään.)
« Last Edit: 24.02.16 - klo:04:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #65 on: 31.03.16 - klo:07:27 »
Taas on se aika vuodesta, jolloin pidetään nämä:

Lähiruoka & Luomu. Kevatmessut 7.-10.4.2016

Tuonne messuportille saisi ehkä sommitelluksi yksinkertaisen mielenosoitusplakaatin:

Mitä enemmän luomua, sitä vähemmän lähiruokaa

- luomupellot tuottavat ruokaa vain neljänneksen tavanomaisesta
- lähes puolet luomusta on tuontiruokaa

(Kysyjille voisi sitten jälkimmäisestä kertoa, että siis 2/5, mutta siis "lähes". Tai kirjoittaa pienemmällä alle, että 40%. Mikähän siinä on viimeisin tieto? Voisiko se olla jo enemmänkin " lähes"?

Jälkimmäisessä asiassa voisi messuvieraita kehottaa myös huomioimaan näytteilleasettajia, jotka minun saamieni tietojen mukaan ovat perinteisesti olleet pääosin ulkomaisia firmoja, luomutuotteiden osalta.

Ensimmäisessä asiassa voisi laittaa esiin myös luvut: 8,5% ja 2%.)
« Last Edit: 31.03.16 - klo:08:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #66 on: 01.04.16 - klo:06:26 »
Tällaista kritiikitöntä hehkutusta noista messuista tarjoaa (tai välittää) myös STTinfo:

Vastuullisuus ja arjen fiksut ruokavalinnat esillä Lähiruoka ja Luomu -messujen ohjelmassa

Sieltä faktalaatikosta sen saamme tietää (lihav. HJ):

Quote
Lähiruoka & Luomu on omistettu suomalaisille pientuottajille, lähellä tuotetulle ruoalle sekä suomalaisille ja ulkomaisille luomutuotteille.

Jos tästä joku esittely nettiin tulee, luultavimmin meille taas kerrotaan, miten valtaosa luomutuotteista oli juuri niitä ulkomaisia. Jo siitä yksinkertaisesta syystä, ettei Suomen minimaalisille markkinoille kannata vähänkään jalostetumpia luomutuotteita kehittää. (Eikä sellaisilla isommille markkinoille päästä.)

Saapi muuten nähdä, kun Pro Luomu luultavasti tästä uutisen tekee, päivittääkö Marja-Riitta Kottila siinä yhteydessä tiedon siitä, mikä on Suomessa tuontiluomun osuus myynnistä, nyt?
« Last Edit: 01.04.16 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #67 on: 09.04.16 - klo:07:39 »
Jälkimmäisessä asiassa voisi messuvieraita kehottaa myös huomioimaan näytteilleasettajia, jotka minun saamieni tietojen mukaan ovat perinteisesti olleet pääosin ulkomaisia firmoja, luomutuotteiden osalta.

Nyt täytyy myöntää, että olin väärässä noiden messujen suhteen. Sekä näytteilleasettajien listasta että tästä Kirsi Viljasen raportista näkee, että tällä kertaa oli sentään valtaosin (ellei jopa täysin) kyse suomalaisista tuotteista:

Lähiruoka&Luomu -messujen 2016 tunnelmia

Lieneekö asiasta esitetty kritiikki aiempina vuosina vaikuttanut asiaan, ja ulkomaisten luomutuottajien osallistumista oli jotenkin rajoitettu? Vai olivatko nuo ulkomaiset luomufirmat itse huomanneet, että täällä ovat luomumarkkinat niin pienet, ettei maksa vaivaa?
« Last Edit: 09.04.16 - klo:08:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #68 on: 29.04.16 - klo:05:08 »
Jos ollaan tästä huolissaan ...

Naudanlihan kotimaisuusaste uhkaa laskea entisestään

Quote
Maito- ja nautatilojen väheneminen voi johtaa tuotantoaukon korvaantumiseen tuonnilla.

Joka viides suomalaisten syömä naudanlihakilo on tuontia. Ruotsissa kotimaisen osuus on enää puolet.

... niin tietysti täytyy kiinnittää huomiota noihin lopettaviin maatiloihin.

Mutta eikö oikeastaan pitäisi kiinnittää huomiota myös tiloihin, jotka siirtyvät luomuun? Sillä vaikka luomutilat tuottavat suhteessa juuri naudanlihaa melko paljon (3,4% kulutuksesta, versus sika 0,4%), niin kyllä luomuun siirtyminen sitäkin tuotantoa vähentää. Ja sitäkin vähenemistä sitten korvataan tuonnilla. Eikö se ole noin käynyt Ruotsissakin, jossa ollaan tässä luomussa "pitemmällä"?

Luomulihan kotimaisuus ei sitten paljon tuossa lohduta, jos lihaa tuotetaan yleisesti vähemmän. Varsinkaan, jos luomuliha, luomunauta ei sitten mene edes kotimaasssa kaupaksi, vaan viedään osin täältä pois (kuten mm. Atria kertoi tekevänsä).
« Last Edit: 29.04.16 - klo:06:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #69 on: 12.06.16 - klo:07:07 »
Tässä haastattelussa väitetään kyllä, että ...

Puheenjohtaja Pauli Talvitie, Luomuliitto: kysyntä määrää luomun kasvun

... mutta sitten ohitetaan oikeastaan edes kulmakarvoja kohottamatta se, ettei kysyntä mitenkään sitä määrää: tavoitteena on luomualan lisääminen 10 prosentista 20 prosenttiin, vaikka kysyntä on 1,8 prosentissa.

Eikä siitäkään luomualasta kuitenkaan synny sellaisia tuotteita, jotka menisivät kaupaksi, vaan jo tuossa haastattelussa tulee esille, miten tarvitaan tuontia, sekä tuotantopanoksissa että lopputuotteiden:

Quote
Kanapuolella on tullut paljon luomumunantuottajia lisää. Sielläkin joitain tuottajia mietityttää se, että kanan luomurehua tuodaan arveluttavista maista. Monella maalla on maine myös huijaajina. Luomumerkintä esimerkiksi Venäjällä on vakuuttava vasta kun sertifikaatin on tehnyt esimerkiksi saksalainen laitos.

Huolta on siis siitä, onko tuo rehu oikeata luomua. Mutta ikään kuin itsestään selvyytenä otetaan, että tuota rehua tuodaan, muista maista. Sitä ei siis saa kotimaasta? Tuohon tarkoitukseen eivät hehtaarit enää riitä? Mikä oikeastaan on siis luomumunien kotimaisuusaste? (Vastaava kysymys täytyy tietysti esittää tavanomaisistakin munista.)

Quote
Espanjalainen luomu vai suomalainen tavanomainen?

Väliotsikon kysymys saa Paulin naurahtamaan kuivasti. ”En pysty panemaan järjestykseen. Ostan ulkomaista luomua jos kotimaista ei ole tarjolla”. Diplomaattinen, rehellinen ja poliitikkomainen vastaus tulee farmarin suusta kuin luonnostaan.

Ja ilmeisesti noin usein käy. Miksei noilla hehtaareilla sitten saada kotimaista luomua kauppaan? Eräs selitys tulee esille:

Quote
Talvitie yhtyy ajatukseen, että luomuun on siirtynyt myös jäähdyttelijöitä, joiden pellot ovat huonosti ja epäammattitaitoisesti hoidettuja. Varsinkin takavuosina toiminta oli usein rikkaruohojen sietämistä. Se oli helppo tapa mennä eteenpäin, jos tila muutenkin aiottiin laittaa jäähylle. Alaan panostaneita viljelijöitä asia hatuttaa.

Kyllä tällaista toimintaa täytynee olla yhä vielä. Tai sitten asiaan on muu selitys. Mutta lopputulema siis kuitenkin se, että 40% myytävästä luomusta on ulkomaista. Ja ehkäpä siis vähän peitellysti suurempikin osa? Noista hehtaarimääristä huolimatta.
« Last Edit: 12.06.16 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #70 on: 13.06.16 - klo:05:01 »
Tähän perään. Tässä Apu-lehden piilomainoksessa ...

Hilpeitä kanoja ja luomumunia

... kerrotaan, mitä kanat syövät:

Quote
Luomukanojen ruokavalio on siis luomua ja siihen kuuluu: ohraa, kauraa, vehnää, herneitä, valkuaistiivistettä ja kalkkia.[...] Hanneksella menu sisältää apilaa, timoteitä, porkkanaa ja muita juureksia sekä salaattia. Karkea rehu tarkoittaa myös virikkeitä kanoille. On mitä nokkia.

Mutta tuontirehu ei tule esille, vaikka sillä ilmeisesti on iso merkitys. Yleisesti, tuon tilan tilannetta emme tietysti tiedä. Valtaosa tuosta "menusta" kun on ihan kotimaassa tuotettavissa. Sen tiedämme alaviitteestä, että tuokin tila harrastaa loisimista tavanomaisen tuotannon "siivellä":

Quote
* Luomukanoille saa antaa 5% tavanomaisia rehuraaka-aineita vuoden 2017 loppuun. Tämä siksi, jotta saadaan täytettyä kanojen mm. aminohappo (metioniinin) tarve. Hanneksen kanalassa se tarkoittaa ostovalkuaisrehussa lisättyä maissigluteenia, jota ei ole luomuna tarjolla. Kyseessä on eurooppalainen säädös.

Sitten, kun tuo ei ole enää sallittua, Hanneskin varmaan turvautuu tuontirehuun? Se hankala asia taitaa olla juuri tuo valkuainen?  Ei tuo, eikä sen mahdollisesti korvaava tuontirehukaan, ole kyllä sen tilan sisäisen omavaraisuuden "kiiltokuvan" mukaisia, jolla luomuviljely muutoin kerskailee.
« Last Edit: 13.06.16 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #71 on: 20.06.16 - klo:05:22 »
Ruotsistakaan ei ole tullut päivitettyä tietoa tuontiluomun osuudesta kulutuksesta. Tämä arvio on jo noin kahden vuoden takaa:

Quote
Cirka hälften av de ekologiska livsmedlen som konsumeras i Sverige är importerade och importen ökar.

Tämä voisi johtua mm. tullimääräysten - ja sitä kautta tilastoinnin - muuttumisesta? Ruotsissa ei ehkä enää tiedetä tarkkaan tuota osuutta? Ruotsissa lisäksi myös tavanomaisella puolella tuontiruoan osuus on suuri.

KRAV on julkaissut kyllä raportin Ruotsin luomumarkkinoista 2016, mutta siinä ei ole arvioita kulutetusta tuodusta luomuruoasta, vaan ainoastaan tämä tieto tarjonnasta, sortimentista:

Quote
Macklean har på uppdrag av KRAV gjort en intervjubaserad kartläggning av ursprunget för konventionella, ekologiska och KRAV-märkta varor i dagligvaruhandeln. Vi har använt den striktare definitionen av svenskt, som inkluderar både huvudråvara och beredning. Kartläggningen visar att den totala andelen svenskt i dagligvaruhandeln är cirka 39 procent. För de ekologiska varugrupperna är andelen något högre, ekologiskt cirka 43 procent och KRAV-märkt cirka 45 procent. I de ekologiska varugrupperna är svenskandelen högst (50 procent) inom kategorierna mejeri, färsklivs, bröd och kött. Däremot är andelen svenskt lägre (30 procent) i kategorier som kolonial, dryck, djupfryst, konfektyr samt frukt och grönt.

Siinä siis väitetään, että valikoiman osalta luomutarjonta olisi keskimäärin jopa tavanomaista ruokaa kotimaisempaa.

Valikoiman kotimaisuudesta antoi tiedon myös Pro Luomun kooste (pdf) "Luomu Suomessa 2015"

Quote
Isoimpien kauppojen valikoimissa on laajimmillaan noin 3 000 luomutuotetta. Niistä noin 55 % on kotimaisia.

Valikoimissa siis Suomessa luomutuotteet ovat 10 prosenttiyksikön verran kotimaisempia kuin Ruotsissa. Mutta valikoima ei suoraan kerro kulutuksesta.

Edelleen olemme Suomessakin sen noin vuoden takaisen tiedon varassa, että tuontiluomun osuus on 40%. Sitä tietoa ei luomuväki ole kiirehtinyt päivittämään.
« Last Edit: 20.06.16 - klo:05:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #72 on: 04.07.16 - klo:05:33 »
Lienee tyypillinen tai ainakin hyvin tavallinen tämä OH-Luomuruokatukun tapaus.

http://www.luomuruokatukku.fi/uutta/uutta

Yleisluonnehdinta kertoo:

Quote
HEINÄKUU 2016

Hei heinäkuu!

Heinäkuussa kesä on kauneimmillaan! Kesäluonto ja viljavat pellot herättävät monet miettimään myös ruoan alkuperää. Yhä useampi haluaakin ostoksissaan suosia niin luomua kuin kotimaistakin tuotantoa. Niin mekin - ja siksi onkin jälleen aika marssittaa toinen toistaan herkullisempia uutuuksia niin Suomesta kuin maailmalta.

Sitten tarjotuista tuotteista leijonanosa on tuontitavaraa, kaukaakin. Kotimaisia lähinnä "malliksi" (on sentään joitakin). Eikä sitä alkuperää edes useimmiten tuoda tuotekohtaisesti edes kunnolla esille (täytyi osin päätellä). Mutta silti halutaan ratsastaa tuolla lihavoimallani idealla.

Ei silti liene syytä kiistää tuon firman halua suosia kotimaista. Mutta se ei vain monen tuotteen kohdalla onnistu, Suomen luomumarkkinoiden pienuuden takia.
« Last Edit: 04.07.16 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #73 on: 24.09.16 - klo:05:50 »
Tällainen ilmeisesti uusi yrittäjä on tullut alalle: Suomen (!) Luomukeskus.

Käytännössä kaikki sen tarjoamat tuotteet ovat tuontitavaraa, yleensä Saksasta. Ainoa selvästi kotimainen asia sillä on, että firma käyttää Valion logistiikkapalveluja.

Tuo firma tähtää selvästi HoReCa-markkinoille. Sen Horeca-katalogia (pdf) ei ole edes viitsitty suomentaa.

Pro Luomun HoReCa-ryhmä on elänyt jonkinlaista hiljaiseloa. Mutta olisiko sillä tietoa, paljonko Suomen sinänsä vaatimattomasta luomutarjonnasta ravintoloissa olisi vielä tuontiruokaa? Ihan intuitiivisesti voisi kuvitella, että suurkeittiöiden haluamia suurempia pakkauskokoja, isompia määriä tasaiseen tahtiin jne. olisi helpompi saada Saksasta kuin Suomesta.
« Last Edit: 24.09.16 - klo:07:46 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #74 on: 24.09.16 - klo:08:19 »
Ei Suomen Luomukeskus uusi ole. Olen nähnyt tuon ja kauan aikaisemmin.

Tarkistin perustettu 2010 ja otti aputoiminimen Suomen luomukeskus 2012:

http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/green+rail+oy/23676126

Kannattaa aina tarkistaa Kauppalehdestä yritystiedot.

Pikkufirma on yhä.