Tässä haastattelussa väitetään kyllä, että ...
Puheenjohtaja Pauli Talvitie, Luomuliitto: kysyntä määrää luomun kasvun... mutta sitten ohitetaan oikeastaan edes kulmakarvoja kohottamatta se, ettei kysyntä mitenkään sitä määrää: tavoitteena on luomualan lisääminen 10 prosentista 20 prosenttiin, vaikka kysyntä on 1,8 prosentissa.
Eikä siitäkään luomualasta kuitenkaan synny sellaisia tuotteita, jotka menisivät kaupaksi, vaan jo tuossa haastattelussa tulee esille, miten tarvitaan tuontia, sekä tuotantopanoksissa että lopputuotteiden:
Kanapuolella on tullut paljon luomumunantuottajia lisää. Sielläkin joitain tuottajia mietityttää se, että kanan luomurehua tuodaan arveluttavista maista. Monella maalla on maine myös huijaajina. Luomumerkintä esimerkiksi Venäjällä on vakuuttava vasta kun sertifikaatin on tehnyt esimerkiksi saksalainen laitos.
Huolta on siis siitä, onko tuo rehu oikeata luomua. Mutta ikään kuin itsestään selvyytenä otetaan, että tuota rehua tuodaan, muista maista. Sitä ei siis saa kotimaasta? Tuohon tarkoitukseen eivät hehtaarit enää riitä? Mikä oikeastaan on siis luomumunien kotimaisuusaste? (Vastaava kysymys täytyy tietysti esittää tavanomaisistakin munista.)
Espanjalainen luomu vai suomalainen tavanomainen?
Väliotsikon kysymys saa Paulin naurahtamaan kuivasti. ”En pysty panemaan järjestykseen. Ostan ulkomaista luomua jos kotimaista ei ole tarjolla”. Diplomaattinen, rehellinen ja poliitikkomainen vastaus tulee farmarin suusta kuin luonnostaan.
Ja ilmeisesti noin usein käy. Miksei noilla hehtaareilla sitten saada kotimaista luomua kauppaan? Eräs selitys tulee esille:
Talvitie yhtyy ajatukseen, että luomuun on siirtynyt myös jäähdyttelijöitä, joiden pellot ovat huonosti ja epäammattitaitoisesti hoidettuja. Varsinkin takavuosina toiminta oli usein rikkaruohojen sietämistä. Se oli helppo tapa mennä eteenpäin, jos tila muutenkin aiottiin laittaa jäähylle. Alaan panostaneita viljelijöitä asia hatuttaa.
Kyllä tällaista toimintaa täytynee olla yhä vielä. Tai sitten asiaan on muu selitys. Mutta lopputulema siis kuitenkin se, että 40% myytävästä luomusta on ulkomaista. Ja ehkäpä siis vähän peitellysti suurempikin osa? Noista hehtaarimääristä huolimatta.