Author Topic: Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?  (Read 1727 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?
« on: 07.08.11 - klo:12:22 »

Vaikea on sanoa, onko asiassa todella tapahtumassa jotakin, mutta jännittävää silti on, että vihreän liikkeen piirissä itsessään on nyt tullut esille tiettyjä kriittisiä mielipiteitä luomuviljelyn suhteen. Ehdoton tuki asialle ei enää ole sielläkään niin itsestään selvä kuin on tähän asti ollut.

Olemme jo viitanneet Vihreän Langan artikkeliin …

Kuusi väitettä ruuasta

… jossa asiaa on käsitelty huomattavasti objektiivisemmin kuin ko. lehdessä aiemmin tapana on ollut.

WWF:n  erityisasiantuntija Jason Clay on tullut johtopäätöksiin, että tärkeintä luonnon suojelussa jatkossa on viljelyn tehokkuus:

Major NGO gets it right. Global agriculture faces a challenge. But with will and goodwill we can freeze the footprint of food.

Se on ainoa tapa vähentää ihmisen “jalanjälkeä” luontoon.

(Aiempi uutisemme asiasta vielä epäili, että Clay muuttaisi mielipidettään jälkeenpäin, mutta eipä muuttanut! Sain itse asiassa häneltä henkilökohtaisen vastausmailin asiassa, jossa hän ilmoitti pysyvänsä kannallaan - todeten kyllä järjestönsä erilaiset mielipiteet asiassa.)

Suomen WWF ei kyllä ole – vielä ainakaan – Clayn linjalla, vaan edelleen tukee luomuviljelyä.
   
Näin teet ekologisia valintoja ruokakaupassa

Mutta ei enää ihan varauksetta:

Quote
WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan valinnat on viime kädessä tehtävä aina tapauskohtaisesti. Lähiruoka voi olla luonnonmukaisesti kasvatettua kestävämpi valinta, jos matka ruokakauppaan on pitkä.

Eli nyt on nyt siemen – tai sitten ehkä ”rikkakasvi”   ;) – kylvetty asiassa tähän "aattteelliseen peltoon". Vihreän liikkeen on pikku hiljaa otettava asiaan kantaa: eli miten ihmeessä tuottamaton, enemmän pinta-alaa vaativa viljelytapa voisi luontoa suojella?

***

Kuten olemme piilomainontakeskustelussa jo huomanneet, HS:n "Ruokatorstai" -palsta ei ole juurikaan mainostanut luomua. Silti on jossain määrin yllättävää, että koko sivun artikkelissa viime viikolla (eli 3.8.11), jonka otsikkona oli "Ilmastoruokaa nyyttikesteillä" ei kertakaan mainittu luomua!
« Last Edit: 07.08.11 - klo:12:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?
« Reply #1 on: 09.08.11 - klo:05:31 »

Myös kehitysyhteistyöpiireissä - Suomessa ja maailmalla - on minusta nyt nähtävissä liikahduksia realismin suuntaan. Se näkyy aluksi ehkä ns.  puolueettomuutena, mutta hyvä niinkin, entiseen verrattuna.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?
« Reply #2 on: 15.08.11 - klo:18:06 »

Brittiläinen vihreä Mark Lynas – joka aikanaan sai julkisuutta Björn Lomborgin ”kakuttajana” – on kääntänyt kelkkansa (jopa kirjan siitä kirjoittaen):

An Environmentalist Joins the Reality-Based Community

(Eli suomennettuna: ”eräs vihreä liittyy tosiasioihin pohjaavaan yhteisöön”)

Muussakin hän on tarkistanut kantaansa, mutta meidän näkökulmastamme: hän kannattaa nyt GM-viljelyä ja toteaa, ettei maailmaa luomulla ruokita.

*** 

Ihmettelin Lasse Lehtisen luomun ihannointia ja olin pettynyt siihen, täällä ja uudestaan täällä.

Mutta nyt Lehtinen Ilta-Sanomien kolumnissaan viime viikonloppuna kirjoitti otsikolla ”Toisen leipä, toisen kuolo” mm. näin:

Quote
”Maapallon köyhimmille ruoan hinnan nousu onkin kirous. Mistä apu? On uskottava tieteen mahdollisiuuksiin, Niin kutsuttu vihreä vallankumous on tähänkin mennessä pystynyt takaamaan enemmistölle maailman asukkaista ruoan.

Viljelyalaa on vaikea lisätä, samoin kasteluvedestä on ainainen pula. Tuotantoja voidaan tehostaa kasvinjalostuksella. Uusilla geenimuunnelluilla lajikkeilla saman sadon saa vähemmällä vedellä, pienemmällä peltoalalla ja vähemmillä lannoitteilla. Tiede osaa vahvistaa kasveissa ominaisuuksia, joilla satoja parannetaan, tuholaisia torjutaan ja ravintoarvot paranevat.

Ihminen ratkoo itse aiheuttamiaan ongelmia sittenkin yllättävän tehokkaasti."   
« Last Edit: 15.08.11 - klo:19:58 by Heikki Jokipii »