Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 07.08.11 - klo:12:22

Title: Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?
Post by: Heikki Jokipii on 07.08.11 - klo:12:22

Vaikea on sanoa, onko asiassa todella tapahtumassa jotakin, mutta jännittävää silti on, että vihreän liikkeen piirissä itsessään on nyt tullut esille tiettyjä kriittisiä mielipiteitä luomuviljelyn suhteen. Ehdoton tuki asialle ei enää ole sielläkään niin itsestään selvä kuin on tähän asti ollut.

Olemme jo viitanneet Vihreän Langan artikkeliin …

 Kuusi väitettä ruuasta (http://www.vihrealanka.fi/lanka-201126/kuusi-v%C3%A4itett%C3%A4-ruuasta)

… jossa asiaa on käsitelty huomattavasti objektiivisemmin kuin ko. lehdessä aiemmin tapana on ollut.

WWF:n  erityisasiantuntija Jason Clay on tullut johtopäätöksiin, että tärkeintä luonnon suojelussa jatkossa on viljelyn tehokkuus:

 Major NGO gets it right. Global agriculture faces a challenge. But with will and goodwill we can freeze the footprint of food. (http://gmopundit.blogspot.com/2011/07/major-ngo-gets-it-right-global.html)

Se on ainoa tapa vähentää ihmisen “jalanjälkeä” luontoon.

(Aiempi uutisemme asiasta (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=137) vielä epäili, että Clay muuttaisi mielipidettään jälkeenpäin, mutta eipä muuttanut! Sain itse asiassa häneltä henkilökohtaisen vastausmailin asiassa, jossa hän ilmoitti pysyvänsä kannallaan - todeten kyllä järjestönsä erilaiset mielipiteet asiassa.)

Suomen WWF ei kyllä ole – vielä ainakaan – Clayn linjalla, vaan edelleen tukee luomuviljelyä.
   
Näin teet ekologisia valintoja ruokakaupassa (http://www.mtv3.fi/makuja/minisaitit/artikkeli.shtml/2011/08/1367940/nain-teet-ekologisia-valintoja-ruokakaupassa?lahiruoka/lahiuutiset)

Mutta ei enää ihan varauksetta:

Quote
WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan valinnat on viime kädessä tehtävä aina tapauskohtaisesti. Lähiruoka voi olla luonnonmukaisesti kasvatettua kestävämpi valinta, jos matka ruokakauppaan on pitkä.

Eli nyt on nyt siemen – tai sitten ehkä ”rikkakasvi”   ;) – kylvetty asiassa tähän "aattteelliseen peltoon". Vihreän liikkeen on pikku hiljaa otettava asiaan kantaa: eli miten ihmeessä tuottamaton, enemmän pinta-alaa vaativa viljelytapa voisi luontoa suojella?

***

Kuten olemme piilomainontakeskustelussa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=5.0) jo huomanneet, HS:n "Ruokatorstai" -palsta ei ole juurikaan mainostanut luomua. Silti on jossain määrin yllättävää, että koko sivun artikkelissa viime viikolla (eli 3.8.11), jonka otsikkona oli "Ilmastoruokaa nyyttikesteillä" ei kertakaan mainittu luomua!
Title: Vs: Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?
Post by: Heikki Jokipii on 09.08.11 - klo:05:31

Myös kehitysyhteistyöpiireissä - Suomessa ja maailmalla - on minusta nyt nähtävissä liikahduksia realismin suuntaan. Se näkyy aluksi ehkä ns.  puolueettomuutena, mutta hyvä niinkin, entiseen verrattuna.
Title: Vs: Muutoksia mielipiteissä – mitä tästä tulee?
Post by: Heikki Jokipii on 15.08.11 - klo:18:06

Brittiläinen vihreä Mark Lynas – joka aikanaan sai julkisuutta Björn Lomborgin ”kakuttajana” – on kääntänyt kelkkansa (jopa kirjan siitä kirjoittaen):

An Environmentalist Joins the Reality-Based Community (http://reason.com/archives/2011/07/19/an-environmentalist-joins-the)

(Eli suomennettuna: ”eräs vihreä liittyy tosiasioihin pohjaavaan yhteisöön”)

Muussakin hän on tarkistanut kantaansa, mutta meidän näkökulmastamme: hän kannattaa nyt GM-viljelyä ja toteaa, ettei maailmaa luomulla ruokita.

*** 

Ihmettelin Lasse Lehtisen luomun ihannointia ja olin pettynyt siihen, täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=5.msg1984#msg1984) ja uudestaan täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=5.msg2244#msg2244).

Mutta nyt Lehtinen Ilta-Sanomien kolumnissaan viime viikonloppuna kirjoitti otsikolla ”Toisen leipä, toisen kuolo” mm. näin:

Quote
”Maapallon köyhimmille ruoan hinnan nousu onkin kirous. Mistä apu? On uskottava tieteen mahdollisiuuksiin, Niin kutsuttu vihreä vallankumous on tähänkin mennessä pystynyt takaamaan enemmistölle maailman asukkaista ruoan.

Viljelyalaa on vaikea lisätä, samoin kasteluvedestä on ainainen pula. Tuotantoja voidaan tehostaa kasvinjalostuksella. Uusilla geenimuunnelluilla lajikkeilla saman sadon saa vähemmällä vedellä, pienemmällä peltoalalla ja vähemmillä lannoitteilla. Tiede osaa vahvistaa kasveissa ominaisuuksia, joilla satoja parannetaan, tuholaisia torjutaan ja ravintoarvot paranevat.

Ihminen ratkoo itse aiheuttamiaan ongelmia sittenkin yllättävän tehokkaasti."