Author Topic: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla  (Read 83047 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #105 on: 01.04.16 - klo:05:23 »
Se meni nyt tässä järjestyksessä, nyt kyseinen Ivet Gonzálezin artikkeli on saatavissa englanniksi:

Thaw with United States Will Put Cuba’s Agroecology to the Test

Se on pidempi kuin suomennos, mutta ei siitä olennaisesti eroa. Tämä resignaatio siinä tulee yhdessä kohdassa esiin selvemmin:

Quote
If measures are not taken and pending issues are not solved, “the invasion by conventional agriculture and its products is likely to erase more than 25 years of agroecology,” Ríos said.

Eli ellei toimenpiteisiin ryhdytä ja esiin tulleita ongelmia ratkaista, tavanomaisen viljelyn ja sen tuotteiden invaasio todennäköisesti hävittää [työntää tieltään, jyrää] nämä yli 25 vuotta agroekologiaa [eli luomua, oletettuine saavutuksineen], sanoi Rios.

Sanoi ja siis haastateltuna Espanjassa. Nyt on tietysti kyse siitä, mikä maalle on se varsinainen ongelma: luomuperinteen säilyttäminen vai kansan ruokkiminen. Mihin siis toimenpiteitä oikeastaan tarvitaan? (HJ:n lisäys tuohon.)
« Last Edit: 01.04.16 - klo:17:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #106 on: 02.04.16 - klo:05:48 »
Tuon artikkelin tietolaatikko valittaa, että "agroekologisesta" viljelystä on niukasti tilastoja. Mutta tarjoaa sitten kuitenkin tarkkoja lukuja:

Quote
In 2015, patios and yards in urban and suburban areas produced a total of 1,257,500 million tons of food, mainly vegetables, 2,500 tons less than the year before.

Paitsi, että on ihan varmasti tuossa tehnyt numerotaidottomasti suuren kertaluokka- tai yksikkövirheen. Tuosta määrästä vihanneksia tulisi Kuuban n. 11 miljoonalle asukkaalle, jokaiselle heistä n. 100 000 tonnia eli 100 miljoonaa kiloa.

(Tuo mielettömyys korjaantuu tietysti helposti poistaen tuosta sana "million". Noin 100 kiloa henkeä kohti olisi jo uskottavissa oleva luku.

Paljonko ruokaa tuo korjattu luku sitten olisi? Sitä onkin sitten aika vaikea sanoa, vihanneksista: pahimmillaan kun tuo voisi - henkeä kohti - olla n. 90 litraa vettä ... ;))

***

Outo on tämä teoria USA-suhteiden paranemisen vaikutuksista:

Quote
"Cuba has started to open up to the world, and even more so as a result of the negotiations with the United States. The chemical inputs that saturate the global agricultural market will also arrive. It’s going to be very difficult to maintain what we have achieved through our efforts over so many years,” he said.

Eli niitä maailmanmarkkinoilla olevia kemiallisia tuotantopanoksia alkaisi nyt sitten maahan tulla? Miksi vasta nyt, miksei ennen? Siellähän niitä on ollut koko ajan saatavilla? Lienee taas sitä, että uskotellaan tuon USA:n ja muutaman muun maan kauppasaarron olleen yleismaailmallinen. Niin hyvin on tuo propaganda ilmeisesti uponnut myös kuubalaisten tajuntaan? Maailman ruokamarkkinoiden suhteen Kuuba on pystynyt olemaan jo parisen kymmentä vuotta hämmästyttävän "avoin" (tuonnin osuus!), ilman että kansalaiset - ja erityisesti tuo haastateltu - ovat sitä lainkaan huomanneet?
« Last Edit: 02.04.16 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #107 on: 18.06.16 - klo:08:40 »
Kuten edellä olemme kertoneet, Venezuelan vasemmistolainen hallitus ja parlamentti on pyrkinyt ottamaan maatalousasioissa mallia Kuubasta ja sen luomulinjasta. Nyt siellä oli vaalit, ja vasemmisto hävisi. Siellä käytössä olevassa systeemissä vanha eduskunta kuitenkin istuu vielä vaalien jälkeenkin, ja se ehti viimeisessä istunnossaan 23.12.15 vielä säätää siemenlain, jossa GMO-siemenet kiellettiin. Kun tämä katsottiin "edistykselliseksi" - ehkä taas siksi, että Kuubakin teki niin? Ronald Bailey kertoo asiasta, [...]

Tässä on surullinen tarina siitä, miten tämä linja oli omaksuttu jo aiemmin, ja tapettu maan lupaava geenitekniikan tutkimus ja hyödyntäminenkin:

Silenced crops: The Venezuelan Biotechnology That Could Never Be

Artikkelin kirjoittaja nyt suunnittelee siinä TV-dokumenttia asiasta.
« Last Edit: 19.08.16 - klo:04:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #108 on: 19.08.16 - klo:04:20 »
FAO:n aika tuoreesta Kuuban tilanteen analyysistä ...

Cereal production in 2016 forecast to increase from last year’s drought‑reduced level

... voimme siis lukea, että Kuuban viljasadot ovat tänä vuonna toipumassa viime vuoden kuivuuden aiheuttamista vähennyksistä.

Mutta sitten alemmassa luvussa kerrotaan aivan "kulmakarvoja kohottamatta" taas kerran se fakta, että viljasta tuodaan tänäkin vuonna se 70%! Alle miljoona tonnia tuotetaan itse, yli 2 miljoonaa tonnia tuodaan.

FAO (sen "GIEWS Country Briefs") näyttää suhtautuvan Kuubaan kuin peruskoulun opettaja hiukan hitaaseen oppilaaseen: ilahtuu pienestäkin edistyksestä. Puhumattakaan, mitä "koulun pihalla" eli internetissä yhä tapahtuu: yhä on väkeä joka ihailee Kuubaa juuri sen maatalouden takia! Vaikkapa Worldwatch Institute, joka tässä "July 25, 2016" päivätyssä artikkelissaan kertoo, että meillä muilla olisi Kuubasta jotain tärkeää opittavaakin:

Four Important Lessons from Cuba’s Urban Food Survival Strategy

Hyvin tuttuun tapaan tuokin artikkeli alkaa ...

Quote
Cuba has come a long way since the collapse of the Soviet Union [...]

... eikä huomaa, että käytännössä Kuuba on aika lailla samassa pisteessä kuin tuolloin. Tuotantopanosten tuonti Neuvostoliitosta on vain korvaantunut ruoan tuonnilla muualta. Vaikka asiasta on noin 25 vuotta, jota aikaa vaikkapa sukututkimuksessa yleisesti käytetään sukupolven arviona! (Eikä Fidel Castron vallankaappauksesta 1959 tuohon NL:n romahdukseen kulunut olennaisesti pitempää aikaa!)

Mutta nyt - jolloin ei enää ole oikein uskottavaa syyttää Neuvostoliiton romahdusta tai USA:n kauppasaartoa - onkin tullut esiin uusi yleispätevä syntipukki, sää ja (muuttuva) ilmasto:

Quote
Hurricanes and drought have caused crop losses and lower yields. Food assistance programs, reliant on local production, were reduced in 2011 and are increasingly supplemented by expensive imports. As a result, imports have soared to 70–80 percent of food use, straining food programs as state finances struggle to cope with import costs.

Mitäpä siitä, että viimeisestä vakavammasta hurrikaanista on jo siinä 5 vuotta, tai siitä, että kuivuus suinkaan ei ole joka vuonna vaivannut. Selitetty on!
« Last Edit: 19.08.16 - klo:05:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #109 on: 04.10.16 - klo:08:08 »
Hyvin hitaasti asiat Kuubassa muuttuvat:

Kuuban naiset mielivät maanviljelijöiksi, mutta syrjintä hidastaa

Enkä minä tarkoita tässä naisten osuutta, vaan tätä:

Quote
Lähes 300 000 kuubalaista, joukossa 17 000 naista, oli tämän vuoden alkuun mennessä rekisteröitynyt joutomaiden haltijoiksi. Maata heille oli lohkottu yli 1,4 miljoonaa hehtaaria.

Tuollaisella hehtaarimäärällä - ja tuollaisella työntekijämäärällä - kuvittelisi jo muutoksen näkyvän, Kuuban siirtyneen reippain askelin kohti omavaraisuutta - tai sen jopa täysin saavuttaneen! Mutta vielä mitä, FAO:n tilastot kertovat ihan samanlaisena säilyvästä tilanteesta: maa tuo tänä ja ensi vuonnakin valtaosan elintarvikkeistaan ulkomailta. Tuolla 1,4 miljoonalla hehtaarilla saisi kevyesti, hyvin huonollakin hehtaarisadolla sen 2 miljoonaa tonnia viljaa, joka vuosittain Kuubaan tuodaan (ks. edellä. Suomen, puolet pienemmän maan,  myös viljelypinta-alassa, viljantuotanto oli viime vuonna 3,6 miljoonaa tonnia. Meidän viljelyolosuhteissamme!).

Kummallisen pienen tilan (eli 2 ha) on toimittaja valikoinut esimerkiksi. Keskimääräinen tilakoko näillä uusilla viljelijöillä on n. 4,6 ha, ja maata voi saada siis 13 ha.  Hänet jo tuntien varmaankin tämän takia (lihav. HJ):

Quote
Tuomme leipää pöytään yhtä lailla kuin miehetkin. Valtaosa perheen ruuasta tulee jo tilalta ja jotain riittää myyntiinkin", hän sanoo.
[...]
Semino kasvattaa vihanneksia ja hedelmäpuita. Lisäksi hän pitää aaseja, lehmiä, sikoja, vuohia ja kanoja ja kertoo pyrkivänsä sataprosenttiseen luomutuotantoon.

Jos vain "jotain" riittää myyntiin, ei tuota valintaa voi silläkään perustella. Mutta ei nouse Kuuban maataloustuotanto tuolla kurin. Ihan riippumatta viljelijöiden sukupuolesta.


***

PS. klo 14:20: Kuuba jatkaa tätä linjaa, tietyt lehtimiehet jatkavat tätä linjaa, ja uutistoimisto IPS - vaikka hetken jo toisin jo kuvittelimme - jatkaa tätä linjaa.
« Last Edit: 28.12.16 - klo:05:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #110 on: 23.12.16 - klo:07:24 »
Tässä kysymyksessä Kuuba soutaa ja huopaa:

Cuba could begin planting GMO soy, corn by Spring 2017

Nyt siis tuon mukaan soutaa. En osaa sanoa, onko Fidelin poismenolla ollut vaikutusta. Ei välttämättä, koska asiaa on maassa aina välillä suunniteltu tätä ennenkin. Ja aina välillä Kuuba on tehnyt ihan toisensuuntaisia päätöksiä, ks. edellä 06.07.15.

Mutta tuon soisi nyt onnistuvan. Ellei muuta, niin näkisi miten suomalaiset vasemmistoliittolaiset ryhtyisivät ylistämään edistyksellistä gmo-soijaa ja -maissia!  ;D
« Last Edit: 23.12.16 - klo:12:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #111 on: 28.12.16 - klo:04:48 »
Tässä Hesarin artikkelissa ei ole meille - tämän palstan lukijoille ja kirjoittajille - juuri mitään uutta ...

Sosialistinen mallilehmä Valkoinen utare tuotti hurjasti maitoa, mutta tosielämässä tilanne on toinen – Kuuban maatalous on kurjassa kunnossa

... mutta tuleepa tuo perusasia nyt laajemmin Suomessa tietoon. Tämä saattaa olla liioittelua:

Quote
[... ] turismissa liikkuu raha. Se on Kuuban suurin tulonlähde.

Tämä näkyy myös maataloudessa.

”Majatalot ja ravintolat ostavat yhä suuremman osan maataloustuotteista, koska turisteja on paljon ja heillä on rahaa. Ikävä kyllä tämä tarkoittaa sitä, että tavallisille kuubalaisille jää entistä vähemmän”, Duany sanoo.

Turisteja kyllä käy Kuubassa vuosittain n. 4 miljoonaa, mutta jos he viipyvät maassa 1-2 viikkoa kukin, ei heidän syömänsä ruoka kuitenkaan juuri lohkaise merkittävää osuutta kaikesta maassa syödystä ruoasta. Ei se ruokavaje siitä synny. Tämän olemme kyllä huomanneet:

Quote
Ironista kyllä, osa länsituristeista arvostaa kuubalaista ruokaa juuri sen takia, että viljelymenetelmät ovat takapajuisia. Torjunta-aineeton tomaatti on ruokaharrastajan luomuherkku.

Todennäköistä onkin, että sillä tavalla nämä turistit heikentävät enemmän tavallisen kuubalaisen asemaa, että heidän takiaan Kuuban maatalouden annetaan laajemminkin olla viljelymenetelmiltään takapajuista (ja sellaisena pysymistä jopa jossain määrin aktiivisesti edistetään?).

Tämä arvio vahvistetaan:

Quote
Suurin ongelma on se, että ruokaa ei Kuubassa kasvateta tarpeeksi, Santiesteban Saldivar sanoo. Jopa 60–80 prosenttia elintarvikkeista tuodaan Kuubaan ulkomailta. Se on trooppiselle saarelle masentava luku.

Jos tuo arvio on ko. viljelilijältä, hän on varmaankin saanut sen Kuuban sisältä, eikä internetistä.

Kun Hesari kirjoittaa ....

Quote
KUUBALAISVILJELIJÄ Santiesteban Saldivar on tietämättään keskellä uutta, mutta hidasta vallankumousta.

Jatkuvien talousvaikeuksien takia Kuuban presidentti Raúl Castro on sallinut yksityisyritykset joillekin aloille.[...]

... niin onko Hesari vähän jäljessä, luvuissaan ym. IPS:n mukaan kun maata on jo jaettu yli 300 000 viljelijälle. Ja meidän laskelmiemme mukaan - jos asia olisi vain siitä yksityisomistuksesta kiinni - koko ongelman pitäisi jo olla ratkaistu (edellä 04.10.16). Eli siinä suhteessa muutos, "vallankumous" ei suinkaan ole ollut hidas.
« Last Edit: 28.12.16 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #112 on: 14.01.17 - klo:08:58 »
Greenpeacen artikkelissa yritetään puolustaa Kuuban luomumallia tekemällä reipas "pilkkuvirhe":

Seeing is believing: Growing food for people, with people and with nature in Cuba

Quote
In spite of all these signs of progress, many problems remain for agriculture and beyond. Cuba still imports close to 70% of the food the country needs, mostly grains and livestock products, representing 14% of total imports into the country and close to two million US dollars per year. However, it has also been estimated that by avoiding the imports seeds and agrochemicals, the country is savings an estimated amount of US$ 50 million a year.
(lihav. HJ)

Eli Kuuba jäisi reippaasti voitolle? Tuossa on vain se vika, että ruoantuonnin kustannukset ovat noin 2 miljardia (billion) dollaria vuodessa, ei 2 miljoonaa. Kaksi miljoonaa on tuodun viljan määrä, tonneina (noin).

Eli (jatkoa): niinpä jo noista luvuista - jos tuo jälkimmäinen luku 50 miljoonaa on edes suuruusluokaltaan oikea, niinkuin se epäilemättä on - voi nähdä (ja ihan päässä laskea) kuinka järkevää Kuuballe on "säästää" tuoduissa siemenissä tai maanviljelyn tarvitsemissa kemikaaleissa.

***

Sainpa pienen vaivannäön jälkeen myos ko. sivulle kommenttini:

Quote
Cuban import of food is not 2 million dollars a year. It is two billion a year.

Then a "saving" of 50 million dollars is not much.

Pienen etsinnän jälkeen löysin tuon artikkelin (pdf), tai ainakin sen yhteenvedon (?), josta tuo Greenpeacen artikkelin "tieto" oli kuulemma saatu. Missä se siellä on, missä muodossa? 
« Last Edit: 15.01.17 - klo:15:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #113 on: 15.01.17 - klo:14:59 »
Itse asiassa on vallan samantekevää, kuka tuon (edellä mainitun) valtavan kertaluokkavirheen alunperin tehnyt. Joka tapauksessa tuon artikkelin julkaiseminen netissä osoittaa, että:

- myös Greenpeace haluaa yhä pönkittää myyttiä Kuuban luomuviljelyn "menestystarinasta" (ja sitä kautta luomuviljelyn mahdollisuuksista ylipäänsä)
- kuten jostain ihmeellisestä syystä muutkin suuret, "vihreät" luonnonsuojelujärjestöt
- eikä tätä näkemystä tai linjausta tai sitoumusta asiaan edes horjuta mikään dramaattinen fakta, kuten tuossa mainittu: "Cuba still imports close to 70% of the food the country needs [...]"

Ja kantaahan tälläisen ison järjestön on aina otettava, vaikkei asiantuntemus riittäisikään:

Greenpeace suomenkielen kursseille?

Tuo kritikkimme (ks. myös siitä seurannut keskustelu) koski tietysti Suomen Greenpeacea. Mutta kansainvälistä Greenpeacea voisimme tuon artikkelin pohjalta oikeutetusti kehottaa matematiikan kursseille.

Sillä faktoista riippumatta tuo artikkeli osoittaa äärimmäistä numerotaidottomuutta: keskimääräinen kuubalainen saisi 70% ruoastaan alle 20 sentillä (tuotuna ulkomailta).

Mutta kyllä se matemaattisen ja loogisen ajattelun puute vaivaa tässä Kuuban kysymyksessä kansainvälistä vihreätä liikettä laajemminkin (vaikka tuo virhe ko. sivulla korjattaisiinkin):

miten maa, joka sijaitsee ideaalisella maanviljelyalueella, ja joka kuitenkin tuo ruoastaan 70%, yksinkertaisesti voisi olla tässä asiassa millään tavalla ihailtava?
« Last Edit: 16.01.17 - klo:12:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #114 on: 17.01.17 - klo:07:22 »
Tässä vielä tuore uutinen siitä, miten amerikkalaisviljelijät toivovat Trumpin pysyvän Obaman linjalla Kuuban politiikassaan:

U.S. FARMERS ASK TRUMP TO STAY THE COURSE ON CUBA

Eli lieventävän kauppasaartoa. Kytätessään näitä markkinoita:

Quote
While the sector has sold billions of dollars in products to Cuba over the years, the letter said sales have steadily declined as the embargo makes it difficult to compete with other suppliers. Cuba imports some $2 billion in food annually.
(lihav. HJ)

Mutta tuo on jo ylimääräistä, liikaa todistelua, koska Greenpeace myönsi asian, vastaus oli ko. sivulla.

Quote
greenpeace says:
Thank you Heikki for spotting the typo! We have made the correction.

Cuba is making considerable efforts in order to reduce food imports, which include converting of state farms into cooperatives run by smallholding farmers and prioritising domestic production of beans, a key source of protein.

Mutta edelleen he ovat siis vaikuttuneita tuosta - voi sanoa surkeasta - yrityksestä asiantilan muuttamiseksi.
« Last Edit: 17.01.17 - klo:08:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #115 on: 13.02.17 - klo:07:21 »
Hyvä näin ...

KUUBASSA ON ALETTU PUHUA PROSTITUUTIOSTA

... mutta varmaankaan ei keskustella siitä, että milläpä muullakaan tavalla Kuuba saisi valtavia määriä valuuttaa valtavaan elintarvikkeiden tuontiinsa. Jos naisista huomattava määrä ryhtyy tuohon, pitää kyllä nähdä virallisten kieltojen taakse. Ei Kuuban valtio tosiasiassa tuota yritä rajoittaa vaan jopa suosii, ainakin silmät ummistamalla.

Nuorena olin Romaniassa, jossa miliisi olisi koska tahansa voinut pidättää kaikki laittomat rahanvaihtajat, jotka tunnisti heidän samanlaisesta isosta lompakostaan. Eipä pidättänyt.

Tämä ei ole ongelma:

Quote
Nykyinen lainsäädäntö ei pidä seksikauppaa rikoksena, mutta vaatii sen tuotot valtiolle.

Sillä kyllä ne rahat tavalla tai toisella valtiolle kuitenkin kiertävät.

Ehkä teoriani tai tulkintani on hiukan yksiviivainen, ja minun onkin myönnettävä, että pikku hiljaa en usko suoraan sanaakaan siitä, ainakaan sellaisenaan, mitä IPS Kuubasta kirjoittaa.
« Last Edit: 13.02.17 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #116 on: 20.04.17 - klo:08:28 »
Yllättävä*) kehityskulku, poliittinen suunnanmuutos. Nyt Kuuban viranomaiset ovatkin ryhtyneet geenimuuntelun kannattajiksi:

What may save Cuba from hunger? GMOs

Voi kuitenkin sanoa, että: taas. Kuuballahan oli tutkimus- ja kehitystyötä asiassa. Siitä kuitenkin sitten luovuttiin. Mutta nyt siis sitä jatketaan. Ehkä tällä kertaa läntisenkin teknologian (?) avulla:

Quote
The island experimented with transgenic crops in 1996 and again in 2011, but both times the research was abandoned. Now, Western GMOs may deliver the revolutionary progress and improved living standards that socialism never could.
**)

Mutta sanomista tästä tulee, uskotaan:

Quote
But Cuba’s use of GMOs, which it hopes to begin planting this month, is threatening to start an intra-Left conundrum.


Ja vaikka tämä uusi asia nyt lähtisi voimalla käyntiinkin, kyllä täällä "lännessä" (netissä) varmaan vielä pitkään puhutaan ylistäviä Kuuban "luomuvallankumouksesta"!  8)

_____________

*) kun vasta pari vuotta sitten Kuuba oikein ilmoitti, että se asia laitetaan jäihin. Tosin saimme jo viime vuoden lopussa tietoa suunnanmuutoksestakin.
**) oikein amerikkalaista tekstiä: täällähän on kiistetty, että geenitekniikan välttämisellä ja luomulla olisi jotain olisi jotain loogista yhteyttä vasemmistolaisuuteen, sosialismiin. Jota käsitystä nyt sekä tuo kirjoittaja että eräät (viher-)vasemmistolaisetkin haluavat ylläpitää?
« Last Edit: 20.04.17 - klo:09:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #117 on: 04.09.17 - klo:05:45 »
Tässä uutisessa puhutaan maataloudesta vain kuvatekstissä:

KUUBAN TALOUS TAAS VASTATUULESSA

Quote
Kuuban edesmenneen vallankumousjohtajan Fidel Castron kuva koristaa Havannassa säännösteltyjä elintarvikkeita myyvää kauppaa, jonka hyllyt ammottavat tyhjinä.

Mutta siitä selviääkin jo paljon: säännöstely jatkuu, sen alainen ruoka (tuontiruokaa suurelta osin) syödään heti loppuun.

Surulliselta näyttää tulevaisuuskin, jos se on tästä kiinni (lihav. HJ):

Quote
”Rakennusala, matkailu ja Kuuban tärkeimmän yhteistyökumppanin, Venezuelan, kehitys ratkaisevat”, Vidal sanoo.

Tämä ilmeisesti koskee maatalouttakin:

Quote
Talouteen luvatut uudistukset ovat hidastuneet. Pienyrittäjyys sallittiin tietyillä aloilla vuonna 2010 mutta nyt lupien myöntäminen on jäädytetty. Omaan laskuunsa työskenteleviä on noin puoli miljoonaa Kuuban 11,2 miljoonasta asukkaasta.

Eikä modernin tehoviljelyn kokeilualueistakaan (Isla de la Juventud, etsi edeltä) liene mitään uutta kerrottavaa.
« Last Edit: 04.09.17 - klo:06:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #118 on: 10.09.17 - klo:15:31 »
On erittäin hienoa, jos näin on käynyt tai jäänyt käymättä, että siis kuolonuhreilta on vältytty ...

Irma runteli Kuuban pohjoisrannikkoa – Pahoja aineellisia tuhoja, mutta ei tietoja kuolonuhreista

... mutta jos toisaalta on näin, niin anteeksi vain, on aika varma, että Kuuba vuosikausia tulee käyttämään tätä näennäisenä selityksenä sille, ettei sen maatalous menesty ja pysty maata ruokkimaan (lihav. HJ):

Quote
Hurrikaani on aiheuttanut vahinkoja niin sisämaan maatalousalueelle kuin rannikon turistikohteillekin.
« Last Edit: 10.09.17 - klo:15:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #119 on: 20.09.17 - klo:12:42 »
FAO auttaa hurrikaani Irman tuhojen korjaamisessa, myös näitä tavaroita toimittamalla (lihav. HJ):

FAO to Support Agricultural Recovery in Cuba

Quote
Regarding Cuba, one of the countries worst affected by the storm, the statement notes that "among immediate actions in response to damage caused by Hurricane Irma on the Cuban archipelago, as well as part of the United Nations System of comprehensive action in the field of food and nutritional security, the FAO intends to help stimulate food production by providing supplies and equipment to repair roofs and coverings on egg, pork and short cycle production units.

"It will also supply equipment, components and replacement parts for irrigation systems, fertilizers and herbicides, chainsaws, and safety gear in order to clean up and provide access to productive units and crops as quickly as possible, as well as supplies to repair fishing boats and gear," reads the statement.

Luomuviljelyä ei mainita uutisessa lainkaan, mutta sen sijaan CA-viljely mainitaan, vieläpä siihen tapaan, että se olisi nyt Kuuban valinta, sen päästrategia:

Quote
"The most difficult and expensive thing, although not impossible to fix, is damage to agriculture's primary capital: the soil."

In this sense he highlighted joint efforts by the FAO and Cuba's ministries of Agriculture and Food and Fishing industries, in a plan to implement conservation agriculture, also known as climate-smart agriculture: an approach for developing agricultural strategies to secure sustainable food security under climate change.

"Such a system isn't an unattainable dream, it's a reality in many parts of the world and something that Cuba could very well achieve," he noted.

After Irma, the lesson should now be to make the most of this wake-up call by increasing efforts to implement Conservation Agriculture in the country.

Ja tuo uutinenhan oli kuubalainen. Tuliko otsikostamme äkkiä vanhentunut? Kuin tuulen pois pyyhkäisemänä?  ;D
« Last Edit: 20.09.17 - klo:15:23 by Heikki Jokipii »