Author Topic: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus  (Read 127110 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #270 on: 02.07.21 - klo:06:06 »
Sopinee tähän triidiin. Hyväntahtoinen ohje, mutta lyökö tämä leiville:

https://www.soppa365.fi/reseptit/kala-alkuruuat/kotiloiden-keitto-ohje

Quote
Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen ja agronomi Pirkko Haikkala antavat vuosien kokemuksella neuvoja, kuinka yleensä inhotuista puutarhan harmistuksista, lehtokotiloista, loihditaan gourmet-herkkua.

Ennen ruuanvalmistusta lehtokotiloita pitää hoitaa kotona. Sen jälkeen niistä tehdään yhtä hyvää herkkua kuin etanoista.

1. Kerää kotilot isoon (noin muuttolaatikon kokoinen) muovilaatikkoon, jossa on kansi. Paastota kotiloita muutama päivä. Syötä (luomu)kauraleseitä, kunnes suoli tyhjenee.

2. Suihkuta niitä joka ilta. Ota kotilot isoon lävikköön ja huuhtele niitä juoksevan veden alla. Tällä välin pese laatikko, joka ilta. Muista laittaa kansi laatikon päälle, etteivät kotilot karkaa.

3. Jatka tätä, kunnes kotiloiden uloste on valkoista (kauralesettä).

4. Ruuaksi käytetään vain elävät kotilot, jotka laitetaan vähitellen kiehuvaan veteen, jossa on väkiviinaetikkaa (4 l vettä, 1 dl väkiviinaetikkaa). Keittoaika on 8 minuuttia. Kuori vaahto hyvin pois ja huuhtele kotilot hyvin juoksevan, kylmän veden alla.

5. Eläimet poistetaan kotiloistaan kotilon kierteiden suuntaisesti hammastikulla ja laitetaan karkealle suolapedille, jotta saadaan loppu lima pois.

6. Lopuksi ne huuhdellaan ja keitetään mausteliemessä puoli tuntia.


Kaksi hintatietoa etanoista, sekä S- että K-kaupasta:

Quote
Maison Gourmet 250G Etanat Isot
Hyllyväli 0
EAN: 3244214014089
3 99
0.12 kg
31.92€/kg


Quote
Chantifrais helix luc extra large etanoita 24kpl suolavedessä 200g/125g
5,89
/kpl
47,12/kg


Niin, ja jos kaapissa ei sattunut olemaan luomukauraleseitä, niin tämä vielä em. puuhastelun kustannuspuolelle:

Quote
Pirkka Luomu suomalainen kauralese 500g
1,75
/kpl
3,50/kg


Desistä väkiviinaetikkaa ei mainittavia kustannuksia synny.

Mutta noin ehkä viitisen euroa voi siis tuota Marttojen ohjetta seuraamalla (vaivannäöllä noin viikon ajan?) säästää. Oletuksena tuossa vertailussa on, että lehtokotiloita oli saatu alunperin pyydystetyksi tuo määrä, 24 kappaletta. Pyydystyksen vaivaa ei tuossa arvioida, kun voidaan kuvitella, että ne olisi joka tapauksessa puutarhasta etsitty.
« Last Edit: 02.07.21 - klo:06:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #271 on: 16.08.21 - klo:11:56 »
Seuraava askel tässä hämäyksessä on pientilan määritelmä. Pientiloja ei suinkaan määritellä esim. hehtaarikokona, vaan ilmoitetaan, että käytetään kunkin maan omaa määritelmää (ja joissakin tapauksissa "tutkijoiden" itse valitsemaa).

Tämä tekee käytännössä eri maat täysin vertailukelvottomiksi, ja siinä on sisäänrakennettu vinouma: kehittyneistä maista, joissa maatalouden rakennemuutos on jo historiaa, "pientiloja" edustavat tilat, jotka kehitysmaissa olisivat lähes plantaaseja, kartanoita. Lisäksi kriteeritkin ovat sitten niitä, joita eri maissa käytetään.

Ääriesimerkki. USA:n osalta maan itsensä ilmoittama pientilan raja oli 250 000 dollarin liikevaihto vuodessa. Tämä tuntui tekijöistäkin kuitenkin liian suurelta, niinpä raja laskettiin 50 000 dollarin liikevaihtoon.

Mutta auttaako se, ja onko edelleenkään luvallista laskea maailman "pientiloja" yhteen?

Se on nyt tutkittu:

Smallholders produce one-third of the world’s food, less than half of what many headlines claim

Quote
Summary

 It is often claimed that smallholder farmers produce 70% or even 80% of the world’s food. This claim has even been made by the United Nations Food and Agriculture Organization (UN FAO).

It has been a linchpin for agricultural and development policies. But it is wrong. Recent studies suggest that this figure is too high: smallholder farmers produce around one-third of the world’s food, less than half of what these headlines claim.

A key problem is that some use the terms ‘family farms’ and ‘smallholder farms’ interchangeably. Family farms do produce around 80% of the world’s food. These farms can be of any size, and should not be confused with smallholders.

« Last Edit: 16.08.21 - klo:12:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #272 on: 18.08.21 - klo:07:00 »
Saattavat tämä otsikko ja artikkelissakin olevat väitteet pitää paikkansa:

Kenian jättirautatie ruhjoo ympäristöä

Quote
Ihmiset kärsivät siinä kuin norsutkin.

Mutta varmasti olisi ulkomaiselle lukijalle ollut myös kerrottavissa, mitä hyötyä tuosta ratahankkeesta on.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #273 on: 23.08.21 - klo:11:49 »
Tällaiset teknis-sosiaaliset innovaatiot ovat mahdollisia:

Digitalisointi kannustaa kenialaisia pienviljelijöitä maatalousbisnekseen Keniassa – ”Digitalisaatio on mahdollistaja, ei itsetarkoitus”

Quote
Kenian Nakurussa järjestetään pienviljelijöiden virtuaalikoulutusta, jonka tavoitteena on koneistaa maatalous. Apuna on muun muassa traktorien ”Uber-sovellus ”, joka yhdistää traktorien omistajat ja tarvitsijat.


Ja suomalaisten kapakoiden naureskelun Afrikkaan kehitysavulla hankituista traktoreista, jotka ruostuvat pellon ojassa, soisi jo takertuvan noiden besserwisserien kurkkuun.
« Last Edit: 23.08.21 - klo:11:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #274 on: 24.08.21 - klo:04:16 »
Tästä on ollut puhetta aiemminkin:

Drudgery relief advantages of GMOs: Genetically engineered corn in South Africa reduces burden of hand-weeding on women

Quote
The findings indicate that women farmers [in South Africa’s Kwa Zulu Natal province] value the labor-saving benefit of HT maize alongside the stacked varieties which offer both insect control and labor saving. Higher yields are the main reason behind male adoption, while female farmers tend to favor other aspects like taste, quality, and the ease of farming herbicide-tolerant (HT) crops.
(lihav. HJ)

Esimerkiksi täällä:

Tuota samaa asiaa, johon viitattiin uutisessamme, käsittelee tämä artikkeli:

Overlooking the Obvious: The Opportunity for Herbicides in Africa

(vapaasti = ”Miten ei huomata itsestään selvää:  rikkakasvien torjunta-aineiden mahdollisuudet Afrikassa”)

Siinä kerrotaan vähän tarkemmin, miten Nigerian naisilta (kyllä, pääosin naisilta - kulttuurikysymys!) menee valtavasti työtä rikkakasvien kitkemiseen.

Muutoinkin tässä triidissä on useita puheenvuoroja käsin kuokkivista naisista. Ja lapsista.

Erikseen on ollut puhetta IPS:n kuvitusperinteestä. Joka jatkuu. Vaikkapa tämän uutisen ( 20.8.2020) kuvituskuvassa on nainen kuokan kanssa, pieni lapsi selässään. Uutinen kyllä jollakin tavalla puhuu maatalouden tuottavuuden kohottamisesta. Mutta ei tuollaisista todella tehokkaista keinoista siihen kuten yllä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #275 on: 24.09.21 - klo:10:32 »
Jos ihan puhtaasti rationaalista olisi, että kuluttajat tyytyisivät säilyketomaatteihin niin tässä toinen ongelma, jossa estetiikka on parhaan mahdollisen lopputuleman tiellä:

Edible but ugly: Bruised apples and spotty potatoes never make it to supermarket shelves. Tweaking crop genes could feed billions and help address climate change

On nimittäin ihan hyviä ja terveellisiä hedelmiä ja vihanneksia, jotka ovat liian rumia, jotta ne menisivät marketeissa kaupaksi.

No, ratkaisua ongelmaan jo tuossa väläytetään: geenieditointi.
« Last Edit: 25.09.21 - klo:10:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #276 on: 07.10.21 - klo:05:25 »
Tässä IPS-jutussa on hieman ristiriitainen sanoma:

Jos naispuoliset maanviljelijät johtaisivat maailmaa, nälkä olisi voitettu

Quote
Naiset ovat maataloustuotannon avaintekijöitä, mutta maatalouspolitiikasta päättävissä pöydissä heitä ei näy, ja seuraukset ovat hälyttäviä. Näin latelee ajatuspaja Food Tankin johtaja Danielle Nierenberg.

Ruokajärjestelmien ja maatalouden tutkija Nierenberg*) uskoo, että naisten osallistuminen päätöksentekoon nopeuttaisi kestävän kehityksen päämäärien saavuttamista ja pitäisi maailman ruuassa.

Kun COVID-19 sekoitti maailman ruoantuotannon, eniten kärsivät naispuoliset maanviljelijät, jotka jo valmiiksi on suljettu maatalouden kehityksen ulkolaidoille.

Kuitenkin tuolta kehityksen ulkolaidoilta uskotaan heidän saavan sen ymmärryksen, jolla sitten eteenpäin mentäisiin (?).

Tietysti oikein positiivisesti tulkittuna olisi juuri niin. Naiset päättävissä pöydissä toteaisivat, yksimielisinä ja kokemuksiensa pohjalta: ei ikinä enää tätä nykyistä!  8)

***

Kuvituskuvassa päänsä päällä jotakin hedelmiä tms. kantavat kaksi naista eivät vieläkään edusta sitä, millaisena minä haluaisin nähdä kehitysmaiden tulevaisuuden. Tuohon osaisin kuvitella (peräkärryllisen) traktorin, jota yksi nainen ajaa. Kuvatekstissä voisi kertoa, että tytär ei enää ole kuvassa mukana, koska hän on maan pääkaupungissa opiskelemassa!

_____

*) tuossa se ei voimakkaasti tullut esille, mutta aiemmin kyseinen Nierenberg on suositellut juuri matalaa teknologiaa. Ja luomuviljelyä. Myös uutisessa mainittuun Barillan säätiöön olemme aiemmin törmänneet  perinteistä teknologiaa ja luomuviljelyä kannattamassa.
« Last Edit: 07.10.21 - klo:08:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #277 on: 28.10.21 - klo:06:58 »
Ludger Wessin jatkotwiitti:

Quote
Dear African women, we Western eNGOs will do everything to prevent you from using machines, plant protection agents and modern cultivars, let alone convenience food. You may have back pain, but we are afraid of imaginated risks. Keep weeding by hand, we feel better this way.


https://twitter.com/CroplifeAME/status/1453240886972882944

Quote
Hand-weeding is labor-intensive and back-breaking with farmers hunching over for long hours. Long-term effects can include back injuries, sprains and even physical deformities. Women bear the brunt of these health issues as [kuva]
« Last Edit: 06.11.21 - klo:10:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #278 on: 06.11.21 - klo:09:39 »
Tämä on erinomaista (KU/IPS):

Naisten omat pankit tuovat maalaisnaisille taloudellista itsenäisyyttä Keniassa

Quote
Chemutai kertoo, että hänen pöytäpankkiryhmässään on 20 jäsentä ja tällä hetkellä käytössä noin 26 000 euron varat. Hän itse on ottanut pankista lainoja viime vuonna yhteensä noin 1 700 euron arvosta erilaisiin viljely- ja karjankasvatushankkeisiin.

– Siemenet, lannoitteet, työvoima, traktorit ja eläinlääkärin palvelut ja lehmieni rehu maksavat paljon rahaa. Lainaan ryhmältä ja maksan takaisin, teen niin joka vuosi ja kaikki sujuu mainiosti, Chemutai vakuuttaa.
(lihav. HJ)

Kaikkikin nuo kohteet, mutta lihavoin nyt tuon. Maksavat, kyllä, mutta nostavat tuottavuutta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #279 on: 18.01.22 - klo:05:27 »
Tässä artikkelissa taas tulee esille yksioikoinen moralismi. Miksi nämä rikkaat eivät anna rahaa, kun heillä on, ja köyhillä on hätä:

Oxfam: Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan miljardöörien omaisuus on kasvanut 10 miljardilla dollarilla korona-aikana – Summalla korjaisi Beirutin tuhot melkein kahteen kertaan

Minä pidän lähes varmana, että kaikki nuo rahat on jo sijoitettu hyödyllisiksi arvioituihin hankkeisiin. Vaikka verotusjärjestelmän kritiikki tuossa onkin perusteltua, pelkään, että uutisten kirjoittajan silmissä siintää Roope Ankka sukeltelemassa rahasäiliössään.

Tässä samasta asiasta saksalainen kritiikki:

Oxfams Unvermögen

Quote
Die Zahlen, die Oxfam in seinem neuen Reichtumsbericht veröffentlicht, sind atemberaubend: Um mehr als 1000 Prozent ist das Vermögen von Tesla-Chef Elon Musk innerhalb der vergangenen eineinhalb Jahren gewachsen, auf jetzt fast 300 Milliarden Dollar. Andere Superreiche haben nicht ganz so viel dazuverdient, der Trend geht aber in dieselbe Richtung. Auf der anderen Seite sind mehr Menschen arm. Die Zahl derjenigen, die weniger als 5,50 Dollar am Tag zum Leben haben, ist während der Pandemie um die doppelte Einwohnerzahl Deutschlands gestiegen.

Dieser Trend ist alarmierend. Es war und ist die frohe Botschaft des Kapitalismus, dass nicht nur der Wohlstand im Westen wächst, sondern in den vergangenen Jahrzehnten auch hunderte Millionen Menschen aus bitterster Armut befreit werden konnten. Nun ist dieser Prozess zumindest erst einmal zum Stillstand gekommen, wie vergangene Woche die Weltbank festgestellt hat.

Dieser Negativtrend darf nicht anhalten. Es muss dringend über Ursachen und Abhilfe debattiert werden. Der jährliche Bericht der Oxfam-Aktivisten tut das leider in bekannt holzschnittartiger Manier: Unternehmen und deren Eigentümer sind die Bösen, die wahlweise zerschlagen, besteuert oder diskreditiert gehören. Dass Innovationen, die Menschen wie die Biontech-Gründer Uğur Şahin und Özlem Türeci zu Milliardären machen, Millionen Menschen das Leben retten, kommt bei Oxfam bestenfalls in einer Fußnote vor.


Olennaisesti samaa mitä sanoin. Ajankohtaisesti tuossa loppukappaleessa siitä, miten eräät ovat tulleet miljardööreiksi rokotuksilla, jotka ovat säästäneet miljoonia ihmishenkiä. Jonka Oxfam mainitsee korkeintaan alaviitteessä.
« Last Edit: 18.01.22 - klo:05:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #280 on: 17.02.22 - klo:05:55 »
IPS jatkaa perinteitään:

Naiset ovat Kenian ruuantuotannon peruspilareita, mutta kuunnellaanko heitä?

Quote
Kun satokausi on hyvä, kenialainen perunan pienviljelijä Judy Wangari korjaa 0,8 hehtaarin pelloltaan 120–160 yhdeksänkymmenen kilon säkkiä perunaa. Säiden arvaamattomuuden vuoksi hyvä sato on kuitenkin kaikkea muuta kuin taattu.

– Meillä on vuodessa kaksi perunanistutuskautta. Pyrimme istuttamaan ennen sateiden alkua, mutta joskus sateet tulevat liian myöhään tai liian varhain, emmekä me osaa lukea sään merkkejä. Kerran menetin rankkasateiden vuoksi koko sadon, Wangari selittää.

Hehtaarisato 13500 tai 18000 kg. Suomalaista luomutasoa. Tilan koko tuo ilmoitettu. Kuvituskuvassa kuokkivia naisia.

Luken mukaan ruokaperunan keskimääräinen tuottajahinta oli Suomessa viime vuonna 0,19 euro kilolta. Sen mukaan tuolle tilalle tulisi rahaa 2736 euroa vuodessa. Tai tuplasti, jos molemmat sadot onnistuvat.
« Last Edit: 17.02.22 - klo:10:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #281 on: 04.03.22 - klo:16:49 »
Tässä kirjoittaja ajattelee Amerikan menneisyyttä ja Afrikan nykyisyyttä (valitettavasti yhä):

Viewpoint: Are we overusing agricultural chemicals? Not if we we want increased yields, lower prices and more sustainable practices

Quote
Herbicides have played a particularly important role in improving the lives of farmers. Farmers in developing nations are still heavily reliant on hand-weeding, which in general, but especially in certain climates, is back-breaking and excruciating manual labour. The rural exodus in sub-Saharan Africa for instance increases the need for weed-killers. The use of herbicides doesn't only fight off the persistent variety of 30,000 weed species that affect farms, but it also alleviates the burden on women and all too often children who are required to hand-weed. In fact, 80% of hand-weeding in Africa is done by women, and 69% of farm children between the ages 5-14 are forced to leave school to work in the agricultural sector during peak weeding periods, leading to long-term spinal deformities.

Samaa on ajateltu 2013:

Tyttöjen paikka on koulussa
… ei pellolla rikkaruohoja kitkemässä

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #282 on: 21.03.22 - klo:13:28 »
Tästä voisi kysyä...

Naiset tuovat valoa kansalle Zimbabwessa

... että kelpaisiko, riittäisikö tällainen järjestely Suomen maaseudulla?

Artikkeli tietysti visusti välttää tuomasta esiin systeemin huonoja puolia. Mutta syynsä siihen on ollut, että täällä kesämökeiilekin usein vedetään sähköt. Ja kaiketi melkein aina maalaistaloihin.

Lista laitteista, jotka tuo järjestelmä pystyy hoitamaan, on kertova: pieniä kojeita. Ei ole puhe sähköistetystä navetasta tms.
« Last Edit: 20.04.22 - klo:04:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #283 on: 20.04.22 - klo:04:03 »
Vandana Shiva, joka aikanaan protestoi sitä, että teolliset myllyt vievät käsimyllyjään käyttäviltä intialaisilta naisilta  työn, on nyt varmasti noista vempaimista aivan kauhuissaan!

Vähintä, mitä voisi vaatia, että uutistoimisto IPS nyt käyttäisi uutisessaan kuvaa, jos joku tyttö/rouva tekisi työtä tuolla laitteella!

Tämän tiedon mukaan Shiva jatkaa johdonmukaisesti linjallaan:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Liebe Landwirte, die alternative Nobelpreisträgerin und beliebte Rednerin bei
@Die_Gruenen
 empfiehlt euch statt schwerer Maschinen Zugtiere.
Twiitin lainaus
Dr. Vandana Shiva
@drvandanashiva
 · 17. huhtik.
Draft animals are the alternative to fossil fuels for operating heavy machinery with the use of #energyslaves
Farm animals recycle organic matter & produce manure & compost , an alternative to fossil fuel based chemical fertilisers which destroy #livingsoil & #climate systems twitter.com/ericwynnetaylo…

Jo aivan triidin alussa tuli esille, että vetoeläimet ovat kyllä sinänsä jo parannus työn tuottavuuteen. Mutta sen jälkeen on pitkin matkaa tullut esille, millaisia isoja ongelmia ne tuovat muassaan. Keskeisenä se, että ne saavat "polttoaineensa" samasta maasta, josta yritämme saada ruoan ihmisille.

Shiva ei olisi Shiva, ellei hän tuossakin ohimennen heittäisi väitteen, että keinolannoitteet tuhoavat maaperän.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Köyhyyden yksi syy: työn tuottamattomuus
« Reply #284 on: 18.05.22 - klo:12:21 »
Ludger Wess twiittasi:

Quote
German Green politician on Africa: "Out of self-interest, we should ensure that there are no structural breaks in agriculture there. None of these countries has an economic growth rate that could even come close to providing work for the rural population


Ja "käännös":

Quote
Translation: We should ensure that Africa does not adopt measures to improve the productivity of its agriculture. Is this official policy,
@cem_oezdemir