Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 626858 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1290 on: 02.05.24 - klo:08:56 »
Näin eri tavalla sitä voi tätä samaa maailmaa hahmottaa:

“Kestävät ruokatrendit suosiossa”

Quote
Ruoka on yksi ihmisten perustarpeista, ja sen merkitys on kasvanut entisestään viime vuosina. Yhä useammat ihmiset ovat alkaneet kiinnittää huomiota siihen, mitä he syövät ja mihin heidän ruokansa tulee. Tämä on johtanut kestävien ruokatrendien suosioon, joka on näkynyt muun muassa kasvavana kiinnostuksena luomu- ja lähiruokaa kohtaan.

Kestävät ruokatrendit ovat nousseet suosioon monista syistä. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on lisääntynyt tietoisuus ympäristön ja eläinten hyvinvoinnista. Tiedetään, että massatuotettu ruoka saastuttaa ympäristöä ja että tehotuotannossa eläimillä ei ole mahdollisuutta luonnolliseen elämään. Tämän vuoksi yhä useammat ihmiset ovat luopumassa tehotuotettujen elintarvikkeiden käytöstä ja suosivat sen sijaan kestävämmällä tavalla tuotettuja vaihtoehtoja.

Toinen tärkeä syy kestävien ruokatrendien suosioon on terveys ja hyvinvointi. Luomu- ja lähiruoka on yleensä ravintorikkaampaa ja sisältää vähemmän lisäaineita ja torjunta-aineita. Tämä houkuttelee ihmisiä, jotka haluavat pitää huolta omasta terveydestään ja välttää syöpävaarallisia aineita.
(lihav. HJ)

Kaikki nuo syyt on täällä perustellusti kiistetty.

Mutta niin on tuollaisen trendinkin olemassaolo.

Mikähän tuon kirjoittajan tausta ja syy on tuota väiittaä? Pro Luomun toiveajattelun, halun säilyttää tuo illuusio, ja etsiä sille perustelu tarvittaessa vaikka gallupeissa, tavallaan ymmärtää.

Mutta tosiasiaksi jää, että viimeinen tiedossa oleva luku luomun osuudesta elintarvikemyynnistä on 1,9 %. Siinä on viime vuosina ollut trendi alaspäin.
« Last Edit: 02.05.24 - klo:09:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1291 on: 04.05.24 - klo:04:39 »
Seuraavassa tulee jo loogisesti esitettyä ideoita siitä, miten luomumyynti saataisiin nousuun. ;D

Olen päätynyt siihen, että osittain !uomuväki itse on tiukalla ja monimutkaisellla säännösviidakollaan ampunut itseään jalkaan.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luomutuote

Quote
Luomutuote on luomumaatalouden tuote. Suomessa viranomaiset (Evira ja Ely-keskukset) valvovat luomuviljelyä, luomutuotteiden valmistusta, kuljetusta ja myyntiä. Luonnonmukaisen tuotannon vaatimukset määritetään EU-lainsäädännössä. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ohjaa ja suunnittelee valvontaa sekä valvoo luomuelintarvikkeiden ja -rehujen valmistajia Luomutilat kuuluvat ELY-keskusten valvontaan. Suomeen tuotavia luomutuotteita valvoo Tullilaitos. Ahvenanmaalla luomutuotantoa valvoo Ahvenanmaan maakuntahallitus. Luomuvalvonta on siihen kuuluville toimijoille maksullista.[1]

Esimerkkejä:

1. Lihat

Luomulihoja voi käsitellä (leikata yms.) vain luomulle erikseen käytóssä olevalla välineistöllä. Se maksaa kaupalle ja on hankalaa. Vaatisi ehkä erillisen luomulihatiskin?

Tulos: luomulihaa ei käytännössä lainkaan myydä lihatiskiltä.

2. Luomukala

Innossaan valvoa syötävän eläimen syömisiä, luomuväki ja EU sen mukana on päätynyt systeemiin, jossa vain kasvatettu kala voi olla luomua:

Tulos Suomessa: luomukalaa ei myydä lainkaan. Edes perinteistä silliaamiaista vapun jälkeen ei saanut luomuna. Eikä viime jouluna graavilohta.

3. Luomuvalmisruoka, jalosteet

Tästä jatkojalostusoppaasta:

https://www.helsinki.fi/assets/drupal/s3fs-public/from_d7/luomujatkojalostusopas_nuora_2013.pdf

Quote
Luomutuotannon yhtenä tavoitteena on tuottaa aidon makuisia, koostumukseltaan luonnollisia ja korkealaatuisia elintarvikkeita. Tästä syystä myös luomutuotteiden koostumukselle ja raaka-aineille on
asetettu rajoituksia.
•    Luomutuotteeksi saa nimittää vain tuotetta
•    joka koostuu pääosin eli yli 50-prosenttisesti maatalousperäisistä ainesosista (ruokasuola ja vesi
pois lukien) ja
•    jonka maatalousperäisistä ainesosista 95 prosenttia on luomutuotettuja. Loput 5 prosenttia saa
olla vain erikseen sallittuja ainesosia (katso ohjeet jäljempänä).

Niinpä valmisruoan, joka tietysti koostuu useammasta ainesosasta, täytyy myös kaikkien niiden osalta olla 95-prosenttisesti luomua.

Tulos: luomuvalmisruokaa on tarjolla hyvin niukalti. Vaikkapa luomupizzan valmistaminen tulee niin hankalaksi, ettei niitä käytännössä ole.

Tietysti kaiken tuon taustalla on se, että asiakkaat eivät ole ahdistelleet kauppiaita, eivätkä pyytäneet/vaatineet noita luomuna valikoimiin.
« Last Edit: 04.05.24 - klo:05:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1292 on: 04.05.24 - klo:05:05 »
Pro Luomu oli innoissaan luomumunien tuotannon ja myynnin elpymisestä.

Mutta jos katsomme Luken juuri ilmestynyttä tilastoa...

https://www.luke.fi/fi/tilastot/kananmunien-tuotanto/kananmunien-tuotanto-1vuosineljannes-2024-tietokantajulkistus

... ja siellä valitsemme linkin...

"Kananmunien tuotanto kuukausittain"

... huomaamme (hankala taulukko katsoa, viimeinen sarake oikealla), että luomumunien määrä alkuvuodesta Suomessa oli kyllä palannut  v. 2023 tasolle. Mutta ei ollut palannut v. 2022 tasolle.

Luken seuraavasta nreljännesvuosiikatsauksesta näemme, kävikö näin:

Quote
Luomukananmunat on merkittävä osa pääsiäissesongin ruuanlaittoa sekä leivontaa. Monissa perheissä myös kananmunien maalaus on tärkeä perinne. Luomumunien kulutus kasvaakin Suomessa alan yritysten mukaan pääsiäisenä noin 10–15 % volyymissä.
« Last Edit: 04.05.24 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1293 on: 05.05.24 - klo:09:43 »
Ihan erikseen voi ottaa erilaisen "viihdesyömisen". Siinä luomun osuus on hyvin vaatimaton.

Nuoremmilla ja vähän varttuneemmillakin.

Ei voida olettaa, että luomun kuluttajat olisivat jotenkin vakavamielisempiä. Kun kuitenkin joka kesä hehkutetaan luomumansikoita. Pitkälle viihdesyömistä sekin. Ei se hehkutuksesta huolimatta tunnu menestyvän.

Tosin alkoholi, karkit ja kahvi muodostavat  asiassa poikkeuksen. Niille olemme omistaneet aivan oman triidinsä.

PS. Ehkäpä siltä pohjalta tälläinen löytyy:

Oma Maa Luomukahvila

Quote
Kahvila on kolmen organisaation yhteistyö, joka koostuu Oma Maa -viljelyosuuskunnasta, Dash Coffee -paahtimosta ja Zestii-kokista. Perustajat ovat yhdistäneet asiantuntemuksensa, näkemyksensä ja yhteiset arvonsa luodakseen tilan joka on muutakin kuin poikkeuksellisten ruokien ja juomien tarjoilu. Kahvilan tavoitteena on luoda mukaansatempaava makuelämyksen, joka pyrkii inspiroimaan positiivisen muutoksen kautta.

Mutta luulenpa, ettei sieltä saa luomupullaa. Tai luomuleivosta.
« Last Edit: 07.05.24 - klo:12:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1294 on: 08.05.24 - klo:06:11 »
Leivässä ei ole mitään kevytmielistä. Se on pikemminkin vakavan ruoantarpeen perusmalli. Kirkoissa käsittääkseni joka sunnuntai resitoidaan:

"Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme"

Mutta se leipä ei ole luomuleipää. Ruotsista meillä on tieto, että ruokaleivän, matbröd, osuus on kulutuksesta 0,6 %. Suomesta meillä ei vastaavaa lukua ole. Mutta epäsuorasti näemme saman. Edellä on jo asiiaa kosketeltu. Tarjonnan kautta. Yritetään nyt systemaattisemmin. S-kaupat (koska niitä on helpompi tutkia):

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat

228 tuotetta. Liian monta. Otetaan alaryhmittäin:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/tummat-leivat

75 tuotetta. 5 luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/vaaleat-leivat

3 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/erikoisleivat

15 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/paahtoleivat

19 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/rieskat

15 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/sekaleivat

31 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/sampylat

23 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/muut-vaaleat-leivat

41 tuotetta. 1 luomutuote.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/kotona-paistettavat

10 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

Leipä ei siis Suomessakaan juurikaan mene kuomuna kaupaksi. Valikoimasta 2,6 %. Pro Luomun aineistosta löytyneestä vanhasta (2016) tutkimuksesta ei kyllä löydy vastausta tuohon... mysteeriin:

Pelastetaan luomuleipä (pdf)

Leivässä ei minusta pitäisi olla sitäkään hankaluutta kuin vaikka pizzassa. Siitä pitäisi olla aika helppo rakentaa luomuksi kelpaava tuote. Vrt. tähän.
« Last Edit: 08.05.24 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1295 on: 08.05.24 - klo:18:19 »
Jopa Talouselämä innostui 10 vuotta sitten artikkelin verran asiasta:

Nyt tulevat Kotipizzan luomupitsat

Quote
Kotipizza tuo markkinoille kolme luomupizzaa: Luomu Margherita, Luomu Porchetta ja Luomu Steak. Kotipizza tiedotti asiasta maanantaina.

***

Helatorstain iltapäivälehdissä oli isot jutut grillaamisesta, ja makkarasta, kumpaisessakin. Mutta ei tietysti nyt luomumakkarasta. Josta siitäkin vielä joitakin vuosia sitten unelmia myyntimenestyksestä. Kunhan vain saataisiin homma käyntiin. Netti muistaa. Muistavatko toimijat enää?

Muistelevatko nekään, jotka puuhastelivat luomutäytekakkujen kanssa?

***

Tästäkin on 11 vuotta:

Miksi luomukala ei polski Suomessa?

Nyt tuo tapaus on vähän erilainen. Mutta ei ole tullut siitäkään mitään.

Ja kaikkea niitä yhdistää — kysynnän puute.
« Last Edit: 09.05.24 - klo:04:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1296 on: 10.05.24 - klo:15:12 »
Tämä ei kahdella tavalla koske luomua:

”Muikkukukkoa en ole sen jälkeen syönyt” – joensuulainen leipomo kokeili valmistaa perinneherkkua särjestä, tulokset löivät ällikällä

Quote
Kaikki särkikukkoa maistaneet ovat kehuneet tuotetta. Ajatus lähti tarpeesta löytää kestävälle suomalaiselle särkisaaliille sopiva käyttökohde. Joensuun Herkkuleipomon toimitusjohtaja Sampsa Kurvi kertoo, että kukkoja on paistettu alkuvuonna jo useampi tuhat kappaletta.

Vrt. analyysini edellä.
« Last Edit: 10.05.24 - klo:15:17 by Heikki Jokipii »