Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 212487 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #495 on: 11.03.23 - klo:05:21 »
MT:ssä melko iso juttu tästä:

Luomumunista löydetyt haitalliset "ikuisuuskemikaalit” kuohuttavat pitkin Eurooppaa ‒ kalajauhon korvaaminen on tuotannossa vaikeaa

Jo otsikko tiivistää hyvin. Vaikeata on. Mutta jotain on tehtävissä.

Luomukananmunien kohdalla tuo osuu kyllä oikein huonoon saumaan. Kun myynti on Euroopassa takkuillut muutenkin (myös Suomessa).

Ei, meillä ei varsinaisesti ole huoli päällä luomumunien myynnistä. Meille kun hyvin kelpaa tällä tavalla syötettyjen kanojen munat:

Quote
Tavanomaisessa tuotannossa sen [metioniinin] saanti voidaan varmistaa tarvittaessa synteettisillä aminohapoilla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #496 on: 18.03.23 - klo:05:01 »
Tämä jää lopulta ilmeisesti loppuun selviämättä:

Ostereista löytyi norovirusta (STT 15.3.2023)

Quote
Tiedossa on noin 170 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita helmi-maaliskuussa Helsingissä eri ravintoloissa. Sairastumisia on ollut myös muualla Suomessa.

Yhteensä yhdeksästä eri osterierästä on löytynyt norovirusta. Norovirusta on löytynyt kahdesta hollantilaisesta, kuudesta ranskalaisesta ja yhdestä irlantilaisesta osterierästä. Viimeisimmät löydökset ovat maaliskuun alkupuolelta. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta.
(lihav. HJ)

Ei taida olla mitään toivoa selvittää, mitä noille yhdeksälle erälle on yhteistä. Tai onko mitään?

Muuta varmaa tapaa tuota välttää ei ilmeisesti ole kuin tämä:

Quote
Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta. Virus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.

Kuulen jo sieluni korvissa huudon: eihän se sitten ole enää sama asia!!!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #497 on: 07.04.23 - klo:04:03 »
Tässä on toimittu hyvin:

Hometoksiinia löydetty maissinjyvistä – myyty S- ja K-ryhmän kaupoissa

Quote
Ruokavirasto kertoo, että Midsona Finland Oy on ilmoittanut vetäneensä myynnistä yhden erän Urtekram Maissinjyvä luomu -nimistä tuotetta. Kyseisessä erässä on todettu lainsäädännössä määritellyn enimmäismäärän ylittävä pitoisuus aflatoksiinia, joka on hometoksiini. Pitkäaikaisessa käytössä se on terveydelle haitallista.

Pakkauksen kuva on näin esitelty yleisölle.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #498 on: 08.04.23 - klo:04:12 »
Tätä tuotetta myydään yleensä luomuna. Ja tietyllä riskillä, Wikipedian mukaan:

Punainen riisi

Quote
Punariisi voi sisältää homesienten tuottamaa maksalle myrkyllistä aflatoksiinia,[3][4] ja sen epäillään aiheuttavan maksavaurioita. Tapauksia on julkistettu ainakin Yhdysvalloista ja Italiasta.[2]

Myyjänä on usein sama firma, jonka kohdalla riski toisessa tuotteessa laukesi (ks. juuri edellä):

Urtekram punainen riisi 500g luomu
3,95
7,90/kg


Miksi sitä myydään:

Quote
Punainen riisi eli punariisi on lisäravinteena käytettävää riisiä, jonka pinnalla kasvaa punertava rihmasieni Monascus purpureus tai jokin sen lähisukulainen. Tuote sisältää luontaista lovastatiinia monakoliini K:ta, joten sen on toivottu alentavan veren kolesteroliarvoja. Tieteellistä näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole.[1]

Niinpä EU-sääntöjen takia myyntipuhe edellisessä linkissäkin oli näin varovaista:

Quote
Monet ovat ihastuneet punaiseen riisiin, jonka väri on peräisin antioksidantti antosyaanista, jota on myös mm. mustikassa ja aroniassa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #499 on: 12.04.23 - klo:04:04 »
Vinoilua Wessiltä:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Lasst euch nicht verrückt machen. Naturgifte wirken ganzheitlich und verhelfen zu natürlichen Krankheiten und natürlichen Todesfällen. #bioIstBesser

Viitattu artikkeli:

Gefahr von Übelkeit und Kopfweh
Bio-Lebensmittel werden häufiger zurückgerufen


Quote
Bioprodukte sind stärker von Rückrufen betroffen. Grundsätzlich bestehe in Sachen Lebensmittelsicherheit ein höheres Risiko im Biolandbau, sagt Agrarwissenschaftler Urs Niggli.

Suomessa ei taida olla vieläkään helppoa sanoa, onko luomutuotteissa enemmän takaisinvetoja kuin tavanomaisissa. Toisaalta jo luomumyynnin vähäinen osuus (2,2%) tekee luultavasti tällaisen tarkastelun täällä mahdottomaksi:

Quote
Das macht über 21 Prozent aller Rückrufe aus. Zum Vergleich: Bio erreicht beim Umsatz im Schweizer Lebensmittelhandel einen Anteil von 10,9 Prozent.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #500 on: 07.06.23 - klo:04:35 »
Haluaako Hesari jotenkin varjella luomun mainetta? Tässä takaisinvetouutisessa ei kerrota, että kyse on luomutuotteesta:

Pakastepinaattia otetaan pois myynnistä metallin takia

Kaikissa muissa netistä löytyvissä toisinnoissa se mainitaan. Olisi minusta hyvin tärkeää tarkkaan kuvata ja yksilöidä vaarallinen tuote, näissä tapauksissa. Netissä niin nyt tapahtuu Hesarillakin, koska tuossa on kuva. Paperihesarissa oli vain pikku-uutinen ilman kuvaa.
« Last Edit: 07.06.23 - klo:04:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #501 on: 08.06.23 - klo:04:06 »
Kun alkoholi nykyisin EU:n myötä lasketaan elintarvikkeeksi, niin otetaan tämä tähän. Uutinen on harhaanjohtava:

Myrkkysiiderin uhriluku kasvaa – Alkoholi tappaa Venäjällä enemmän kuin Ukrainan sota

Vaikka tämä pitäisikin paikkansa:

Quote
Venäjän tilastoviranomaisen julkaisemien tietojen mukaan alkoholi tappoi pelkästään vuonna 2019 maassa 47 427 ihmistä. Vuotta myöhemmin luku oli 50 435.

Alkoholi siis surmaa Venäjällä vuodessa kaksi kertaa enemmän ihmisiä, kuin mitä sen 24. helmikuuta 2022 Ukrainaan aloittamassa hyökkäyssodassa on arvioitu kuolleen venäläisiä sotilaita.

Sillä tässä nimenomaisessa tapauksessa kyse oli aineesta, joka ei ollut alkoholia (lihav. HJ):

Quote
Asiasta kirjoittavan BBC:n venäjänkielisen palvelun mukaan useat ihmiset olivat saaneet metanolimyrkytyksen oireita juotuaan Samarassa valmistettua Mister Cider -nimistä siideriä. Uhreja on eri alueilla ympäri Venäjää.

Kyllä, asiassa on ryssitty, jos tuollainen myrkkyä sisältävä tuote-erä on päässyt laajalti myyntiin. Mutta tuolla tapauksella ja em. tilastotiedolla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Edelleen uskallan toivoa vielä näkeväni ajan, jolloin voin nauttia (pienen!) lasillisen todella hyvää Stolitšnaja-votkaa Nevan tai Moskva-joen rannalla.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #502 on: 19.06.23 - klo:07:55 »
Tässä tapauksessa ei ole loogista yhteyttä luomuun. Näin voi käydä mille tuotteelle tahansa:

Takaisinveto: Änglamark luomu hienonnettu pinaatti annospaloina 400 g, pakaste (parasta ennen 7.5.2024)

Quote
SOK vetää pois markkinoilta tuotteen Änglamark luomu hienonnettu pinaatti annospaloina 400 g varotoimenpiteenä, koska yhdestä samalla tehtaalla valmistetusta pakkauksesta on löydetty Saksassa pieniä metallinpaloja.

Mutta tässä tapauksessa on:

Ostitko näitä maissinjyviä? Voivat olla terveydelle haitallisia

Quote
Midsona Finland Oy on ilmoittanut vetäneensä myynnistä yhden erän tuotetta, jota myydään nimellä Urtekram Maissinjyvä luomu 400 g. Sitä on tänä keväänä toimitettu S- ja K-ryhmien kauppoihin.
[..]
Mainitussa erässä on todettu lainsäädännössä määritellyn enimmäismäärän ylittävä pitoisuus aflatoksiinia, joka on hometoksiini. Pitkäaikaisessa käytössä se on terveydelle haitallista.

Sillä muuntogeenisessä maississa on merkittävasti pienempi aflatoksiiniriski.
« Last Edit: 19.06.23 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #503 on: 06.08.23 - klo:04:06 »
Hank Campbell näkee tämänkin asian näin:

Viewpoint: Deception and dirty politics are behind targeting of PFAS

Quote
With allied epidemiologists placed inside the US Environmental Protection Agency, and scientists pushed to the side, environmentalists feel like they are about to get a win when it comes to per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) that have been common for 80 years.

And it will be a win – for the yacht payments of their lawyers. For the public, we will be no safer, we’re not being harmed now, but the costs to ‘clean up’ a problem we don’t have will be onerous. And we’re all going to be harmed by that.

***

Ironista kyllä, että nuo yhdisteet aiheuttivat Suomessa alkuvuodesta mediassa minikohun luomun yhteydessä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #504 on: 19.08.23 - klo:12:22 »
Seuraamme asian selvittämistä:

Ruokamyrkytys vai jopa ilkivaltaa? Selvitimme, mitä Mikkelin poikkeuksellisesta kouluruokamyrkytysepäilystä nyt tiedetään

Mitään erityistä aavistusta meillä ei ole, mistä voisi olla kyse.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #505 on: 22.08.23 - klo:04:06 »
Kesken on vielä asian selvittäminen:

Lähes 700 sai koulu­ruoasta vatsa­kivun, tutkimus­tuloksia odotetaan tällä viikolla

Eikä meidänkään pidä spekuloida. Seuraava yleisesti. Oireet ovat olleet lieviä. Mutta jos ne olisivat vakavampia (kuten esim. EHEC:ssä), tämä tutkimusten tahti tuntuisi verkkaiselta:

Quote
Rahkion mukaan tuloksia käynnissä olevista tutkimuksista odotetaan kuluvan viikon aikana.


PS. 6.9.23. Ei se niin helppoa/nopeata ollutkaan. Vieläkin kesken:

Mikkelissä epäillyn ruokamyrkytysepidemian syy ei ole vieläkään selvillä – oireita jo yli 800:lla ihmisellä

Quote
– Isojen ruokamyrkytysten selvittäminen vie aina aikaa, eivätkä ne ole yksinkertaisia. Ja vaikka tilanne on rauhoittunut, haluamme tietenkin selvittää asian loppuun asti, sanoo terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen.

EHEC:in kyseessä ollen tuollainen viive tarkoittaisi vainajia.
« Last Edit: 06.09.23 - klo:05:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #506 on: 22.08.23 - klo:04:07 »
Yleinen tarkastelu (Hank Campbell):

Are ‘healthy’ substitutes worth the extra cost? Here’s why you shouldn’t fall for low-carb, whole-wheat, all-natural labels at the grocery store

Herkullinen on ensimmäinen taulukko, jonka mukaan kaikki mitä syöt, sekä aiheuttaa että estää syöpää. Mutta Campbell käsittelee asiaa syvällisemminkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #507 on: 24.08.23 - klo:04:21 »
Ylhäinen oli kiinnittänyt huomiota tähän:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Suomi ja Ruotsi ovat #salmonellavapaa maita, mutta se maksaa tolkuttomasti. Kannattaako salmonellavapaasta broilerista ja kananmunasta maksaa näin suurta hintaa, pohditaan ATL:n jutussa. #salmonella

https://www.atl.nu/kampen-mot-salmonella-har-ett-pris

https://twitter.com/AYlhainen/status/1694290401241301327?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #508 on: 13.09.23 - klo:17:51 »
Näin nälssä tapauksissa valitettavasti usein käy:

Satoja lapsia sairastuttanut ruokamyrkytys uhkaa jäädä mysteeriksi – Honkasen sisarukset söivät koulussa ”saippuatortilloja”

Quote
Mikkelissä kouluruuan aiheuttaman pahoinvoinnin taustalla ei ole mikään tavallisista ruokamyrkytysten aiheuttajista. Syy voi jäädä kokonaan selviämättä.
« Last Edit: 13.09.23 - klo:17:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #509 on: 16.09.23 - klo:04:54 »
Näin näyttää nyt olevan, vaikka ankarasti asiassa tehdään työtä:

Mikkelin kouluruokailuepidemiaan ei ole vieläkään löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

EU-yhteistyötä myöten:

Quote
Ruokaviraston tiedotteen mukaan tiedot löydöksistä on välitetty tortillalettujen valmistusmaan viranomaiselle EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta. Valmistajan kerrotaan selvittävän osaltaan tortillalettujen aistinvaraisten havaintojen ja pH-vaihtelun mahdollista syytä.