Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: 1 [2] 3 4 ... 1694
17
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 17.05.24 - klo:01:53 »
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Kööpenhaminan yliopistossa tehtiin merkittävä löytö juurien kasvun mekanismissa. Juuristotutkimus on nyt pinnalla, sillä se auttaa ilmastonkestävien kasvien jalostuksessa.


https://t.co/YKM4qmPx8a

https://twitter.com/AYlhainen/status/1791029252156018891?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

18
Tuo asia vielä sähköpostitse tarkistettiin. Siinä ne luvut olivat.

Jos myynti oli n. 10 miljoonaa litraa, ja arvioimme litrahinnaksi 20 euroa, saamme kuitenkin tuloksen n. 200 miljoonasta eurosta. Joten hyvin luomutissuttelevat suomalaisetkin. Vaikkeivät ihan yhtä paljon kuin ruotsalaiset. Hiukan oli jopa Suomessakin kasvua n. 9 miljoonasta litrasta edellisenä vuonna. Hupaisasti tarkasti tiedämme nyt rahamäärän Ruotsista ja litramäärän Suomesta.

Vaikka siis tuon jo tiesimmekin, eikä Suomi ole niin viinimaa, tämä Pro Luomun vuosiraportissa 2023 herättää ajatuksia:

Quote

• Luomuviinejä myytiin noin 9,6
miljoonaa litraa, joka oli 20 % kaikkien
myytyjen viinien kokonaisvolyymista
.
• Päivittäistavarakaupoissa
luomualkoholijuomien myynti on
vähäistä ja osuus on pysynyt pitkään
alle kahden prosentin.
(lihav. HJ)

20
Tuore arvio.

Pro Agria: Luomuviljelyala pienenemässä jopa 30 prosenttia

Quote
Luomun viljelyala on kevään viljelysuunnitelmien perusteella pienenemässä jopa 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Näin arvioi Pro Agria tuoreessa tiedotteessaan.

Viljelijä ei enää juurikaan saa luomusta lisähintaa. Luomuviljan ja muiden luomukasvien hinta on laskenut lähes samalle tasolle tavanomaisesti tuotetun sadon kanssa. Siksi luomutuotannon kannattavuus on heikentynyt.

Suurin syy hintojen laskuun on luomun kysynnän voimakas lasku.

Kysyntään vaikuttaa kuluttajien käyttäytyminen ruokakaupassa. Kun kuluttajahinnat ovat nousseet, valitaan usein halvempaa.

Jokuhan jo tietää kuinka siinä on käynyt. Onko hän jo laverrellut Pro Agrialle?

21
Relevanssia luomupizzojen ja muun luomuvalmisruoan puuttumiselle:

Podetko huonoa omaatuntoa noutoruuan tilaamisesta? Turhaan, sillä jo muinaisessa Pompeijissa haettiin ruokaa kotiin

Olisiko sittenkin niin, että tuo vanhakantainen asenne liitttyisi luomuväen (yleisempään) sotaan eineksiä vastaan? Että kyse olisi tietystä... asiakassegmentistä?

Tai, hei. Vanhanaikaisuudesta ei voi puhua, jos jo Pompeijissa... mutta ymmärtänette, mitä haen?  ;D

22
Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika
« on: 16.05.24 - klo:08:36 »
Tästä yrityksestä ei kirjoittajien mielestä seuraa mitään hyvää:

With glyphosate under fire, scientists look for alternatives to the most effective — and safest — weedkiller in the world. It’s not going well

Hyvinkin monipuolisen tarkastelun loppukappaleet:

Quote
The agricultural and science communities have a different, almost unanimous view: not one regulatory advisory agency in the world concludes that glyphosate causes cancer in food or when used by applicators according to labels. Courtrooms are not evidence.

“No pesticide regulatory authority in the world currently considers glyphosate to be a cancer risk to humans at the levels at which humans are currently exposed,” Health Canada wrote in its assessment.

Mutta vihreiden ym. "fatwan" takia tuota yritystä EU:ssakin varmaan jatketaan. Joskus  (jonkun maan) valtiovallankin suojeluksessa.

23
Tässä oli MT:n versio:

2,3 miljoonaa suomalaista ostaa luomua säännöllisesti – yllättävässä maakunnassa ahkerimmat luomukuluttajat

Quote
Toisin kuin voisi kuvitella, luomun suurkuluttajat eivät asu pääkaupunkiseudulla. Vähintään kerran viikossa luomua ostavien asukkaiden osuus maakunnittain tarkasteltuna on suurin Etelä-Savossa.

Eli MT meni täysin em. lankaan. Kukaan ei tiedä, paljonko Etelä-Savossa luomua kulutetaan.

24
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 16.05.24 - klo:07:22 »
Tässä mennään nyt vaarallisilla vesillä. Kun on luvattu, että puoluepolitiikkaan ei täällä oteta kantaa:

LI ANDERSSON TYRMÄÄ PURRAN ILMASTOPUHEET: ”PÖYRISTYTTÄVÄN ASIANTUNTEMATONTA”

Quote
– Suomella on erinomaiset edellytykset olla yksi suurimmista vihreän siirtymän voittajista, Andersson sanoo maanantaina lähettämässään tiedotteessa.

Hän toteaa, että Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan Suomeen on tällä hetkellä suunnitteilla 260 miljardin edestä vihreän siirtymän investointeja niin tuulivoimaan kuin esimerkiksi akkuteknologiaan, vetytalouteen sekä kiertotalouteen.

– Meillä on potentiaalia kestävän sähkön suurvallaksi. Kysymys on kilpailukykytekijästä, joka lunastetaan sitä hyödyntävistä työllistävistä teollisista investoinneista huolehtimalla, Andersson sanoo.

Mutta hyvin automaattisesti jättää Andersson ydinvoiman paletistaan pois.

Siinä suhteessa oppositiopuolueen puheenjohtajan juttu on pöyristyttävän asiantuntematon.

25
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 16.05.24 - klo:05:27 »
Tänään näyttää rauhoittavalta. OL3 käynnistyi yöllä. Ydinvoima yhteensä äsken jo 2 200 MW. Ja:

Quote
Tuulivoimaennuste seuraavalle vuorokaudelle    63    4767    1529 MWh/h

Tuulivoima nyt 905 MW. Alin lukema ennustettu joskus puolilta päivin.

Kyllä. OL3:n kaltaiset massiiviset yksittäiset laitokset eivät jatkossa ole suositeltavia tuon huoltotarpeen takia.

26
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« on: 16.05.24 - klo:05:23 »
Tämä ei käy:

Putin sanoi kannattavansa Kiinan ympäri­pyöreää rauhan­suunnitelmaa

Quote
Venäjän hyökkäys|Putin näyttää juuri ennen Pekingin-vierailuaan suhtautuvan entistä myönteisemmin Kiinan rauhanehdotuksiin. Hän myös kutsui Xi Jinpingiä ”viisaaksi ja visionääriseksi”.

Mikään muu ei käy kuin tämä:

Quote
UKRAINAN laatimassa rauhansuunnitelmassa Venäjän tulee vetäytyä miehittämiltään alueilta, korvata aiheuttamansa vahingot ja suostua sotarikosten tutkintaan ja sotarikollisten tuomitsemiseen.

Ukraina on saanut useat maat ja valtuuskunnat lupautumaan rauhankokoukseen Sveitsissä kesäkuussa. Venäjää ei ole kutsuttu, mutta Ukraina on yrittänyt pontevasti saada Kiinan mukaan.

Siksi sivistyneet ihmiset jatkavat toistensa tappamista ja kaiken arvokkaan tuhoamista. Lisää korvattavia vahinkoja. HS mielipide:

Lasku Ukrainan sodasta on valtava

Quote
Lukijan mielipide | Julkisia varoja tarvittaisiin torjumaan myös muita turvallisuusuhkia.
[..]
On sinänsä ymmärrettävää, että tässä maailmantilanteessa presidentti Alexander Stubb kiertää maailmaa puhumassa erilaisten puolustusmenojen maksimoinnin puolesta, kuten yleisestä asevelvollisuudesta ja väestönsuojista. Mutta milloin koittaa se päivä, kun Stubb yhtä näkyvästi vaatii eurooppalaisia vähentämään päästöjä ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta?

Maailma ja kehitys pysähtyvät, kun joudumme tarttumaan aseisiin, mutta planeetan kantokyvyn rajat tulevat vastaan sodista riippumatta. Myös rauhantyölle, kulttuurille, demokratialle ja koulutukselle on oltava rahaa, jotta meillä olisi jatkossakin puolustamisen arvoinen maa.

Minä sanoisin, ettei se ole edes sinänsä ymmärrettävää. Vaan osoitus maailman johtajien täydellisestä epäonnistumisesta.

27
Kuuba ja luomu ovat yhä tiukasti kytköksissä IPS:n jutuissa:

KUUBALAINEN MAANVILJELIJÄ TAISTELEE ENERGIAPULAA VASTAAN BIOKAASULLA

Quote
Vaikeudet energian saannissa ja tarve tehdä jotain maatilan sikojen lannalle innostivat kuubalaisen Alexis Garcían hankkimaan biokompostorin. Se tuottaa Garcían käyttöön noin neljä kuutiometriä biokaasua päivässä. Lisäksi biokompostori tuottaa kasvimaan lannoitteeksi sopivaa jätevettä.

– Pelkästään hyvän lannoitteen saaminen teki biokompostorin rakentamisesta vaivan arvoista. Taloustilanteen vuoksi on hyvin vaikea tuoda maahan lannoitteita, mutta biotuotteilla voi paikata tätä puutetta. Joissain tapauksissa ne toimivat myös tuholaismyrkkyinä, García selittää.

Alexis García, 62, on entinen yliopiston professori, joka on eläkepäivinään yhdessä vaimonsa Iris Mejíasin kanssa omistautunut maanviljelylle. Heillä on Sierra Maestrassa, Havannan eteläpuolella maata, jonka luonnonmukaisesti kasvatetut antimet ovat tehneet heistä omavaraisia.
(lihav. HJ)

Ruoan tuonti ei sitten olekaan niin vaikeaa:

Cuba bets on domestic production to achieve economic sovereignty

Quote
In an interview with French-Spanish journalist and writer Ignacio Ramonet, published in Granma newspaper, the president assured that Cuba can produce an important part of the food it needs and importing fewer products.

“Today we need to have more than two billion dollars to import food, which, even if you invest them, you do not always import the same amount or more; on the contrary, you import less because prices rise and freight costs increase,” the Cuban president noted.

Pari miljardia dollaria oli löytynyt jostain.

Mistään onnistumisesta ruokakysymyksessä ei voida vieläkään puhua (Havana Times):

Cuba’s Food Industry Fell 67 Percent in the Last Five Years

Siinä muuten tällainenkin kappale:

Quote
Rounding out the list was animal feed, which fell by 70% from 1,356,200 tons to only 406,400, a data point which helps explain the catastrophic situation of animal source foods. Something similar is happening with chemicals used in agriculture, which appear in another one of the sections of the report that presents very negative data. Of the 43,000 tons of complete fertilizer produced in 2018 only 1,500 were produced in 2023. The same occurs for ammonium nitrate, which is used in the production of leafy green vegetables, the production of which declined from 28,000 tons to 1,700.

Eli Kuuban oma lannoitetuotantokin mennyt pepuilleen?

Vaikka presidentin haastattelusta rivien välistä voi lukea, että maa ei enää luomulinjalla ole:

Quote
He also referred to the use of science and innovation in a country like Cuba, a country with few natural resources, but which, nevertheless, possesses very talented human capital.

For this reason, he stressed, Cuba is committed to a Government Management System based on Science and Innovation to be applied in all areas such as agriculture, industry and food production.

Siinä saattoi olla viittaus esim. tähän. Mutta em. viisi surkeaa vuotta menevät silti nykyisen presidentin piikkiin.

28
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 15.05.24 - klo:16:03 »

29
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« on: 15.05.24 - klo:13:04 »
Tässä ehdotuksessa tulee esille lietsottu loputon taikausko henkilötunnuksen vaarallisuudesta:

Henkilötunnus voitaisiin korvata puhelinnumerolla

Sillä oikeastaan ehdotus on idioottimainen: siinä annetaan henkilöstä tietoa, joka juuri mahdollistaa kaikenlaiset väärinkäytökset. Vaikkapa ihan kiusaamisen puhelimen avulla, puhelinmyyjien tulvasta nyt puhumattakaan.

Uutisoinnissa tästä mainitaan aina nämä (lihav. HJ):

Helsingin jättimäinen tietomurto – Lue tästä, mitä tiedetään nyt

Quote
Vääriin käsiin on joutunut oppijoiden ja henkilöstön käyttäjätunnuksien ja sähköpostiosoitteiden lisäksi kaupungin kaikkien työntekijöiden käyttäjätunnukset ja sähköpostiosoitteet sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan oppijoiden, huoltajien ja henkilöstön henkilötunnuksia sekä osoitetietoja.

Niinpä tämä näkemys ei minua yllätä:

Quote
Turun yliopiston tietoliikenteen ja kyberturvallisuustekniikan professori Jouni Isoaho kertoi Helsingin Sanomille, että Helsingin tietomurrossa viedyt tiedot voivat olla sellaisia, ettei tekijä pysty hyödyntämään niitä millään tavalla.

Vaikka iltapäivälehdissä on huimia skenaarioita siitä, mitä kaikkea pahaa voi sähköpostiosoitteilla jne. tehdä.

30
Tässä tulee esille, miten luomua yhä on vähän jalostettuna, valmiina tai puolivalmiina.

Quote
Suosituimpiin luomutuotteisiin ruokapalveluissa kuuluvat hiutaleet ja suurimot, maito ja maitojalosteet, kahvi sekä jauhot. Luomun käyttöä haluttaisiin lisätä entisestään erityisesti kasviksissa ja juureksissa, marjoissa, hedelmissä, viljatuotteissa sekä kananmunissa. Jopa 30 % ruokapalveluista haluaisi lisätä luomun käyttöä ainakin jossain tuoteryhmässä.

Ruokapalvelutkaan eivät osaa kysyä muuta. Koska muutkaan eivät kysy.

***

Laitetaan tähän: luomubroilereita on mennyt sen verran kaupaksi, ettei Pro Luomu voi vieläkään kertoa, kuinka paljon. 8)

***

Ja miksi (?) tätä yhä tutkitaan näin:

Quote
Kiinnostus luomuun on valtakunnallisesti säilynyt hyvin samalla tasolla viime vuodet. Vuonna 2023 Pro Luomu selvitti ensimmäistä kertaa suomalaisten luomukiinnostusta sekä ostamista eri maakunnissa. Aktiiviostajien, eli luomua viikoittain ostavien osuus maakunnan koko väestöstä on suurin Etelä-Savossa (40 %). Eteläsavolaiset myös arvioivat omaa luomun käytön muutostaan positiivisimmin verrattuna muihin maakuntiin, sillä jopa 97 % maakunnan asukkaista arvioi lisänneensä omaa luomun käyttöään vähintään jonkin verran viimeisen vuoden aikana. Etelä-Savo oli myös ainoa maakunta, jonka asukkaat ilmoittivat etteivät he ole oman arvionsa mukaan vähentäneet luomun käyttöään viimeisen vuoden aikana (Kantar Agri, 2023).

Kun keskusliikkeiden tietokoneilta saisi milloin tahansa tiedon, paljonko luomua on oikeasti ostettu. Tietoturvan vaarantumatta.

Erityisesti haluaisi nyt Etelä-Savon kaupat syyniin. Paljonko sieltä luomua kaupasta ostetaan, kun haastattelija ei ole lähellä? Viime tarkistuksessa kävi näin.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 1694