Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Suomen luomuvienti - täysin myttyyn mennyt unelma

Siitä ei ollut ratkaisuksi, ja se on nykyisin tuskin edes kannattavaa. Mutta onneksi hyvin vähäistä.

Vielä vähän yli 10 vuotta sitten tämän tyyppiset puheenvuorot olivat eduskunnassa tavallisia:

”Hallitusohjelman maatalouspoliittiset linjaukset ovat perin passiivisia ja puolustuksellisia. Erityisesti huomiota kiinnittää kohta, jossa luomutuotantoa tyydytään edistämään kysynnän kasvua vastaavasti. Mitähän tämä tarkoittaa? Laajentuvan EU:n alueella asuu puoli miljardia asukasta. Näiden joukosta löytyy varmasti puhtaan ruuan kannattajia niin paljon, että kaikki suomalainen luomutuotanto saadaan myydyksi, vaikka koko Suomen maataloustuotanto siirtyisi luomukantaan.”

Näin Osmo Soininvaara eduskunnan täysistunnossa 11/2003. Tasapuolisuuden vuoksi pitää ottaa toinenkin lainaus. Tässä ote Raimo Vistbackan kirjallisesta kysymyksestä v. 1997:

"Suomessa pystytään kiistatta tuottamaan korkealaatuisia ja puhtaan luontomme ansiosta erittäin puhtaita elintarvikkeita. Myös puhdasoppinen luomutuotanto on jatkuvasti lisääntymässä, ja kiinnostus sitä kohtaan viljelijöiden keskuudessa on huomattava. Lisäksi suomalaisille puhtaille elintarvikkeille, myös lihatuotteille, olisi tuotantokykyymme nähden lähes rajaton kysyntä Keski-Euroopan väestökeskuksissa."

Vielä 5 vuotta sitten Erkki Pöytäniemi (ja Pro Luomu) näki asiassa näin paljon mahdollisuuksia:

Suomalaisluomua kannattaisi puskea Venäjän markkinoille

"Erkki Pöytäniemen laskelmien mukaan Suomen vuotuinen luomuvienti voisi markkinanäkymien valossa nousta parhaimmillaan jopa sataan miljoonaan euroon, josta puolet olisi luomumeijerituotteita. Luomuviljan ja -viljatuotteiden vienti voisi olla noin 15–16 miljoonaa ja luomulihatuotteiden 14 miljoonaa euroa."

Tietysti maailmanpolitiikan käänteet eivät olleet ennakoitavissa. Mutta sittemmin Suomen luomuviennin arvo on pudonnut huippuarvostaan 14 miljoonasta noin 10 miljoonaan.

Vai onko se pudonnut jo senkin alle, mutta sitä ei haluta kertoa? Pro Luomu ei vuosittaisessa Luomu Suomessa -raportissa ole kahteen vuoteen päivittänyt tuota tietoa. Joka tapauksessa olemme jo esittäneet epäilyksemme, ettei koko toimeliaisuudesta ole Suomelle välttämättä mitään hyötyä.

Keskusteluumme:

Vs: Luomun vienti ja tuonti

Heikki Jokipii, 17. 04. 2018.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry