Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Miksi luomupinta-alaa pitää olla valtavasti yli tarpeen?

Ruotsi asetti itselleen tavoitteen, että maanviljelypinta-alasta pitää vuoteen 2010 mennessä olla 20 prosenttia luomua. Luomun kysyntään nähden luomualaa on siinä valtavasti liikaa. Vaikka luomun osuus Ruotsin elintarvikemyynnistä on n. 4%, riittäisi tämän tuottamiseen n. 8% viljelypinta-alasta, vaikka ottaisimmekin huomion luomuviljelyn kehnomman tuottavuuden. Nyt Ruotsissa luomualan osuus on n. 16% - ja nyt siellä mietitään, pitääkö viljelyalatavoitetta vielä nostaa tuosta 20 prosentistakin ylöspäin!

Suomi, Ruotsia matkien, on asettanut myös tämän 20% tavoitteen, mutta vuodelle 2020. Ensi vuonna luomualan osuus nousee noin 9 prosenttiin. Mutta luomun kysyntä onkin sitten alemmissa luvuissa, vain noin 1,3 prosenttia elintarvikkeiden kulutuksesta. Vastaavasti, huonompi tuottavuus huomioon ottaen, noin 2,6% viljelyalasta pitäisi siis riittää. Mutta sitä on siis moninkertainen määrä – ja lisää havitellaan.

Mistä tämä Ruotsin ja Suomen merkillinen hinku luomualan lisäämiseen, kysynnästä täysin välittämättä? Muissa maailman maissa luomun viljelyala on sentään jossain järkevässä suhteessa siihen, paljonko luomua maassa myydään (tai maasta viedään). [Pois lukien tietysti Australian tapaiset tilastokikkailijat]

Luomun kysynnän kasvuennusteetkaan eivät ole sellaisia, että tuota ylimääräistä viljelyalaa aikoihin tarvittaisiin, vaikka otettaisiin huomioon luomun nk. siirtymäajat, eli sitä ei tarvita varalle, valmiiksi odottamaankaan. (Tai riippuu tietysti keneltä kysytään, tässä asiassa jos missä, on aina ollut paljon ideologista toiveajattelua – ja myös ja erityisesti Suomessa, vrt. "luomustrategiat" vuosien varrelta, tai vaikka ääriesimerkkinä "brändimuistio")

Tätä olemme ihmetelleet kyllä ennenkin:

”Silloin ja nyt”

Heikki Jokipii, 8. 10. 2012.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry