Author Topic: COVID-19  (Read 90822 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #990 on: 10.01.22 - klo:05:04 »
Tämä on poliittisesti korrektia sanoa:

Koulut alkavat lähiopetuksessa ja lasten infektiolääkäri on sen kannalla: "Lapset eivät ole iso moottori virustartunnoissa"

Quote
Koulujen sulkeminen ei toisi hyötyä viruksen leviämisen estämisessä, katsoo Turun yliopiston professori ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Terho Heikkinen.

– Tällä hetkellä olemme sellaisessa tilanteessa, että virus leviää joka paikassa. On vaikea lähteä sanomaan, että koulu olisi siinä mielessä mitenkään erilainen paikka kuin muukaan, Heikkinen sanoo.


Mutta sitä ei ole sen sanominen, ettei myöskään hyötyä olisi ravintoloiden sulkemisesta meiltä kahdesti (tai kolmesti: minä ja usea pubikaverini) rokotetuilla iäkkäämmiltä. Siksi se luultavasti nyt tällä viikolla päätetään tehdä: eilinen vetoni on voimassa!


PS. 11.01.22: Luultavasti tällä hetkellä — omikronin tultua, testausten ja jäljitysten radikaalin vähenemisen jälkeen — kukaan ei tiedä, missä se "iso moottori" on. Ainoa varma asia, mitä siitä voi sanoa — että yökerhoissa se ei nyt ole! Viikonlopun +23 325 uutta tartuntaa ei enää ole voitu saada ravintoloissa klo 18 jälkeen. Edes se yksi kapinallinen/rikollinen ravintola Pieksämäellä ei tätä tosiasiaa käytännössä muuksi muuta.
« Last Edit: 11.01.22 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #991 on: 11.01.22 - klo:05:07 »
Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 27.12.21-02.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 7 105, toinen annos 14 602. Kolmas annos 249 851.

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 03.01.22-09.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 6 748, toinen annos 15 241. Kolmas annos 259 075.

Samalla  viikolla saavutettiin kyllä kolmosrokotuksissa lauantaina tiettävästi koko rokotuskampanjan päiväennätys 84 662 rokotusta.

Se tietty pylväikkö näyttää yhä surullisen samalta (alle 40-vuotiaat). — Olisin odottanut, että sinne lisätään oma pylväänsä 5-11 -vuotiaille. Ei ole vielä tehty.
« Last Edit: 11.01.22 - klo:07:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #992 on: 11.01.22 - klo:06:36 »
Päivittyvän mukaan Ruotsi lähtee näin radikaalille linjalle:

Quote
Uusien rajoitustoimien myötä esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan.

12. tammikuuta alkaen ravintoloiden ja baarien on suljettava viimeistään klo 23. Myös yksityisten ja julkisten yleisötilaisuuksien osallistujamäärää rajoitetaan.

Sama lähde kertoo Suomesta tätä:

Quote
Ministeriryhmä esitti 7. tammikuuta, että kaikkien ravintoloiden aukioloa lyhennetään päättyväksi kello 18.


Sen jälkeen kun anniskeluravintolat määrättiin joulun jälkeen suljettaviksi klo 18, tartuntamäärät lähtivät viimeiseen dramaattiseen nousuunsa. Noin kolminkertaistuvat silloisesta tasosta. Lukeakseni niinkuin piru (tässä tapauksessa) tilastoja.

Ruotsi muuten on sellainen maa, jossa ravintoloissa ei vaadita koronapassia. Vaikka muissa (isoissa) tilaisuuksissa vaaditaan. Ei siis suoraan esimerkiksi meille!

***

Joku muukin uumoilee samaa kuin minä:

Quote
Lapin matkailuelinkeinojen liitto on erittäin huolissaan hallituksen suunnitelmista sulkea ravintolat koronatoimena jopa kokonaan. Liitto vetoaa hallitukseen avoimella kirjeellä.
« Last Edit: 11.01.22 - klo:08:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #993 on: 11.01.22 - klo:11:24 »
Huolestuttavaa, ilman muuta:

Korona­potilaiden määrä sairaaloissa on kaksin­kertaistunut vain kahdessa viikossa – ”Huolestuttavalta näyttää”

Mutta tämä tieto on omalla tavallaan kihelmöivä, nyt kun omikron on valtavariantti:

Quote
Järvinen muistuttaa, että noin kolmanneksella sairaalaan tuloon on jokin muu syy kuin koronatartunnan aiheuttamat hengitysvaikeudet. Tällöin potilaalla oleva koronavirusinfektio tulee ilmi sivulöydöksenä, mutta häntä hoidetaan silti koronaosastolla.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #994 on: 11.01.22 - klo:19:44 »
Hallitus päätti ruokaravintoloiden aukioloaikojen kiristyksestä, kiinni keskiviikosta lähtien kello 18 koko maassa

Quote
Lisäksi koronapassin käytön rajoituksia jatketaan tammikuun loppuun.

Joulukuun 28. päivästä lähtien koronapassin käyttö ei enää ole vapauttanut ravintoloita niille asetetuista rajoituksista. Ruokaravintolat saivat kuitenkin olla auki kello 20 asti edellyttämällä koronapassia.

Nyt uskallan sanoa, että tuo on yksinkertaisesti tyhmää. Vai kuvitteleeko hallitus, että se tuolla toimenpiteellään pystyy kääntämään  tämän ikävän tosiasian:

Sen jälkeen kun anniskeluravintolat määrättiin joulun jälkeen suljettaviksi klo 18, tartuntamäärät lähtivät viimeiseen dramaattiseen nousuunsa. Noin kolminkertaistuvat silloisesta tasosta. Lukeakseni niinkuin piru (tässä tapauksessa) tilastoja.

Onko hallitukselta, ministereillä käytössään nk. tuloskeskusteluja? Joissa mittareita? Tuossa olisi selkeä: kuinka sitten tartuntojen kävi, tuon jälkeen?

***

Ei, en ole hävinnyt vetoani. Näin siellä kerätään rohkeutta kaikkien ravintoloiden sulkemiseksi. Odotellaan vielä järkyttävämpiä tartuntalukuja sen perusteeksi. — Kun toimenpiteiden tehoa ei tiedetä, tärkeää on kuitenkin tehdä jotakin. Suomeksi: hosua näyttävästi.


PS. 12.01.22: Hesari tiesi tämän samaa asiaa koskevassa uutisessaan:

Kaikki ravintolat menevät huomisesta alkaen kiinni iltakuudelta, ministerit keskustelevat ravintoloiden täyssulusta loppuviikosta

Quote
Hallituksen koronaministeriryhmä päätti perjantaina ravintoloiden aukiolojen rajoittamisesta. Koronaministerit kokoontuvat tällä viikolla pohtimaan ravintoloiden täyssulkua.


THL:n kautta niitä järkyttäviä lukuja tulee, viimeisin +9 768. Mutta samalla kun ne toimivat sulkemisen perusteena, ne kyllä kertovat siitäkin, ettei klo 18 sulkemisella ollut havaittavaa vaikutusta. Eikös vain? Nyt tuo ruokaravintoloiden sulkeminen entistä aiemmin ehtii olla voimassa ehkä viikon? Sen vaikutus tuskin on "kohinasta" erotettavissa.

Tuo näkemys ei ole yksin minun:

Quote
Tiistaina asetetuilla parin tunnin ravintolarajoituskiristyksillä [professori Lasse] Lehtonen ei usko olevan juurikaan vaikutuksia.

– Ennen joulua 60–70 prosenttia tartunnoista tapahtui kotona, koulussa ja päiväkodeissa. Kun puhutaan kymmenistä tuhansista tartunnoista päivässä, tämän kaltaiset rajoitustoimet ovat aika mitättömiä, hän toteaa.

« Last Edit: 12.01.22 - klo:09:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #995 on: 12.01.22 - klo:12:46 »
Oli siinä päätöksessä.tällainenkin kohta:

Muutoksia ravintoloiden aukioloaikoihin ja koronapassin käyttöön

Quote
Huolimatta siitä, että koronapassin edellyttäminen ei enää vapauta rajoituksista kuten ennen, ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.
(lihav. HJ)

Kuinka moni ravintola tuota oikeuttaan käyttää? Arvatenkin jokunen. Arvatenkin hyvin harva. Nyt ravintolaa ei käytöksestään millään tavalla palkita.

***

Ilta-Sanomien mukaan täysulkukin olisi toimeenpanoltaan aika vaivalloinen:

THL esittää ravintoloiden kolmen viikon täyssulkua

Quote
Ravintolasululle on THL:n mukaan yhtäläiset perusteet koko maassa.
[..]
Ravintoloiden täyssulku vaatii siis erityislainsäädäntöä. Uusi lakiesitys veisi eduskunnan käsittelyineen aikaa kuitenkin lyhyimmilläänkin muutaman viikon, eikä näin ollen tarjoaisi ratkaisua akuuttiin koronatilanteeseen, IS:lle arvioitiin viikonloppuna hallituslähteestä.


Joten voi siinä käydä niinkin, että nykyisillä säännöillä mennään n. tammikuun loppuun saakka. Ja voidaan silloin ehkä jollakin tavalla nähdä, oliko klo 18 sulkemisella edes jotain vaikutusta.

Vielä se ei ollut nähtävissä. Uusin tartuntojen määrä +8 661.

Hallituksen koronaryhmä kuitenkin käsittelee ehdotusta torstaina eli huomenna. Sitten tiedämme enemmän. — Päätös asiasta siirtyi seuraavaan päivään eli perjantaihin. (13.01.22)
« Last Edit: 13.01.22 - klo:17:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #996 on: 13.01.22 - klo:05:52 »
Viime tingan yritystä:

Maran Lappi haluaa rokotepassilla ravintolat auki – yrityksiltä tullut ”hyvin epätoivoista viestiä”

Quote
THL:N tuore ehdotus anniskeluravintoloiden täyssulusta ei olisi enää suuri muutos baarien ja ravintoloiden omistajien elinkeinon kannalta.

– Käytännössä nämä baarit ja pubit ovat jo nyt kiinni, kun anniskelu pitää lopettaa kello 17 ja ravintola sulkea kello 18, sanoo Timo Lappi, matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja.

Maran arvion mukaan anniskeluravintoloiden liikevaihto on rajoitusten takia jo nyt pienentynyt 90 prosentilla.

Sulku vähentäisi kontakteja vain marginaalisesti. Liikevaihto on suhteessa asiakasmääriin.

Tuota tukeva näkemys täältä:

Quote
NoHon Aku Vikströmin mielestä anniskeluravintoloiden täyssulku kuvaa hyvin Suomen tämän hetken korona-strategiaa. – Suljetaan baarit, jotka ovat jo pääsääntöisesti kiinni, kun yritetään näyttää toimeliailta ja suojella rokottamattomia taudin vaarallisimmilta muodoilta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

NoHo Partnersin yökerhot ovat olleet suljettuna joulun alla tulleiden aukiolorajoitusten jälkeen, minkä vuoksi noin 800 työntekijää on lomautettuna. Tällä hetkellä NoHo pitää auki vain yhtiön ruokaravintoloita, vaikka sekään ei ole nykyisillä rajoituksilla kovin kannattavaa.

Tuo on eräällä tavalla ristiriidassa (?) minun ja Lasse Lehtosen näkemyksen kanssa (edellä). Mutta tämän voi toistaa:

PS. 11.01.22: Luultavasti tällä hetkellä — omikronin tultua, testausten ja jäljitysten radikaalin vähenemisen jälkeen — kukaan ei tiedä, missä se "iso moottori" on. Ainoa varma asia, mitä siitä voi sanoa — että yökerhoissa se ei nyt ole! Viikonlopun +23 325 uutta tartuntaa ei enää ole voitu saada ravintoloissa klo 18 jälkeen. Edes se yksi kapinallinen/rikollinen ravintola Pieksämäellä ei tätä tosiasiaa käytännössä muuksi muuta.
« Last Edit: 13.01.22 - klo:06:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #997 on: 13.01.22 - klo:07:24 »
Tämä ehdotus oli tavallaan jo Hesarin pääkirjoituksessakin:

HUSin ylilääkäri ehdottaa erillisten koronasairaaloiden perustamista: "Meillä on sairaus, joka vaatii vuosiksi eteenpäin lisäresursointia"

Ja tuohon voi sanoa saman kuin siihenkin: rahaa se vain on.

Eikä tuo toimenpide oikeastaan mene hukkaan, vaikka omikronmuunnos nyt osoittautuisi "helpommaksi" kuin edelliset. Mieleen tulevat entisaikaan tuberkuloosisairaalat. Niiden verkosto voitiin kyllä purkaakin, sitten kun ne tulivat tarpeettomiksi, erillisinä laitoksina.


Tämäkin voi olla perusteltua:

Hallitus valmistelee poikkeusoloja ja valmiuslain käyttöönottoa – sairaanhoidon kantokyky yritetään turvata

Quote
Ylen tietojen mukaan asiaa valmistellaan, jotta sairaalat selviäisivät tulevien viikkojen tautihuipusta.

Vaikkapa tässä:

Quote
Valmiuslailla hoitotakuun aikamääreistä voidaan tilapäisesti luopua ja terveydenhuollon henkilöstöä määrätä töihin.
(lihav. HJ)

Vrt. tämä toimenpide:

Tältä näyttää Helsinkiin tänään avattu koronapotilaiden varasairaala – Yle vieraili osastolla

Quote
Herttoniemen varasairaalan osaston toiminta käynnistyy pikkuhiljaa, henkilöstöä ei ole vielä tarpeeksi.
(lihav. HJ)

Mutta nyt mediasta kuultu viittaa siihen, että asiassa yritetään kamppailla kansalaisten vapaa-ajan käyttäytymistä rajoittamalla. Kuten em. ravintoloiden täyssulku. Luottaen siihen, että tuollaiset toimenpiteet tehoavat. Mistä edellä on esitetty mielestäni hyvin argumentoidut epäilykset.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #998 on: 13.01.22 - klo:10:21 »
Tämä HS:n katsaus on kyllä tervetullut:

”Superpassi”, ”2G+” ja ”terveyspassi” – Näin ovet sulkeutuvat nyt Euroopan maissa rokottamattomilta

Mutta kaipaisin vielä asiasta vähän systemaattisempaa esitystä. Jossa olisi taulukoitu, millä ehdoilla kussakin maassa passia käytetään.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #999 on: 14.01.22 - klo:05:00 »
Onko todellakin jo näin:

Analyysi: Tanska purkaa rajoituksia, vaikka sairaaloissa on Suomea enemmän potilaita: Tästä on kyse

Quote
Uusien tartuntatapauksien määrää ei pidä tuijottaa rajoitusten näkökulmasta silläkään perusteella, että yhä useampi sairastaa taudin joko oireettomana tai lievänä versiona.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että Etelä-Afrikka on tehnyt vastaavanlaisen päätöksen kuin Tanska. Kun tiedot omikronmuunnoksesta karttuivat, maa alkoi paikkojen sulkemisen sijaan avata niitä siksi, että omikronin aiheuttama tauti on niin lievä. Omikrontartuntojen toivottiin tehostavan valmiiksi syntynyttä vastustuskykyä väestössä, jossa jo yli 70 prosenttia oli aiemmin sairastanut beeta- tai deltamuunnoksen aiheuttaman infektion.

– Olemme tässä tavallaan uusien asioiden ääressä. On eri koulukuntia. Toiset ajavat totaalista sulkua pyrkien nollaamaan uusien tapausten määrän, toiset ajavat hybridi-immuniteettia tulevaisuuden suunnitelmana.
(lihav HJ)

Kumpaa koulukuntaa Suomen hallitus tänään kuuntelee?

Näin toisin on Tanskassa jo nyt:

Quote
Tanska avaa rajoitetusti myös elokuvateattereita ja keikkapaikkoja. Koronapassin, maskipakon ja yleisömäärän rajoitusten merkitys on suuri. Anniskelu loppuu iltakymmeneltä ja ravintoloiden on suljettava ovensa kello 23. Alkoholin myyntikielto koskee myös kauppoja 23.00–05.00.

Kuuluuko varsinaisesti mihin koulukuntaan, mutta näin hän YLE:n päivittyvän mukaan:

Quote
Lehtosen mukaan rokotteet ovat painaneet koronaviruksen aiheuttaman taudin vaarallisuuden perusterveillä influenssan tasolle.

– Kysymys on siitä, että jos saamme pidettyä rokotuskattavuuden riittävän ylhäällä, kyllä me kestämme tämän taudin.

« Last Edit: 14.01.22 - klo:09:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1000 on: 14.01.22 - klo:19:50 »
THL:n mukaan eilen ei annettu yhtään rokotusta. Sivulla on kyllä tämä selitys:

Quote
Potilastietojärjestelmän tiedonsiirron korjaustoimenpiteiden ajan Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten tiedoissa esiintyy puutteita.


Ei riitä.

YLE "paikkaa" näin:

Quote
Ensimmäisen  rokotteen saaneet
4 224 941
Muutos edelliseen
−87 380


Voimmeko luottaa näihinkään lukuihin:

Quote
Sairalahodossa
672
Muutos edelliseen
−28

Kuoleman­tapaukset
1 724
Muutos edelliseen
+24

On hyvin onnetonta, että THL:n atk-systeemi pätkii tällaisena päätoksenteon hetkenä.

Päivittyvästä:
Quote
Lisäys 14.45: Ykkös- ja kakkosrokotteiden määrästä kertovissa luvuissa on tänään häiriöitä Keski-Uudenmaan järjestelmän osalta. Seuraavan kerran luvut päivittyvät todennäköisesti vuoksi vasta maanantaina.
« Last Edit: 15.01.22 - klo:04:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1001 on: 15.01.22 - klo:05:01 »
Ohoh. Se menikin näin. Ei ollut minusta ennustajaksi:

Koronaministerityöryhmä: Ravintolat eivät mene kiinni, hallitus keskustellut asiasta

Quote
Ministeri Lintilän mukaan ravintolasulkuja mahdollistavaa lakimuutosta ollaan parhaillaan valmistelemassa. Sulkulainsäädäntö kohdistuisi ravintoloihin, joiden pääasiallinen toiminta on tarjota alkoholijuomia.

Sulkulainsäädännön ulkopuolelle jätettäisiin ravintolat, joiden pääasiallisena toimintana on tarjota ruokaa.

– Mutta toistaiseksi ravintolat pysyvät tässä samassa tilanteessa kuin nyt, Lintilä sanoo.

Tietämättömyys myönnettiin:

Quote
Sarkkinen kertoo, että ”absoluuttisia lukuja” ravintoloissa tapahtuvista tartunnoista ei ole, mutta hallitus on pohjannut tänään päätöksentekoaan THL:n arvioon ravitsemustoiminnan tuottamista riskitilanteista.

– On matalampaa tartuntariskiä ja korkeampaa tartuntariskiä, hän sanoo.

Sarkkisen mukaan epidemiatilanne on vaikea omikronin myötä.

– Voi sanoa, että tartuntariskiä on siellä, missä ihmiset paljon kohtaavat toisiaan, Sarkkinen toteaa.

Ja ne arviot oli enemmän tai vähemmän silloinkin vedetty hatusta. Tehty kauan ennen omikronia. Ja ennen klo 18 sulkemisaikaa.

***

Mutta eteenpäin. Ilta-Sanomat:

Pääkirjoitus: Nyt pitää valmistella todellista rokotepassia – kolmella piikillä vapauteen

Quote
On jo aika valmistella aikaa omikronin jälkeen. Kokemukset koronapassista olivat hyvät. Ihmiset uskalsivat lyhyen hetken liikkua tilaisuuksissa ja tavata toisiaan lähes kuin ”ennen vanhaan”. Ravintoloitsijat ja tapahtumanjärjestäjät olivat tyytyväisiä. He pääsivät paikkaamaan toistuvien rajoituskausien aikana huvenneita kassojaan. Työntekijöitä voitiin kutsua takaisin.

Tämä askel on uskallettava ottaa uudestaan.
« Last Edit: 15.01.22 - klo:05:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1002 on: 15.01.22 - klo:11:20 »
Myös toinen iltapäivälehti, Iltalehti, lähti pääkirjoituksessaan samalle asialle:

Pääkirjoitus: Kolmesti rokotettujen kansalaisten vapauksia pitäisi lisätä, ei vähentää

Quote
Suomi luistelee taas omia latujaan koronan vastaisessa taistelussa, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen.
[..]
Kun muualla on otettu käyttöön maskeja, rajavalvontaa, rokotuksia tai koronapasseja, Suomessa on todisteltu, miten muiden maiden käyttämät keinot eivät millään sovi meille. Ja sitten kun muualla on päätetty höllätä erilaisia rajoituksia ja avata yhteiskuntaa, Suomessa on pidetty jääräpäisesti kiinni tiukasta linjasta.
[..]
Suomessa hallitus sen sijaan suunnittelee poikkeusolojen julistamista ja ravintoloiden alkoholimyynnin lopettamista viikkokausiksi.

Suomi hiihtää taas eri suuntaan ja taistelee omaa erillissotaansa koronaa vastaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1003 on: 16.01.22 - klo:05:12 »
Hesari kertoi tänä aamuna, miten tässä kysymyksessä tietopohjan myönnetään jo olevan toivottoman heikko:

Omikron leviää voimakkaasti joka puolella Helsinkiä: Alueelliset erot kertovat enemmän pcr-testien tarpeesta kuin tartuntojen määrästä

Quote
Tartuntoja on todellisuudessa paljon enemmän kuin viralliset testiluvut kertovat, sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri.
[..]
VARMENNETUT tartunnat näyttävät siis painottuvan edelleen jossain määrin edelleen Itä-Helsinkiin. Alueelliset luvut eivät kuitenkaan enää kerro luotettavasti viruksen todellisesta leviämisestä, sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella suositellaan, että positiivista kotitestiä ei käydä varmentamassa virallisessa testissä, jos oireet ovat lieviä. Todellisten koronatartuntojen määrä saattaa siis olla Lukkarisen mukaan jopa kymmenkertainen todennettuihin lukuihin verrattuna.
(lihav. HJ)

Lehti pääkirjoituksessaan:

Hallitus pyrkii koronavirus­epidemiassa pelkääjän paikalta takaisin ratin taakse

Quote
Epidemian yltyessä hallitus hakee uusia keinoja hallita tilannetta, mutta tartunnat etenevät nyt niin nopeasti, ettei se ole helppoa.
[..]
Vaikeassa tilanteessa päättäjillä on kiusaus esitellä dramaattisia keinoja, jotta he loisivat itsestään puuhakkaan mielikuvan, kun vaalitkin ovat tulossa. Keinoiksi ei välttämättä valita vaikuttavimpia vaan niitä, joita voidaan helposti ottaa käyttöön – niin kuin pudonneita avaimia etsitään katulampun alta. Yksi mahdollinen keino on kaikkien ravintoloiden sulkeminen.


Mutta samalla on oikeastaan kyse siitä, ettei etsitä uusia keinoja. Vaan turvaudutaan vanhoihin. Tiedetään, ollaan tietävinään yhä varmasti, että ravintoloissa virus leviää. Juopuneena sen saat, illalla. Vaikkei sitä tiedetä, missä kaupunginosissa se nyt leviää. YLE:n päivittyvästä:

Quote
Ministerityöryhmä on suunnitellut ravintoloita koskevia lisärajoituksia epidemian hillitsemiseksi. Sulkulainsäädäntö kohdistuisi niihin ravintoloihin, joiden pääasiallisena toimintana on tarjota alkoholijuomia.

« Last Edit: 17.01.22 - klo:06:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18262
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1004 on: 16.01.22 - klo:07:03 »
Tämä ei ole mennyt ihan niin kuin Strömsössä:

Quote
Covax-rokoteohjelman kautta on nyt jaettu miljardi koronarokoteannosta, Maailmanlaajuinen rokotus- ja immuunikoalitio Gavi sanoo tiedotteessa. Gavi johtaa Covaxia yhdessä Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Rokotteita on jaettu Covaxin kautta 144 maahan.

Tavoite vuonna 2020 lanseeratulle rokoteohjelmalle oli jakaa kaksi miljardia rokotusannosta vuoden 2021 loppuun mennessä. Tavoitteesta on jääty muun muassa rikkaiden maiden rokotehamstraamisen, vientirajoitteiden ja ohjelman sisäisten muutosten vuoksi.

Mikä on näkynyt myös Bloombergin kartalla. Aivan pohjoisimmassa Afrikassa tilanne jo näyttää paremmalta. Mutta matka Marokosta (142,7 rokotusannosta per 100 henkilöä) Sudaniin (11,8/100 henkilöä) on edelleen pitkä. Toisaalta myös aivan Afrikan eteläkärjessä on tilanne yhä parantunut. Sillä välillä ei.

Mutta hei, toisaalta: ei miljardi annosta ole pieni määrä! Vaikka tasapuolisuuteen ei ole päästy, siihen suuntaan on kuitenkin ollut pyrkimys!

Kokonaismäärissä globaalisti edistytään entiseen tahtiin. 10. miljardi tulee täyteen tavallaan etuajassa, ennen kuukauden loppua.
« Last Edit: 16.01.22 - klo:08:42 by Heikki Jokipii »