Author Topic: COVID-19  (Read 79991 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #885 on: 20.11.21 - klo:12:40 »
Mutta edellisessä puheenvuorossa esille tulleessa maakohtaisessa vertailussa Itävalta tulee olemaan yksi vertailtava maa.

Ei sitä kauan tarvinnut odottaa:

Itävalta otti kovat keinot käyttöön ja ne toimivat, mutta oli jo liian myöhäistä – Virologi selittää, miksi rokotus­pakko tulee helmikuussa

Katso tuosta:

Quote
HS:n kokoama grafiikka näyttää kehityksen selvästi.

Rokotusinto kääntyi marraskuussa jyrkkään nousuun Itävallassa
Grafiikka näyttää, kuinka moni on ottanut ensimmäisen annoksen koronavirusrokotetta. Luvut ovat seitsemän päivän liukuvia keskiarvoja.

Itävalta Suomi

Suomessa 1. rokotuksen ottaneet ovat tasaisessa laskussa. Se siitä teoriasta, että ymmärtäväisyyden osoittaminen rokottamattomille "voisi olla paljon tehokkaampaa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi".

Viimeisin tieto rokottamattomista:

Rokottamattomia 14 prosenttia, osuus sairaalahoitoa tarvitsevista 70 prosenttia – "Sairaalalaitos selviää tehtävästään"

Lukumääränä siis n. 770 000 henkilöä. Jos prosentti on laskettu yli 12 vuotiaista, kuitenkin n. 670 000. Jolloin n. 2000 rokotusta päivässä vähentää lukua toivottoman hitaasti. — Itävallassa, n. 9 miljoonan asukkaan maassa, ykkösrokotuksia otetaan nyt lähes 20 000 päivittäin.
« Last Edit: 20.11.21 - klo:13:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #886 on: 21.11.21 - klo:06:14 »
PS. Tätä muuten suuresti ihmettelen:

Quote
Linnan juhlien vierailta ei tulla tarkistamaan koronapasseja, koska lainsäädäntö ei sitä salli. Vieraiden toivotaan kuitenkin olevan kahdesti rokotettuja juhlijoiden turvallisuuden takia.


Eikö kutsuja saa itse päättää, mitä vaaditaan? Kuten em. pukeutumisenkin? Minusta tuon passin vaatiminen olisi nyt tässä tilanteessa komeaa arvojohtajuutta! Erityisesti, jos kutsutaan paljon terveydenhuollon henkilöstöä. — Jos tilaisuudessa on kännykät kielletty (voi kuvitella) niin kutsutuilla on yllin kyllin aikaa printata todistus. Joka mahtuu kyllä pieneenkin käsilaukkuun!

Samanlaisessa tilanteessa on pikkujoulujen järjestäjä kuin presidenttikin:

Avin yli­tarkastaja: Työn­antaja ei voi edellyttää työn­tekijöiltä korona­passia pikku­jouluissa

Ja AVI:en tehtävä, Suomessa, on ilmeisesti nyt tarkkaan valvoa, ettei sitä vaadita?

Tällaiseksi on järjestelmä rakennettu:

Quote
”Laki ei selkeästi mahdollista, että esimerkiksi yritys, järjestö tai virasto kysyisi tilaisuudessaan koronapassia”, Mölsä sanoo.
(lihav. HJ)

Mutta tästä löytyisi eräänlainen porsaanreikä sille, että passi saataisiin kayttöön:

Quote
Poikkeuksena ovat kuitenkin tilaisuudet, joihin kohdistuu rajoituksia. Tällä hetkellä 12 alueella rajoitetaan ravintolatoimintaa. Lisäksi monella alueella on voimassa tai suunnitteilla yleisötilaisuuksien rajoituksia.

Yksinkertaisesti määrättäisiin kohonneen riskin alueille reippaat rajoitukset. Joita alueita näyttäisivät nyt olevan suurin osa Suomesta. Uudellakin tavalla määritellyt leviämisalueet. Monetkin ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että aiemmin tehtiin aika rajuja päätöksiä, kuten Uudenmaan eristäminen, tilanteessa, jossa ilmaantuvuusluvut olivat huomattavasti nykyistä alhaisempia:

Yllättäen turvallisin alue olikin Pohjois-Karjalan maakunta:

https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

Ilmaantuvuus 6,1 kun se Uudellamaalla oli kymmenkertainen 60,2. Toisesta kartasta tosin näemme, että Uudellamaalla on testattu n. kolme kertaa innokkaammin.

Ilmaantuvuuslukua käytetään nykyisin jostain syystä harvemmin kuin ennen, mutta tässä aika tuoreessa uutisessa (19.11.21) käytetään:

Raportoitujen koronatapausten määrä jälleen yli tuhannen, tehohoidossa on 41 koronapotilasta

Quote
Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt 212 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli selkeästi pienempi, 151.

Suurin ilmaantuvuusluku, 356, on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Tämän jälkeen suurin ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla (310) sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (275).[..]

Nyt on taas THL:n viikonlopputauko uusien tapausten ilmoittamisessa. Maantaina voi tulla julki viikonlopun yhteistuloksessa aika järisyttäväkin luku. Se pikkujoulukausi on kyllä jo alkanut.

Nyt näyttää siltä, että kaikki piiloutuvat toistensa selän taakse. Tuosta Hesarin uutisesta:

Quote
”Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue ohjeistaa, ettei työnantaja voi kysyä koronapassia, vaikka kyse olisi virkistäytymis­tilaisuudesta, esimerkiksi pikkujouluista.”

Hallituksen esityksessä todetaan työlain­säädännön perusteella, ettei työnantaja saa edellyttää työntekijältä koronapassia.
(lihav. HJ)

Hallitus on yrittänyt lykätä valtaa ja vastuutta AVI:eille, jotka eivät ota sitä vastaan? Ja jostain komerosta on kaivettu vielä työlainsäädäntökin. Työsuojelun js sitä koskevan lainsäädännön alkuperäinen tarkoitus ja henki eivät varmasti ole tuollaisia.
« Last Edit: 21.11.21 - klo:13:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #887 on: 21.11.21 - klo:09:18 »
Asiantuntijoiden tehtäväksi on nyt jäämässä se, että he toteavat tilanteen, ja tekevät skenaarion siitä, miten se todennäköisesti kehittyy:

Tällainen on toinen koronatalvi – asiantuntijat yksimielisiä: "En näe muuta ulospääsyä"

Suositella erilaisia asioita he toki voivat. Mutta siihen se sitten jääkin. Onko hänkään olennaisesti eri tilanteessa:

Anders Tegnell: Koronavirus on täällä ikuisesti – ”Rokotetut ja rokottamattomat pidettävä erillään”

Quote
Iltalehti kysyi Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnelliltä torstaina Tukholmassa Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa, miksi Ruotsi on tässä vaiheessa ottamassa passia käyttöön, kun monissa Euroopan maissa korona- tai rokotepassit ovat olleet jo kuukausia käytössä.

– Virus leviää yhä rokottamattomien keskuudessa. Tavoitteena on pitää heidät erillään rokotetuista ihmisistä, sekä rokottamattomien että rokotettujen suojelemiseksi, Tegnell sanoi.

– Tästä tulee yksi uusi tapa pitää nämä ryhmät erillään toisistaan. Toivottavasti sen myötä yhä useammat kiinnostuvat rokotteen ottamisesta, hän jatkoi.

Toisin kuin Suomen koronapassissa, Ruotsissa passin vaatimusta ei voisi Tegnellin mukaan täyttää koronatestissä käymällä, vaan ainoastaan täysi rokotussarja oikeuttaisi passin saamiseen. Mikäli rokotetta ei lääketieteellisestä syystä voisi ottaa, henkilö saisi tästä lääkärintodistuksen ja voisi sitä kautta päästä tapahtumiin.

Tegnellillä on synkkä arvio siitä, kuinka kauan joudumme elämään koronaviruksen kanssa.

– Ikuisesti, hän vastasi ytimekkäästi kysymykseen.


Vaikka tavallaan Ruotsi onkin nyt menossa noissa toimenpiteissä Suomen ohi. Koska Suomessa on onnistu tuo koronapassi eri tavoin pilaamaan (ks. edellä). Siinä pilaamisessa olennaista ei minusta ollut tuo mahdollisuus saada passi testituloksella. Sen kanssa voitaisiin kyllä elää (vaikka siitä turhanaikaista vaivaa seuraakin). Jos passia ylipäänsä jossain olisi lupa kysyä (ks. juuri edellä)!
« Last Edit: 21.11.21 - klo:12:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #888 on: 21.11.21 - klo:09:20 »
Sen sijaan ravintolapuolella on nyt tullut esille tällaistakin liikehdintää:

Helsinkiläinen sauna­ravintolan pitäjä pettyi Maran linjaan korona­passista ja aikoo erota järjestöstä: ”Olemme oudossa väli­tilassa”

Quote
Helsinkiläiset ravintola-alan yrittäjät odottavat koronapassikäytäntöihin tiukennuksia. Nykyistä mallia kuvaillaan ”valuviaksi”.
[..]
Helistön isännöimässä Uusi Sauna -saunaravintolassa jokaisella asiakkaalla tulee olla koronapassi.

”Asiakkaat ovat sanoneet minulle, että he kokevat käynnin ravintolassa turvalliseksi, kun he tietävät, että muillakin on koronapassi.”

Helistö näkee koronapassin tuomat hyödyt selkeästi.

"Olemme saaneet asiakkaamme takaisin. Liikevaihto alkaa näyttää nyt asianmukaiselta. Jos ei ole nenä veden pinnalla, niin ainakin snorkkelin pää”, hän kuvailee.


Ja todentotta, olen olen nyt kuullut huhuja siitäkin, että pubissa, jossa oikeastaan aina käyn (mutta en koskaan viivy myöhäisiltaan eli yöhön asti), saisin lähitulevaisuudessa mahdollisuuden ensi kerran vilauttaa koronapassiani!!!

"Terasssineuvoston" näkemys ko. ravintolassa oli jo aiemmin selvä:

PS. Pubissa tänään. Siellä vallitsi ainakin minun (isossa pöydässäni) herttainen yksimielisyys*) siitä, että koronapassia tulisi vaatia heti pubiin tullessa. Vahvennettuna tarinalla naapuripubista, jossa tiettävästi oli altistunut alkuviikosta alkuillasta suurehko määrä ihmisiä. Jossa ei kysytty lainkaan passia. Koska siellä ei ravintolalla ollut siihen pakko.**)

______

*) muista keskustelluista kysymyksistä ei vallinnut, voin vakuuttaa!  :D

Muuta yhteistä ei satunnaisella seurueella ollut kuin se, että he olivat kaikki kahdesti rokotettuja. Ja siis kaikki valmiita sen myös heti dokumentein todistamaan.

**) koska se meni kiinni jo klo 24. Ravintola oli kyllä ollut altistusten aikaan tupaten täynnä. Mutta sen ei siellä katsottu erityisiä edellyttävän.

Kanta kyllä välitettiin henkilökunnan ja ravintolan johdon tietoon!
« Last Edit: 21.11.21 - klo:11:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #889 on: 21.11.21 - klo:11:00 »
Otetaan päivittyvästä nyt vain otsikon toinen puoli:

Quote
Päivittyvä seuranta: Liki 81 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut 2 rokotetta, koronatoimia vastustavien protesti keräsi 1 500 ihmistä Helsingissä


Maagisen rajan ylittämisestä on nyt 11 päivää. Mutta seuraavaa täyttä prosenttilukua ei vielä saatu ylitettyä. Promillevauhtia mennään. Hieman nopeammin kuin ykkösrokotuksisssa, joissa mennään alle puolen promillen vauhtia.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #890 on: 21.11.21 - klo:11:39 »
Tänä aamuna YLE kertoi ääniuutisissaan laajasti näistä — maailmalla osin väkivaltaisikin muodostuneista — mielenosoituksista (päivittyvästä):

Quote
Koronatoimia vastustavat osoittaneet mieltään, Helsingissä kokoontui 1 500 ihmistä

Eri puolilla maailmaa on tänään osoitettu mieltä koronatoimia vastaan. Helsingissä mielenilmaukseen Rautatientorille kokoontui poliisin arvion mukaan 1 500 ihmistä.

Jos pyrimme arvioimaan tuosta lukumäärästä tuon protestiliikkeen laajuutta ja merkittävyyttä Suomessa, niin juuri tuona päivänä oli ensirokotteensa ottanut +2 263 ihmistä. Edellä todettiin synkeästi, miten vähän tuollainen luku on (myös ihan juuri edellä). Mutta se oli kuitenkin suurempi kuin poliisin arvio noista mielenosoittajista.

Tuolla itsepäisellä rokotuksista kieltäytyvien vähemmistöllä on oikeastaan ihmetyttävän paljon hallinnossamme pikkutarkkoja juridisia puolustajia. Jos kyse olisi (pienestäkin) sorretusta vähemmistöstä, olisi se silti ymmärrettävää. Mutta nythän on kyse melkeinpä sortavasta vähemmistöstä! Tai ainakin ryhmästä, joka haluaa itselleen erivapautta, lopulta myös toisten vahingoksi. Ei tarvitse kuin ajatella täyttyviä tehohoitopaikkoja. Ja mitä siitä seuraa.
« Last Edit: 21.11.21 - klo:15:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #891 on: 21.11.21 - klo:18:22 »
Ovatko nuoret aina oikeassa ja oikealla asialla (päivittyvästä):

Quote
Belgiassa Brysselissä koronatoimia vastustava mielenosoitus on ajautunut yhteenotoksi mellakkapoliisin ja mielenosoittajien välillä.

Osa mielenosoittajista heitti poliisia esineillä ja poliisi vastasi vesitykillä ja kyynelkaasulla.

Rauhallisena alkaneeseen protestiin on osallistunut ainakin 35 000 ihmistä, poliisi kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mielenilmauksessa vastustetaan rokottamattomille asetettuja kieltoja, kuten pääsyn eväämistä ravintoloihin ja muihin tapahtumapaikoille.
(lihav. HJ)

Totta, tarkkaan ottaen tuossa ei sanottu, että asialla olivat nuoret. Mutta muut taustatiedot ja yleinen elämänkokemus (ja mukana ollut kuva) kyllä kertovat, että heitä he olivat.

***

(Aamulla 22.11.21) Itävallan tätä politiikkaa voisi muuten vanhakin protestoiden vastustaa:

Quote
Itävallan koronarajoitukset tiukentuvat tänään. Koronasulku laajenee myös ihmisiin, jotka ovat ottaneet koronarokotukset tai sairastaneet koronataudin. 

Jo aiemmin sulku koski rokottamattomia. Sulku kestää aluksi kymmenen päivää ja se merkitsee, että kotoa saa poistua vain hyvästä syystä, kuten työpaikalle, välttämättömille kauppa-asioille tai lähiliikuntaan. 

Sehän antaa signaalin, että mitään ei ole asiassa tehtävissä. On turha ottaa rokotus. Yhteiskunta sortaa ja rajoittaa sinua joka tapauksessa. Niinkuin meitä vanhuksia Suomessa keväällä 2020, jolloin rokotteita ei vielä ollut. Voisi olla, että Itävallassa nyt en tyytyisi pelkkään jupinaan, niinkuin ilmoitin silloin Suomessa tyytyväni. — Jos Itävaltaan nyt tulee mellakoita, voidaan kysyä aiheuttiko ne Itävallan hallitus. Ainakin psykologisesti tuo ratkaisu tuntuu erittäin huonolta. Netin kautta leviää muualla jo riehuva protestimieliala otolliseen maaperään.
« Last Edit: 22.11.21 - klo:05:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #892 on: 22.11.21 - klo:14:06 »
Suomessa rokotuksissa kirjataan luultavasti koko rokotuskampanjan huonoin viikkotulos tältä viikolta. Laitan huomenna luvun eli lopputuleman tähän. Lauantaihin mennessä, kolmansien annosten kanssakin, vain n. 60 000.

Sitä edellisen viikon sinänsä huono tulos oli 15 292 ykkörokotusta ja 52 336 kakkosrokotusta eli yhteensä 67 628 rokotusta. Ja siitä viikko taaksepäin:

Viimeisen kokonaisen viikon rokotustulos yhteensä 99 528. Kakkosrokotuksia 76 864. Joten koko Suomen osalta ei ole havaittavissa minkäännäköistä rokotusinnostuksen kasvua. Kun numeroissa näkyy selvä lasku jo edellisviikoista. Kevään huippulukemista puhumattakaan.


PS. 15.11.21: Viime viikolla annettiin ykkösrokotuksia 11 912, kakkosrokotuksia 33 600. Yhteensä 45 512. Täydellinen romahdus edellisiin viikkoihin verrattuna. Katsokaa noita allekkain olevia lukuja, ja kauhistukaa! Ilman tarpeellisia rokotuksia on vielä satoja tuhansia henkilöitä. Vielä toistaen sen, että keväällä tuon verran rokotettiin päivässä.

Kolmosrokotusten ottamisen innosta ei voi vielä sanoa paljon, koska mahdollisuus se ottaa on vasta vähitellen aukeamassa. Viime viikolla niitä otettiin 30 476.

Huonommaksi ei voi enää mennä? Katsotaan, voiko. Seuraavassa viime viikon 15.11.-21.11.21 rokotusmäärät.

Ensimmäinen annos 11 638, toinen annos 25 319. Yhteensä 36 957. Vielä saattoi mennä mennä huonommaksi. Kolmas annos 46 380.

***

Lainaus parin päivän takaa Iltalehdestä:

Quote
Johtajaylilääkäri Taskilan arvio on, että nykyisen kaltainen epidemiatilanne kestää useamman vuoden, jos rokotekattavuutta ei saada nousuun.

– En näe muuta ulospääsyä kuin sen, että ihmiset rokottautuvat ja heräävät tähän tilanteeseen. Ei tämä virus ole mihinkään katoamassa.


Rokotuskattavuutta ei ole saatu nousuun. Sama aiemmin Ilta-Sanomissa:

Jokainen suomalainen kohtaa korona­viruksen ennen pitkää – tässä ovat vaihtoehdot
Mika Rämet: Koronarokotus on helppo, halpa ja toimiva tapa ottaa henkivakuutus.


Mutta nyt Euroopassa ja Suomessa taistellaan oikeudesta kohdata tuo todellisuus vaikeimman jälkeen. Kaduilla ja vallan kammareissa siitä oikeudesta taistellaan.
« Last Edit: 23.11.21 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #893 on: 23.11.21 - klo:08:49 »
Hallitus on yrittänyt lykätä valtaa ja vastuutta AVI:eille, jotka eivät ota sitä vastaan? Ja jostain komerosta on kaivettu vielä työlainsäädäntökin. Työsuojelun js sitä koskevan lainsäädännön alkuperäinen tarkoitus ja henki eivät varmasti ole tuollaisia.

Hän on ymmärtänyt oikein lainsäädännön tarkoituksen ja hengen:

Työoikeuden ekspertti: Koronapassi työpaikoille voidaan säätää helposti – hoitajien Superin mukaan rokotepassi voi panna hoitokotien ovia säppiin

Quote
Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisella on napakka ratkaisu siihen, miten työpaikoille voitaisiin helposti saada käyttöön koronapassi.

– Vallan yksinkertainen keino: Koronapassitieto on terveydentilatieto. Tehdään yksinkertaisesti niin, että lisätään yksityisyyden suojaa työelämässä käsittelevään lakiin työnantajalle oikeus käsitellä terveydentilatietoja silloin, kun se on välttämätöntä työturvallisuuden toteuttamiseksi. Pelkästään tämä lisäys riittää.

Lisäys mahdollistaisi koronapassia koskevien tietojen käsittelyn. Työnantaja voisi saada tiedon rokotuksista vain työnantajalta tai työnhakijalta itseltään.

Esitti siihen tekstiehdotuksenkin. Ja näin:

Quote
Koskisen mukaan hänen esityksensä koronapassista ei olisi yhdenvertaisuuslakien vastainen eikä sitä varten tarvitsisi tehdä raskaita perustuslaillisia arvioita.


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #894 on: 24.11.21 - klo:05:41 »
Tässä on haarukoitu tämä ongelma ja eräät sen ratkaisemisen keinot:

Moni helppo keino rokotustahdin kiihdyttämiseen on yhä käyttämättä, sanovat terveystaloustieteilijät – listasimme kuusi tapaa lisätä rokottautumista

Rokotettavien kolmeen ryhmään on jo täälläkin kiinnitetty huomiota, ja tämä on tiedossa:

Quote
Toinen ryhmä taas vastustaa rokotuksia niin voimakkaasti, että heidän päätään ei käännä juuri mikään. Voimakkaasti rokotuksia vastustavia on läpi pandemian ollut suunnilleen saman verran, noin muutama prosentti väestöstä, selviää valtioneuvoston muutaman viikon välein tehdyistä kansalaiskyselyistä.

Viimeisen 3.11. julkaistun kyselyn mukaan 3% ehdoton ei ja 2% ei osaa sanoa. Ilman heitä on saavutettavissa 95% rokotekattavuus. (Ja n. 275 000 tartunnan jälkeen tuo ryhmä ei ole enää ongelma.  8))

Niinpä tuossakin on listattu keinoja, jotka voisivat purra kolmanteen ryhmään, epäröiviin ja passiivisiin (ensimmäinen ryhmä oli meitä kilttejä ja tottelevaisia).

Siitä vallitsee tietty yksimielisyys, ettei noihin jänkkäpäihin kannata nyt tässä vaiheessa aikaa ja vaivoja tuhlata. Mutta noissa muissa keinoissa ei sitten preferenssejä löydykään. Onko se siitä kiinni, ettei rokottautuminen ole kyllin helppoa? Vai siitä, että siihen pitäisi olla lähes pakottava syy?

Kun olen kovasti itse edellä asettunut toisen teorian kannattajaksi, niin myönnetään nyt tämä:

Quote
Siis jos ilman passia ei pääse tuopille, kulttuuririentoihin tai matkalle, motivaatio rokotuksen hakemiseen kasvaa.

Kortelaisen mukaan koronapassien vaikutuksista rokottautumiseen on tehty varsin vähän tutkimusta.

– Pientä positiivista yhteyttä rokotusten ottamiseen on löydetty, mutta kovin vahvaa näyttöä ei ole.


Eli tuon vahvan näytön puute. Toisaalta tuossa tuodaan myös tämä esiile:

Quote
Kortelainen toteaa, että Suomen koronapassi on selvästi kapeampi kuin useissa muissa maissa. Passia siis vaaditaan harvemmissa tapahtumissa ja kohteissa kuin muualla.

Siksi myös passin negatiivinen kannustinvaikutus on suppeampi.


Erittäin suppeana sitä voi todellakin pitää, kun katsoo miten rokotusinnostus on edelleen tasaisesti laskenut myös  koronapassin nk. käyttöönoton jälkeen. Jolloin toimenpide suunnattiin hyvin tarkasti ja täsmällisesti vain niihin, jotka haluavat tanssia ja ryypätä aamuöisin. Tiettyä yritystä on tuon asiaintilan muuttamiseksi, mutta sitä tehdään nyt pitkän kaavan mukaan.


PS. vähän myöhemmin: Lisää suhteellisen hidaskiireistä huolestumista tässä uutisessa:

"Koronatilanne on huolestuttava", sanoo pääministeri Marin – hallitus neuvottelee tilanteesta ensi viikolla, eduskunta palasi maskien käyttöön

Quote
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen on määrä neuvotella koronatilanteesta ensi viikon alussa. Sote-ministeriryhmä käy asiaa jo alustavasti läpi tällä viikolla.

Koronaepidemian kiihtyessä hallitukselta on odotettu toimia, ja paine on viime viikkoina kasvanut. Hallitukselta odotetaan nyt päätöksiä esimerkiksi koronapassin käytön laajentamisesta työpaikoille, ravintolarajoituksista, alle 12-vuotiaiden rokottamisesta sekä matkustusrajoituksista.

Kuten sanottu, hallituksella olisi erittäin nopea keino: määrätä kaikki anniskeluravintolat suljettaviksi. Kuten viime keväänä, jolloin tartuntoja oli yhtä paljon. Anteeksi, paljon vähemmän. Kauheata, eihän niin voi elinkeinolle tehdä?! Mutta nyt meillä on koronapassi (ja sitä koskevat lait)!

Siinä tulisi testattua Suomessa koronapassien vaikutus rokottautumiseen. Luultavasti sen jälkeen se virkistyisi ainakin maantaista, jolloin  ykkös- ja kakkosrokotuksia oli yhteensä 365. Tiistaistakin, jolloin niitä oli yhteensä 4 586.


PS. Onko jotain tuollaista tapahtumassa? YLE:n päivittyvästä:

Quote
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomessa ollaan asettamassa uusia rajoitustoimia heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Rajoitukset pyrittäisiin kohdistamaan rokottamattomiin henkilöihin koronapassin käyttöä laajentamalla.

Kiurun mukaan epidemian saaminen hallintaan edellyttää uusia rajoitustoimia. Hän toteaa, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekevät ehdotuksen uusista rajoitustoimista sote-ministeriryhmälle huomenna torstaina.

– Esityksemme huomenna on, että ravintolarajoituksia kiristettäisiin. Tämä osaltaan johtaisi siihen, että uusia rajoituksia voitaisiin saada jo viikonloppuun, jos poliittinen tahtotila niin päättää, ministeri Kiuru sanoo.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 25.11.21 - klo:03:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #895 on: 24.11.21 - klo:09:30 »
Paradoksaalinen tilanne. WHO varoittaa, että korona uhkaa nyt Eurooppaa, Eurooppaan ja sen ympäristöön jopa 700 000 uutta koronakuolemaa maaliskuuhun mennessä (päivittyvästä).

Samaan aikaan kaikkein huonoimmin rokotettu Afrikka näyttää olevan näin turvassa:

https://www.bbc.com/news/world-europe-59397182

Kaavio BBC:n uutisessa alempana.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #896 on: 24.11.21 - klo:18:23 »
Se heilahtikin sitten näin:

Tapahtuma-ala haluaa koronapassin pakolliseksi kaikkiin tapahtumiin – Kansallisteatterin pääjohtaja: "Lipunmyynti on hyytynyt"

Quote
Tapahtumateollisuus moittii aluehallintoviranomaisten nykyisiä koronarajoituksia sekaviksi. Koronapassi pitäisi Tapahtumateollisuuden mukaan saada pikaisesti käyttöön samalla tavalla koko maassa. Muuten ihmiset eivät uskalla lähteä kulttuuritapahtumiin.


Vrt. siihen, mitä eräs ravintolanpitäjä sanoi.

Pääjohtaja luultavasti toivoo kaikkien jo unohtaneen mitä hän tuli elokuussa sanoneeksi.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #897 on: 25.11.21 - klo:14:00 »
Niin siinä sitten kävi. Tiedotustilaisuus jatkuu vielä, mutta tämä on jo päivittyvässä:

Quote
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan ravintolarajoitukset kiristyvät jo tulevana viikonloppuna.

Anniskelu täytyy lopettaa kello 17, jos ravintolalla ei ole käytössä koronapassia.

Jos ravintola ottaa käyttöön koronapassin, passivaatimuksen täytyy olla voimassa koko aukiolon ajan.

Hallitus esittää tartuntatautilain väliaikaisten säännösten jatkamista ensi kesäkuun loppuun saakka.


Joten joskus ensi viikonloppuna — jos satun pubiin menemään — saan näyttää koronapassini! Vaikka menisin sinne aamupäivästä.  Radiosta kuulin tarkennuksen: tulee voimaan sunnuntaina.

Nyt katsotaan uudelleen tämäkin:

Tuliko siitä sen vuoksi sellainen kuin tuli (ks. edelliset puheenvuorot)? Ja siksi minä hävisin arviossani koronapassin vaikutuksesta rokotuskattavuuteen Markus Lohelle?

***

Näin iloisesti otettiin tuo vastaan (pian tuon tiedotustilaisuuden jälkeen):

Pikkujoulukausi näyttää edelleen hyvältä, kertoo ravintoloitsija – tieto koronapassin käytöstä jopa perunut perumisia
Ravintolat toivovat koronapassista pikkujoulukauden pelastusta. Passilla ravintolarajoitukset voi kiertää.
« Last Edit: 25.11.21 - klo:16:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #898 on: 26.11.21 - klo:05:02 »
Eräitä muita ravintola-alan reaktioita, kommentein:

"Tämä vaikuttaa meidän toimintaamme musertavasti" – näin ravintola-ala ottaa vastaan uudet rajoitukset

Quote
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällinen toivoo, että koronapassin käyttöä laajennettaisiin myös muilla toimialoilla.

– Se, että rajoitukset kohdistuvat ainoastaan ravintola-alaan, tuntuu vähän epäoikeudenmukaiselta

Ehkä. Mutta tähän asti se on ollut koko ajan niin, että ravintola-alaan on verrattu. Ja jos ravintola-alalle on annettu pieniäkin helpotuksia, muiden toimialojen rajoituksista on noussut huuto. Luulenpa, että tuo hallituksen päätös oikeastaan nyt avasi pään myös AVI:en tarpeellisille rajoitustoimenpiteille. Koronapassin kera.

Aamun Hesarissa oli useampikin juttu nyt syntyneestä paineesta laajentaa koronapassin käyttöä. Plus siitä, miten se on nyt muodostumassa lainsäädännöllisesti hankalaksi. Ja hitaaksi. Vasta ensi vuoden puolella tuloksia odotettavissa?

Tämä on liioittelua, tässä tapauksessa:

Quote
– Kyllä tämä aika raskaalta tuntuu. Työntekijät alkavat olla tosi väsyneitä. Viesti kentältä on, että jatkuva epävarmuus alkaa kuormittaa ihmisiä toden teolla.

Koronapassin tiedustelu asiakkaalta ei kyllä mainittavasti lisää työtaakkaa. Ja kun tuo säädetään voimaan ensi kesään asti, epävarmuus väheni. — Luulisin, että työn raskauden kannalta on huomattavan paljon helpompaa tarjoilijalle kieltää anniskelu selvin päin olevalta ravintolaan tulijalta kuin jo ehkä humaltuneelta asiakkaalta keskellä yötä.

Quote
MaRan Lapin mukaan koronapassiin suhtaudutaan ravintoloissa myönteisesti.

[..]

Lapin mukaan järjestön huoli kohdistuu erityisesti yökerhoyrityksiin sellaisilla alueilla, joilla rokotevastaisuus on suurta, kuten esimerkiksi Pohjanmaalla.

– Miten yritykset selviävät siellä? Ne joutuvat ilman omaa syytä vaikeaan tilanteeseen.

Myönteisesti suhtaudutaan, mutta jotain erivapautta toivotaan? Voisi jopa ajatella, etteivät yritykset siellä välttämättä ole edes syyttömiä tilanteeseen: Pohjanmaa on ollut oikein "hyvää" leviämisaluetta, yökerhojen riski siinä asiassa on yleisesti tunnistettu ja tunnustettu.

Tässäkin on näkemys, että yrittäjällä on oikeus riskinottoon myös muiden ihmisten puolesta (lihav. HJ):

Quote
Vantaalaisen olutravintola Pikku-Janon toimitusjohtaja Jari Sikkilä ei ole mielissään uusista rajoituksista. Hänellä on kaksi muutakin ravintolaa pääkaupunkiseudulla.
.
– Uskon, että tämä tulee vaikuttamaan meidän toimintaamme musertavasti. Se tulee kääntämään ihmisiä pois, Sikkilä sanoo.

– Arki-illat tulevat hiljenemään todella kovasti.

Sikkilän ravintoloissa ei ole kysytty aikaisemmin koronapassia. Sikkilä sanoo, ettei hän ole ollut koronapassia vastaan, sitä vaan ei ole tullut otettua käyttöön aiemmin liiketoiminnallisista syistä.

Hän saattaa yllättyä. Tietyt kanta-asiakkaat kyllä välillä voivat kadota. Mutta osa voi tulla takaisin n. 6-7 viikon päästä!

Noiden negatiivisten reaktioiden lisäksi myös tuossa uutisessa tuotiin kyllä esimerkkinä esille NoHo Partnersin hyvin myönteinen suhtautuminen asiaan.

Monien ravintolaketjujen myönteinen asenne tulee esille myös tässä Iltalehden jutussa:

Ravintolat alkavat vaatia koronapassia kiireellä – ilmoituksia vaatimuksista vyöryy nyt joka puolelta

Quote
Suuret ravintolaketjut ovat ottamassa koronapassin kiireesti käyttöön myös ruokaravintoloissaan vielä tällä viikolla. Näin tekevät ainakin NoHo Partners, Hok-Elanto sekä Ravintolakolmio-konserni.

Eli valitsivat sen, että heidän illallisensa kanssa voi nauttia myös vähän viiniä. Muu valinta olisikin saattanut vaikuttaa toimintaan musertavasti. ;D
« Last Edit: 26.11.21 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #899 on: 26.11.21 - klo:11:41 »
Odotetusti:

Tiukemmat ravintolarajoitukset voimaan sunnuntaina – uutena alueena mukana Etelä-Karjala

Luulenpa, että suuri  osa mediasta on yhä pöllämystynyt siitä, kuinka nopeasti se kävi! Vielä täytyy hetki odottaa, jotta kuulemme, miten tuokin oli taas väärin sammutettu. Ei, ehtihän jo kehiin tämä asian vänkääminen:

Näkökulma: Linnan juhlien peruminen kertoo karuja totuuksia koronapassista

Quote
Harva kuitenkaan kysyy, onko koronapassista sellaista messiaanista roolia, joka sille on julkisessa keskustelussa annettu.

Kysyin torstaina STM:n ja THL:n koronatilannekatsauksessa, onko tieteellisessä tutkimuksessa todettu koronapassin vaikuttaneen positiivisesti koronatartuntoihin tai rokotekattavuuteen.

THL:n projektipäällikön Anna Katzin mukaan tieteellistä tietoa ei vielä ole.

THL:n mallinnuksissa tilaisuudet ovat kyllä terveysturvallisempia kuin ilman passia. Passin osuutta on kuitenkin vaikea erottaa maskeista, turvaväleistä, käsihygieniasta ja muista tutuista toimista.

Koronapassi ei nouse erilliseksi toimenpidesuositukseksi edes Euroopan tautiviraston ECDC:n pandemiasuosituksissa. Ainoassa julkaisun viittaamassa tutkimuksessa sanotaan, että koronapassin hyvät vaikutukset näkyivät vain maissa, jossa rokotekattavuus on alhainen.
(lihav. HJ)

Kirjoittaja on ilmeisesti tietoinen siitä kuinka Itävallassa kävi. Jotain täytyi kuitenkin keksiä. Mutta lähitulevaisuudessa näemme, kuinka käy Suomessa. Jossa kattavuus on korkea, mutta ei sittenkään tyydyttävä.
« Last Edit: 26.11.21 - klo:12:15 by Heikki Jokipii »